Міхаель Стріхарж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міхаель Стріхарж
нім. Michael Stricharz
Зображення
Michael Stricharz, 2009
Michael Stricharz, 2009
Основна інформація
Дата народження 11 квітня 1946(1946-04-11) (78 років)
Місце народження Відень
Громадянство Німеччина Німеччина
Професія скрипаль, педагог
Інструменти скрипка
Мова німецька, англійська, польська, українська, російська
Жанр класика
CMNS: Файли у Вікісховищі

Міхаель Стріхарж (нім. Michael Stricharz, 11 квітня 1946, Відень) — всесвітньо відомий європейський скрипаль, діяч культури, музичний педагог. Учень скрипаля-віртуоза Генрика Шерінґа. Професор скрипки Гамбурзької академії музики. Учасник оркестру Ваґнерівського оперного фестивалю в Байройті, Стокгольмської філармонії, Рейнського камерного оркестру Кельна, Люксембурзького камерного оркестру Solistes Européens, Державного філармонічного оркестру та оркестру Державної Гамбурзької опери, академік Міжнародної академії наук і мистецтв ООН у Нью-Йорку,[1] почесний член Львівської Національної філармонії і Львівської Національної опери ім. С. Крушельницької, почесний професор Львівської Національної музичної академії ім. М. Лисенка, відомий у світі меценат музичного мистецтва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

11 квітня 1946 року народився у Відні, у пологовому будинку на Карлсплятц. Сам будинок було зведено на території колишнього старого міського цвинтаря, в землі якого й досі покояться останки геніального італійського композитора та скрипаля-віртуоза Антоніо Вівальді. У 1949 році батьки, як військовослужбовці, змушені були повернутися на терени СРСР, в Україну. Батько Аркадій Стріхарж народився поблизу Києва, в багатодітній сім'ї, а мама Серафима походила з родини Грінбергів і народилася в Умані. Напередодні Другої світової війни сім'ї Стріхаржів довелося пережити страшний час голодомору. Тоді вижити вдалося тільки завдяки фінансовій допомозі рідного брата глави сім'ї, який ще у двадцятих роках виїхав у США, де став відомим голлівудським актором під іменем Даніель Стар. Після повернення з Австрії оселились у Львові у будинку, що на вулиці Пісковій, 14.[2]

Львівська музична школа-десятирічка[ред. | ред. код]

З 5 років Міхаель відвідував приватні уроки по класу скрипки соліста-концертанта, камераліста, композитора і педагога, одного із фундаторів Львівської скрипкової школи, учня Станіслава Барцевича у Варшавській консерваторії, згодом Л. Ауера, М. Безекирського у Петербурзі і М. Ерденка, професора Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка, колишнього директора (1944—1945) Львівського музичного училища Осипа Москвичіва. У музичну школу батьки віддали випадково, сусід, відомий у Львові доктор Акс (син якого, Емануїл Акс, народжений у Львові, є в наші дні один з найвідоміших у світі піаністів, проживає в Америці) почув, як Міхаель співав, і порадив батькам віддати його в музичну школу-десятирічку[3] при Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка (нині Львівський державний музичний ліцей ім. С.Крушельницької), де Міхаель займався у класі одного із засновників української скрипкової школи, композитора і педагога Вадима Стеценка (син Кирила Стеценка), а згодом у класі викладачів школи Дмитра Колбіна, Олександра Вайсфельда, Олександра Єгорова.[4] У 1964 році голова випускних іспитів, професор Львівської консерваторії, відомий скрипаль і педагог Дмитро Лекгер відзначає Міхаеля, як одного із найздібніших випускників школи.

Студентські роки[ред. | ред. код]

Новосибірська державна консерваторія ім. М. Глінки[ред. | ред. код]

Після закінчення школи Міхаель вирішив продовжити навчання в Новосибірській державній консерваторії ім. М.Глінки, яка була щойно відкритою, а тому вважалася наймолодшою в усьому СРСР.[5] На той час ректором консерваторії був відомий український органіст та музикознавець Арсеній Котляревський, проректором — випускник Львівської консерваторії, тромбоніст, педагог і мистецтвознавець Володимир Гузій, а цикл музично-теоретичних дисциплін викладав випускник Львівської консерваторії, син видатного українського композитора-авангардиста Всеволода Задерацького — Всеволод Всеволодович Задерацький. Студент М.Стріхарж займався по класу скрипки у відомого учня одного із основоположників радянської скрипкової школи Лева Цейтліна — професора Олександра Амітона. Після другого курсу навчання у Новосибірську вирішив продовжити свій вишкіл у Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка.

