Чемпіонат світу з футболу 2022

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чемпіонат світу з футболу 2022
Офіційний логотип
Команд 206
(у фінальній частині: 32)
Місце проведення Катар Катар
Час проведення 20 листопада 2022 — 18 грудня 2022
Чемпіон Аргентина Аргентина
Фіналіст Франція Франція
3-є місце Хорватія Хорватія
4-е місце Марокко Марокко
Зіграно матчів 64
Забито м’ячів 172
(2,69 за матч)
Кількість глядачів 3 404 252
(53 191 у середньому)
Найкращий гравець Аргентина Ліонель Мессі
Найкращий бомбардир Франція Кіліан Мбаппе
(8 голів)
Найкращий воротар Аргентина Еміліано Мартінес
Молодий гравець Аргентина Енцо Фернандес
← 2018
2026 →

Чемпіонат світу з футболу 2022 (араб. 2022 كأس العالم لكرة القدم‎, англ. 2022 FIFA World Cup) — 22-й чемпіонат світу з футболу ФІФА, фінальний етап якого проходив з 20 листопада по 18 грудня 2022 року в Катарі[1][2].

Крім того, світова першість вперше відбувалася на Близькому Сході, а також — у Північній півкулі — восени й узимку. Це обумовлено погодними умовами в країні-господарці, де в червні-липні спостерігається надмірно висока температура повітря, понад 40 °C. Організатора чемпіонату світу 2022 року було названо 2 грудня 2010 року в Цюриху (Швейцарія). Фінальний матч відбувся 18 грудня 2022 року між збірними Аргентини та Франції на Національному стадіоні в Лусаїлі. Аргентина здобула перемогу у серії пенальті 4:2, основний та додатковий час завершились внічию 3:3.

Незважаючи на гучний корупційний скандал, пов'язаний з вибором країни-господарки ЧС-2022, ФІФА спростувала дані про можливе перенесення чемпіонату з Катару[3]. Це останній чемпіонат світу з футболу ФІФА з 32-ма командами.

Вибір господаря[ред. | ред. код]

За право проведення чемпіонату 2022 року боролися Катар, Австралія, Японія, Південна Корея та США.

2 грудня 2010 року в Цюриху було оголошено результат таємного голосування у виконавчому комітеті ФІФА, згідно з яким господарем чемпіонату світу став Катар[4].

Претенденти

Вибір господаря цього чемпіонату часто піддавався критиці з декількох причин, основною з яких є клімат: занадто висока температура в Катарі влітку, коли зазвичай проводиться чемпіонат. Організатори зобов'язалися побудувати стадіони із системами охолодження, але поточний стан підготовки не влаштовує футбольних функціонерів. Також критикується становище робітників, які працюють на будівництві призначених для ЧС об'єктів[5]. У травні 2014 року президент ФІФА Йозеф Блаттер заявив, що вибір Катару як господаря чемпіонату був помилкою[6]

Календар подій[ред. | ред. код]

  • 2 грудня 2010 - Виконавчий комітет ФІФА у Цюриху оголосив країну-господарку турніру (Катар).
  • 20 березня 2015 року ФІФА офіційно підтвердила, що Кубок світу 2022 року в Катарі відкриється 20 листопада 2022 року, а фінал відбудеться 18 грудня, що також збігається з національним днем ​​Катару. Крім того, через запеклі бої в загальноосвітніх європейських лігах, ФІФА скоротила графік Кубка світу 2022 року з початкових 32 днів до 29 днів.
  • з червня 2019 по червень 2022 проходила кваліфікація чемпіонату світу 2022 у всіх шести континентальних конфедераціях.
  • 15 липня 2020 року було оголошено розклад Кубка світу 2022 року в Катарі. Гра відкриття розпочнеться 20 листопада 2022 року, а фінал відбудеться на стадіоні Лассель, який вміщує 80 000 людей, о 18:00 за місцевим часом 18 грудня.
  • 1 квітня 2022 відбулося жеребкування фінальної стадії турніру. На момент жеребкування троє учасників турніру не були відомі, при цьому їх розподілено до четвертого, найнижчого, кошика.

