Теорія мертвого Інтернету

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теорія мертвого Інтернету — теорія змови, яка стверджує, що Інтернет після 2010-х років складається здебільшого з діяльності ботів і автоматично створеного контенту, яким маніпулюють алгоритми, маргіналізуючи органічну людську діяльність[1][2][3][4]. Прихильники теорії вважають, що ці боти створені навмисно, щоб допомагати маніпулювати алгоритмами та підвищувати результати пошуку, щоб у кінцевому підсумку маніпулювати споживацькими настроями[3][5]. Крім того, деякі прихильники цієї теорії звинувачують урядові установи у використанні ботів для маніпулювання громадським сприйняттям, заявляючи: «Уряд США бере участь у штучному інтелекті, який використовує газлайтинг для всього населення світу»[1][3]. Датою цієї «смерті» вважається приблизно 2016 або 2017 рік[1][6][7].

Теорія набула популярності, оскільки більшість спостережуваних явищ ґрунтується на явищах, які піддаються кількісному вимірюванню, наприклад збільшенні трафіку ботів; однак ідею про те, що це скоординована психологічна війна, Кейтлін Тіффані, журналістка The Atlantic, назвала «параноїдальною фантазією», навіть попри те, що існують обґрунтовані критичні зауваження, пов'язані з трафіком ботів і цілісністю Інтернету[1]. Дані Ді Плачідо, старший співавтор Forbes, заявив, що «люди все ще надають більшість контенту та розмов у Twitter, Reddit, Facebook і TikTok, але здається, що теорія змови може стати пригнічливо близькою до реальності»[4]. Роберт Маріані описав цю теорію в статті в The New Atlantis[en] як суміш між справжньою теорією змови та крипі-пастою[3].

Походження і розвиток[ред. | ред. код]

Хоча точне походження теорії важко визначити, теорія мертвого Інтернету, найпевніше виникла з 4chan або Wizardchan як теоретична концепція в кінці 2010-х або на початку 2020-х років[1]. У 2021 році на форумі Agora Road's Macintosh Cafe було опубліковано тему під назвою «Теорія мертвого Інтернету: більшість Інтернету є фальшивкою», що свідчить про поширення цього терміну за межі цих початкових форумів[1][8]. Проте дискусії та дебати навколо цієї теорії були поширеними на онлайн-форумах, технологічних конференціях і в академічних колах, можливо, ще раніше[1]. Вона була натхненна стурбованістю зростаючої складністю Інтернету, залежністю від крихкої інфраструктури, потенційною вразливістю до кібератак і, найголовніше, експоненціальним зростанням можливостей і використання штучного інтелекту[9]. Теорія набула популярності в дискусіях серед ентузіастів технологій, дослідників і футуристів, які прагнули вивчити потенційні ризики, пов'язані з нашою залежністю від Інтернету. Теорія змови увійшла в суспільну культуру через широке висвітлення та обговорювалася на різних гучних каналах YouTube[1]. Вона привернула більшу увагу завдяки статті в The Atlantic під назвою «Можливо, ви пропустили це, але Інтернет „помер“ п'ять років тому»[1]. Ця стаття була широко цитована іншими статтями на цю тему[10][8].

Заяви та докази[ред. | ред. код]

Великі мовні моделі[ред. | ред. код]

Генеративний попередньо тренований трансформер (GPT) — це тип великої мовної моделі (LLM), яка використовує штучні нейронні мережі для створення контенту, який виглядає як створений людиною[11][12]. Перша з цих моделей була розроблена компанією OpenAI[13]. Ці моделі викликали значну кількість суперечок. В одному прикладі Тімоті Шоуп з Копенгагенського інституту досліджень майбутнього[en] заявив, що «коли GPT-3 „втратить береги“, Інтернет буде абсолютно невпізнанним»[14]. Він передбачив, що за такого сценарію до 2025—2030 року від 99 % до 99,9 % онлайн-контенту може бути створений ШІ[14]. Ці прогнози були використані як доказ теорії мертвого Інтернету[10].

ChatGPT[ред. | ред. код]

Докладніше: ChatGPT

ChatGPT — це чат-бот штучного інтелекту, випуск якого у 2022 році для широкого загалу змусив журналістів описати теорію мертвого Інтернету як потенційно більш реалістичну, ніж раніше[6][15]. До цього теорія мертвого Інтернету здебільшого наголошувала на державних організаціях, корпораціях і технічно грамотних індивідуумах, але ChatGPT передав силу штучного інтелекту в руки пересічних користувачів Інтернету[6][15]. Ця технологія викликала побоювання, що Інтернет буде наповнений контентом, створеним людьми за допомогою штучного інтелекту, який заглушить органічний людський контент[6][15][16].

