Добра стаття

Short Skyvan

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Short SC.7 Skyvan
Short SC.7 Skyvan (р/н C—FARA) в аеропорту Глостершир, Англія. Один з небагатьох літаків цього типу, які станом на 2024 рік досі перебувають в експлуатації[1][2].
Тип загального призначення
Розробник Short Brothers
Виробник Short Brothers
Перший політ 17 січня 1963
Статус експлуатується
Роки виробництва 1963-1986
Виготовлено 153

CMNS: Short Skyvan у Вікісховищі

Short SC.7 Skyvan (укр. Шорт Скайвен[a]) — британський легкий двомоторний турбогвинтовий літак виробництва компанії Short Brothers з Белфаста, Північна Ірландія. Використовується переважно для перевезення пасажирів чи вантажу на короткі відстані та стрибків з парашутом[3][4][5].

Через характерний зовнішній вигляд Skyvan отримав такі прізвиська як «Сарай» (англ. «Shed»)[6] чи «Літаюча коробка для взуття» (англ. «Flying Shoebox»)[7], та незважаючи на це літак користувався попитом на ринку і був цілком успішним. Концепція та ідеї, що були реалізовані в цьому літаку, знайшли свій подальший розвиток в моделях Short 330, Short 360 та Short C-23 Sherpa[4].

Історія[ред. | ред. код]

Створення[ред. | ред. код]

Перший прототип, вже з турбогвинтовими двигунами Turbomeca Astazou II

У 1958 році компанія Short Brothers викупила у Фредеріка Джорджа Майлза[en] (колишній власник збанкрутілої Miles Aircraft[en]) креслення і дані, зібрані під час випробувань прототипу Hurel-Dubois Miles HDM.105[en], створеного на базі Miles Aerovan[en]. Short Brothers відмовились від реалізації оригінальної концепції прототипа HDM.105, яка відзначалась дуже великим відносним подовженням крила[b], натомість спираючись на отримані дані, вони розробили власний проєкт універсального суцільнометалевого літака під назвою Short SC.7 Skyvan[9]. Завдяки відносно просторому фюзеляжу і великому вантажному люку літак набув популярності серед авіакомпаній, що виконували перевезення вантажів.

Складання Short SC.7 Skyvan почалося 1960 року на заводі Short Brothers на території аеропорту Сіденхем. Перший прототип, оснащений двома шестициліндровими опозитними авіаційними двигунами Continental O-520[en] потужністю 390 к. с. (приблизно 290 кВт) кожен, здійснив свій перший політ 17 січня 1963 року. Згодом, 1963 року, замість поршневих двигунів на перший прототип було встановлено турбогвинтові Turbomeca Astazou II[en] потужністю 390 кВт кожен[10].

Другий прототип (перший літак другої серії) спочатку був оснащений турбогвинтовими двигунами Turbomeca Astazou X потужністю 497 кВт кожен, але згодом в серійному виробництві використовували вже Turbomeca Astazou XII потужністю 510 кВт. Двигуни Turbomeca Astazou мали певні температурні обмеження, що зменшувало їх ефективність на великих висотах чи в спекотному кліматі[11]. Тому починаючи з 1968 року, у виробництво було запущено Skyvan третьої серії, на яких використано турбогвинтові двигуни Garrett AiResearch TPE331 потужністю 533 кВт. Загалом до завершення виробництва в 1986 році було виготовлено 153 Skyvan (включно з прототипами)[12][13].

Експлуатація[ред. | ред. код]

З моменту своєї появи Short SC.7 Skyvan користувався значним попитом. Літак експлуатувався в 47 країнах, застосовувався цивільними операторами і перебував на озброєнні багатьох армій світу[14][15]. Ці літаки неодноразово застосовувались у воєнних конфліктах, деякі з машин були знищені в результаті бойових дій. Найбільший досвід застосування Skyvan в умовах бойових дій мають повітряні сили Оману. Оман закупив 16 літаків цього типу і дуже активно використовував їх під час другої половини війни в Дофарі. Оманські Skyvan під керуванням британських пілотів у відставці використовувались з віддалених гірських злітних майданчиків, які мали дуже обмежені розміри (деякі не перевищували в довжину 320 метрів). Літаки експлуатувалися в умовах значної запиленості повітря, високих температур, сильних вітрів і під інтенсивним вогнем супротивника. Потреба в літаках була настільки великою, що в певні періоди Skyvan здійснювали до 2000 вильотів на місяць, кожен літак за день міг здійснювати 8-9 вильотів. Оманські Short SC.7 Skyvan відносились до модифікації 3М і могли брати на борт до 2,5 тонн вантажу, вони здійснювали перевезення солдат, боєприпасів, позашляховиків Land Rover та безлічі інших вантажів. Завдяки широкому люку вантажного відсіку троє людей могли завантажити чи вивантажити автомобіль на борт літака всього за 15 хв. Не менш важливою місією для цих літаків була евакуація поранених із зони бойових дій[13]. Персонал повітряних сил Оману називав ці літаки — п'ятитонними хвилястими папугами[15].

