Джеркі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеркі
Джерки
Джерки — продукт харчування

В'ялене м'ясо (англ. jerky) — шматочки м'яса, маринованого, висушеного і в'яленого.

Історія «джерки»[ред. | ред. код]

Джерки — традиційна страва як північноамериканських, так і південноамериканських індіанців; саме слово «джерки» походить з мови кечуа: «charqui» — «в'ялене м'ясо». В'ялення м'яса було одним із перших людських принципово важливих методів збереження їжі для виживання.[1]

У Європі джерки стали популярними ще за походів Наполеона.

Виробництво[ред. | ред. код]

Джеркі — м'ясо, традиційно покраяне на смужки, позбавлене тлущу, мариноване та сушене або вуджене при низьких температурах (звичайно нижче 70 °C), а то й посолене та й сушене на сонці. Завдяки таким процесам отримуються закуски із соленим, пікантним та напівсолодким смаком, які зберігаються довгостроково без охолодження.

Виробляють джеркі на сучасних заводах у сушильних печах, обладнаних нагрівальними елементами та вентиляторами. Поєднання швидкого переміщення повітря і слабкого вогню підсушує м'ясо до необхідної вологості протягом декількох годин, а витяжні отвори в печах сприяють видаленню вологи з повітря. М'ясо висушують до належного рівня вологи для запобігання псуванню; готові джеркі пакуються в пластикові пакети.[2]

Популярність[ред. | ред. код]

Джеркі надзвичайно популярний вид закусок у Канаді, США та Західній Європі. Починаючи від 1996 року джеркі обрано їжею для астронавтів NASA завдяки своїй невеликій вазі та високому рівню калорійності. Джеркі використовується як самостійний продукт або як закуска до пива.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. M. A., Anthropology; B. Ed., Illinois State University; Twitter, Twitter. Ch'arki, the Original Beef Jerky. ThoughtCo (англ.). Архів оригіналу за 3 липня 2020. Процитовано 2 липня 2020.
  2. Richard J. Epley and Paul B. Addis. Processing Meat in the Home (PDF). Minnesota Extension Service.