QIRIM

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
QIRIM
Студійний альбом
Виконавець Джамала
Дата випуску 5 травня 2023
Жанр фолк, класична музика
Тривалість 54:38
Мова кримськотатарська
Лейбл Universal Music Polska
Продюсер Джамала, Сеїт-Бекір Сулейманов[1]
Хронологія Джамали
Попередній
←
Поклик
(2022)
Наступний
→

QIRIM (укр. Крим) — сьомий студійний альбом української співачки Джамали, перший кримськотатарський симфонічно-етнічний альбом в історії[2]. Він вийшов 5 травня 2023 року на лейблі Universal Music. Альбом складається з 14 старовинних пісень кримськотатарською мовою. Презентація альбому наживо відбулася 5 травня у Києві, на сцені Національної опери у супроводі з Національним симфонічним оркестром України[3], світова прем'єра альбому відбулася 11 травня у Ліверпулі спільно з одним із найстаріших оркестрів Великої Британії – BBC Philharmonic[4][5]. Альбом ввійшов до лонгліста премії Ґреммі в категорії Best Global Music Album[6], а також став одним із найкращих альбомів 2023 року за версією європейського журналу Beehype[7]. Альбом потрапив до світового музичного чарту Європи, він опинився на 6-му місці серед найкращих релізів World Music Charts Europe[8]. 9 березня 2024 року альбом QIRIM отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка у номінації «Музичне мистецтво»[9].

Передісторія і створення[ред. | ред. код]

Про створення альбому зі старовинними кримськотатарськими піснями Джамала замислювалася ще у 2011 році, коли випустила свою першу платівку For every heart[9]. Через імперську політику русифікації в Криму у ХІХ столітті, яка спричинила дві великі хвилі еміграції кримських татар з півострова і через депортацію кримських татар у 1944 році під час Другої світової війни, історія та мова киримли, їх фольклор та звичаї жили понад пів століття лише в усних сімейних переказах і переспівах далеко за межами Криму[10]. Пісні з альбому QIRIM були написані 150–200 років тому. Точний рік створення пісень невідомий, але слова кожної з них відсилають до певних історичних подій кримськотатарського народу[9].

Реалізація альбому складалася з декількох частин: Джамала взяла за мету зібрати те, як звучали кримські татари, які мешкали на узбережжі Криму, в Сімферополі, Джанкої, Керчі, у степовій місцевості[11]. За словами Джамали, «записів про частину пісень майже не залишилось», під час створення альбому Qırım «їх збирали по частинах, іноді навіть по словах»[9]. «Це було найскладніше, бо матеріалу просто жахливо мало. Це пісні, які були або дуже неякісно записані, або записані ще в 1960-70 роках під наглядом НКВС, вони змінювалися» — розповідає Джамала[11]. Про випадок зміни пісні, музикантка розповіла в ефірі «Громадського радіо» — це пісня KENE ALDI ĞAM BENİ, яка існує в записі Сабріє Ереджепової, її записали у 1970 році в Середній Азії[11]. «Коли я готувалася записати цю композицію для свого альбому QIRIM, то мені сказали, що слова запису Ереджепової — це фейк. Коли Сабріє записувала цю пісню, стояли радянські наглядачі й питали, про що цей твір. Коли вони дізнались, що він про тугу, про батьківщину, то звеліли переписати пісню про кохання. І Сабріє тоді переписала»[11]. Щоб дізнатись про історію цієї пісні, Джамала зателефонувала своєму батьку, Аліму Айяровичу Джамаладінову, який є акордеоністом і він багато знається на фольклорі[11]. Батько музикантки зателефонував своєму другу, який в момент запису грав на даре, кримськотатарському бубоні. Він сказав, що пам’ятає момент, коли сказали переробити пісню, адже співати про туги по батьківщині у Радянському Союзі, з його слів, було заборонено[11]. Щоб знайти автентичний текст Джамала телефонувала в Середню Азію. «Мені давали обгорілі шматочки тексту. Потім десь були записи мелізматик, які дуже важливі для виконання народної пісні, бо вони передавалися із покоління в покоління. Я зібрала цю пісню, як пазл, як кришталеву вазу. І так відбувалося майже з кожною піснею» — розповіла музикантка в ефірі «Громадського радіо»[11]. На сьогодні єдиний записаний варіант пісні KENE ALDI ĞAM BENİ є тільки в альбомі QIRIM[11]. Журналістка «Української правди» Марія Кабацій у своїй статті «Qırım, який звучить попри російський геноцид. Пояснюємо, чим важливий новий альбом Джамали» пише, що «деякі з пісень альбому ніколи не виконувались раніше»[10].