Вантажна кабіна Skyvan з піднятою рампою

Також пройшли через війну 5 Short SC.7 Skyvan берегової охорони Аргентини. Вони брали участь у Фолклендській війні, де виконували транспортні, пошукові, розвідувальні та рятувальні польоти. Два з п'яти літаків було знищено під час бойових дій. Один літак було знищено на землі ударами британської корабельної артилерії. Другий було втрачено в результаті успішної спецоперації[en] британських сил спеціального призначення[16].

Достеменно відомо, що принаймі один з аргентинських Skyvan використовувався для здійснення Польотів смерті, під час брудної війни. Згодом цей літак було декілька разів перепродано, проте на початку 2023 року він повернувся назад в Аргентину. Його планують перетворити на музейний експонат в меморіальному комплексі Простір пам'яті, пропагування та захисту прав людини (ісп. Espacio para la Memoria y para la Promoción y Defensa de los Derechos Humanos)[17].

Незважаючи на солідний вік планерів, Short SC.7 Skyvan досі продовжують використовуватися для перевезень вантажів на короткі відстані, аерофотографування чи для стрибків з парашутом. Канадська компанія Questor Surveys переобладнала два літаки для аерогеологічних досліджень. Організація Collier Mosquito Control District з США використовує Skyvan для розпилення хімікатів з повітря з метою боротьби з москітами[13][18].

Оператори[ред. | ред. код]

Цивільні[ред. | ред. код]

Станом на липень 2009 року в експлуатації перебувало 39 літаків Short SC.7 Skyvan, які використовувались наступними експлуатантами: Pink Aviation Services, Sonair, Swala Airlines, Transway Air Services, Deraya Air Taxi, Layang Layang Aerospace, Macair Airlines, Malaysia Air Charter, Olympic Airways, Pan Malaysian Air Transport, Wirakris Udara, CAE Aviation, Deltacraft, Invicta Aviation, Advanced Air, Allwest Freight, Era Alaska, GB Airlink, North Star Air Cargo, Skylift Taxi Aereo, Skydive Arizona, Skydive DeLand, Skydive Perris, Sydney Skydivers, SkyForce Piotrków Trybunalski, Skydive Pennsylvania, Summit Air, Eagle Air, Sustut Air, Ryan Air Services, Nomad Air, Aalto University, Skykef[19][20].

Станом на лютий 2024 року нараховується 19 літаків Short SC.7 Skyvan, які продовжують літати, незважаючи на солідний вік планерів. Переважна більшість з них, 16 з 19, експлуатується на території США. Майже половина з них, 7 з 16, використовується на дропзонах США для здійснення парашутних стрибків. Активними експлуатантами Short SC.7 Skyvan є як приватні особи, так і організації: Airborne Support Group, North Star Air Cargo, Pink Aviation Services, Skydive Arizona, Summit Air, United States - Collier Mosquito Control District, Win Aviation[21][22][23].

   військові оператори
   цивільні оператори
   колишні експлуатанти

Військові[ред. | ред. код]

На початок 2024 року Гаяна Гаяна залишається останньою країною, армія якої має на озброєнні два літаки Short SC.7 Skyvan[24]. Проте в минулому літаки цього типу були затребувані в багатьох арміях світу. Перелік країн, які мали Skyvan на озброєнні своїх армій доволі великий[15][21]:

Технічний опис[ред. | ред. код]

Органи керування і панель приладів Skyvan

Двомоторний суцільнометалевий підкосний[ru] високоплан з негерметичним фюзеляжем і Н-подібним хвостовим оперенням[25]. Характерною рисою цього літака є дебелий фюзеляж майже квадратної форми в поперечному перерізі. Люк вантажного відсіку виконано у формі рампи, що може відкриватися в польоті. Фюзеляж, внаслідок своєї коробкоподібної форми і широкого плаского днища, працює як несучий корпус[en], створюючи в польоті певний відсоток підіймальної сили, що в комплексі з розвинутою механізацією крила значно покращує льотні характеристик літака. Шасі триопорне з носовим колесом, в польоті не прибирається. Силова установка складається з 2 турбогвинтових двигунів (модель двигуна залежить від модифікації літака). Серійно літаки оснащувалися трилопатевими повітряними гвинтами змінного кроку Hartzell HC-B3TN-5/T10282H, проте частина літаків згодом була переобладнана іншими модифікаціями повітряних гвинтів, серед яких зустрічались чотири-, п'яти- і навіть семилопатеві[26].

Основні характеристики[ред. | ред. код]

Характеристики наведені для найбільш масової модифікації літака Skyvan серії 3[27].

