Бенну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бенну
Зображення
CMNS: Бенну у Вікісховищі
Бенну
ієрогліфами
G31
 
G32

Бенну — в староєгипетській релігії бог у вигляді чаплі, символізував вічне життя і воскресіння. Зображувався у вигляді сірої, голубої або білої чаплі з довгим дзьобом і чубчиком із двох пір'їн, а також у вигляді жовтої трясогузки, чи орла з червоним і золотим пір'ям. Існують також зображення Бенну у вигляді людини з головою чаплі. Бенну вважався ба бога Ра, згодом Осіріса. Священні предмети (фетиші) Бенну — камінь (обеліск) Бенбен і дерево Ішед, на верхівці якого знаходився дім Бенну. Греки називали Бенну феніксом. Особливо вшанувався в Іуну (Геліополь), де був збудований храм на його честь.

У наші часи деякі дослідники[хто?] вбачають Бенну прообразом Святого Духа в християнстві.

Назва[ред. | ред. код]

Етимологія назви до кінця не з'ясована, єгиптологи припускають, що є семантичний зв'язок з дієсловами «вебен» — сяяти, або «бен» — виникати. Поетичний епітет Бенну - «той, хто виник сам з себе».

Походження[ред. | ред. код]

Є декілька легенд стосовно походження Бенну.

  • Одна з них розповідає про те, що Бенну з'явився на камені Бен-Бен, що підносився серед первісного хаосуНуну, і це знаменувало початок акту божественного творіння світу.
  • Інша стверджує, що Бенну з'явився з негасимого вогню, який горів на священному дереві Ішед у дворі храму Ра в Геліополі.
  • За пізнішими віруваннями, Бенну випурхнув з серця Осіріса.

В давньоєгипетській книзі мертвих є фраза:

Я - птах Бенну, сердечний дух Ра, провідник богів до Дуату

Ось що говорить Геродот про Бенну:

Існує <якийсь> священний птах, якого називають феніксом. Я сам ніколи не бачив його, тільки на малюнках, оскільки, згідно з віруваннями жителів Геліополя, він з'являється надзвичайно рідко, раз на п'ятсот років, після смерті свого батька. Якщо зображення відповідає його реальному вигляду, то можна сказати наступне: пір'я птаха частково червоне і частково золоте, хоча за формою і розміром він дуже схожий на орла. Вони <жителі Геліополя> розповідають про Фенікса відомості, які я вважаю неймовірними. За їхніми твердженнями, Фенікс прилітає з Аравії, несучи у кігтях свого батька, загорнутого в листя мирри, щоб поховати тіло в Храмі Сонця. Для того, щоб це зробити, Фенікс спочатку створює кулю, потім пробиває в ній отвір, вміщує туди <тіло> свого померлого батька і закриває її новим листям мирри. Куля при цьому залишається тої самої ваги, що була на початку. Фенікс несе цю кулю, запечатану так, як я вже говорив, до Єгипту і кладе в Храмі Сонця. Такий є міф про цього птаха.
зображення Бену на папірусі

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Бену. Вебсайт Великої української енциклопедії (укр.).
  • Міфологічна енциклопедія (рос.)
  • Єгипетський Бог Птах Бену [Архівовано 12 листопада 2016 у Wayback Machine.]