Балашов Геннадій Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балашов Геннадій Вікторович
Народився 20 лютого 1961(1961-02-20) (63 роки)
Дніпропетровськ, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність політик, економіст, підприємець
Alma mater Дніпропетровський ордена Трудового Червоного Прапора державний університет ім. 300-річчя возз'єднання України з Росією (1985)
Знання мов російська
Членство Верховна Рада України III скликання
Посада народний депутат України[1]
Партія Політична партія «5.10»
Діти (3) син Геннадій, дочки Юлія та Дар'я
Нагороди
орден «За заслуги» III ступеня
Сайт balashov.com.ua

Україна Народний депутат України
3-го скликання
Міжрегіональний блок реформ, виборчий округ № 27[2]
фракція «Яблуко» 12 травня 1998 14 травня 2002
Україна, місто Київ, офіс партії 5.10 вересня 2021 рік. Свободу Геннадію Балашову.

Генна́дій Ві́кторович Балашо́в (нар. 20 лютого 1961, Дніпропетровськ) — український підприємець, блогер, політик та громадський діяч, лідер політичної партії «5.10». Учасник Майдану, брав участь у демонтажі старої політичної системи України в 2013—2014 роках[3][4][5][6].

Пропагує радикальну реформу оподаткування для України: «Система 5.10» (5 % — податок з продажів і 10 % — податок із зарплат).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 20 лютого 1961 р. в Дніпропетровську.

У 1987 році закінчив Дніпропетровський державний університет (економічний факультет, спеціальність: «Економіка праці»)[7].

До 1998 року — начальник управління внутрішньої політики Дніпропетровського міськвиконкому.

З 1998 по 2002 — Народний депутат України 3-го скликання, обраний по виборчому округу № 27 (Дніпропетровська область). На момент обрання належав до партії «Міжрегіональний блок реформ»; був членом фракцій Народно-демократичної партії[8] і «Яблуко». Був членом Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.[2][9]

З 1998 по 1999 — засновник і лідер партії «За красиву Україну».

З 1999 по 2001 — лідер партії «Красива Україна».

У 2000 році «Партія регіонального відродження України», «Партія солідарності України», «Партія праці», «Всеукраїнська партія пенсіонерів» і партія Балашова «За красиву Україну» мали об'єднатися в Партію регіонального відродження «Трудова солідарність України» (Партію регіонів), співголовами якої мали стати лідери об'єднаних партій Володимир Рибак, Валентин Ландик та Петро Порошенко, але об'єднання так і не відбулося і в нову партію влились лише «Партія регіонального відродження України» і «Партія праці», тоді як «Партія солідарності України», «Всеукраїнська партія пенсіонерів» і партія Балашова «За красиву Україну» продовжили існувати як незалежні партії.

З 2001 по 2002 роки член Громадської ради експертів з питань внутрішньої політики при Президенті України Леонідові Кучмі.

Політичний філософ, психолог, блогер, директор агентства нерухомості «Липки», співавтор книги «Как стать авантюристом? Размышления миллионера», засновник центру «Школа політичної психології»[7]. Був радіоведучим передачі «Стрес-шоу „Психологія грошей“» на «Бізнес-радіо 98,3 fm», та телеведучим передачі «Шоу Балашова. Психологія грошей» на каналі «Бізнес».

Автор ідеї скасування чинних податків в Україні. З березня 2014 року — керівник партії «5.10»[10].