  • Екіпаж: 1-2 особи
  • Висота вантажного відсіку: 1,98 м
  • Ширина вантажного відсіку: 1,98 м
  • Довжина вантажного відсіку: 4,88 м
  • Пасажиромісткість: до 19 пасажирів
  • Довжина: 12,21 м
  • Висота: 4,60 м
  • Розмах крил: 19,79 м
  • Площа крила: 35,12 м²
  • Вага порожнього: 3331 кг
  • Максимальна злітна вага: 5670 кг
  • Місткість палива: 1109 л
  • Двигуни: 2 × Garrett AiResearch TPE-331-2-201A, потужністю 533 кВт кожен
  • Повітряні гвинти: 3-лопатеві Hartzell HC-B3TN-5/T10282H зі змінним кроком гвинта

Льотні характеристики[ред. | ред. код]

Параметри вказані для модифікації літака з двигунами Garrett AiResearch TPE-331-2-201A та нормальної злітної маси[27].

  • Максимальна швидкість (на висоті 3000 м): 324 км/год
  • Крейсерська швидкість (на висоті 3000 м): 278 км/год
  • Швидкість звалювання (при випущених закрилках): 111 км/год
  • Швидкість яку не можна перевищувати: 402 км/год
  • Дальність польоту: 1,115 км
  • Практична стеля: 6858 м
  • Скоропідйомність: 8,3 м/с
  • Довжина розбігу: 482 м
  • Довжина пробігу: 567 м

Модифікації[ред. | ред. код]

Short Skyvan налічував 3 основні модифікації. Третя, наймасовіша модифікація в свою чергу складалася з декількох різних варіантів виконання:

  • Skyvan серії 1 — Перший прототип, оснащений поршневими двигунами Continental GTSIO-520[c]
  • Skyvan серії 1A — Перший прототип після переоснащення його турбогвинтовими Turbomeca Astazou II
  • Skyvan серії 2 — Літаки оснащені турбогвинтовими двигунами Turbomeca Astazou XII[d]
  • Skyvan серії 3 — Літаки оснащені турбогвинтовими двигунами Garrett TPE331. Основна і наймасовіша серія, включала в себе декілька більш дрібних модифікацій
  • Skyvan серії 3A — Літаки серії 3, сертифіковані для експлуатації зі збільшеною злітною масою
  • Skyvan серії 3M — Військово-транспортний варіант серії 3A, пристосовані для скидання з повітря вантажів і парашутистів
  • Skyvan серії 3M-200 — Військово-транспортний варіант серії 3A, сертифіковані для експлуатації зі ще більшою злітною масою, ніж Skyvan серій 3A і 3M[e]
  • Skyliner — Маркетингова назва для літаків серій 3 і 3A, переобладнаних у пасажирські літаки з салоном підвищеного комфорту[f]
  • Seavan — Маркетингова назва для літаків, переобладнаних у військовий морський патрульний літак[g]

Short Skyvan виявився настільки успішним, що став основоположником цілого сімейства літаків виробництва Short Brothers, які продовжували розвивати концепцію та ідеї, закладені в цей проєкт:

  • Short 330 — Майже вдвічі більший і потужніший літак, який успадкував всі основні риси, притаманні Skyvan
  • Short 360 — Ще більший і потужніший літак, з покращеною аеродинамікою і класичним, однокільовим хвостовим оперенням
  • Short C-23 Sherpa — Військово-транспортний літак, що увібрав в себе всі напрацювання проєктів Short 330 і Short 360

Катастрофи та аварії[ред. | ред. код]

За всю історію експлуатації відомо про понад 60 авіаційних інцидентів за участю Short Skyvan, в яких загинуло більше сотні людей.