Проблеми та скандали[ред. | ред. код]

Куплене рішення (корупція у ФІФА)[ред. | ред. код]

У Катарі немає ніякої футбольної інфраструктури. До того ж температура повітря там влітку перевищує 50 °C.

Як з'ясувало розслідування британського часопису The Sunday Times, рішення надати Катару право на проведення Чемпіонату світу 2022 купили за хабарі членам Виконкому ФІФА у розмірі понад 5 млн доларів, які сплатив голова Азійської конфедерації футболу Мохаммед бін Хаммам.

Значні суми він переказував на персональні рахунки членів виконкому та корпоративні рахунки африканських і карибських футбольних асоціацій, у яких було чотири місця у виконкомі FIFA. Так, 800 000 доларів отримала футбольна асоціація Кот-д'Івуару, дві виплати по 400 000 доларів були зроблені на рахунок Африканської конфедерації футболу, 1,5 млн доларів пішло на рахунок представника Тринідаду і Тобаго Джека Ворнера, майже 400 000 доларів готівкою роздали главам африканських футбольних організацій, 305 000 євро отримав член виконкому FIFA від Футбольної конфедерації Океанії Рейналдо Темарі.[7]

Кліматичні умови Катару[ред. | ред. код]

Традиційно чемпіонати світу з футболу відбуваються у середині року, переважно у червні-липні, тобто літні місяці Північної півкулі. Турніри, що проходили у ці місяці країнах Південної півкулі, відбувалися в умовах відносно м'яких зим. Відповідно до цього сплановані календарі національних і міжнародних змагань. Однак цей період у Катарі вирізняється надто несприятливими погодними умовами - температура в червні-липні зазвичай перевищує 40 °C, іноді наближаючись до позначки в 50 °C, часто за високої вологості повітря. У зимові ж місяці температура вдень становить близько 25 градусів тепла (що відповідає літнім погодним умовам у Європі). Тож після вибору Катару як місця проведення ЧС, стали з'являтися варіанти перенесення турніру на зиму. Однак багато футбольних асоціацій і МОК висловили свою опозицію проведенню Мундіаль-2022 восени або взимку, оскільки це порушить звичний хід всього футбольного сезону. Але все ж був досягнутий компроміс і ФІФА вирішила провести турнір з листопада по грудень.[8] 25 вересня 2015 року ФІФА визначила час проведення Кубку світу 2022 року в Катарі - вперше у північній півкулі взимку, з 20 листопада по 18 грудня, тривалістю 29 днів. 13 липня 2018 року президент ФІФА Джанні Інфантіно ще раз підтвердив це на офіційній прес-конференції ФІФА.

Жертви під час будівництва[ред. | ред. код]

За офіційними даними уряду Катару, з 2012 по 2013 рік на будівництві в країні загинули 964 працівники з Непалу, Індії і Бангладеш.[9] А в лютому 2021 року британська газета The Guardian оприлюднила жахливі факти про підготовку до турніру: у Катарі загинули понад 6,5 тисяч робітників-мігрантів з часу, коли країна отримала право приймати чемпіонат.[10] Незадовго до відкриття чемпіонату повідомили про ще один скандал у Катарі: робочого з Непала посадили у в'язницю та не виплатили гроші за роботу.[11]

Пивне спонсорство ФІФА під загрозою[ред. | ред. код]

18 листопада 2022 року стало відомо, що Катар заборонив продаж алкоголю на стадіонах під час матчів чемпіонату світу.[12] ФІФА виступила з заявою щодо позиції країни-господарки Мундіалю, підтримавши її ініціативу.[13] Фанати збірної Еквадору вимагали повернути алкоголь на стадіони. Під час стартового матчу Чемпіонату проти збірної Катару вони влаштували скандування: «Ми хочемо пива, ми хочемо пива».[14]

Купівля матчів[ред. | ред. код]