Львівська державна консерваторія ім. М. Лисенка[ред. | ред. код]

Навчався у класі відомої віртуозної скрипальки, професорки консерваторії Олександри Деркач. Як студент відзначався високою інтелектуальною обізнаністю в історії світового мистецтва, його оригінальним світобаченням та підкресленою активністю у студентсько-громадському житті консерваторії. Був учасником камерного оркестру Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка.

У 1968 р. сторінки мистецьких видань СРСР зарясніли повідомленнями про блискуче виконання музикантом семи номерів з балету-пантоміми Ігоря Стравинського «Історія солдата» (диригент Юліан Балух) — твору, який був поставлений у Львові під художнім керівництвом видатних музикантів, професорів Львівської консерваторії Стефанії Павлишин і Анджея Нікодемовича. У Києві прем'єра відбулася під егідою видатного українського диригента Стефана Турчака.[6] Твір був вперше виконаний як на теренах усього СРСР, так і Східної Європи.[7]

Випускник Стріхарж 1969 року був удостоєний ексклюзивної честі отримати посвідчення «Почесного студента Львівської державної консерваторії ім. М. В. Лисенка».[6] Подібного статусу за всю історію цього навчального закладу були удостоєні усього троє його осіб.

Сімейне життя[ред. | ред. код]

Під час туристичної поїздки в Польщу зустрів Ельжбету Едель, родинне коріння якої походило з Львівщини: мама народилася у Стрию, а батько був львів'янином. З цього роду виходець — один із творців львівської математичної школи першої половини двадцятого століття — вчений зі світовим ім'ям Генрік Едель-Кринський, котрий згодом став ректором Гданської політехніки. Батько Ельжбети — Кароль Едель, львів'янин, інженер, один із найвідоміших діячів тогочасної економіки Польщі, який обіймав посаду генерального директора енергетичного комбінату міста Катовіце. Дружина за своїм фахом була економістом. У 1969 р. Міхаель та Ельжбета узаконили свої стосунки. Після укладення шлюбу з іноземкою у Міхаеля почалися проблеми з радянською бюрократією. Йому вдалося переїхати до дружини в Польщу тільки за два роки після одруження, аж у 1971 році, тоді зміг побачити сина, якому було уже 8 місяців.

Дружина Ельжбета, сини Данієль (1970) і Філіп (1978), що стали в Німеччині відомими адвокатами, шість онуків. Одна з невісток Міхаеля Стріхаржа походить з давнього гамбурзького роду Бартольдів, який тісно дотичний до постаті великого німецького композитора, диригента і музично-громадського діяча Фелікса Мендельсона, рівно ж як і до походження одного із найвизначніших поетів та журналістів Німеччини ХІХ століття Генріха Гайне та до родоначальника німецької класичної філософії Еммануїла Канта.[2] Племінник і племінниця Міхаеля Стріхаржа посідають одні з найвищих постів в урядах США і Швеції.

Творчість[ред. | ред. код]

У травні 1971 року, приїхавши в Катовіце, Стріхарж виграє конкурс-прослуховування на посаду концертмейстера симфонічного оркестру Шльонської філармонії м. Катовіце (Польща) та, водночас, обіймає посаду викладача по класу скрипки в Академії Музичній. У вересні 1971 року подружжя переїжджає на постійне місце проживання до Швеції, де мешкала сестра дружини Барбара. Після прискіпливого прослуховування обдарованому музикантові вдається отримати перемогу у конкурсі на посаду концертмейстера оркестру в одному із найвідоміших серед симфонічних оркестрів світу — Королівському філармонічному оркестрі Стокгольма. Наприкінці 1971 року на ім'я музиканта надходить нове запрошення, на цей раз від одного із найвідоміших оркестрів Європи — Рейнського камерного оркестру в Кельні (Німеччина). Після проведеного конкурсу скрипаль стає першим концертмейстером оркестру (1972—1974). Сім'я переїхала до Німеччини.

