Українка (Охтирський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Українка
Країна Україна Україна
Область Сумська область
Район Охтирський район
Громада Чернеччинська сільська громада
Облікова картка Українка 
Основні дані
Населення 221
Поштовий індекс 42751
Телефонний код +380 5446
Географічні дані
Географічні координати 50°09′57″ пн. ш. 34°43′30″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
109 м
Місцева влада
Адреса ради 42751, Сумська обл., Охтирський р-н, с.Лутище, вул.Шевченка,68
Карта
Українка. Карта розташування: Україна
Українка
Українка
Українка. Карта розташування: Сумська область
Українка
Українка
Мапа
Мапа

Украї́нка(первісна назва Зарічне) — село в Україні, в Чернеччинській громаді Охтирського району Сумської області. Населення становить 221 осіб. Колишній орган місцевого самоврядування — Лутищанська сільська рада.

Село постраждало внаслідок геноциду українського народу, проведеного урядом СССР 1932—1933 та 1946—1947.

Географія[ред. | ред. код]

Село Українка знаходиться на лівому березі річки Ворскла, вище за течією на відстані 2,5 км розташоване село Лутище, на протилежному березі — село Скелька. До села примикає великий лісовий масив (дуб, береза). Поруч проходить автомобільна дорога Р17.

Історія[ред. | ред. код]

На північно-східній околиці села сліди поселення раннього середньовіччя.

З 1917 — у складі УНР. З квітня 1918 — в Українській державі Гетьмана Павла Скоропадського. З 1921 — стабільний комуністичний режим.

1929 російська окупаційна влада вдалася до систематичного терору проти незалежних господарників, роблячи ставку на майновий розкол місцевої громади. 1932 почалися випадки голоду, які переросли у масову загибель мешканців села. На кінець 1933 село фактично припинило існувати. За поданням місцевих окупаційних органів комуністів, до села спрямовані переселенці з Російської Федерації, які займали господарства убитих голодом. 1934 до села частково повернулися біженці, що змогли таємно евакуюватися на Донбас та до навколишніх міст. Значна частина так і залишилася в Охтирці.

До середини 1930-их років населення села було повністю змінено. Комуністи також змінили назву села Зарічне на безособове Українка. Перейменування вважалося недоречним навіть у 1950-тих роках, оскільки очевидна смислова тавтологія: в Україні село Українка. Можливо, вибір нової назви обумовлений комплексом убивств під час Голодомору і повної заміни корінного населення приходьками.

З 1941 — під адмініструванням Німеччини. 1943 — сюди повернулися сталінські війська. Примусова мобілізація чоловічого населення, включно з підлітками.

З 1991 — у складі відновленої держави Україна.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]