Захворювання кролів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хвороби кролів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Захворювання кролів — загальна сукупність розладів здоров'я у кролів.

Кролі дуже сприйнятливі до хвороб інших тварин та людини, які за походженням поділяються на заразні та незаразні. Лікування кролів недоцільно економічно за витратами часу і коштів, тому у великих господарствах хворих кролів віддають на забій для шкур і м'яса. При закупівлі кролів у іншій фермі для поновлення поголів'я, їх перші три тижні тримають в окремому приміщенні, щоб запобігти поширенню інфекційних захворювань і, якщо за цей період не виявиться хворих тварин, їх поміщають разом з іншими.

Хвороби органів травлення[ред. | ред. код]

Органи травлення кроля

Авітаміноз[ред. | ред. код]

Авітаміноз — незаразне захворювання, пов'язане із незбалансованим харчуванням.

Симптоми: відсутність апетиту, уповільнення росту, сухість очей, кров з ясен, нежить, облисіння на спині.

Лікування: урізноманітнення кормів травою, овочами і фруктами, натуральними комбікормами із вмістом вітамінів.

Рахіт[ред. | ред. код]

Рахіт — захворювання обміну речовин, яке виникає через дефіцит вітаміну D в організмі, характерне для молодняка із запаленнями у шлунково-кишковому тракті.

Симптоми: розлад травлення, судоми, поїдання власного посліду, збільшення горба, викривлення кінцівок.

Лікування: додавання до раціону кролів вітамінів А і D[1].

Розлади травлення[ред. | ред. код]

Відсмоктування змісту шлунка у кролика з розладом травлення

Хвороби органів травлення у кролів виникають в разі неправильного годування недоброякісними (підгнилі харчові відходи, запліснявіле зерно, комбікорми, сіно, великої кількості бобових трав) або не відповідають віку тварини, внаслідок переходу на жорстку їжу, при нестачі молока; у дорослих особин через поїдання недоброякісних кормів[2].

Симптоми: відсутність випорожнень (запор), здуття живота через запалення шлунка і кишки, рідкий кал, іноді з кров'ю, діарея.

Лікування: напування кроленят розчином синтоміцину (1 таблетка на 2 л води). Голодна дієта для дорослих особин протягом 12 годин, з подальшою відгодівлею вареною картоплею і м'якими кормами[1].

Хвороби органів дихання[ред. | ред. код]

Система органів дихання кроля (англ.)

До хвороб органів дихання кролів відносяться запалення слизової оболонки дихальних шляхів (носа, бронхів), легень і плеври. По причині застуди намокання під дощем, різких перепадів температури, протягів або сильного вітру, подразнення слизових оболонок дихальних шляхів аміаком від сечі, пилом у брудних клітках, димом[2]. Туберкульоз — широко поширене в світі інфекційне захворювання людини і тварин, яке спричинюють різні види мікобактерій.

Симптоми: загальний пригнічений стан, висока температура, відсутність апетиту, почервоніння слизової носової порожнини та виділення слизу з неї, чхання, задишка. Прискорене і утруднене дихання хрипи при бронхіті і запаленні легенів. При запаленні плеври натискання на грудну клітку призводить до болю у кролів.

Лікування: тепле приміщення, антисептичні краплі до носа, антибіотики[1].

Сонячний і тепловий удари[ред. | ред. код]

За інтенсивного і тривалого впливу на організми кролів прямих сонячних променів і підвищеної температури повітря (особливо за підвищеної відносної вологості) у них виникають Сонячний і тепловий удари. Вони часто призводять до смерті[2].

Симптоми: млявість, відмова від корму, прискорене дихання, почервоніння слизових оболонок ротової і носової порожнин, мала рухливість.

Лікування:

Травматичні ушкодження[ред. | ред. код]

Травматичні ушкодження — забиття, переломи кінцівок або хребта, рани на тілі. Частою причиною появи травм у кролів є скупчене утримання в несправних клітках[2].

Симптоми:

Лікування: при пошкодженнях хребта, переломах або глибоких ранах, особливо проникаючих в черевну або грудну порожнини, тварини часто гинуть, тому їх відразу відправляють на забій.

Інфекційні хвороби[ред. | ред. код]

Інфекційні хвороби у кроликів спричинюють віруси, бактерії, мікроскопічні грибки, найпростіші, гельмінти та кліщі, які розмножуються та живуть на тілі або у внутрішніх органах.

Вірусні хвороби[ред. | ред. код]

Вірусна геморагічна хвороба кролів[ред. | ред. код]

Жовтяниця при геморагічній хворобі

Інфекційний стоматит[ред. | ред. код]

Інфекційний стоматит — найчастіше відбувається ураження слизової оболонки порожнини рота. До недуги схильний молодняк віком від 20 до 90 діб[2].

Симптоми: почервоніння губ, носа, язика, рясне виділення слини, поява виразок на слизових оболонках, випадіння шерсті.

Лікування: використання антибактеріальних мазей та гелів.

Міксоматоз[ред. | ред. код]

Кріль хворий на міксоматоз

Міксоматоз — гостра інфекційна хвороба кроликів і зайців. Збудник хвороби переноситься гризунами і комахи-кровососами. Інкубаційний період — від 3 до 11 діб[2].