Після того, як Джамалі вдалося врятувати музичну кримськотатарську спадщину, команда музикантки була змушена рятувати свою роботу під час повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році[10]. Джамала зізналася в інтервʼю британським журналістам із BBC, що вже записану збірку довелося буквально рятувати під російськими обстрілами навесні 2022 року: «Моєю другою думкою після "Де мої діти?", коли ми почули сирени і все це, було "Де мій альбом?"»[12]. Під час битви за Київ, сервери з напрацьованими матеріалами евакуював у безпечне місце саунд-продюсер проєкту Сергій Круценко[10].

До створення альбому QIRIM долучились понад 80 музикантів[9]. Над ним працювали Джамала, композитор-аранжувальник Артем Рощенко, саунд-продюсер та продюсер запису Сергій Круценко, продюсер запису Макс Гладецький[9]. Для створення альбому було зібрано симфонічний оркестр на базі камерного ансамблю «Київські солісти», а також залучено п’ять народних музикантів з Криму[9]. Джамала працювала над альбомом три роки[9]. У 2020 році вона прийшла до Сергія Круценко з ідеєю створення альбому Qırım[10]. Разом вони працювали над ним до 8 січня 2023 року. В цей день Сергія не стало, він не дожив до презентації проєкту три місяці. «Він справді справжній геній. Сергій Круценко помер не на фронті, але я записую його смерть на рахунок нашого ворога, бо вони забирають не тільки наше життя, але й руйнують наше психологічне та фізичне здоров‘я. Коли влаштовують терор, вбивають нас і морально. А тим, хто чуйний та вразливий, – це дається складно» — написала Джамала[13].

Джамала називає свій альбом QIRIM «справою всього свого життя»[14][15].

Стиль[ред. | ред. код]

Під час презентації альбому на сцені Національної опери

У довідці Національної суспільної телерадіокомпанії України написано, що «QIRIM — це перше поєднання симфонічної мови з чистими старовинними кримськотатарськими мелодіями»[2]. Під час запису використовували традиційні для кримськотатарського народу музичні інструменти, такі як кавал, труба, скрипка, даре[5]. Сама Джамала, в одному з інтерв'ю, підкреслює, що для неї було важливо не просто створити збірку народних пісень[16]. «Хотілося, щоб у записі були тільки автентичні інструменти без додавання продакшну. Тобто подарувати слухачам сучасний альбом, що існує поза часом, як пафосно це б не звучало» — додає Джамала[16]. В статті «Української правди» про альбом QIRIM відзначається, що композитор Артем Рощенко «подбав про сучасне аранжування композицій альбому», а записаний він разом із українським диригентом Кирилом Карабицем[10]. Динамічний діапазон симфонічного оркестру на базі камерного ансамблю «Київські солісти», який працював над альбомом, сягає 110 децибелів. Для порівняння, діапазон гучності реактивного літака складає 115 децибелів[9].

Значення пісень[ред. | ред. код]

Значення пісень сформувала сама авторка альбому QIRIM Джамала, а також експертка Українського культурного фонду, голова громадської організації «Алєм» Есма Аджієва та викладач кримськотатарської мови Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Абібулла Сеїт-Джеліль[10].