Згідно з дослідженнями «Інституту риторики ім. Кеннеді» (м. Київ), Геннадій Балашов визнаний одним із найкращих ораторів України 2015 року.[11]

У квітні 2021 року 4 канал припинив співпрацювати та закрив авторські програми «Гроші говорять» та «Погляд Балашова» з політиком Геннадієм Балашовим, який раніше втрапив у скандал у березні 2021 року після українофобських висловлювань щодо української мови та расистських закликів «бити україномовних камінням в голову» в ефірі проросійського телеканалу «НАШ».[12][13][14]

1 вересня 2021 Державна фіскальна служба повідомила про арешт нерухомості на суму 200 млн гривень. Балашова звинувачують в ухиленні від сплати податку з доходів фізосіб і військового збору на суму понад 9,6 млн гривень шляхом продажу нерухомості іншим особам за заниженою вартістю[15]. Геннадію Балашову пред'явили підозру у вчиненні кримінального правопорушення і за рішенням суду були арештовані 18 об'єктів нерухомості в Києві орієнтовною вартістю 200 млн грн[15]. Геннадій Балашов відкидає всі звинувачення і називає кримінальне провадження замовним. За його словами, у 2018 році він продав квартиру через нотаріуса, а угоду схвалив Держкоммайна[15].

16 вересня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід голові політсили «5.10» Геннадію Балашову та відправив його під варту[15].

Сім'я[ред. | ред. код]

Має дружину і троє дітей — доньок Юлію, Дарину та сина Геннадія[16].

Політична діяльність та погляди[ред. | ред. код]

Геннадій Балашов вважає себе лібертаріанцем-мінархістом.[17]

У часи свого депутатства свідомо відмовлявся виступати державною мовою[18]. В ефірах говорить виключно російською мовою, виступає проти Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і вважає, що українська культура не зможе розвинутися в рамках української мови через «обмеженість цільової аудиторії»[19]. Балашов закликав власників обслужного бізнесу до насильницької зміни конституційного ладу України у сфері використання державної мови та до агресивного фізичного міжнаціонального протистояння за мовною ознакою, і у етері телеканалу «Наш», на запитання ведучого: «Що робити якщо до вас прийшов цей мовний омбудсмен?», він сказав: «Бити палицею! Поводитися агресивно! Ресторатори повинні вести себе агресивно: якщо він прийшов і щось сказав по-українськи — каменем в голову кинути… Мені буде якась тварюка приходити і говорити, якою мовою мені говорити?»[20][21].

Проект «5.10»[ред. | ред. код]

Починаючи з 2012 року[22] Балашов активно просуває ідею скасування більшості податків на території України. Він започаткував рух «5.10» («5/10»), який пізніше став політичною партією.

Основою цього руху, відповідно до виступів Балашова[23], є така ідея:

  • скасування системи усіх нині існуючих в Україні податків (включно з ПДВ), акцизів, зборів та мит;
  • замість них — впровадження лише двох основних податків (за якими власне цю альтернативну систему і було названо):
  1. 5 % з продажів (платить покупець);
  2. 10%-й соціальний податок (платить одержувач особистого доходу, наприклад, відраховується з зарплатні).

Крім низького податкового навантаження, він пропонує скасувати майже всю дозвільну систему, і дати бізнесу розвиватися без державного регулювання. Це дозволить суттєво скоротити штат чиновників (на його думку, до 80 %) і знищити корупцію. Це, на його думку, створить сприятливий бізнес-клімат в Україні, що спричинить за собою різке зростання інвестицій і розвиток бізнесу.

Він переконаний:[джерело не вказане 2687 днів]

Практично всі найбагатші країни світу з найвищим ВВП створили рай для інвестицій. Це безподаткові країни, всілякі офшори, кантони без податків, штати з найнижчим оподаткуванням. Саме завдяки цим зонам розвивається і процвітає їх економіка. Україна має чудовий шанс в найкоротші терміни стати врівень з багатющими країнами світу — якщо на карті з'явиться держава з найпростішим оподаткуванням, з найвільнішими законами ведення бізнесу, країна, в якій держава не бере участі в економічному житті і не втручається в нього.

