Операція «Есеншал гарвест»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 10:15, 10 серпня 2014, створена Андрій Угрин (обговорення | внесок) (Створена сторінка: '''Операція «Есеншал гарвест»''' ({{lang-en|'''Operation Essential Harvest''' або '''Task Force Harvest'''}}) — це була...)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Операція «Есеншал гарвест» (англ. Operation Essential Harvest або Task Force Harvest) — це була місія перегрупування в Македонії за участю НАТО. Операція офіційно розпочалась 22 серпня 2001 р. і ефективно почалась 27 серпня.[1]

«Незважаючи на те, що Франція не була членом структури інтегрованого командування НАТО, то президент Жак Рене́ Шира́к почав реінтегруватися у військовій структурі Альянсу, для того щоб французи брали участь у операціях в Боснії під командуванням НАТО12 червня на саміті в Фрайбурзі, пропозиція Ширака для військової співпраці з німецькими частинами в рамках НАТО було одобрено Герхардом Шредером і введено в дію 5 липня. В рамках операції НАТО „Есеншал гарвест“ — дві німецькі, дві французькі і одна іспанська роти були під загальним командуванням зі сторони Франції[2]

Битва за Тетово

Битва за Тетово розпочалась на початку січня 2001 року, де брали участь НАТО і македонська армія, щоб дестабілізувати і роззброїти албанських повстанців під час їх набігів в певних містах і селах Республіки Македонії. Ця битва тривала до листопада 2001 р.

Див. також

Примітки

  1. NATO launches Macedonia mission. Daily Telegraph. 22 August 2001.(англ.)
  2. Gross, Eva (2009). The Europeanization of National Foreign Policy: Continuity and Change in European Crisis Management. Palgrave. с. 96. ISBN 978-0-230-21716-4.

Посилання