Як повідомив журналіст Амджад Таха, катарці заплатили Еквадору 7,4 млн доларів, щоб виграти матч із рахунком 1:0 завдяки голу у другій половині.[15] Головний тренер збірної Катару Фелікс Санчес прокоментував цю інформацію так: «Я думаю, що є багато дезінформації. Інтернет є чудовим інструментом, але він також дуже небезпечний, з моєї точки зору. Протягом багатьох років ми готувалися, тренувалися. Ми разом, ми сильні і є згуртованими, і ніхто не зможе дестабілізувати нас цією критикою, тому ми не постраждаємо».[16]

Скандали під час чемпіонату[ред. | ред. код]

Президент Камерунської федерації футболу Самюель Ето'о опинився в епіцентрі гучного скандалу, напавши на алжирського ютуб-блогера Sadouni SM після матчу 1/8 фіналу ЧС-2022 між збірними Бразилії та Південної Кореї[17] Ето'О вдарив блогера після питань про суддівство під час кваліфікаційного матчу ЧС-2022 Алжир — Камерун (1:2). Крім того, блогер звинуватив Самюеля у купівлі цієї гри. Після цього Ето'О накинувся на алжирця і вдарив його ногою у голову.[18]

У ФІФА розпочали дисциплінарне розслідування щодо збірної Сербії за неправомірні дії гравців та вболівальників, включаючи образливі вигуки під час матчу проти Швейцарії.[19]

Учасники[ред. | ред. код]

Кваліфікація[ред. | ред. код]

6 конфедерацій-членів ФІФА проводили власні кваліфікаційні турніри. У кваліфікації мали право взяти усі 211 збірних-членів ФІФА. Попри те, що Катар автоматично потрапив до фінального турніру як господар, АФК зобов'язали їх брати участь у кваліфікації, оскільки перші два раунди слугують також кваліфікацією до Кубку Азії 2023. Сент-Люсія мали брати участь у кваліфікації, проте знялися ще до першого матчу. Північна Корея знялася з кваліфікації через безпекові побоювання стосовно пандемії COVID-19. Самоа та Американські Самоа знялися з кваліфікації ще до жеребкування ОФК. Тонга знялися після виверження Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у 2022 та послідущого цунамі. Також через випадки захворювання на COVID-19 серед гравців та персоналу з Вануату та Острови Кука.

На 31 березня 2022 (перед жеребкуванням групового етапу) 29 команд-учасників кваліфікувалися до фінального турніру, серед яких 22 учасники попереднього розіграшу. Катар — єдиний дебютант цього турніру, вперше господар чемпіонату є дебютантом з 1934. Таким чином вперше серед команд, які пройшли кваліфікацію, немає дебютантів. Збірні Нідерландів, Еквадору, Гани, Камеруну та Сполучених Штатів повернулися до Чемпіонату світу після пропуску попереднього турніру, а Канада повернулася через 36 років після їх дебюту у 1986.

Чотириразові чемпіони та переможці Євро-2020 — Італія — вперше у своїй історії пропускає другий поспіль турнір після поразки у плей-оф кваліфікації УЄФА від Пн. Македонії. Італія — єдиний з попередніх чемпіонів, який не пройшов кваліфікацію. РФС вилучили з кваліфікації після нападу на Україну. А такі учасники Чемпіонату світу 2018, як Єгипет, Ісландія, Колумбія, Панама та Швеція не пройшли кваліфікацію до цього турніру.

АФК (6)

КАФ (5)

КОНКАКАФ (4)

КОНМЕБОЛ (4)

ОФК (0)

  • Ніхто не кваліфікувався

УЄФА (13)

   Кваліфікована команда
   Команда може кваліфікуватися
   Команда не кваліфікувалася
   Команда знялася чи була відсторонена
   Не є членом ФІФА

Жеребкування[ред. | ред. код]

Жеребкування групового етапу відбулося 1 квітня 2022 року о 19:00 AST (19:00 за київським часом) у «Доха виставковий і конференц-центр» у столиці Катару Досі, до завершення кваліфікації.[20] Таким чином, на момент жеребкування не були відомі два переможці міжконтинентальних плей-оф та переможець шляху A плей-оф УЄФА.

