Особуко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Особуко
Походження  Італія
Необхідні компоненти телятина
Сира теляча гомілка особуко

Особу́ко (італ. osso buco) — традиційна страва італійської кухні, що являє собою тушковану телячу гомілку, або м'ясний напівфабрикат, що використовують для її приготування.

Особуко означає буквально «трубчаста кістка» (від італ. osso — «кістка» і buco — «діра»), оскільки кістка разом з кістковим мозком є складовою частиною страви.

Найвідомішим є варіант особуко по-міланськи, приготоване із нарізаної на скибочки гомілки теляти, яке обсмажують на вершковому маслі, а потім тушкують​​ у білому вині з додаванням томатів, часнику та цибулі. Наприкінці тушкування додають цедру лимона або апельсина. Перед подачею на стіл посипають посіченим вареним курячим яйцем і зеленню петрушки. У Мілані оссобуко приправляють спеціальним соусом гремолата. Як гарнір використовують рис із шафраном. Родзинкою страви є кістковий мозок з трубчастої кістки, що залишалася у гомілці під час приготування страви.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Итальянская кухня / Главный редактор А. Барагамян. — М. : Директ-Медиа, 2010. — Т. 2. — 68 с. — (Кухни народов мира) — ISBN 978-5-7475-0085-3.