У 1972 році, музиканта запросили до Швейцарії, в Женеву, на приватний концерт, присвячений пам'яті Стравинського Ігоря Федоровича, який мав відбутися в домі Теодора Стравинського Теодор Стравинський[en] — відомого європейського художника, одного з синів композитора. В програму цього особливого концерту творів Ігоря Стравинського була включена й опера-балет «Історія солдата».[8] Разом з Міхаелем у цьому незвичайному мистецькому дійстві грали провідні музиканти найвідоміших європейських оркестрів. А серед слухачів були такі відомі постаті, як композитор Святослав Стравинський (другий син Ігоря Стравинського), всесвітньовідомий американський балетмейстер Джордж Баланчин, великий англійський композитор Бенджамін Бріттен, геніальні французькі актори Ів Монтан з дружиною Симоною Сіньоре (дівоче ім'я — Шимона Камінкер, її дідусь жив у Львові), великий комік ХХ століття Луї де Фюнес, неповторний актор-мім і художник Марсель Марсо (справжне прізвище — Мангель). Його родина по мамі мала галицьке коріння та походила з села Яблунів (нині Коломийський район Івано-Франківської області), геніальний художник Марк Шагал, чарівна актриса Марина Владі, неперевершений актор Мішель Пікколі, улюбленець цілого світу — відомий французький композитор Мішель Легран та інші видатні діячі культури і мистецтва. Коли ж усі вони довідались, що Стріхарж зі Львова, то, зокрема, Симона Сіньоре з Марселем Марсо, а також Марк Шагал цілий вечір присвятили бесіді з Михайлом після концерту — польською і російською мовами, за келихом шампанського. За роки після цього Михайло ще не раз зустрічатиметься з Симоною Сіньоре, Мішелем Пікколі і Мариною Владі, зокрема, і під час Вагнерівського фестивалю в Байройті.

У 1974 році Михайло Стріхарж отримав листа, в якому музиканта запросили посісти місце заступника концертмейстера, з правом займати одне із найпочесніших місць в легендарному Фестивальному Вагнерівському Оркестрі м. Байройт, що у Баварії. Лист був підписаний власноручно самим директором Вагнерівського фестивалю — внуком великого Ріхарда Вагнера — Вольфгангом. Від часу самого Ріхарда Вагнера для участі у Фестивалі запрошуються у позаконкурсному форматі найкращі, на думку дирекції Фестивалю, музиканти світу. А тому, сам факт запрошення на цей Фестиваль є доконаним свідченням найвищого визнання виконавця. За усю історію його проведення у ньому взяло участь усього двоє артистів українського походження, а саме, один із найвідоміших басів ХХ століття — житомирянин Олександр Кіпніс і уродженка Станіславова (нині Івано-Франківськ) Ірина Маланюк, котра своїм неперевершеним меццо-сопрано тріумфувала в операх Вагнера під час Фестивалю з 1951 по 1953 роки, а Міхаелеві Стріхаржу випало стати третім у переліку вихідців з України. Маестро Стріхарж прислужився до організації та участі у цьому знаковому Фестивалі аж 26 років поспіль. Саме за великий вклад у мистецький літопис Фестивалю Стріхаржа було нагороджено однією із найпрестижніших відзнак мистецтва Німеччини — «Золотою Вагнерівською Медаллю».

У 1974 році його запрошують на посаду першого концертмейстера симфонічного оркестру міста Вупперталь (Німеччина). У цьому оркестрі Стріхаржу випала честь посісти місце, яке ще наприкінці 19 століття обіймав неперевершений майстер Віденської оперети, видатний угорський композитор Франц Легар.

Один із найвідоміших скрипалів ХХ століття польсько-мексиканський віртуоз Генрік Шерінг запропонував Міхаелеві вступити до нього на навчання в аспірантуру при Кельнській Вищій музичній школі. М. Стріхарж став єдиним аспірантом у педагогічній біографії Шерінга. Сам Шерінг, вірячи в артистичне майбутнє молодого скрипаля, зробив його володарем скрипкового смичка відомої англійської фірми «Hill», який колись особисто належав великому австрійському композитору і скрипалеві Фріцу Крейслеру та скрипки, виготовленої знаменитими французькими майстрами ХIХ століття з об'єднання «Gand et Bernardel», подарованих йому великим педагогом та неперевершеним маестро. Два роки занять в аспірантурі у Шерінга додали Стріхаржу до усіх його знань і умінь принципово нових навичок щодо цілісного осмислення виконуваних музичних творів. Генріку Шерінгу вдалося заохотити Михайла Стріхаржа до педагогічної праці.