 Дата   Реєстрація   Місце катастрофи   Опис інциденту   Жертви 
01967-03-066 березня 1967 Італія I-TORE Італія Венеція Помилки пілотування при приземленні. Літак вилетів за межі ЗПС і перекинувся[28]. 0/3
01970-07-022 липня 1970 США N21CK США неподалік Вашингтона Впав у річку Потомак і затонув, не долетівши 1800 метрів до ЗПС Національного аеропорту імені Рональда Рейгана[29]. 2/2
01970-10-2222 жовтня 1970 США N123PA США неподалік Беттлс Вимушена посадка на дерева через пожежу другого двигуна[30]. 0/2
01971-01-2222 січня 1971 Індонезія T-701 Індонезія неподалік о. Біак[en] Військовий літак впав у море неподалік о. Біак під час виконання нічного тренувального польоту[31]. 8/8
01972-04-1414 квітня 1972 США N725R США неподалік Ла-Кросс Катастрофа трапилась через відмову гідросистеми, викликану перевантаженням літака[32]. 1/1
01972-09-011 вересня 1972 Папуа Нова Гвінея VH-PNI Папуа Нова Гвінея Гілуве Врізався в схил гори через помилки при плануванні польоту і щільну хмарність[33]. 4/4
01972-12-1919 грудня 1972 Індонезія T-703 Індонезія точне місце невідоме Військовий літак, точне місце і обставини загибелі не встановлені[34]. ?/?
01973-11-2828 листопада 1973 США N40DA США аеропорт Хантсвілл[en] Знищений Смерчем[35]. 0/0
01974-09-1717 вересня 1974 Оман 909 Оман точне місце невідоме Військовий літак, точне місце і обставини загибелі не встановлені[36]. ?/?
01976-11-2222 листопада 1976 Оман A4O-SI ОАЕ неподалік о. Дас[en] Приземлення на воду після відмови одного двигуна. Екіпаж врятувався, літак затонув[37]. 0/3
01977-08-2525 серпня 1977 США N4917 США неподалік Кайлуа-Кона Увійшов в штопор і розбився на відстані близько кілометра від ЗПП аеропорту призначення.[38]. 2/2
01977-12-3131 грудня 1977 США N64AC США Токсук-Бей Розбився при приземленні за складних метеоумов[39]. 0/2
01978-04-077 квітня 1978 Непал RAN-15 Непал точне місце невідоме Військовий літак, точне місце і обставини загибелі не встановлені[40]. ?/?
01981-01-1818 січня 1981 Гаяна 8R-GFF Гаяна точне місце невідоме Військовий літак, врізався в схил гори за складних метеоумов[41]. 4/4
01981-05-1515 травня 1981 США N70DA США Слейт-Крік Помилки пілотування при приземленні, в результаті чого літак зазнав суттєвих руйнувань[42]. 0/2
01982-05-033 травня 1982 Аргентина PA-54 Фолклендські Острови аеропорт Порт Стенлі[en] Військовий літак, 3 травня пошкоджено, а 12 червня, під час чергового артилерійського обстрілу, остаточно знищено[16][43]. 0/0
01982-05-1515 травня 1982 Аргентина PA-50 Фолклендські Острови о. Пеббл[en] Військовий літак, знищено в результаті спецоперації британських сил спеціального призначення[16][44]. 0/0
01985-12-3030 грудня 1985 Непал RAN-23 Непал неподалік Дхангадхі[en] Військовий літак, з невстановлених причин впав у лісі неподалік містечка Дхангадхі[45]. 25/25
01986-04-2424 квітня 1986 Малаві 7Q-YAY Кенія неподалік Момбаси Зіткнувся з деревом під час вимушеного приземлення, яке здійснювалось через те, що скінчилось паливо[46]. 0/2
01986-10-033 жовтня 1986 Індонезія PK-ESC Індонезія неподалік Манадо Нерегулярний пасажирський рейс, літак врізався в схил гори[47]. 13/13
01986-10-2121 жовтня 1986 США N406TH США аеропорт Найтм'ют[en] Складне приземлення, що призвело до значних руйнувань планера[48]. 0/2
01987-04-1919 квітня 1987 США N20DA США аеропорт Степлтона Сильний порив вітру перевернув літак вже після приземлення, на руліжній доріжці[49]. 0/2
01987-11-088 листопада 1987 Малаві 7Q-YMB Мозамбік неподалік Улонге[en] Пролітав повз район інтенсивних бойових дій. Був збитий[50]. 10/10
01989-11-011 листопада 1989 Фінляндія OH-SBB Фінляндія неподалік Марієгамна Відмова спочатку одного двигуна, а згодом і другого. Літак після приводнення затонув[51]. 0/2
01991-09-044 вересня 1991 Малайзія 9M-AZB Малайзія неподалік Лонг Серидан[en] Жорстке приземлення на схилі пагорба після відмови обох двигунів невдовзі після злету[52]. 14/20
01992-07-1313 липня 1992 США N20086 США аеропорт Бетел Через перевищення допустимої маси вантажу було порушено центрування літака, що призвело до падіння при спробі злетіти[53]. 1/1
01993-01-3131 січня 1993 Малайзія 9M-PID Індонезія Північна Суматра Літак зник над гірською місцевістю[54]. 14/14
01993-07-3030 липня 1993 Малайзія 9M-AXM Малайзія Лонг Лоянг Через нестачу палива пілот виконав невдале вимушене приземлення на футбольному стадіоні, під час якого літак перекинувся[55]. 1/17
01993-12-022 грудня 1993 Люксембург LX-UGO Ліберія Вахун[en] Невдале приземлення, що завершилось зіткненнями з деревами[56]. 0/13
01993-12-2828 грудня 1993 Велика Британія G-OVAN Іспанія аеродром Емпуріабрава[en] Під час приземлення зіткнувся з деревами[57]. 1/1
01995-07-077 липня 1995 Австрія OE-FDL Австрія аеродром Хоенемс-Дорнбірн[en] Вимушена посадка і зіткнення з деревами[58]. 0/24