  • ALİM (укр. Алім) — пісня про кримськотатарського народного героя Аліма Айдамака, історія якого нагадує легенду про Робіна Гуда — він забирав у багатих нажите майно й віддавав бідним. Події пісні розгортаються у Карасубазарі XVII століття.
  • GİDER İSEÑ (укр. Якщо ти підеш) — пісня про кохання, відданість, гідність, про справедливе покарання того, хто наважиться на зраду, про неможливість його пробачити. Сповнена рефлексій щодо складнощів життєвого вибору. Регіон — Карасубазар.
  • KENE ALDI ĞAM BENİ (укр. Туга здолала мене знов) — пісня про тугу, яка настільки здолала автора, що він хоче вбити себе. В пісні змальовується його психологічний стан — з одного боку автор впав у меланхолію від вселенської туги за батьківщиною, з іншого — від нерозділеного кохання з дівчиною. Регіон — Ускют.
  • QARANFİL (укр. Гвоздика) — пісня про кохання хлопця до байдужої, егоїстичної дівчини, якій він щиро подарував свої почуття. Також в пісні йдеться про те, що він просив, але не отримав благословення її батька. Регіон — Кефе.
  • NOĞAY BEYİTLERY (укр. Ногайські куплети) — пісня про долю вдови, яка плакала за чоловіком, про важливу роль чоловіка в житті жінки. Є особливим жанром пісенної творчості степової частини кримських татар – ногайські беїти. Регіон — Джанкой.
  • ARAFAT DAĞINDAN (укр. З гори Арафат) — пісня на релігійну тему, про історію, як людина підкорює Арафат, а після повернення з паломництва отримує почесне звання хаджі. За мусульманськии переказами, саме коло Арафату зустрілись вигнані з раю Адам і Хавва. Регіон — Акмесджит.
  • EKİ ÇEŞME (укр. Два джерела) — пісня про традиційне знайомство двох молодих біля «чешме», облаштовані для набирання води джерела-фонтани, які в пісні мають алегорію як джерела любові. Також пісня має іншу інтерпретацію — про історію взаємовідносин між невісткою та свекрухою, які можуть бути не ідеальними. Є піснею побережних кримських татар Алуштинського регіону, селищ Тувак та Кючюк-Озен.
  • MENİ ĞAMDAN AZAT EYLE (укр. Звільни мене від мук) — пісня про філософський роздум та звернення до себе, про прийняття долі та вдячність їй, незважаючи ні на що. Також має інтерпретацію, що в пісні чоловік просить вибачення у своєї коханої, незважаючи на те, чи має він провину перед нею чи ні. Є відомою кримськотатарською піснею Ялтинського регіону.
  • YOSMAM (укр. Моя красуне) — пісня про кохання, про те, як хлопець просить кохану не побиватися за ним у розлуці, вірити в його щасливе повернення. Зміст пісні зіставлений з тонкою грою на скрипці. Регіон — Ак'яр.
  • HEM SEVERSİÑ, HEM SEVMEZSİÑ (укр. Любиш і не любиш) — пісня про нерозділене кохання парубка до дівчини та рішучість боротися за свої почуття. Сповнена рефлексій та любовних переживань. Регіон — Алушта.
  • BAHAR KELSE (укр. Коли прийде весна) — пісня про те, як герой з тугою згадує свою кохану, дім, батьківщину, з якими він розлучений. Герой пісні сповнений надії на повернення, хоча реальність, в якій він перебуває, не дозволяє бути впевненим, що йому пощастить повернутися додому живим. Пісня може сприйматися, як заповіт. В пісні намальовані кримські пейзажі, регіон — Ескі-Крим.
  • PENCEREDEN (укр. З вікна) — пісня про заручини, про мрію дівчини, що хлопець прийде й заспіває біля вікна або спитає дозволу зустрітися з її батьками. Одна з небагатьох пісень у кримських татар, текст якої повністю йде від імені дівчини. Регіон — Судак.

