Суховій: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Goo3Bot (обговорення | внесок)
м removing unused <nowiki /> tags
Рядок 3: Рядок 3:
Від суховіїв слід відрізняти [[Пилова буря|пилові бурі]]
Від суховіїв слід відрізняти [[Пилова буря|пилові бурі]]


При високій температурі повітря суховій викликає інтенсивне випаровування води з [[ґрунт]]<nowiki/>у, з поверхні рослин і водойм, що може викликати псування врожаїв зернових і плодових культур, загибель рослин. Висока температура і низька вологість повітря при суховіях є результатом місцевої трансформації (прогрівання) [[Повітряна маса|повітряних мас]], найчастіше тропічного походження, над сильно нагрітою земною поверхнею і низхідного руху повітря в антициклонах. Тропічні повітряні маси зароджуються над пустелями Африки, Малої Азії, Середньої Азії.
При високій температурі повітря суховій викликає інтенсивне випаровування води з [[ґрунт]]у, з поверхні рослин і водойм, що може викликати псування врожаїв зернових і плодових культур, загибель рослин. Висока температура і низька вологість повітря при суховіях є результатом місцевої трансформації (прогрівання) [[Повітряна маса|повітряних мас]], найчастіше тропічного походження, над сильно нагрітою земною поверхнею і низхідного руху повітря в антициклонах. Тропічні повітряні маси зароджуються над пустелями Африки, Малої Азії, Середньої Азії.


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 17:34, 2 грудня 2020

Сухові́й — вітер з високою температурою і низькою вологістю повітря. Зазвичай термін відноситься до вітрів Каспійської низовини, особливо Казахстану, хоча інколи поширюється й на інші райони.

Від суховіїв слід відрізняти пилові бурі

При високій температурі повітря суховій викликає інтенсивне випаровування води з ґрунту, з поверхні рослин і водойм, що може викликати псування врожаїв зернових і плодових культур, загибель рослин. Висока температура і низька вологість повітря при суховіях є результатом місцевої трансформації (прогрівання) повітряних мас, найчастіше тропічного походження, над сильно нагрітою земною поверхнею і низхідного руху повітря в антициклонах. Тропічні повітряні маси зароджуються над пустелями Африки, Малої Азії, Середньої Азії.

Див. також

Джерела