01995-08-1111 серпня 1995 США N504FS США аеропорт Ніколай[en] Пожежа в вантажному відсіку. Пілот здійснив екстрене приземлення, після чого пожежу ліквідували[59]. 0/1
01995-09-011 вересня 1995 США N30GA США неподалік Февелла[en] Зіткнення зі схилом гори за складних метеоумов[60]. 1/1
01996-06-1616 червня 1996 Австрія OE-FDI Нідерланди неподалік Гогевена У польоті з парашутистами закінчилось паливо, парашутисти вистрибнули, а літак здійснив вимушене приземлення[61]. 0/2
01996-09-1616 вересня 1996 США N10DA США неподалік аеропорту Піттсбурга Вимушене приземлення за 5 км до злітно-посадкової смуги через закінчення палива[62]. 0/1
01997-03-2525 березня 1997 США N451SA США неподалік аеропорту Нунапітчак[en] Невдовзі після злету Skyvan зіткнувся в повітрі з Cessna 207 (N800GA). Обидва літаки розбилися[63]. 1/1
01997-10-2525 жовтня 1997 Австрія OE-FDF Австрія неподалік Санкт-Йоганн-ін-Тіроль На землі людина попала під повітряний гвинт літака. Людина загинула[64]. 1/1
01998-07-2323 липня 1998 Мексика XC-UTQ Мексика Орісаба Розбився об гору на висоті понад 5500 метрів[65]. 0/0
01998-10-1414 жовтня 1998 Венесуела YV-O-MTC-8 Венесуела аеропорт імені Симона Болівара[en] Boeing 727 під час руху територією аеропорту зачепив і сильно пошкодив 3 легкі літаки, з них 2 Short Skyvan[66]. 0/0
01998-10-1414 жовтня 1998 Венесуела YV-O-MTC-3 Венесуела аеропорт імені Симона Болівара Boeing 727 під час руху територією аеропорту зачепив і сильно пошкодив 3 легкі літаки, з них 2 Short Skyvan[67]. 0/0
01998-10-1717 жовтня 1998 Австрія OE-FDF Австрія Целль-ам-Зее Через технічну несправність при злеті виник значний крен вліво, який призвів до падіння літака[68]. 0/21
02000-04-055 квітня 2000 США N549WB США Делта-Джанкшен Жорстке приземлення під час сильного бокового вітру[69]. 0/1
02000-10-088 жовтня 2000 Канада C-FSDZ Канада неподалік Порту Радіум[en] Зіткнення з верхівками дерев при спробі приземлення на занедбану злітно-посадкову смугу[70]. 3/3
02001-01-011 січня 2001 Австралія VH-WGG Італія Равенна Знищено при пожежі. Ймовірно мав місце зумисний підпал[71][72]. 0/0
02001-01-011 січня 2001 Австралія VH-WGL Італія Равенна Знищено при пожежі. Ймовірно мав місце зумисний підпал[71][73]. 0/0
02003-11-088 листопада 2003 Гаяна 8R-GMC Гаяна неподалік аеропорту Юджина Ф. Коррейя[en] Вимушене приземлення невдовзі після злету через відмову двигуна[74]. 2/7
02007-09-011 вересня 2007 США N2088Z США ЗПС Містік Лейк Лодж Жорстке приземлення на коротку гравійну злітно-посадкову смугу[75]. 0/1
02007-09-2020 вересня 2007 США N2088Z США ЗПС Містік Лейк Лодж Спроба злету після інциденту 1 вересня 2007 року. Літак зачепив дерева і впав[76]. 1/1
02008-07-2727 липня 2008 Велика Британія G-BEOL Велика Британія аеропорт Оксфорда[en] Жорстке приземлення з руйнуванням шасі літака[77]. 0/1
02009-09-2626 вересня 2009 США N754BD США Сквентна Жорстке приземлення на нерівну, м’яку та вузьку злітно-посадкову смугу[78]. 0/1
02010-06-3030 червня 2010 США N731E США ЗПС Челатна Лейк Лодж Жорстке приземлення на нерівну, м’яку та вузьку злітно-посадкову смугу[79]. 0/1
02010-10-1818 жовтня 2010 США N80GB США Форт-Лодердейл Пілот-початківець допустив виїзд літака за межі ЗПС та зіткнення зі знаками безпеки[80]. 0/2
02010-11-099 листопада 2010 Гаяна 8R-GGK Гаяна аеропорт Чедді Джаган[en] Жорстке приземлення з руйнуванням літака. Без жертв[81]. 0/?
02011-06-3030 червня 2011 Австрія OE-FDK Німеччина Бранденбург Невдале приземлення на грунтову ЗПС[82]. 0/1
02012-05-033 травня 2012 США N1906 США Чефорнак В умовах поганої видимості і засніженої місцевості пілот приземлив літак за межами ЗПС[83]. 0/1
02012-08-2424 серпня 2012 США N4NE США аеродром Пайнал[en] Жорстке приземлення. Літак вилетів за межі ЗПС[84]. 0/1
02013-05-033 травня 2013 Велика Британія G-BEOL Велика Британія військовий аеродром Вестон-он-зе-Грін[en] Жорстке приземлення. Літак вилетів за межі ЗПС[85]. 0/4
02014-02-2121 лютого 2014 США N46LH США неподалік аеропорту Елой[en] Парашут розкрився на борту літака, витягнувши парашутиста з кабіни, сильно вдаривши об двері кабіни[86][87]. 1/?
02014-03-1414 березня 2014 ДР Конго 9Q-CLD ДР Конго аеропорт Гома[en] Під час руління Ан-26Б зачепив припаркований Skyvan. Обидва літаки зазнали пошкоджень[88]. 0/0
02022-06-077 червня 2022 США N731E США аеропорт Чісана[en] Жорстке приземлення[89]. 0/2
02022-09-033 вересня 2022 Польща SP-HIP Польща неподалік аеропорту Пйотркув-Трибунальський[pl] Літак повертався після успішного викидання парашутистів, з невстановлених причин розбився неподалік аероклубу[90][91]. 2/2
02023-05-1919 травня 2023 Уганда AF-519 Уганда ЗПС Калонго Літак збройних сил Уганди здійснив жорстке приземлення і перекинувся[92][93]. 0/8
02023-06-2323 червня 2023 США N1158 США аеродром Меррілл[en] Жорстке приземлення[94]. 0/1