Промо і реліз[ред. | ред. код]

5 травня 2023 року альбом QIRIM вийшов на музичних стримінгових платформах Spotify, Apple Music і YouTube Music на лейблі Universal Music[17]. В цей же день, у Києві відбулася презентація альбому наживо, на сцені Національної опери у супроводі з Національним симфонічним оркестром України під керівництвом Володимира Сіренка[18]. «Попри вогонь і темряву, ми продовжуємо боротися за своє. Саме тому мені так важливо зіграти дебютний лайв вдома. Для своїх» — зазначила Джамала[19]. Президент України Володимир Зеленський написав листа, в якому звернувся до Джамали та учасників прем'єри альбому, цей лист був зачитаний зі сцени міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком[3].

Від сьогодні сила Криму звучатиме в композиціях альбому Qirim. Спочатку тут – у Києві, далі – по всій Україні, а згодом весь світ її почує. І коли буде чути, хай світ знає: ми повернемося! Ми вистоємо проти страждань і боротимемося непокірно. Заслуженою нагородою для нас є і буде свобода, яку ми не втратимо та передамо нашим дітям[3].
— Володимир Зеленський
Джамала під час світової премʼєри альбому у Ліверпулі

11 травня 2023 року відбулася світова премʼєра альбому у Ліверпулі на головній сцені EuroFestival – фестивалю з нагоди міжнародного пісенного конкурсу Євробачення 2023[20]. Музикантка виступила у супроводі одного із найстаріших оркестрів Великої Британії – BBC Philharmonic[5]. Після виступу, Джамала поділилася враженнями від концерту: «Для багатьох глядачів мені випала нагода відкрити щось дуже особисте про мій дім і народ, адже кожен твір із платівки — це щоденник, зітканий із туги й тривог, радості й любові. Я бачу сльози під Yosmam і танці під Noğay Beyi̇tleri̇, я відчуваю, що нам з вами вдалося. Вдалося тут, у музичній столиці Британії, розказати про наш Крим, про його величну культуру»[21]. Також музикантка нагадала на початку концерту про долю громадянки України Леніє Умерової, яку викрадено у грудні 2022 року та з того часу незаконно утримується на території РФ за сфабрикованими звинуваченнями[21].

25 квітня 2024 року вийшло колекційне вінілове видання альбому QIRIM. Видання складається з двох платівок — глибокого зеленого і прозорого кольорів. Є першим в Україні великим, подвійним альбомом, з двома буклетами всередині, зробленими у форматі книги[22]. Реліз вінілової платівки відбувся в рамках «Книжкової країни» в Оранжереї ВДНГ[23], публічна презентація відбулася 28 квітня.

За словами Джамали, цей альбом «один із перших альбомів в Україні, який має окремий сайт — qirim.jamala.ua»[24]. На ньому представлений переклад пісень українською, англійською, а також історії походження пісень. Сайт проілюстрований фотографіями того часу[11].

Реакція критики[ред. | ред. код]

Музичний критик Ігор Панасов вважає, що альбом «за своєю суттю є культурним та громадянським маніфестом»[25]. Після київської презентації він написав, що «на сцені Нацопери ввечері 5 травня, можна було побачити особливу Джамалу». «Не ту звичну, що шукає себе у фанку, соулі та джазі, з якими теж дуже близька багато років, — але як з іншою культурою. А ту, яка дихає музикою, що є частиною її кровоносної системи з самого дня приходу у цей світ. Джамалу, яку неможливо уявити окремо від цієї музики, бо вона пов’язана з нею тілесно — через низку поколінь свого народу» — підсумовує музичний критик[25]. На думку Панасова, «саме QIRIM допомагає зрозуміти, звідки в неї у голосі той тембр, який багатьом здається “плачем” та “стражданням”». Це і плач, і страждання, і радість, і тріумф, і легкість, і молитва. Бо ця інтонація є у всіх 14 піснях, а вони дуже різні за настроєм і темами — від думок про самогубство до зухвалих танців степовиків-ногаїв. Це росток, який проріс з її етно-коріння, і залишає міцним зв’язок Джамали з цим фундаментом. Росток, що іноді рветься у небеса величезним деревом, як у пісні “1944”» — написав в своїй рецензії Ігор Панасов[25].

