Аборти в США

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
See link in caption for a text equivalent
Легальність абортів за терміном вагітності (за часом від початку останньої менструації)
   Заборонено
   Легально, але недоступно
   Дозволено, поки у плода не буде виявлено серцеву діяльність (≈ 6 тижнів)
   Дозволено до 15 тижнів
   Дозволено до 18 тижнів
   Дозволено до 20 тижнів
   Дозволено до 22 тижнів (5 місяців)
   Дозволено, поки плід нездатний вижити поза організмом жінки (≈ 23 тижня)
   Дозволено до 24 тижнів (5½ місяців)
   Дозволено до 2 триместра
   Немає обмеження щодо терміну

Аборти в США мають різний юридичний статус, обмеження та фінансування залежно від штату. Вони були легалізовані (виключена можливість для штатів повністю забороняти аборти) на федеральному рівні з 1973 по 2022 рік рішенням Верховного суду США у справі «Ро проти Вейда».

Демократична партія США підтримує легальність абортів[1], Республіканська партія США виступає за їх заборону[2].

Ро проти Вейда[ред. | ред. код]

Докладніше: Ро проти Вейда

У 1992 році штатам було надано ширші можливості обмежувати аборти рішенням Верховного суду США у справі «Планування сім'ї проти Кейсі[en]»; 2007 року рішенням у справі «Гонзалес проти Кархарта[en]» за федерацією було визнано повноваження заборонити аборт шляхом інтактної дилатації та екстракції.

Обмеження доступу до абортів[ред. | ред. код]

1 вересня 2021 року в штаті Техас набув чинності закон, який забороняє переривання вагітності після 6 тижня (закон про серцебиття), без винятків на випадки інцесту та зґвалтування. Федеральна влада оскаржила його в суді як антиконституційний. Такі закони раніше намагалися провести кілька штатів, але суди скасовували їх усі як такі, що суперечать рішенню Верховного суду США у справі Ро проти Вейда»[3].

У червні 2022 року рішенням у справі Dobbs v. Jackson Women's Health Organization[en] Верховний суд США ухвалив, що конституція США не передбачає права на аборт, і цим скасував легалізацію абортів на федеральному рівні і передав права на регулювання абортів штатам[4]. Багато в чому це стало можливим завдяки діям президента США Дональда Трампа, який призначив трьох нових суддів Верховного суду, що змінило баланс на користь консерваторів: шестеро проти трьох[5]. Це рішення викликало вуличні протести у різних містах країни[ru].

У кількох штатах США діяли так звані умовні закони, які передбачали набуття чинності забороною абортів після відповідного рішення Верховного суду США, а також закони, прийняті до 1973 року. В результаті рішення Верховного суду США призвело до заборони абортів у Кентуккі, Луїзіані, Міссурі, Оклахомі та Південній Дакоті. У всіх цих штатах, крім Оклахоми, аборти забороняються навіть якщо вагітність настала внаслідок зґвалтування чи інцесту. У Техасі закон, який забороняє аборти у тому числі у разі зґвалтування або інцесту, формально ще не набув чинності, проте з моменту ухвалення рішення Верховного суду США діє тимчасова шеститижнева заборона абортів. Також заборона на аборти може набути чинності і в низці інших штатів[6].

Згідно з соцопитуваннями, 61% американців вважають, що аборти мають бути законними у першому триместрі, але з іншого боку лише 34% вважають, що аборти мають бути законними у другому триместрі[7].

Кваліфікаційні вимоги до постачальників абортів[ред. | ред. код]

Графік рівня абортів у США за 1973–2017 роки, на якому показано дані, зібрані Інститутом Гуттмахера

Кваліфікаційні вимоги для проведення абортів залежать від штату[8]. З середини 1970-х років штат Вермонт дозволив асистентам лікарів робити деякі аборти в першому триместрі[9]. Зовсім недавно кілька штатів змінили свої вимоги до постачальників абортів, очікуючи, що Верховний суд скасує Ро проти Вейда; тепер, коли суд це зробив, більше штатів розширюють право на проведення абортів. Станом на липень 2022 року Каліфорнія, Коннектикут, Делавер, Гаваї, Іллінойс, Мен, Меріленд, Массачусетс, Монтана, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Род-Айленд, Вірджинія та Вашингтон дозволяють практикуючим лікарям середнього рівня, таким як медсестри, медсестри-акушерки та лікарі асистентів, робити кілька абортів у першому триместрі[10]. В інших штатах особам, які не є лікарями, заборонено робити аборти.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The 2012 Democratic National Party Platform [Архівовано 2016-06-16 у Wayback Machine.](англ.)
  2. We Believe in America: 2012 REPUBLICAN PLATFORM. Архів оригіналу за 31 серпня 2012. Процитовано 24 травня 2013.
  3. Как обмануть Конституцию. В США началась юридическая война за право свободно делать аборты
  4. Mangan, Dan; Breuninger, Kevin (24 червня 2022). Supreme Court overturns Roe v. Wade, ending 50 years of federal abortion rights. CNBC (англ.). Архів оригіналу за 25 червня 2022. Процитовано 24 червня 2022.
  5. Верховный суд США отменил постановление о праве на аборт
  6. NYT: запрет на аборты вступил в силу в шести штатах США
  7. Alison Durkee. How Americans Really Feel About Abortion: The Sometimes Surprising Poll Results As Supreme Court Overturns Roe V. Wade. Forbes (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  8. Advancing access to abortion care [Архівовано 2014-09-07 у Wayback Machine.]. ANSIRH (January 24, 2013). Retrieved on April 12, 2015.
  9. Kowalczyk, E. A. (1993). Access to abortion services: Abortions performed by mid-level practitioners. Trends in Health Care, Law & Ethics. 8 (3): 37—45. PMID 8118134.
  10. Maryland law expanding who can perform abortion takes effect. Associated Press. July 2022.