Тироксин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Модель молекули тироксину

Тироксин (3,5,3',5'-тетрайодтиронін) — основний гормон, що синтезують фолікулярні клітини щитоподібної залози.[1][2]

Синтез[ред. | ред. код]

Синтезується йодуванням амінокислоти тирозину та окислювального конденсування 2 молекул дийодтирозину з відщепленням аланіну. Тироксин вивільняється при ферментативному розщепленні тиреоглобуліну. Потрапляючи у кров, знов з'єднується з білками плазми (транстиретін, тироксинзв'язувальний глобулін, альбумін). Зв'язаний тироксин перебуває у стані рухомої рівноваги з вільним, який потрапляє до клітин шляхом дифузії та проявляє свою фізіологічну дію.

Біологічна дія[ред. | ред. код]

У земноводних та деяких кісткових риб (вугрі, камбалоподібні) тироксин стимулює метаморфоз; у людини та теплокровних тварин підвищує інтенсивність обміну речовин та підвищує температуру тіла, впливає на проліферацію та формування тканин.

На ізольованих мітохондріях доведено, що тироксин у великих концентраціях спричиняє розлад окислювального фосфорилювання, внаслідок чого енергія потоку електронів не запасається у вигляді молекул АТФ, а розсіюється у вигляді тепла. Дію тироксину на ферменти окислювального фосфорилювання пов'язують з його здатністю зв'язувати іони металів, що необхідні для активності цих ферментів.

Структурна формула тироксину

Регуляція[ред. | ред. код]

Синтез та секреція тироксину регулюється за допомогою тиреотропного гормону, що виробляється гіпофізом. Крім того на синтез тироксину впливають фактори зовнішнього середовища: температура, стрес, наявність в їжі йоду тощо. Порушення балансу тироксину в організмі призводить до різноманітних захворювань (гіпертиреоз, гіпотиреоз, зоб дифузний токсичний, кретинізм, мікседема). В регіонах з природною недостачею йоду у продуктах, щоб уникнути захворювань щитоподібної залози здійснюють штучне йодування продуктів, зокрема солі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Melmed, S; Polonsky, KS; Larsen, PR; Kronenberg, HM (2011). Williams Textbook of Endocrinology (вид. 11th). Saunders. с. 478–479. ISBN 978-1416029113.
  2. Шевчук, В. Г., В. М. Мороз, С. М. Бєлан, М. Р. Гжегоцький, М. В. Йолтухівський (2015). Фізіологія (вид. 2, Підручник для ВМНЗ IV р.). Вінниця: Нова Книга. ISBN 9789663825328. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |переклад= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]