Міжнародний військовий штаб НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 09:43, 10 серпня 2014, створена The Iron Addict (обговорення | внесок) (Створена сторінка: '''Міжнародний військовий штаб, МВШ'''({{lang-en|International Military Staff, IMS}})— виконавчий орган Війс...)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародний військовий штаб, МВШ(англ. International Military Staff, IMS)— виконавчий орган Військового комітету.

Він відповідає за проведення оцінки, досліджень та підготовку інших документів з військових питань НАТО, що служить основою для обговорення та прийняття рішень у Військовому комітеті. Він також забезпечує виконання відповідними військовими органами НАТО рішень з військових питань та політики.

В МВШ працюють близько 320 військовослужбовців, яким допомагають приблизно 90 цивільних працівників, його очолює начальник МВШ, у відповідності з виконуваними функціями штаб підрозділяється на п'ять управлінь, кілька відділів і служб підтримки. У разі кризи штаб може швидко і безперешкодно перейти на цілодобовий графік роботи без вихідних протягом обмеженого періоду часу і без залучення додаткового персоналу.

Міжнародний військовий штаб є основною сполучною ланкою між керівними політичними органами Альянсу та стратегічними командуваннями НАТО (Верховним головнокомандувачем об'єднаними збройними силами НАТО в Європі - ВГК ОЗС НАТО в Європі - і Верховним головнокомандувачем ОЗС НАТО з питань трансформації), а також їх апаратами. МВШ тісно взаємодіє з цивільним Міжнародним секретаріатом НАТО, розташованим в тій же будівлі в Брюсселі.

Механізм роботи

Очолює штаб начальник МВШ в званні генерала або адмірала, йому допомагають 12 вищих офіцерів, які керують управліннями та службами адміністративної підтримки МВШ. В Апараті начальника МВШ передбачений ряд ключових посад:

  • координатор-розпорядник: керує роботою штабу і контролює потік інформації і повідомлень, як всередині МВШ, так і між МВШ та іншими органами штаб-квартири НАТО;
  • радник по зв'язках з громадськістю і стратегії інформування: консультує голови та заступника голови Військового комітету, а також начальника МВШ з питань стратегії інформування та зв'язків з громадськістю, виступає в якості прес-секретаря голови Військового комітету НАТО і є основним джерелом інформації з усіх питань та діяльності військового комітету;
  • фінансовий контролер: консультує ключових посадових осіб з усіх фінансових і бюджетних питань МВШ;
  • військовий юрист: дає рекомендації з усіх правових питань голові та заступнику голови Військового комітету, начальнику МВШ і всім підлеглим організаціям, а також Військовому комітету.

Головна роль МВШ - надавати підтримку Військовому комітету, і для цього він подразделен на п'ять управлінь залежно від виконуваних функцій, що відповідають за наступні питання.

  • Плани і політика

МВШ розробляє і координує вклад Військового комітету в сфері політики та планування НАТО, оборонної політики, стратегічного планування, принципів і планування застосування спеціальних видів зброї, поширення зброї масового знищення, оборонного планування і планування будівництва НД, Сил реагування НАТО і сил і засобів в цілому.

  • Oперації

МВШ сприяє Військовому комітету у розробці оперативних планів і вирішенні питань розстановки сил НАТО та інших питань управління збройними силами в тому, що стосується ролі НАТО при виникненні міжнародних криз. МВШ сприяє просуванню і розвитку багатосторонньої навчальної підготовки та навчань для країн НАТО і країн-учасниць програми Партнерство заради миру.

  • Розвідка

МВШ щодня забезпечує стратегічними розвіданими генерального секретаря НАТО, Північноатлантичну раду, Військовий комітет, Комітет з оборонної політики і планування та інші органи НАТО. Він узагальнює і оцінює розвіддані, що надходять від країн-членів НАТО і командувань. Він також розробляє, дотримується і реалізує основні принципи, доктрини та документи, що стосуються розвідки.

  • Співпраця та регіональна безпека

МВШ підтримує зв'язок з контактними особами у військових структурах і співпрацює в рамках Ради євроатлантичного партнерства і програми ПЗМ, Ради Росія-НАТО, Комісії НАТО-Україна, Комісії НАТО-Грузія, Середземноморського діалогу, Стамбульської ініціативи співпраці і з окремими країнами-партнерами по всьому світу. Також виробляються рекомендації військових по участі НАТО в різних аспектах питань роззброєння, контролю над озброєннями та забезпечення безпеки на основі співробітництва.

  • Тилове забезпечення, озброєння та ресурси

МВШ розробляє і координує вклад Військового комітету в стратегічне планування тилового забезпечення та ресурсів НАТО, надаючи тим самим підтримку військовим органам НАТО. Співробітники штабу допомагають в роботі над політикою і процедурами НАТО в рамках тилового забезпечення, медичних питань, озброєння, научно-дослідницьких розробок, особового складу, інвестицій і фінансів.

Додаткові функції

  • Консультації, командування і управління.

Секретаріат штаб-квартири НАТО з консультацій, командування і управління об'єднує елементи зв'язку МВШ та Міжнародного секретаріату (МС). Тобто, це об'єднаний секретаріат, до якого входять співробітники МВШ і МС і який обслуговує Північноатлантична рада, Військовий комітет і Рада з консультацій, командування і управління. Два відділи секретаріату займаються в основному питаннями координації: робота одного відділу зосереджена на загальній політиці та управлінні в області командування і управління, а іншого - на аспектах реалізації.

  • Ситуаційний центр НАТО.

Займає положення між Міжнародним секретаріатом і Міжнародним військовим штабом, в ньому працюють як цивільні співробітники, так і військові. Це основний орган штаб-квартири НАТО, що забезпечує поінформованість про обстановку та надає повномасштабну підтримку механізму кризового регулювання цілодобово і без вихідних.

Центральна структурна одиниця, яка постійно збирає та надає інформацію, веде обмін інформацією про національні програми, політиці і порядку дій з даних питань, включаючи виконання Резолюцій 1325 і 1820 Ради Безпеки ООН щодо жінок, миру та безпеки. Бюро підтримує зв'язок з МС НАТО та міжнародними організаціями, що займаються інтеграцією гендерних питань у військові операції, а також питаннями, пов'язаними з гендерної тематикою.

Посилання

http://photo.ukrinform.ua/rus/current/photo.php?id=316198
http://www.nato.int/cps/ru/SID-E38BC06F-FE3BBCE4/natolive/topics_64557.htm