Капотен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Фокс у капотенці
Жінка в капотені на картині Ніколаса Хілларда, 1602

Капотен, капатен, копотен чи капотенка (англ. capotain, capatain, copotain) — високий капелюх з вузькими крисами (полями) і злегка конічною формою типу «цукрова голова», зазвичай чорного кольору, що носили чоловіки і жінки з 1590-х до середини XVII століття в Англії і північно-західній Європі. У більш ранніх капотенів були закруглені наголовки (тулії), пізніше наголовок нагорі став плоским.

Історія[ред. | ред. код]

Капотен найбільш тісно асоціюється з пуританським костюмом в Англії в роки, що передували Англійській громадянській війні, і в роки Республіки. Його також зазвичай називають плосковерхим капелюхом і капелюхом паломника через зв'язок капотенок з паломниками, які заселили колонію Плімут в 1620-х роках. Всупереч поширеному міфу, капотени ніколи не мали пряжок спереду[1]; таке їх зображення було створено в XIX столітті[2].

Існує теорія, що капотенка була предтечею циліндра.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. 17th century hats [Архівовано 16 жовтня 2006 у Wayback Machine.]
  2. Brooks, Rebecca Beatrice (22 липня 2018). What Did the Pilgrims Wear?. History of Massachusetts Blog. Rebecca Beatrice Brooks. Архів оригіналу за 10 листопада 2019. Процитовано 10 листопада 2019.