Просто уявіть собі, що буде, якщо Україна введе систему 5/10. Це найбільша реформа в світовій економіці, яка забезпечить економічний бум на території України! Економічна реформа і введення системи 5/10 припускають наступні кроки:

1. Скасування всієї податкової системи України (відміна ПДВ, акцизів і мит) і введення простої зрозумілої системи: 5 % з продажів, які платять споживачі товарів і послуг, і 10 % соціального податку, які оплачуються одержувачами доходів.

2. Вільний обіг валют. Розрахунки в Україні повинні проводитися в будь-якій зручній громадянам валюті без яких-небудь обмежень.

3. Вільне, без обмежень проходження товарів і вантажів через митницю, повне відкриття економічних кордонів України. Митний контроль здійснюється тільки з метою виявлення зброї і наркотиків.

Ми можемо збагатити своїх громадян, тому що золотий дощ, який проллється на територію України у вигляді інвестицій, приверне сюди підприємців з усього світу. Економісти і політики спробують забалакати просту ідею 5/10, заплутати вас складними розрахунками, дурними страшилками. Але якщо ви добре подумаєте і поглянете на досвід найбагатших країн світу, зрозумієте, що вони звільнили себе від податків і зайвої бюрократії. Сінгапур, Гонконг, Об'єднані Арабські Емірати, Монако, Люксембург, Кремнієва долина, Кіпр, Ліхтенштейн і ще десятки безподаткових зон по всьому світу, в які течуть капітали, в тому числі, і українських олігархів — доказ тому.

Держава повинна перестати контролювати економічні відносини громадян! Держава повинна не заважати заробляти, а сприяти! Державо, геть з економіки! Наша країна першою в світі може відмовитися від бюрократичних рогаток, створивши найвільнішу економіку з системою 5/10, де громадянин буде наділений всією повнотою справжньої економічної свободи. Ми можемо стати найбагатшим народом у світі всього за одне покоління!

Ідея Балашова критикується з боку деяких журналістів та експертів[24].

Парламентські вибори 2012[ред. | ред. код]

Брав участь у парламентських виборах 2012 року за одномандатним виборчим округом № 221 (м. Київ — Печерський, Солом'янський та Шевченківський район) з результатом 3,48 % (6 місце 3582 голосів)[25].

Євромайдан[ред. | ред. код]

Геннадій Балашов підтримував Євромайдан і закликав до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом[26].

Він підтримував Правий сектор, вважаючи, що рух «5.10» — це «економічний правий сектор» тому їм потрібно об'єднати зусилля в політичній боротьбі, оскільки опозиція нічого істотного не змінить в країні, бо так як і діючий уряд немає жодної програми економічного розвитку країни[27].

Геннадій Балашов у своєму інтерв'ю зазначив, що події в Україні — це тренування для революції в Росії по скиданню диктаторського режиму Володимира Путіна[28].

Кримська криза[ред. | ред. код]

4 березня 2014 року, під час візиту в Крим, Геннадія Балашова викрали, побили і пограбували кримські сепаратисти під керівництвом бойовика Самвела (Мартоян Армен Гамлетович). Через 8 годин його відпустили в Бахчисараї[29][30][31][32].

10 березня 2014 року на сцені Євромайдану Геннадій Балашов зазначив, що Путін почав війну проти України, і єдиний спосіб припинити її це перекрити постачання газу з Росії до Європи через територію України[33].

12 березня 2014 року слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу проти Геннадія Балашова[34]. Сам Балашов вважає, що такі дії є наслідком переляку президента Росії від тієї обставини, що Україна може припинити постачання російського газу в Європу і призвести до банкрутства «Газпрому»[35].

Вибори Президента України 2014[ред. | ред. код]

На дострокових виборах Президента України 2014 року Геннадій Балашов і його партія «5.10» підтримували Петра Порошенка, щоб на виборах не перемогла Юлія Тимошенко[36].

Вибори Президента України 2019[ред. | ред. код]

19 вересня 2018 року керівник партії «5.10», Геннадій Балашов заявив про намір висунути свою кандидатуру на вибори президента України, 31 березня 2019 року.