Звіт Imperva про трафік ботів за 2016 рік[ред. | ред. код]

Докладніше: Imperva

У 2016 році охоронна фірма Imperva опублікувала звіт про трафік ботів і виявила, що боти відповідальні за 52 % вебтрафіку, вперше перевищивши людський трафік[17]. Цей звіт використовувався як доказ у звітах про теорію мертвого Інтернету[1].

Amazon[ред. | ред. код]

Докладніше: Amazon.com

Користувачі в соціальних мережах зазначають, що описи продуктів Amazon, схоже, створені штучним інтелектом[4]. Це було включено в обговорення теорії мертвого Інтернету[4].

Reddit[ред. | ред. код]

Докладніше: Reddit

У минулому сайт соціальних мереж Reddit надавав вільний доступ до свого API та даних, що дозволяло користувачам використовувати сторонні додатки для модерації та навчати ШІ взаємодії з людьми[16]. Неоднозначним кроком стало те, що Reddit почав стягувати плату за доступ до свого набору даних про користувачів. Компанії, що готують ШІ, ймовірно, продовжать використовувати ці дані для навчання майбутніх ШІ. Оскільки такі технології, як ChatGPT, стають доступними для широкої публіки, їх все частіше використовують на Reddit користувачі та боти-облікові записи[16]. Професор Тобі Уолш з Університету Нового Південного Уельсу заявив в інтерв'ю Business Insider, що навчання наступного покоління ШІ на контенті, створеному попередніми поколіннями, може призвести до того, що контент постраждає[16]. Професор Університету Південної Флориди Джон Лікато порівняв цю ситуацію з наводненням Reddit контентом, створеним штучним інтелектом, із теорією мертвого Інтернету[16].

X Corp. (раніше відома як Twitter)[ред. | ред. код]

Докладніше: X Corp.

Теорія мертвого Інтернету також поширилася серед користувачів X (раніше Twitter)[4]. Користувачі відзначили, що діяльність ботів вплинула на їхній досвід[4].

Твіти «Я ненавиджу текстові повідомлення»[ред. | ред. код]

Кілька облікових записів у Twitter почали публікувати твіти, починаючи з фрази «Я ненавиджу текстові повідомлення», а потім альтернативну дію, наприклад «я ненавиджу текстові повідомлення, я просто хочу тримати тебе за руку» або «Я ненавиджу текстові повідомлення, просто живи зі мною»[1]. Ці публікації отримали десятки тисяч лайків, і багато хто запідозрив, що це облікові записи ботів. Ці облікові записи використовувалися як приклад прихильниками теорії мертвого Інтернету[1][8].

Придбання Twitter Ілоном Маском[ред. | ред. код]

Відсоток облікових записів користувачів, керованих ботами, став головною проблемою під час придбання Ілоном Маском Twitter[18][19][20][21]. Під час цього процесу Маск заперечив заяву Twitter про те, що менше ніж 5 % монетизованих щоденних активних користувачів (mDAU) були ботами[18][22]. Під час цієї суперечки Маск доручив компанії Cybra оцінити, який відсоток облікових записів у Twitter були ботами: одне дослідження оцінило 13,7 %, а друге — 11 %[18]. Вважається, що ці облікові записи ботів відповідальні за непропорційну кількість створеного вмісту. Прихильники теорії мертвого Інтернету вказали на цей інцидент як на доказ[23].

YouTube[ред. | ред. код]

«Інверсія»[ред. | ред. код]

В Інтернеті існує ринок фальшивих переглядів YouTube, щоб підвищити довіру до відео та охопити ширшу аудиторію[24]. У якийсь момент фальшиві перегляди були настільки поширеними, що деякі інженери були стурбовані тим, що алгоритм YouTube для їх виявлення почне розглядати фальшиві перегляди як стандартні та неправильно класифікувати справжні[24][1]. Для опису цього явища інженери YouTube використовують термін «інверсія»[24][25]. Роботи YouTube і страх перед «інверсією» були названі підтвердженням теорії мертвого Інтернету в темі на інтернет-форумі Macintosh Cafe на Agora Road[1].