У 1976 році Міхаель отримує запрошення працювати заступником концертмейстера в одному із найвідоміших оркестрів Європи та світу — симфонічному оркестрі Гамбурзької філармонії, який, водночас, виконує функції і оркестру одного із найстаріших оперних театрів Європи, заснованого у 1676 році — Гамбурзької Опери. А до запрошення на працю в оркестрі Михайло Стріхарж отримує пропозицію обійняти посаду професора по класу скрипки в одному із найпрестижніших серед європейських вищих навчально-музичних закладів — Гамбурзької вищої школи музики і театру.

Мистецька доля маестро у різні роки життя була тісно пов'язана із такими знаковими постатями світової музичної культури, як видатні оперно-симфонічні диригенти ХХ століття Герберт фон Караян, Карл Бем, Карлос Клайбер, Клаудіо Аббадо, визначний скрипаль Ієгуді Менухін, великі співаки нашого часу Монсеррат Кабальє, Пласідо Домінго та Бірґіт Нільсон, диригент і піаніст світового визнання Даніель Баренбойм, відомий композитор Мішель Легран та цілий ряд інших відомих митців сучасності.

Міхаель Стріхарж запрошується в журі відоміших міжнародних музичних конкурсів — ім. Г.Шерінга, ім. Д.Ойстраха, ім. Г.Венявського, ім. І.Падеревського, ім. К.Ліпінського, ім. Телемана, ім. М.Лисенка, ім. С.Сондецкіса, ім. С.Крушельницької, ім. Б.Гмирі, Астана-Конкурс, Євразія-Конкурс, Палермо-Конкурс, Лісабон-Конкурс, Мадейра-Конкурс, Новосибірськ-Конкурс, Конкурс Батьківщина Чайковського і інші. Учасник найвагоміших міжнародних музичних фестивалів — Вагнерівський Фестиваль в Байройті, Шлезвіг-Гольштейн Фестиваль, Единбург Фестиваль, Токіо Фестиваль, Буенос-Айрес Фестиваль, Ріо-де-Жанейро Фестиваль, Фестиваль Париж, Фестиваль Варшавська Осінь і інші.

Високо оцінюючи внесок Міхаеля Стріхаржа в розвиток європейського музичного мистецтва, Гільдії Скрипкових Майстрів Німеччини і Польщі піднесли йому іменні, присвячені Міхаелю Стріхаржу скрипки, які були зроблені на честь маестро всесвітньо відомими майстрами цих країн — Кшиштофом Крупою і Гюнтером Лобе.

Український культурний контекст[ред. | ред. код]

З часу незалежності України митець неодноразово був запрошений членом журі найбільших міжнародних музичних конкурсів нашої країни, як то — імені Миколи Лисенка, Соломії Крушельницької,[9] Бориса Гмирі, Давида Ойстраха та ін.

Заснував у 1992 р. Німецький культурний фонд «Michael Stricharz Foundation Dall‘Arco Hamburg»,[10] у якому є президентом. Діяльність Фонду у формі присудження престижних міжнародних премій та іменних грошових стипендій скерована на підтримку молодих талантів Східної Європи, зокрема України. Серед Лауреатів Фонду відомі митці: Мирослав Скорик, Олег Криштальський, Юрій Луців, Стефанія Павлишин, Етелла Чуприк, Василь Пилип'юк,[11] Тадей Едер.

Завдяки роботі Фонду і особистій ініціативі маестро Стріхаржа з перших років здобуття Україною незалежності,[12] вже понад тридцять років поспіль проводяться резонансні національні та міжнародні юнацькі конкурси скрипалів, піаністів та струнних квартетів і конкурси молодих оперних співаків, що відкривають нових яскравих виконавців, якими сьогодні пишається музичне мистецтво світу. У 1992 році професор Стріхарж заснував у Львові перші в незалежній Україні юнацькі міжнародні конкурси скрипалів.[13]

Я прагну моїми проектами не тільки виявляти таланти, але привносити в творче і людське становлення кожного учасника моїх проектів частинку внутрішнього задоволення, яке допоможе ставати їм щасливими людьми. Для мене особисто це внутрішня потреба і необхідність.[14]

Щедрою є меценатська діяльність Фонду. Адже серед інших його ініціатив Михайло Стріхарж не обійшов увагою у матеріальній підтримці і Alma mater — Львівську національну музичну академію імені Миколи Лисенка, для якої у непростий економічний для України час дев'яностих років, її вдячний колишній студент придбав чималу кількість різноманітного вартісного приладдя, зокрема, для струнних інструментів закладу.