Музейні експонати[ред. | ред. код]

Щонайменше 5 літаків було збережно і виставлено на огляд як музейні експонати.

 Місце знаходження   Короткий опис   Фото 
Австрія Австрія, Цельтвег[de], Музей авіації Цельтвег Short SC.7 Skyvan 3M (с/н SH1855) — військовий борт, що стояв на озброєнні збройних сил Австрії[21][95]
Оман Оман, Маскат, Султанський музей збройних сил[en] Short SC.7 Seavan 3M-4022 (с/н SH1877) — військовий борт, що стояв на озброєнні збройних сил Оману, спеціалізована модифікація «Seavan»[21][96]
Аргентина Аргентина, Буенос-Айрес, Простір пам'яті, пропагування та захисту прав людини Short SC.7 Skyvan 3M-400 (с/н SH1888) — військовий борт, берегової охорони Аргентини, що виконував польоти смерті під час брудної війни[17][21]
Непал Непал, Катманду, Військовий музей Катманду Short SC.7 Skyvan 3M-400 (с/н SH1894) — військовий борт, що стояв на озброєнні Королівських збройних сил Непалу[21][97][98]
Венесуела Венесуела, Каракас, Музей транспорту Гільєрмо Хосе Шаеля Short SC.7 Skyvan 3M (с/н SH1949) — цивільний борт, перебував у власності міністерства транспорту та зв'язку Венесуели[21][99]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Від англ. sky van — «небесний фургон»
  2. Проєкт літака Hurel-Dubois Miles HDM.105 був дослідницьким. Він передбачав використання крила з екстремально великим подовженням — 20,5[8]
  3. На відміну від більш пізніх версій літака мав круглі ілюмінатори салону, відносно тупий ніс фюзеляжу з двома посадковими ліхтарями попереду і приводи керма висоти, які виступали зовні, за межі вертикальних стабілізаторів[26]
  4. Ніс фюзеляжу став більш загостреним і обтічним, посадкові ліхтарі було переміщено у верхню частину підкосів крила. Ілюмінатори салону стали прямокутної форми. Всього побудовано 16 літаків включно з другим прототипом. Згодом, вже в процесі експлуатації, частина літаків другої серії були модифіковані до рівня третьої серії[13][26]
  5. максимально допустима злітна маса складає 15000 фунтів (близько 6800 кг)[4]
  6. Задня рампа була замінена на відносно невеликі вантажні двері, окремо були зроблені пасажирські двері, в задній лівій частині фюзеляжу, салон було розраховано на 22 пасажира[4][26]
  7. На літаки встановлювалась РЛС та додаткове навігаційне обладнання[4]
  1. CCAR - Aircraft Details (англ.). Архів оригіналу за 7 лютого 2024. Процитовано 7 лютого 2024.
  2. Flight history for aircraft - C-FARA (англ.). Архів оригіналу за 7 лютого 2024. Процитовано 7 лютого 2024.
  3. Barnes, 1989, с. 475-476.
  4. а б в г д Short SC.7 Skyvan (рос.). Архів оригіналу за 26 січня 2017. Процитовано 5 лютого 2024.
  5. Short SC.7 Skyvan. Технические характеристики. Фото (рос.). Архів оригіналу за 12 листопада 2015. Процитовано 5 лютого 2024.
  6. SC-7 Skyvan SkydivingAircraft (англ.). Архів оригіналу за 21 грудня 2013. Процитовано 5 лютого 2024.
  7. The Flying Shoebox - The Shorts Skyvan (англ.). Архів оригіналу за 20 серпня 2004. Процитовано 5 лютого 2024.
  8. Brown, 1970, с. 354-356.
  9. Barnes, 1989, с. 477-478.
  10. Barnes, 1989, с. 481-482.
  11. Barnes, 1989, с. 486-487.
  12. From Bombay to Bombardier [Від Бобмея до Бомбардьє]. Air Enthusiast[en] (англ.). Key Publishing (101): 30—43. вересень-жовтень 2002. ISSN 0143-5450.
  13. а б в г Shorts SC.7 Skyvan «Летающий сарай» [Shorts SC.7 Skyvan «Літаючий сарай»]. Мировая авиация (рос.). Де Агостини Паблишинг (238): 21—22. вересень 2013. ISSN 2071-1131.
  14. Самолеты Шорт S.C.7 Скайвэн/Скайлайнер (рос.). Архів оригіналу за 16 травня 2022. Процитовано 9 лютого 2024.
  15. а б в Why the Shorts Skyvan ‘Flying Shoebox’ proved so popular (англ.). Архів оригіналу за 19 січня 2023. Процитовано 6 березня 2024.
  16. а б в Burden, 1986.
  17. а б One of the navy’s infamous “death flight” airplanes is set to be repatriated in April (англ.). Архів оригіналу за 29 березня 2023. Процитовано 9 лютого 2024.
  18. Collier Mosquito Control District 2019 Open House (англ.). Архів оригіналу за 16 серпня 2021. Процитовано 9 лютого 2024.
  19. Short Skyvan (англ.). Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 9 лютого 2024.
  20. Short Production List (англ.). Архів оригіналу за 15 листопада 2013. Процитовано 9 лютого 2024.
  21. а б в г д е ж Short Skyvan production list (англ.). Архів оригіналу за 7 лютого 2024. Процитовано 7 лютого 2024.
  22. Flightradar24 (англ.). Архів оригіналу за 12 вересня 2022. Процитовано 7 лютого 2024.
  23. FlightAware (англ.). Архів оригіналу за 12 вересня 2022. Процитовано 7 лютого 2024.
  24. WORLD AIR FORCES 2024 (англ.). Архів оригіналу за 4 лютого 2024. Процитовано 7 лютого 2024.
  25. Barnes, 1989, с. 479-481.
  26. а б в г Short SC7 Skyvan - Aircraft Recognition Guide (англ.). Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 21 лютого 2024.
  27. а б Michell, 1994, с. 228-229.
  28. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 2-102 I-TORE Venezia (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 10 лютого 2024.
  29. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N21CK Potomac River, WA (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 10 лютого 2024.