Симптоми: загальний пригнічений стан, апатія, набрякання повік і гнійне витікання з очей. На різних ділянках тіла (ніс, перенісся, рот, повіки, вуха, хвіст, лапи) з'являються щільні пухлини (3-4 см), які пізніше розм'якшуються. Вуха опускаються, а пухлини надають тваринам потворний вигляд.

Лікування: ліків не існує. Для профілактики роблять щеплення. Уражених особин знищують, а здорових забивають на м'ясо, щоб упередити подальше поширення хвороби.

Бактеріальні хвороби[ред. | ред. код]

Інфекційний мастит[ред. | ред. код]

Інфекційний мастит — запалення молочної залози.

Ешерихіоз[ред. | ред. код]

Ешерихіоз (або колі-бактеріоз) — гостра інфекційна хвороба молодняку (небезпечна для будь-яких сільськогосподарських тварин), яку спричинює патогенна кишкова паличка і проявляється головним чином діареєю. Виникає при порушенні зоотехнічних і ветеринарних правил утримання, годівлі та догляду за тваринами. Джерела збудника інфекції — хворі кролі та інфіковані навколишні предмети, корми, вода у напувалках[2].

Симптоми: слабосимптомне захворювання. Млявий стан, відсутність апетиту, втрата ваги. Діагноз ставлять на підставі епізоотологічних, клінічних, патологоанатомічних даних і результатів бактеріологічного дослідження патологічного матеріалу.

Лікування: левоміцетин, фурагін, фуразолідон, як добавка в корм[1].

Лістеріоз[ред. | ред. код]

Лістеріоз — інфекційна хвороба, яка може перебігати у хронічній, гострій та надгострій формі. Якщо на лістеріоз захворіє вагітна самка, то сама вона гине, а її плід розкладається. Зоонозна хвороба, яка може передаватись людині.

Симптоми: параліч задніх кінцівок.

Лікування:

Пастерельоз[ред. | ред. код]

Пастерельоз — захворювання спричинюють бактерії, які потрапляють у кровоносну систему кролика і через два дні зумовлюють загибель тварини. Може перебігати в атиповій або типовій формі (не лікується). Зооноз, який може передаватись людині.

Симптоми:

Лікування:

Спірохетоз[ред. | ред. код]

Спірохетоз — інфекційне захворювання, збудником якої є спірохети, які уражають статеві органи кроликів. Поширюється під час спарювання хворих тварин зі здоровими, інколи через їжу. Хвороба може тривати кілька років і закінчитися одужанням[2].

Симптоми: набряк статевих органів (часто навколо анального отвору) з появою виразок на них, низька плодючість. Загальний стан кроликів не змінюється, однак, самки стають менш плодовиті й народжують слабких кроленят.

Лікування: розчин їдкого натру, антибактеріальні препарати[1].

Сальмонельоз[ред. | ред. код]

Сальмонельоз — гостра кишкова хвороба тварин і людини, яку спричинюють сальмонели. Характеризується, загалом, розвитком інтоксикації та ураженням шлунково-кишкового тракту.

Симптоми:

Лікування:

Туляремія[ред. | ред. код]

Туляремія — інфекційна хвороба, яка передається через мух, комарів, кліщів і вошей. Зооноз, який може передаватись людині.

Симптоми: приховані. На пізніх стадіях збільшуються лімфатичні вузли, набрякають і покриваються гнійниками.

Лікування:

Грибкові захворювання (мікози)[ред. | ред. код]

Стригучий лишай[ред. | ред. код]

Стригучий лишай — грибкова хвороба, збудником якої є Trichophyton tonsurans.

Симптоми: свербіж, лущення шкіри, ділянки шкіри без волосся.

Фавус[ред. | ред. код]

Фавус — грибкова хвороба, збудником якої є Achorion schoenleinii.

Симптоми: пухирці на шкірі.

Аспергільоз[ред. | ред. код]

Аспергільоз — грибкова хвороба, збудником якої є Aspergillus fumigatus.

Симптоми: схуднення, судоми, паралічі.

Протозойні хвороби[ред. | ред. код]

Лямбліоз[ред. | ред. код]

Кокцидіоз[ред. | ред. код]

Кокцидіоз — паразитарне захворювання кокцидіями, яке уражає печінку і кишку. Зараження відбувається через воду, материнське молоко або корми внаслідок незбалансованого раціону, великої скупченості у клітці, порушень гігієнічних норм харчування.

Симптоми: відсутність апетиту, загальна слабкість, здуття живота, скуйовджена шерсть, запори.

Лікування: застосування препаратів Байкокс, Солікокс[1].

Саркоспоридіоз[ред. | ред. код]

Токсоплазмоз[ред. | ред. код]

Гельмінтози[ред. | ред. код]

Гельмінтози — загальна назва паразитарних хвороб, які спричинені паразитичними гельмінтами (плоскими або круглими червами). Зараження відбувається у разі недотримання санітарних умов у приміщенні, де утримують і вигулюють кролів. Часті симптоми: спрага, швидке схуднення, часте сечовипускання, слиз у калі, облисіння.