Японський музичний журнал Música Terra назвав альбом Джамали QIRIM «чудовим витвором мистецтва»[26].

Визнання[ред. | ред. код]

Джамала на врученні Шевченківської премії за альбом

Альбом QIRIM потрапив до світового музичного чарту Європи, він опинився на 6-му місці серед найкращих релізів World Music Charts Europe[8]. Альбом ротується на радіостанціях США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Чехії, Туреччини, Грузії, Нідерландів, Іспанії, Польщі, Йорданії, Греції, Японії та країн Латинської Америки[8].

27 вересня Джамала отримала відзнаку за альбом QIRIM на музичній премії Muzvar-2023 у категорії «Музичний диджитал-спадок»[27].

11 листопада 2023 року Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що альбом QIRIM включили до лонгліста премії Ґреммі в категорії Best Global Music Album[6]. Про номінацію написала й сама Джамала: «Бути почутою з-поміж індійської та латиноамериканської музики, яка щороку забирає нагороди, це вже багато»[6].

У грудні, на премії Megogo Music Awards 2023, альбом QIRIM отримав спецвідзнаку «Музика нашої єдності» від каналу Megogo Live як проєкт, присвячений єдності та неподільності України[28].

За версією європейського онлайн-журналу Beehype, QIRIM є одним із найкращих альбомів 2023 року[29].

7 березня 2024 року оголошені номінанти Національної музичної премії YUNA 2024, альбом QIRIM номінований в категорії «Найкращий альбом»[30].

9 березня альбом отримав Шевченківську премію. Згідно з указом президента України Володимира Зеленського[31], Національну премію імені Тараса Шевченка 2024 року в номінації «Музичне мистецтво» присуджено артистці Сусані Джамаладіновій (Джамалі) за альбом QIRIM [32].

Список композицій[ред. | ред. код]

#НазваРегіонТривалість
1.«ALİM»Карасубазар3:32
2.«GİDER İSEÑ»Карасубазар4:20
3.«KENE ALDI ĞAM BENİ»Ускют4:50
4.«DAĞLARNIÑ YOLLARI»Ескі-Кермен / Бахчисарай2:52
5.«QARANFİL»Кефе3:45
6.«NOĞAY BEYİTLERY»Джанкой2:14
7.«ARAFAT DAĞINDAN»Акмесджит6:29
8.«EKİ ÇEŞME»Тувак, Кючюк-Озен3:12
9.«MENİ ĞAMDAN AZAT EYLE»Ялта4:55
10.«YOSMAM»Ак'яр3:16
11.«HEM SEVERSİÑ, HEM SEVMEZSİÑ»Алушта2:43
12.«BAHAR KELSE»Ескі-Крим4:34
13.«ÇALBAŞ BORA»Керч2:35
14.«PENCEREDEN»Судак2:56
15.«OUTRO» 2:25
54:38

Учасники запису[ред. | ред. код]