Балашов закликав однопартійців та прихильників партії профінансувати його передвиборчу через внесками на партійний рахунок. У звітах партії зазначалося, що на початок 2019 року було зібрано 1,2 млн грн. Це 47 % від застави (2,5 млн грн), яку має внести кандидат до ЦВК для реєстрації. Балашов зобов'язався докласти решту із власних грошей.

15 січня було подано документи на реєстрацію до ЦВК. 18 січня ЦВК затвердила кандидата.[37]. На виборах отримав 0,17 % голосів.[38]

Скандали[ред. | ред. код]

Балашова вважають українофобом за його рекомендацію незадоволеним українізацією виїжджати з України[39]. Значного резонансу набуло висловлювання Балашова, у якому він назвав «тварюками» людей, що пропонують перейти на українську мову[40][41]. Захищає права російської мови в України, виступає проти Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»[41].

Конфлікт з Дмитром Гордоном[ред. | ред. код]

На початку 2019 року Балашов випустив серію відео про Дмитра Гордона, де критикував його за медійну діяльність 1990-х років, коли той займався рекламою пірамід, нібито здатних лікувати від онкології, а також за зв'язки з Анатолієм Кашпіровським та Аланом Чумаком, і реклами діяльності своєї минулої дружини як екстрасенса, пізніше також висловивши критику на адресу Ігоря Смешка, підтриманого Гордоном на виборах президента України, припустивши, що він діє в інтересах проросійських сил[42].[43] На серію відеороликів була публічна реакція від Дмитра Гордона, коли він, у березні 2019, оголосив про подачу позову до суду на Балашова, згадуючи політика також під прізвиськом «кабан», яке Геннадій пізніше використає для назви рубрики «Кабан Production» на своєму каналі в «YouTube».[44] У травні 2019 року Геннадій Балашов випустив інтерв'ю з колишнім головою Служби зовнішньої розвідки, Миколою Маломужем, де той поділився своїми думками щодо Гордона та Смешка[45]. У липні 2019 року, Дмитро Гордон, в інтерв'ю «Радіо Свобода», зачіпаючи тему конфлікту з Балашовим, сказав, що рекламував «золоті піраміди», оскільки вважає це геніальним винаходом[46].

Кримінальна справа щодо шахрайства[ред. | ред. код]

Колишній депутат ВРУ Борислав Береза заявив, що Балашов не повернув інвесторам у нерухомість $28 тис. 22 січня 2021 року Національна поліція України порушила проти Балашова кримінальну справу за шахрайство у зв'язку із неповернення коштів інвесторам[47]. Також, депутат заявив, що Балашов з численними порушеннями звів будинок у буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра», і що це дає ЮНЕСКО повне право виключити дані об'єкти зі списку Всесвітньої спадщини[48][49][50]. Невдовзі після цього ЗМІ повідомили про погрози Балашова адвокату інвесторів його будівництва у кримінальній справі за фактом шахрайства[51].

18 лютого 2021 року проти Балашова було відкрито виконавче провадження щодо несплати ним аліментіва кому він їх має платити, не сказано про розлучення абощо. Попри заборону на виїзд з країни, що накладається у таких випадках, Балашов спробував вилетіти до Туреччини, його було затримано в аеропорту «Бориспіль», але незабаром справу було завершено[52][53][54].