  30. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N123PA Bettles, AK (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 10 лютого 2024.
  31. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 T-701 Biak (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  32. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-300 N725R La Crosse Municipal Airport, WI (LSE) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  33. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-300 VH-PNI Mount Giluwe (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  34. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 T-703 (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  35. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N40DA Huntsville-Madison County Airport, AL (HSV) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  36. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 909 Tawi Atair (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  37. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 A4O-SI Das Island (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  38. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N4917 Kona-Keahole Airport, HI (KOA) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  39. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N64AC Toksook Bay, AK (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  40. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 RAN-15 Rukuhot (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  41. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 8R-GFF Kamoa Mountains (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  42. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N70DA Slate Creek, AK (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 12 лютого 2024.
  43. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 PA-54 Port Stanley Airport (PSY) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  44. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 PA-50 Port Stanley Airport (PSY) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  45. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 RAN-23 Dhangadhi (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  46. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-100 7Q-YAY Mombasa (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  47. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 PK-ESC Manado (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  48. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N406TH Nightmute Airport, AK (NME) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  49. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N20DA Denver-Stapleton International Airport, CO (DEN) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 15 лютого 2024.
  50. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 7Q-YMB Ulongwe (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 15 лютого 2024.
  51. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 OH-SBB Mariehamn (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 15 лютого 2024.
  52. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 9M-AZB Long Seridan (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 15 лютого 2024.
  53. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3A-200 N20086 Bethel Airport, AK (BET) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 15 лютого 2024.
  54. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 9M-PID Northern Sumatra (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 15 лютого 2024.
  55. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 9M-AXM Long Loyang, Sarawak (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 16 лютого 2024.
  56. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3 LX-UGO Vahun (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 16 лютого 2024.
  57. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 G-OVAN Ampuriabrava Airport (LEAP) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 16 лютого 2024.
  58. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 OE-FDL Hohenems Airport (HOH) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 16 лютого 2024.
  59. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 N504FS Nikolai Airport, AK (NIB) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 16 лютого 2024.
  60. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N30GA Farewell, AK (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 16 лютого 2024.
  61. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-400 OE-FDI Hoogeveen (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 17 лютого 2024.
  62. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N10DA Pittsburgh International Airport, PA (PIT) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 17 лютого 2024.
  63. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 N451SA Nunapitchuk Airport, AK (NUP) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 18 лютого 2024.