Висвітлення на YouTube[ред. | ред. код]

Численні канали YouTube та онлайн-спільноти, включно з форумами Linus Tech Tips, висвітлювали теорію мертвого Інтернету, що допомогло просунути цю ідею в основний дискурс[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с Tiffany, Kaitlyn (31 серпня 2021). Maybe You Missed It, but the Internet 'Died' Five Years Ago. The Atlantic (англ.). Архів оригіналу за 6 березня 2023. Процитовано 6 березня 2023.
  2. Is the internet secretly dead? Plus: bots and bye-byes on our final episode. The Guardian. 15 червня 2022. Архів оригіналу за 31 May 2023. Процитовано 31 травня 2023.
  3. а б в г Mariani, Robert (2023). The Dead Internet to Come. The New Atlantis. 73: 34—42. Процитовано 23 січня 2024.
  4. а б в г д е Di Placido, Dani (16 січня 2024). The Dead Internet Theory, Explained. Forbes. Процитовано 23 січня 2024.
  5. Gonzales III, Vic (28 червня 2023). THE INTERNET IS DEAD: THE TRUTH BEHIND THE DEAD INTERNET THEORY. Capiz News. Архів оригіналу за 4 July 2023. Процитовано 4 липня 2023.
  6. а б в г Hennessy, James (18 грудня 2022). Did A.I. just become a better storyteller than you?. The Story. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  7. Une théorie du complot affirme qu'internet est « mort » depuis 2016. Ouest France (French) . 6 вересня 2021. Архів оригіналу за 6 березня 2023. Процитовано 6 березня 2023.
  8. а б в Gopani, Avi (6 вересня 2021). Conspiracy Theorists Says The Internet Has Been Dead Since 2016. Analytics India Magazine. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  9. Dow, Warren (9 січня 2023). The Dead Internet Theory. Digs. Архів оригіналу за 18 May 2023. Процитовано 18 травня 2023.
  10. а б Naraharisetty, Rohitha (31 жовтня 2022). What the 'Dead Internet Theory' Predicted About the Future of Digital Life. The Swaddle (амер.). Архів оригіналу за 6 березня 2023. Процитовано 6 березня 2023.
  11. Generative AI: a game-changer society needs to be ready for. World Economic Forum. 9 січня 2023. Архів оригіналу за 25 April 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  12. The A to Z of Artificial Intelligence. Time. 13 квітня 2023. Архів оригіналу за 16 червня 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  13. Improving language understanding with unsupervised learning. openai.com (амер.). Архів оригіналу за 18 березня 2023. Процитовано 18 березня 2023.
  14. а б Hvitved, Sofie (24 лютого 2022). What if 98% of the Metaverse is made by AI?. Copenhagen Institute for Future Studies. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  15. а б в Beres, Damon (27 січня 2023). Death by a Thousand Personality Quizzes. The Atlantic. Архів оригіналу за 21 June 2023. Процитовано 20 червня 2023.
  16. а б в г д Agarwal, Shubham (8 серпня 2023). AI is ruining the internet. Business Insider. Архів оригіналу за 28 вересня 2023. Процитовано 30 вересня 2023.
  17. LaFrance, Adrienne (31 січня 2017). The Internet Is Mostly Bots. The Atlantic. Архів оригіналу за 17 June 2023. Процитовано 17 червня 2023.
  18. а б в Duffy, Clare; Fung, Brian (10 жовтня 2022). Elon Musk commissioned this bot analysis in his fight with Twitter. Now it shows what he could face if he takes over the platform. CNN Business. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  19. O'brien, Matt (31 жовтня 2022). Musk now gets chance to defeat Twitter's many fake accounts. AP News. Архів оригіналу за 5 May 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  20. As Twitter's new owner, Musk gets his chance to defeat bots. CBS News. 31 жовтня 2022. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  21. Syme, Pete (13 червня 2023). Elon Musk's war against Twitter bots isn't going very well. Next, you'll have to pay to DM those who don't follow you. Business Insider. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  22. Picchi, Aimee (17 травня 2022). What are Twitter bots, and why is Elon Musk obsessed with them?. CBS News. Архів оригіналу за 16 June 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  23. Hughes, Neil C. (26 серпня 2023). Echoes of the dead internet theory: AI's silent takeover. Cybernews. Архів оригіналу за 10 листопада 2023. Процитовано 10 листопада 2023.
  24. а б в Keller, Michael H. (11 серпня 2018). The Flourishing Business of Fake YouTube Views. The New York Times. Архів оригіналу за 19 June 2023. Процитовано 19 червня 2023.
  25. Read, Max (26 грудня 2018). How Much of the Internet Is Fake? Turns Out, a Lot of It, Actually. New York:Intelligencer. Архів оригіналу за 19 June 2023. Процитовано 19 червня 2023.