Vickers Medium Mark I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vickers Medium Mark I
Танки Vickers Medium Mk I на маневрах у Великій Британії
Танки Vickers Medium Mk I на маневрах у Великій Британії
Тип середній танк
Схема: з переднім розташуванням двигуна
Історія використання
На озброєнні 19241938
Оператори Велика Британія Велика Британія
Історія виробництва
Виробник Велика Британія Велика Британія
Виготовлення 19231925
Виготовлена
кількість
декілька десятків
Характеристики
Вага 11,7
Довжина 6550
Довжина ствола 50
Ширина 2780
Висота 2820
Обслуга 5

Калібр 47-мм танкова гармата OQF 3-pounder

Броня сталева катана
Лоб: 6,5
Борт: 6,5
Корма: 6,5
Дах: 6,5
Днище: 6,5
Башта: лоб: 6,5, борт: 6,5, корма: 6,5, дах: 6,5
Другорядне
озброєння
1 — 4 × 7,7-мм «Гочкіс» M1914,
2 × 7,7-мм «Віккерс»
Двигун V-подібний 8-циліндровий карбюраторний повітряного охолодження
90
Питома потужність 7,7
Підвіска зблоквана попарно, на вертикальних пружинах
Швидкість шосе: 24

Vickers Medium Mark I у Вікісховищі

Vickers Medium Mark I (в перекладі з англ. Віккерс, середній, модель I, також позначався, як Tank Medium Mark I, Medium Mark I, Medium Mk.I або просто Mk.I) — британський середній танк 1920-х років. Створений в 1922 — 1923 роках фірмою «Віккерс».

Спочатку класифікувався як легкий танк (англ. Tank Light Mark I), проте пізніше, з появою більш легких машин цієї категорії, був перекласифікований в середній.

Перший британський серійний танк з розміщенням озброєння в башті кругового обертання. Mk.I серійно вироблявся з 1923 по 1925 рік, після чого був замінений на складальних лініях розробленим на його основі танком Medium Mark II. Точна кількість випущених машин невідомо, однак, за наявними даними, всього було випущено 168 танків типу Mk.I і Mk.II, більшу частину з яких склали Mk.II. Таким чином, можна припускати, що кількість випущених танків Mk.I становить кілька десятків штук (ймовірно, близько 50). Танки Mk.I перебували на озброєнні Королівських танкових військ Великої Британії з 1924 року.

Останні танки цього типу були зняті з озброєння Великої Британії в 1938 році.

Модифікації[ред. | ред. код]

  • Medium Mark I — базова модифікація.
  • Medium Mark IA — поліпшена модифікація, зі злегка збільшеною товщиною броні (до 8 мм у вертикальних деталях) та низкою інших невеликих змін (дещо змінена форма капота водія, кормової частини башти, тощо.).
  • Medium Mark IA* — модифікація з заміною двох баштових кулеметів одним спареним з гарматою кулеметом «Віккерс», а також з новою поворотною командирською башточкою (прозвали у військах «єпископською митрою»).
  • Medium Mark I CS і Medium Mark IA CS — «танк безпосередньої підтримки піхоти» із заміною 47-мм гармати на 95-мм танкову гаубицю, на базі танків Mark I і Mark IA, відповідно.
  • Light Mark I Special (L) India — варіант для використання в Індії, з озброєнням башти лише з чотирьох кулеметів «Гочкіс». На відміну від інших модифікацій, не був перекласифікований в середній танк.
  • Medium Mark I Wheel-and-Track — дослідний колісно-гусеничний танк, розроблений 1926 року для підвищення мобільності військ. Для забезпечення колісного ходу танк забезпечувався двома парами великих коліс в лобовій та кормовій частинах танка. Перехід з гусеничного на колісний хід здійснювався шляхом підйому танка на домкратах та опускання коліс нижче рівня гусениць. Передня колісна пара була керованою. також машина обладнувалася дещо видозміненим капотом водія. Подібним чином був перероблений та випробуваний один танк Mk.I, однак після незадовільних випробувань його знову переробили в лінійний.

Література[ред. | ред. код]

  • P. Chamberlain, C. Ellis. Tanks of the World 1915 — 1945. — London : Arms and Armour Press, 1972. — 256 с. — ISBN 0-30436-141-0.
  • Leland Ness. Jane's World War II Tanks and Fighting Vehicles — The Complete Guide. — London : HarperCollins Publishers, 2002. — 237 с. — (Jane's Information Group) — ISBN 0-00711-228-9.

Кінематограф[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]