Ристрето

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ристретто)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ристрето
Необхідні компоненти Кавове зерно

Ристрето (італ. ristretto — кул. «густий, міцний; наваристий»), також іноді корто (corto), шранк (shrunk), літерелі (literally) або шот (shot)[1] — міцний кавовий напій, порція якого менша за об’ємом, ніж еспресо. Як правило, для приготування такого напою потрібно 7 г кави на 15—20 мл води.

До ристрето традиційно подають склянку холодної питної води. Такий своєрідний ритуал має дві мети: по-перше, це запобігає зневодненню організму. По-друге, вода допомагає очищати смакові рецептори, завдяки чому кожен новий ковток сприймається як перший.

Поширена помилкова думка, що в чашці ристрето міститься дуже велика доза кофеїну, але насправді це не більше ніж міф. Насправді протягом перших 15 секунд екстракції кави в ристрето потрапляють кавові ефірні олії, які й утворюють настільки яскравий смак і аромат кави, в той час як безпосередньо кофеїн активно виділяється набагато пізніше. Фактично, у звичайній чашці ристрето кількісний вміст кофеїну нижче, ніж в порції еспресо.

Так само, як і еспресо, ристрето в домашніх умовах можна приготувати лише за наявності еспресо-машини. Ристрето часто використовують замість еспресо як основу для інших кавових напоїв (капучино, лате тощо)[2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Рецепт приготування кави рістретто. Архів оригіналу за 1 грудня 2016. Процитовано 17 листопада 2016.
  2. Рістретто — «короткий» еспресо. Архів оригіналу за 30 квітня 2012. Процитовано 17 листопада 2016.