  • Джамала — вокал, аранжування;
  • Артем Рощенко — композитор-аранжувальник;
  • Сергій Круценко — саунд-продюсер та продюсер запису;
  • Макс Гладецький — продюсер запису.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ірина Виговська (8 травня 2023). «Крим – це не чебуреки й морько»: Jamala та Бекір Сулейманов про Крим, Байдена і Боно. The Village Україна.
  2. а б Альбом «QIRIM». knpu.gov.ua. Національна премія України імені Тараса Шевченка.
  3. а б в У Києві відбулась презентація нового альбому кримської співачки Джамали QIRIM. Крим. Реалії. 6 травня 2023.
  4. Jamala presents QIRIM with the BBC Philharmonic. bbc.co.uk (англ.). BBC News. 11 травня 2023.
  5. а б в Марія Кабацій (12 травня 2023). Світова прем'єра. Джамала представила альбом Qırım у Ліверпулі разом із BBC Philharmonic Orchestra. ФОТО. Українська правда.
  6. а б в Валерія Буняк (12 листопада 2023). Альбом Джамали Qirim ввійшов до лонгліста премії Grammy. Детектор медіа.
  7. Альбом кримськотатарської співачки Джамали став одним із найкращих альбомів 2023 року за версією журналу Beehype. Крим.Реалії. 8 січня 2024.
  8. а б в Поліна Горлач (5 грудня 2023). QIRIM від Джамали з'явився у списку найкращих релізів World Music Charts Europe. Суспільне Культура.
  9. а б в г д е ж и к Юлія Карманська (9 березня 2024). Не дати переписати історію Криму. Альбом Джамали QIRIM отримав Шевченківську премію. Що варто знати про платівку. Forbes.
  10. а б в г д е ж Марія Кабацій (26 червня 2023). Qırım, який звучить попри російський геноцид. Пояснюємо, чим важливий новий альбом Джамали. Українська правда.
  11. а б в г д е ж и к Вікторія Єрмолаєва (20 серпня 2023). Jamala: Щоб альбом «QIRIM» вийшов, люди ризикували своїм життям. Громадське радіо.
  12. Ian Youngs (11 травня 2023). Eurovision 2023: Jamala on rescuing Crimean folk songs from Russian invasion. bbc.com (англ.). BBC News.
  13. Катерина Малай (9 січня 2023). Помер відомий композитор Сергій Круценко: Джамала звинуватила в його смерті російських окупанті. Обозреватель.
  14. Справа всього життя – Джамала про альбом “QIRIM”. Меджліс кримськотатарського народу. 5 травня 2023.
  15. «Справа всього мого життя» – Джамала про новий альбом, присвячений Криму. Межа. 4 травня 2023.
  16. а б Михайло Пилипчук (9 листопада 2023). Джамала про “Смак свободи”, альбом QIRIM і свою найбільшу мрію. ТиКиїв.
  17. Джамала випустила новий альбом Qirim. Де послухати. The Village Україна. 5 травня 2023.
  18. Jamala представить новий альбом QIRIM у Києві. Elle Ukraine. 5 травня 2023.
  19. Співачка Джамала презентує новий альбом QIRIM у Києві. Крим.Реалії. 2 травня 2023.
  20. Джамала: "Презентація QIRIM з оркестром в Ліверпулі – це "1944", помножена на 100". Суспільне Новини. 12 травня 2023.
  21. а б Українська співачка Джамала на початку концерту у Ліверпулі в рамках світового туру зі своїм новим альбомом “Qırım” розповіла про черговий злочин країни-терористки щодо громадянки України Леніє Умерової. Кримська платформа. 11 травня 2023.
  22. Колекційне вінілове видання Jamala — Qirim. Vinyla. 25 квітня 2024.
  23. Марія Катаєва (27 травня 2024). В Оранжереї ВДНГ відкрили кримськотатарський куточок з книгами та музикою Джамали. ФОТО. Вечірний Київ.
  24. QIRIM (Крим) — новий альбом Jamala.
  25. а б в Ігор Панасов (9 травня 2023). Повернення Криму: метод Джамали. Karabas Live.
  26. 壮絶な半生を背負うユーロヴィジョン優勝歌手ジャマラ、クリミアの真実の歴史を伝える新譜『QIRIM』. Música Terra. 25 листопада 2023.
  27. Лєна Чиченіна (27 вересня 2023). Весело, яскраво і дуже довго. У Києві роздали музичну премію Muzvar-2023. Детектор медіа.
  28. Юлія Карманська (14 грудня 2023). Dantes, Kola, Yaktak, Onuka. Які музиканти перемогли на Megogo Music Awards 2023. Forbes.
  29. BEST ALBUMS OF 2023. Beehype. 3 січня 2024.
  30. Оголошені номінанти Національної музичної премії YUNA 2024. YUNA. 7 березня 2024.
  31. Указ Президента України від 5 березня 2024 року № 143/2024 «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка»
  32. Президент і перша леді взяли участь у врученні Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року. president.gov.ua. Президент України. 9 березня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]