Для жеребкування, 32 команди розподіляються на 4 кошики згідно з рейтингом ФІФА на 31 березня 2022[21]. В кошик 1 потрапляє країна-господар Катар (якій автоматично присвоюється позиція A1), а також 7 найкращих збірних в рейтингу. Наступні 8 команд в рейтингу потрапляють до кошику 2, а наступні 8 після них — до кошику 3. В кошик 4 потрапляють решта команд, а також переможці міжконтинентальних плей-оф та шляху A плей-оф УЄФА, які ще не відомі на момент жеребкування. Команди з однієї конфедерації не можуть потрапити до однієї групи, за виключенням команд УЄФА, яких може бути не більше двох в групі. Ці обмеження також накладаються і на переможців плей-оф, для яких враховуються конфедерації обох учасників (на приклад, переможець плей-оф АФК-КОНМЕБОЛ не може потрапити ані в групу з командами з АФК, ані з КОНМЕБОЛ). Жеребкування починається з кошику 1 і закінчується кошиком 4, де кожна команда потрапляє в першу вільну групу за латинським алфавітом. Позиція кожної команди в групі також визначається жеребкуванням (окрім команд з кошику 1, яким автоматично присвоюють позицію 1). Кошики виглядають наступним чином[22]:

Кошик 1 Кошик 2 Кошик 3 Кошик 4

Арбітри[ред. | ред. код]

19 травня 2022 року ФІФА затвердила список з 36 суддів та 63 асистентів арбітрів, відібраних для обслуговування матчів чемпіонату світу.[23]

Стадіони[ред. | ред. код]

Лусаїл Ель-Хаур Доха
Лусаїл-Айконік Ель-Байт Стадіон 974 Ель-Туммама
К-ість глядачів: 80 000
К-ість глядачів: 60 000[24] К-ість глядачів: 40 000[25] К-ість глядачів: 40 000[26]
Міста-господарі Стадіони в Досі та околицях
Чемпіонат світу з футболу 2022. Карта розташування: Доха
974
974
Халіфа
Халіфа
Ель-Туммама
Ель-Туммама
Ель-Вакра Ер-Раян
Ель-Джануб Ахмед бін Алі Ед'юкейшн Сіті Стедіум Халіфа
К-ість глядачів: 40 000[27] К-ість глядачів: 44 740[28]
К-ість глядачів: 45 350[29] К-ість глядачів: 40 000[30]
(реконструйований)

Розклад[ред. | ред. код]

ФІФА затвердили розклад матчів 15 липня 2020.[31] Матч-відкриття за участі Катару відбудеться 20 листопада 2022 о 18:00 (UTC+3) на стадіоні Ель-Байт. Впродовж групового етапу, кожен день проводиться по 4 матчі, які починаються о 13:00, 16:00, 19:00 і 22:00 для перших двох раундів та о 18:00 і 22:00 одночасних матчів останнього раунду та стадії плей-оф. Матч за третє місце відбудеться 17 грудня 2022 на стадіоні Халіфа, а фінал відбудеться 18 грудня 2022 на стадіоні Лусаїл-Айконік, обидва матчі о 18:00.[32]

На відміну від попередніх турнірів, в яких місця проведення та час початку для кожного матчу були задані до жеребкування, присвоєння часу початку та стадіону відбувалося вже після жеребкування, коли стали відомі команди та матчі між ними. Це пов'язано з близьким розташуванням стадіонів, що дає змогу оптимізувати розподіл стадіонів для глядачів та час початку матчів для телеглядачів.[31] Для матчі групового етапу стадіони між групами розподіляються наступним чином:[32]

Груповий етап[ред. | ред. код]

Правила розподілу місць[ред. | ред. код]

Місця команд у групах визначають так:[33]

  1. Кількість очок, набраних в усіх матчах у групі;
  2. Різниця м'ячів у всіх матчах у групі;
  3. Кількість забитих м'ячів у всіх матчах у групі;
  4. Кількість очок, набрана в матчах між командами з рівними показниками;
  5. Різниця м'ячів у матчах між командами з рівними показниками;
  6. Кількість забитих м'ячів у матчах між командами з рівними показниками;
  7. Очки фейр-плей в усіх матчах у групі (гравець може отримати лише одне з перерахованих покарань за один матч):
    • Жовта картка: –1 бал;
    • Непряма червона (дві жовті картки): –3 бали;
    • Пряма червона картка: –4 бали;
    • Жовта та пряма червона картки: –5 бали;
  8. Жеребкування.

