Лонг-Айленд (коктейль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лонг-Айленд
Long Island Iced Tea
Офіційні коктейлі ІБА
Лонг-Айленд айс ті отримав свою назву через схожість зі звичайним холодним чаєм.
Тип Коктейль
Алкогольоносний за об'ємом
Подається З льодом; наливається на кубики льоду
Стандартний гарнір

скибка лимона

Стандартна форма склянки
Високий стакан
Інгредієнти затверджені МАБ
Приготування Змішати інгредієнти в склянці з льодом, перемішати, прикрасити і подавати.
Коктейль Лонг-Айленд
Коктейль Лонг-Айленд

Ло́нг-А́йленд айс ті (англ. Long Island Iced Tea, що в перекладі означає Лонг-Айлендський чай з льодом[1]) — популярний коктейль в основі горілки, джину, текіли та рому. Окрім цього, до складу коктейлю входять Трипл-сек (чи Куантро), кола (або холодний чай) та інші. Коктейль Лонг-айленд айс ті — один з найпопулярніших коктейлів у світі, поступається в популярності лише Мартіні і Кривавій Мері. Коктейль вважається найміцнішим з усіх змішаних напоїв (28 об'ємних % алкоголю)[2]. Класифікується як лонґ дрінк (англ. long drink). Належить до офіційних напоїв Міжнародної асоціації барменів, категорія «Сучасна класика» (англ. Contemporary classics)[3].

Історія[ред. | ред. код]

Назва коктейлю склалася не відразу, спочатку він називався просто «Лонг-Айленд», що означає довгий острів. Це перший заселений острів у бухті Нью-Йорку, перший житловий центр міста. Друга частина назви — айс ті (холодний чай) — відображає колір і смак коктейлю. Дійсно, за смаком і запахом напій дуже нагадує холодний чай. Саме в цьому полягає його небезпека — він неймовірно міцний, але з «нешкідливим» смаком.

Існує дві версії походження коктейлю. Перша досить поширена, але є помилковою. За цією версією, коктейль з'явився в США в роки «Сухого закону». Оскільки коктейль нагадував холодний чай, його було дуже легко маскувати. Однак, існують документальні свідчення того, що вперше коктейль з'явився в 70-х роках минулого століття, а його автором є Кріс Бендикс, бармен нічного клубу в Сміттауні, розташованому на острові Лонг-Айленд[2].

Вміст[ред. | ред. код]

Оригінальний вміст складається з наступних компонентів[1]:

  • 20 мл горілки
  • 20 мл джину
  • 20 мл білого рому
  • 20 мл срібної текіли
  • 20 мл апельсинового лікеру (Triple Sec)
  • 80 мл коли
  • 1/2 лимону

Спосіб приготування[ред. | ред. код]

У хайбол наповнений на 1/3 льодом налити всі інгредієнти і долити доверху колою. Акуратно перемішати барною ложкою і прикрасити часточкою лимона[2].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Цікаво, що «Лонг Айленд Айс Ті» — коктейль, склад якого в принципі не передбачає такого складника, як, власне, чай[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в «Лонг Айленд Айс Ті»: рецепт «не чайного» коктейлю. tochka.net. 28.09.2012. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 17.9.2013.
  2. а б в Лонг-айленд айс ті (Long island ice tea). cocktails.ua. Архів оригіналу за 21.09.2013. Процитовано 17.9.2013.
  3. Сайт Міжнародної асоціації барменів. категорія «Сучасна класика» (англ.). iba-world.com. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 30 травня 2017 року.