  64. Incident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 OE-FDF (англ.). Архів оригіналу за 4 січня 2024. Процитовано 18 лютого 2024.
  65. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 XC-UTQ Pico de Orizaba (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 18 лютого 2024.
  66. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 YV-O-MTC-8 Caracas-Simon Bolivar Airport (CCS) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  67. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 YV-O-MTC-3 Caracas-Simon Bolivar Airport (CCS) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  68. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 OE-FDF Zell am Zee (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  69. Accident Shorts SC.7 Skyvan N549WB (англ.). Архів оригіналу за 20 лютого 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  70. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 C-FSDZ Port Radium, NT (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  71. а б ADASTRA AERIAL SURVEYS - All Survey Aircraft in Australia (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  72. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 VH-WGG Ravenna (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 20 лютого 2024.
  73. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 VH-WGL Ravenna (англ.). Архів оригіналу за 26 серпня 2023. Процитовано 20 лютого 2024.
  74. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-100 8R-GMC Ogle Airport (OGL) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 21 лютого 2024.
  75. Accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 N2088Z (англ.). Архів оригіналу за 21 лютого 2024. Процитовано 21 лютого 2024.
  76. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 N2088Z Mystic Lake Lodge Airstrip, AK (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 21 лютого 2024.
  77. Hard landing Incident Shorts SC.7 Skyvan G-BEOL (англ.). Архів оригіналу за 4 січня 2024. Процитовано 22 лютого 2024.
  78. Accident Shorts SC.7 Skyvan N754BD (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 22 лютого 2024.
  79. Incident Shorts SC7-3 Skyvan N731E (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 22 лютого 2024.
  80. Runway excursion Serious incident Short SC-7 Skyvan 3M N80GB (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 23 лютого 2024.
  81. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 8R-GGK Georgetown-Cheddi Jagan International Airport (GEO) (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 23 лютого 2024.
  82. Accident Short SC-7 Skyvan OE-FDK (англ.). Архів оригіналу за 4 червня 2023. Процитовано 25 лютого 2024.
  83. Accident Shorts SC.7 Skyvan 3M N1906 (англ.). Архів оригіналу за 5 червня 2023. Процитовано 25 лютого 2024.
  84. Incident Shorts SC.7 Skyvan N4NE (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 25 лютого 2024.
  85. Incident Short SC7 Skyvan 3 G-BEOL (англ.). Архів оригіналу за 5 червня 2023. Процитовано 25 лютого 2024.
  86. 022114_SC7_ELROY.pdf (PDF) (англ.). Архів оригіналу (PDF) за 19 березня 2023. Процитовано 1 березня 2024.
  87. Accident Short Skyvan III-100 N46LH (англ.). Архів оригіналу за 5 червня 2023. Процитовано 1 березня 2024.
  88. Incident Shorts SC-7 Skyvan 9Q-CLD (англ.). Архів оригіналу за 4 січня 2024. Процитовано 1 березня 2024.
  89. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-200 N731E Chisana Field, AK (CZN) (англ.). Архів оригіналу за 1 червня 2023. Процитовано 4 березня 2024.
  90. Skyvan Crash in Piotrków (Poland) - Skydive Atmosfera (англ.). Архів оригіналу за 4 вересня 2022. Процитовано 4 березня 2024.
  91. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 SP-HIP Piotrków Trybunalski-Bujny Airport (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 4 березня 2024.
  92. UPDF aircraft crash lands in Kalongo Town Council - Agago District - The Kalongo Times (англ.). Архів оригіналу за 9 червня 2023. Процитовано 4 березня 2024.
  93. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3A-100 AF-519 Kalongo Airstrip (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2024. Процитовано 4 березня 2024.
  94. Incident Shorts SC.7 Skyvan 3M-400 N1158 (англ.). Архів оригіналу за 4 березня 2024. Процитовано 4 березня 2024.
  95. Militärluftfahrtmuseum Zeltweg - Außenstellen - Ausstellungen - Heeresgeschichtliches Museum (нім.). Архів оригіналу за 2 грудня 2023. Процитовано 5 березня 2024.
  96. Short SC-7 Skyvan 3M-400 Royal Oman Air Force Sultan's… (англ.). Архів оригіналу за 6 березня 2024. Процитовано 6 березня 2024.
  97. Military Museum, Nepal (англ.). Архів оригіналу за 5 березня 2024. Процитовано 5 березня 2024.
  98. Nepal Military Museum at Chhauni (англ.). Архів оригіналу за 23 вересня 2023. Процитовано 5 березня 2024.
  99. Aerial Visuals - Airframe Dossier - Short Skyvan 3, c/n SH.1949, c/r YV-0-MC-9 (англ.). Архів оригіналу за 6 березня 2024. Процитовано 6 березня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]