Група A[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Нідерланди Нідерланди (Q) 3 2 1 0 5 1 +4 7 Вихід у плей-оф
2 Сенегал Сенегал (Q) 3 2 0 1 5 4 +1 6
3 Еквадор Еквадор (E) 3 1 1 1 4 3 +1 4
4 Катар Катар (H, E) 3 0 0 3 1 7 −6 0
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (H) Господар; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Група B[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Англія Англія (Q) 3 2 1 0 9 2 +7 7 Вихід у плей-оф
2 США США (Q) 3 1 2 0 2 1 +1 5
3 Іран Іран (E) 3 1 0 2 4 7 −3 3
4 Уельс Уельс (E) 3 0 1 2 1 6 −5 1
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.



Група C[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Аргентина Аргентина (Q) 3 2 0 1 5 2 +3 6 Вихід до плей-оф
2 Польща Польща (Q) 3 1 1 1 2 2 0 4
3 Мексика Мексика (E) 3 1 1 1 2 3 −1 4
4 Саудівська Аравія Саудівська Аравія (E) 3 1 0 2 3 5 −2 3
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Група D[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Франція Франція (Q) 3 2 0 1 6 3 +3 6 Вихід до плей-оф
2 Австралія Австралія (Q) 3 2 0 1 3 4 −1 6
3 Туніс Туніс (E) 3 1 1 1 1 1 0 4
4 Данія Данія (E) 3 0 1 2 1 3 −2 1
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Група E[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Японія Японія (Q) 3 2 0 1 4 3 +1 6 Вихід до плей-оф
2 Іспанія Іспанія (Q) 3 1 1 1 9 3 +6 4
3 Німеччина Німеччина (E) 3 1 1 1 6 5 +1 4
4 Коста-Рика Коста-Рика (E) 3 1 0 2 3 11 −8 3
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Група F[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Марокко Марокко (Q) 3 2 1 0 4 1 +3 7 Вихід до плей-оф
2 Хорватія Хорватія (Q) 3 1 2 0 4 1 +3 5
3 Бельгія Бельгія (E) 3 1 1 1 1 2 −1 4
4 Канада Канада (E) 3 0 0 3 2 7 −5 0
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Група G[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Бразилія Бразилія (Q) 3 2 0 1 3 1 +2 6 Вихід до плей-оф
2 Швейцарія Швейцарія (Q) 3 2 0 1 4 3 +1 6
3 Камерун Камерун (E) 3 1 1 1 4 4 0 4
4 Сербія Сербія (E) 3 0 1 2 5 8 −3 1
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Група H[ред. | ред. код]

Поз Команда І В Н П ГЗ ГП РГ О Кваліфікація
1 Португалія Португалія (Q) 3 2 0 1 6 4 +2 6 Вихід до плей-оф
2 Південна Корея Південна Корея (Q) 3 1 1 1 4 4 0 4
3 Уругвай Уругвай (E) 3 1 1 1 2 2 0 4
4 Гана Гана (E) 3 1 0 2 5 7 −2 3
Джерело: ФІФА
(E) Вибуття; (Q) Кваліфікувалися до зазначеної фази.