На запрошення Міхаеля Стріхаржа у серпні 1995 р. Василь Сліпак разом із камерним оркестром «Академія» (Львів), під диригуванням Мирослава Скорика, взяв участь у 45 Міжнародному музичному молодіжному фестивалі «Das Treffen» (Байройт, Німеччина), виконав партію з опери К. Орфа «Бернауерін»[de].[15] Тоді ж М. Стріхарж організував зустріч Василя Сліпака із диригентом Даніелем Баренбоймом.[16]

Міхаелю Стріхаржу присвячені твори львівських композиторів — «Камерний Концерт для скрипки» Анджея Нікодемовича і музичне дійство «Meisterspieler aus Hamburg» (скетч-шоу на теми із опери Р.Ваґнера «Майстри співу з Нюрнберґу» (прем'єра 1996 р.) Богдана Котюка.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Берестюк І. ЛУЦЬК МУЗИЧНИЙ: ПОЧАТОК ЧЕРВНЯ — ФЕСТИВАЛЬНИЙ / Ігор Берестюк // Сайт Волинської філармонії. — 2018. — 8 червня.
  2. а б Данилюк В. Діаманти музичної корони / Володимир Данилюк // Волинська газета.
  3. Шурин В. «Про одруження з іноземкою знали лише батьки. Дізналися б у консерваторії — не отримав би диплома» / Валентина Шурин // Високий Замок. — 2018. — 24 червня.
  4. [Мазепа Л. Шлях до музичної Академії у Львові / Лешек Мазепа, Тереса Мазепа. — Львів: Сполом, 2003. — Т.1.]
  5. [Мистецтво України: Біографічний довідник. К., 1997.]
  6. а б в [Сторінки історії Львівської державної музичної академії ім. М. Лисенка: До 150-річчя заснування Академії. — Львів: Сполом, 2003.]
  7. Балет, театр і музика. Легендарну «Історію солдата» Вінниця побачить вже 18 березня // Music-review Ukraine. — 2018. — 4 березня.
  8. // Music-review Ukraine. — 2018. — 4 березня.
  9. Історія Міжнародного конкурсу оперних співаків імені Соломії Крушельницької // Офіційний сайт Львівської національної опери. Архів оригіналу за 5 липня 2023. Процитовано 5 липня 2023.
  10. Цимбал В. Високі німецькі нагороди для українських митців / Вікторія Цимбал // ESTA УКРАЇНА. — 2020. — 17 лютого.
  11. Теленчі О. Бувальщина для сина / Оксана Теленчі // Голос України. — 2004. — 31 березня.
  12. Стельмашевська О. У Львові завершився фестиваль німецького Фонду Міхаеля Стріхаржа / Ольга Стельмашевська // Music-review Ukraine. — 2019. — 17 вересня.
  13. Козирєва Т. Професор Гамбурзької академії музики нагородив українських митців / Тетяна Козирєва // Music-review Ukraine.— 2010. — 27 травня.
  14. У Львові завершився фестиваль німецького Фонду Міхаеля Стріхаржа 17 вересня 2019 р. [1]
  15. // Festival de l'Operette — Aix-les-Bains. — 2009. — 20 лютого.
  16. Галина Вольф у соціальній мережі Facebook. 07 липня 2016 р.
  17. Почесні доктори та професори Академії // ЛНМА імені. М. В. Лисенка
  18. а б в г // Toruńska Orkiestra Symfoniczna.
  19. а б У четвер Голова Верховної Ради України В. М. Литвин зустрівся з професором Гамбурзької консерваторії (ФРН) М.Стріхаржем // Офіційний сайт ВР України. — 2005. — 24 листопада.
  20. Офіційний Сайт Президента України. 2002 р.
  21. PROF. MICHAEL STRICHARZ Офіційний сайт Toruńska Orkiestra Symfoniczna
  22. а б Serwis Rzeczypospolitej Polskiej
  23. Сучасний стан української діаспори і перспективи співпраці з нею // Оsvita.ua. — 2010. — 25 жовтня.
  24. У приміщенні резиденції Генерального консула Республіки Польща в Гамбурзі відбулася урочиста церемонія вручення ордена Офіцерський хрест // Офіційний сайт Посольства України у Республіці Польща. — 2012. — 4 вересня.
  25. Nadanie orderów i odznaczeń // Wolters Kluwer. — 2012.
  26. а б // Факти. — 2016. — 30 червня.

Посилання[ред. | ред. код]