Лікування: застосування препаратів Левамізол, Альбендазол, відвару з насіння гарбуза, полину, хвої.

Фасціольоз[ред. | ред. код]

Фасціольоз — трематодоз, збудників якого переносять прісноводні молюски (прудовики). Може приймати хронічну або гостру форму. Щоб уникнути захворювання, потрібно з раціону тварин виключати ставкову траву. Зооноз, який може передаватися людині.

Симптоми: набряк повік, висока температура, прискорене серцебиття, задишка, виділення жовтого слизу з очей.

Лікування: через зонд вводять чотирихлористий вуглець (1–2 мл)[1].

Цистицеркоз[ред. | ред. код]

Цистицеркоз — цестодоз, який спричинює свинячий ціп'як, що проникає у внутрішні органи (печінка, кишка і сальник)[1]. Зооноз, який може передаватись людині.

Симптоми: безсимптомне захворювання. Діагностування відбувається лише шляхом розтину.

Лікування:

Пасалуроз[ред. | ред. код]

Пасалуроз — нематодоз, при якому спостерігаються виснаження, пронос, відставання в рості.

Акарози[ред. | ред. код]

Короста[ред. | ред. код]

Короста — заразне шкірне захворювання, яке спричиняється мікроскопічним паразитом — коростяним кліщем. Зооноз, який може передаватись людині.

Симптоми: дрібні ранки, припухлості та почервоніння на шкірі, свербіж від подразнень від комах, які впиваються у шкіру, та розчухування. Згодом на шкірі з'являються пухирі.

Лікування: видалення кліщів за допомогою пінцета, обробка шкіри скипидаром.

Псороптоз[ред. | ред. код]

Псороптоз — паразитарна хвороба, яку спричинюють дрібні кліщі, які переносяться через частинки шерсті або лупи і уражають вуха.

Симптоми: запалення вушної раковини, утворення пухирів, які лопаються, свербіж у вухах, екзема.

Лікування: спеціалізоване ветеринарне[1].

Хвороби очей[ред. | ред. код]

Екзофтальміт — запалення очниці внаслідок поганого сточування зубів у кролика.

Симптоми: засихання слизової ока, випинання очей, утворення ксеротичної виразки у рогівці.

Лікування: профілактика сточування зубів, видалення зорового апарату.

Кератит — захворювання рогівки очей кролей.

Симптоми: утворення білої плями на оці, набрякання повік, потьмяніння рогівки, гнійні виділення з очей.

Лікування: промивання очей антисептичними засобами, обробка протизапальними мазями[1].

Профілактика[ред. | ред. код]

Навесні й восени, а також перед окролом і пересадкою кроликів на фермах проводиться ретельна очистка та дезінфекція приміщень, кліток, інвентаря. Очищені від гною і бруду приміщення і клітки кроликів біляться вапном або обробляються 1 % розчином формаліну чи іншими дезінфікуючими засобами, в їх відсутність — окропом.

Для попередження хвороб кролі оглядаються ветеринаром ферми перед злучкою, окролом, після окролу; кроленят оглядають на другий день після народження і на 30-45-й день перед відсадків; молодняк до трьох місяців — кожні 10-15 днів.

Головні профілактичні заходи[1]:

  • Карантинне утримування щойно придбаних кролів протягом 20 діб.
  • Карантин для хворих кролів.
  • Огляд особин перед злучкою.
  • Дотримання графіків вакцинації.
  • Дотримання санітарних стандартів приміщень, де утримуються кролі.
  • Щоденний догляд за чистотою напувалок і годівниць.
  • Обробка крільчатників хлоркою і креоліном.
  • Правильне харчування.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Фірсова Н. М., Волколупова В. А., Пінчук В. А. Розведення кролів і нутрій у присадибному господарстві. — К. : Урожай, 1989.

Література[ред. | ред. код]

  • Virginia C. G. Richardson. Rabbits: Health, Husbandry and Diseases. — John Wiley & Sons, 2008. — 184 с. — ISBN 9780470693032.
  • The Health and Diseases of Rabbits - A Collection of Articles on the Diagnosis and Treatment of Ailments Affecting Rabbits. — Read Books Ltd, 2016. — 54 с. — ISBN 9781473354616.
  • Domestic Rabbits: Diseases and Parasites // PNW (Series). — Oregon State University Extension Service, 1986. — Т. 310. — 23 с.
  • Carlton Martin Herman. The Rabbit as Used in Disease Research: A Selected Bibliography Including the Spontaneous Diseases of Rabbits. — Fish and wildlife service, United States Department of the interior, 1942. — 519 с.
  • (рос.) Леонтюк С. В. и др. Болезни кроликов. — М. : Колос, 1974. — 240 с.
  • (рос.) Риютова В. П. Болезни кроликов. — М. : Россельхозиздат, 1985. — 140 с.
  • (рос.) Шевченко А. А. Биологические особенности и болезни кроликов. — М. : Изд-во КубГАУ, 2018. — 199 с. — ISBN 5912213293.

Посилання[ред. | ред. код]