Плей-оф[ред. | ред. код]

У стадії плей-оф, якщо основний час завершується з нічийним рахунком, команди продовжують гру вже у додатковому часу (два тайми по 15 хвилин) та за потреби (якщо по завершенню додаткового часу рахунок залишається рівним) переможець матчу визначається серією пенальті.[33]

Турнірна сітка[ред. | ред. код]

 
1/8 фіналу1/4 фіналу1/2 фіналуФінал
 
              
 
3 грудня – Ер-Раян (Халіфа)
 
 
Нідерланди Нідерланди3
 
9 грудня – Лусаїл
 
США США1
 
Нідерланди Нідерланди2 (3)
 
3 грудня – Ер-Раян (Ахмед бін Алі)
 
Аргентина Аргентина2 (4)
 
Аргентина Аргентина2
 
13 грудня – Лусаїл
 
Австралія Австралія1
 
Аргентина Аргентина3
 
5 грудня – Ель-Вакра
 
Хорватія Хорватія0
 
Японія Японія1 (1)
 
9 грудня – Ер-Раян (Ед'юкейшн Сіті)
 
Хорватія Хорватія1 (3)
 
Хорватія Хорватія1 (4)
 
5 грудня – Доха (974)
 
Бразилія Бразилія1 (2)
 
Бразилія Бразилія4
 
18 грудня – Лусаїл
 
Південна Корея Південна Корея1
 
Аргентина Аргентина3 (4)
 
4 грудня – Ель-Хаур
 
Франція Франція3 (2)
 
Англія Англія3
 
10 грудня – Ель-Хаур
 
Сенегал Сенегал0
 
Англія Англія1
 
4 грудня – Доха (Ель-Туммама)
 
Франція Франція2
 
Франція Франція3
 
14 грудня – Ель-Хаур
 
Польща Польща1
 
Франція Франція2
 
6 грудня – Ер-Раян (Ед'юкейшн Сіті)
 
Марокко Марокко0 Матч за третє місце
 
Марокко Марокко0 (3)
 
10 грудня – Доха (Ель-Туммама)17 грудня – Ер-Раян (Халіфа)
 
Іспанія Іспанія0 (0)
 
Марокко Марокко1Хорватія Хорватія2
 
6 грудня – Лусаїл
 
Португалія Португалія0 Марокко Марокко1
 
Португалія Португалія6
 
 
Швейцарія Швейцарія1
 

1/8 фіналу[ред. | ред. код]








1/4 фіналу[ред. | ред. код]




1/2 фіналу[ред. | ред. код]


Матч за третє місце[ред. | ред. код]

Фінал[ред. | ред. код]

Розподіл місць[ред. | ред. код]

Команда Група І В Н П М+ М- РМ О
Фінал
1 Аргентина Аргентина C 7 4 2 1 15 8 +7 14
2 Франція Франція D 7 5 1 1 16 8 +8 16
3 та 4 місця
3 Хорватія Хорватія F 7 2 4 1 8 7 +1 10
4 Марокко Марокко F 7 3 2 2 6 5 +1 11
Вибули у чвертьфіналах
5 Нідерланди Нідерланди A 5 3 2 0 10 4 +6 11
6 Англія Англія B 5 3 1 1 13 4 +9 10
7 Бразилія Бразилія G 5 3 1 1 8 3 +5 10
8 Португалія Португалія H 5 3 0 2 12 6 +6 9
Вибули в 1/8 фіналу
9 Японія Японія E 4 2 1 1 5 4 +1 7
10 Сенегал Сенегал A 4 2 0 2 5 7 −2 6
11 Австралія Австралія D 4 2 0 2 4 6 −2 6
12 Швейцарія Швейцарія G 4 2 0 2 5 9 −4 6
13 Іспанія Іспанія E 4 1 2 1 9 3 +6 5
14 США США B 4 1 2 1 3 4 –1 5
15 Польща Польща C 4 1 1 2 3 5 –2 4
16 Південна Корея Південна Корея H 4 1 1 2 5 8 −3 4
Вибули на груповому етапі
17 Німеччина Німеччина E 3 1 1 1 6 5 +1 4
18 Еквадор Еквадор A 3 1 1 1 4 3 +1 4
19 Камерун Камерун G 3 1 1 1 4 4 0 4
20 Уругвай Уругвай H 3 1 1 1 2 2 0 4
21 Туніс Туніс D 3 1 1 1 1 1 0 4
22 Мексика Мексика C 3 1 1 1 2 3 −1 4
23 Бельгія Бельгія F 3 1 1 1 1 2 −1 4
24 Гана Гана H 3 1 0 2 5 7 −2 3
25 Саудівська Аравія Саудівська Аравія C 3 1 0 2 3 5 −2 3
26 Іран Іран B 3 1 0 2 4 7 −3 3
27 Коста-Рика Коста-Рика E 3 1 0 2 3 11 −8 3
28 Данія Данія D 3 0 1 2 1 3 −2 1
29 Сербія Сербія G 3 0 1 2 5 8 −3 1
30 Уельс Уельс B 3 0 1 2 1 6 −5 1
31 Канада Канада F 3 0 0 3 2 7 −5 0
32 Катар Катар (господарі) A 3 0 0 3 1 7 −6 0

