Баркас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кресленик корабельного баркаса, 20 весел

Баркáс (від фр. barcasse, утвореного від barque, що сходить до лат. barca, або від нім. Barkasse, що через нід. barkas теж сходить до barca) — судно невеликих розмірів певного призначення. Баркасами називають невеликі вантажні і пасажирські судна, а також великі шлюпки.

Портове судно[ред. | ред. код]

Баркас — допоміжний пароплав або теплохід, який використовують для буксирування суден в порту та для дрібних перевезень. Також баркасом називають несамохідне дерев'яне річкове судно баржової будови (класу «А»), довжиною від 60 до 80 м, вантажопідйомністю 20—100 тонн; ніс і корма загострені; конструкція вельми міцна; бувають палубні, безпалубні і півпалубні з надбудовою.

Шлюпка[ред. | ред. код]

Баркас — найбільша з суднових (корабельних) шлюпок довжиною від 9 до 12 метрів. Призначається для перевезення команд суден і вантажів в порту. Величина його залежить від величини корабля; має 14-22 весел. Півбаркас трохи менше, має 14-18 весел. Бувають також парові і моторні баркаси.

У часи вітрильного флоту баркас встановлювали на рострах, спираючи його кіль на дерев'яні колодки з вирізами — кіль-блоки. Пізніше стало застосовуватися кріплення біля борту за допомогою шлюпбалок.

Література[ред. | ред. код]