Статистика[ред. | ред. код]

Бомбардири[ред. | ред. код]

8 голів

7 голів

4 голи

3 голи

2 голи

1 гол

1 автогол

Права на трансляцію[ред. | ред. код]

Позначки[ред. | ред. код]

  1. Переможець шляху A плей-оф УЄФА; не був відомий на момент жеребкування.
  2. Переможець плей-оф АФК–КОНМЕБОЛ; не був відомий на момент жеребкування.
  3. Переможець плей-оф КОНКАКАФ–ОФК; не був відомий на момент жеребкування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційно: ЧС-2022 відбудеться в листопаді-грудні. Архів оригіналу за 21 березня 2015. Процитовано 20 березня 2015. 
  2. Amir: 2022 World Cup Qatar a tournament for all Arabs. Gulf Times. 15 липня 2018. Архів оригіналу за 7 вересня 2018. Процитовано 7 вересня 2018. 
  3. Сотні смертей, хабарі та сім зайвих стадіонів: що не так із Чемпіонатом світу в Катарі?. hmarochos.kiev.ua. 20 листопада 2022. 
  4. Катар проведе ЧС-2022. Архів оригіналу за 10 грудня 2010. Процитовано 2 грудня 2010. 
  5. Qatar World Cup construction 'will leave 4,000 migrant workers dead' [Архівовано 20 грудня 2021 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. Sepp Blatter: awarding 2022 World Cup to Qatar was a mistake [Архівовано 16 травня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. BBC: Футбольный откат [Архівовано 4 червня 2014 у Wayback Machine.], 4.06.2014
  8. Спочатку Росія, потім Катар. Далі – КНДР? Як Чемпіонат світу-2022 викрив корупцію в ФІФА. Економічна правда (укр.). Процитовано 8 грудня 2022. 
  9. ЧС-2022 з футболу вже вбив 441 своїх будівельників. Архів оригіналу за 22 травня 2015. Процитовано 21 травня 2015. 
  10. "Грандіозне будівництво" і людські жертви: як Катар готується до чемпіонату світу з футболу. 9 квітня 2021. Архів оригіналу за 22 травня 2022. Процитовано 2 червня 2022. 
  11. Ще один скандал у Катарі: робочого з Непала посадили у в'язницю та не виплатили гроші за роботу. football.ua. Процитовано 18 листопада 2022. 
  12. Контракт ФІФА під загрозою: Катар хоче заборонити продаж пива на стадіонах. Главком | Glavcom (укр.). 18 листопада 2022. Процитовано 18 листопада 2022. 
  13. ФІФА виступила із заявою з приводу продажу алкоголю на матчах чемпіонату світу. football.ua. Процитовано 18 листопада 2022. 
  14. ВІДЕО. Хочемо пива! Фанати Еквадору вимагали повернути алкоголь на стадіони. Спорт.ua (укр.). Процитовано 20 листопада 2022. 
  15. Скандал: Катар купив перемогу над Еквадором в матчі-відкритті чемпіонату світу. football.ua. Процитовано 18 листопада 2022. 
  16. Тренер збірної Катара прокоментував чутки щодо підкупу гравців Еквадора. football.ua. Процитовано 20 листопада 2022. 
  17. Резонансний скандал на ЧС-2022: легенда Барселони вдарив ногою в голову блогера (відео). sport.unian.ua (укр.). Процитовано 6 грудня 2022. 
  18. Розбив камеру та пошкодив щелепу: стала відома причина нападу Ето’О на вболівальника. 24 Канал (укр.). Процитовано 6 грудня 2022. 
  19. Скандал на ЧС. У ФІФА розпочали розслідування з приводу образ від Сербії. Спорт.ua (укр.). Процитовано 8 грудня 2022. 
  20. Procedures for the Final Draw for the FIFA World Cup Qatar 2022 released [Відомо процедуру жеребкування групового етапу Чемпіонату світу ФІФА 2022 у Катарі]. ФІФА. 22 березня 2022. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 31 березня 2022.  (англ.)
  21. Men's Ranking: 31 Mar 2022 [Рейтинг чоловічих збірних: 31 березня 2022]. ФІФА. 31 березня 2022. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 31 березня 2022.  (англ.)
  22. Qatar 2022 Final Draw: All you need to know [Жеребкування групового етапу у Катарі 2022: уся необхідна інформація]. ФІФА. 31 березня 2022. Архів оригіналу за 2 квітня 2022. Процитовано 31 березня 2022.  (англ.)
  23. FIFA World Cup Qatar 2022: List of match officials (PDF). FIFA.com. FIFA. 19 травня 2022. Процитовано 18 листопада 2022. 
  24. Al Bayt Stadium: A uniquely Qatari stadium, to rival the best in the world [Стадіон Ель-Байт: унікально катарський стадіон, який позмагається з найкращими стадіонами світу]. 8 січня 2018. Архів оригіналу за 10 вересня 2019. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  25. Qatar Foundation Stadium: An amazing experience for fans & a bright future for football [Стадіон Фундації Катару: дивовижний досвід для фанів та яскраве майбутнє для футболу]. 8 січня 2018. Архів оригіналу за 8 січня 2018. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  26. Al Thuymama Stadium: A tribute to our region [Стадіон Ель-Туммама: подарунок нашому регіону]. 8 січня 2018. Архів оригіналу за 31 липня 2019. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  27. Tradition and innovation come together as striking Al Janoub Stadium in Al Wakrah City is opened [Традиція та інновація поєднуються у разючому стадіоні Ель-Джануб в місті Ель-Вакра]. 16 травня 2019. Архів оригіналу за 11 липня 2019. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  28. Al Rayyan Stadium: The gateway to the desert opens its doors to the world [Стадіон Ер-Райян: брама в пустелю відкриває свої двері світу]. 8 січня 2018. Архів оригіналу за 31 липня 2019. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  29. Ras Abu Aboud Stadium: A legacy for the community [Рас-абу-Абуд: спадщина для громади]. 8 січня 2018. Архів оригіналу за 31 липня 2019. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  30. Khalifa International Stadium: Qatar's most historic stadium & a crucial player for 2022 [Міжнародний стадіон Халіфа: найбільш історичний стадіон Катару та ключовий гравець [ЧС] 2022]. 8 січня 2018. Архів оригіналу за 17 грудня 2019. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  31. а б FIFA World Cup™ match schedule confirmed: hosts Qatar to kick off 2022 tournament at Al Bayt Stadium [Затверджено розклад матчів Чемпіонату світу ФІФА™: країна-господар Катар почне турнір 2022 року на стадіоні Ель-Байт]. FIFA.com. ФІФА. 15 липня 2020. Архів оригіналу за 4 лютого 2022. Процитовано 31 березня 2022.  (англ.)
  32. а б FIFA World Cup Qatar 2022 Match Schedule [Розклад матчі Чемпіонату світу ФІФА 2022 у Катарі]. FIFA.com. Архів оригіналу за 15 липня 2020. Процитовано 31 березня 2022.  (англ.)
  33. а б Regulations – FIFA World Cup Qatar 2022 [Регламент – Чемпіонат світу ФІФА 2022 у Катарі] (PDF). ФІФА. 15 грудня 2021. Архів оригіналу за 4 квітня 2022. Процитовано 1 квітня 2022.  (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]