Бійка зі слідчим Кавуном[ред. | ред. код]

Бійка, що виникла між Балашовим та слідчим Слідчого відділу Печерського Управління Поліції ГУНП у м. Києві п. Кавуном[55], коли останній пхнув Балашова[56][57][58], а той його відштовхнув, що продовжилось бійкою[59][60]. За словами адвоката Ігоря Черезова — Геннадія Балашова викликали за повісткою до дізнавача нібито для вручення підозри у новому кримінальному провадженні[55]. Коли вони прийшли у відділок поліції, дізнавач провів Балашова і його захисників в актову залу, де в урочистій обстановці повідомив, що підозра ще не підписана прокурором і нема чого вручати. В цей час у залі з'явився Кавун і запропонував отримати ще одне клопотання, але по іншій справі. Геннадій Балашов безуспішно намагався пояснити Кавуну, що він не є підозрюваним, і це встановлено судами двох інстанцій. Під час спілкування виникла перепалка, яка переросла в бійку. Балашов отримав травми і його затримали[55]. У Печерському управлінні поліції зареєстрували відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України[61]. Сам Балашов стверджує, що події в Печерському відділу поліції проходили з грубим порушенням процесуального кодексу України, а кримінальні справи є сфабрикованими[62][63].

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • "Політика" (1997), ББК 66.2 Б85
  • «Как стать авантюристом. Размышления миллионера» (2011)
  • «Монархия предпринимателя. Как стать царём?» (2014)

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=3
  2. а б Балашов Геннадій Вікторович. Офіційний портал Верховної Ради України. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 13 грудня 2016.
  3. Ірина Штогрін (21 березня 2019). Що таке Майдан за версією 18 кандидатів у президенти. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021.
  4. Гордитесь Майданом! Обе революции выполнили свои цели. balashov.com.ua (рос.). Геннадий Балашов. 21 ноября 2018. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021.
  5. Геннадій Балашов розповів про вартість Майдану, вибори і причини зміни української влади. Це покоління сидить в інтернеті, і не дивиться телевізор, бо не вірить політикам. Нове покоління буде чекати нових політиків. Фактично, ми зараз отримаємо нове політичне покоління, яке не жило в Радянському Союзі жодного дня. politeka.net (укр.). 3.01.2021. Процитовано 7 вересня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. Лучшие подставки под флажки (Геннадий Балашов) (uk-UA) , архів оригіналу за 6 вересня 2021, процитовано 6 вересня 2021
  7. а б Балашов Геннадій Вікторович [Архівовано 2 листопада 2013 у Wayback Machine.] 09.08.2012
  8. Постанова Верховної Ради України від 29.06.1998 № 30-XIV «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по вивченню законності використання бюджетних коштів у місті Києві за період 1996-1998 років». Офіційний портал Верховної Ради України. 29 червня 1998. Процитовано 13 грудня 2016.
  9. Балашов Геннадій Вікторович (народний депутат III скл.). Офіційний портал Верховної Ради України. Архів оригіналу за 13 грудня 2016. Процитовано 13 грудня 2016.
  10. Партія «5.10». Архів оригіналу за 22 березня 2014. Процитовано 21 березня 2014.
  11. Белов, Николай (1 лютого 2016). Рейтинг лучших ораторов Украины 2015 года. Институт риторики им. Кеннеди. Курсы ораторского мастерства (рос.). Архів оригіналу за 16 квітня 2016. Процитовано 13 грудня 2016.
  12. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  13. Бойко, Іван (9 квітня 2021). Телеканали відмовляють Балашову в ефірах через українофобські висловлювання. УНІАН. Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  14. Телеканал відмовляє Балашову в ефірах через українофобські висловлювання. Главком. 9 квітня 2021. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 28 січня 2023.
  15. а б в г "Їду у в'язницю": Печерський суд Києва відправив Балашова під варту із заставою в 9,6 млн (відео). ФОКУС (укр.). 16 вересня 2021. Архів оригіналу за 17 вересня 2021. Процитовано 17 вересня 2021.
  16. Геннадий Балашов: «На „раскрутку“ партии мы потратили 700 тысяч долларов, а теперь я деньги лекциями зарабатываю» [Архівовано 18 березня 2013 у Wayback Machine.] (рос.) 12.08.2012
  17. SKRYPIN.UA I КВАРТИРНИК. YouTube. skrypin.ua. 23 жовтня 2016. Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  18. Геннадий Балашов: станет ли Украина «славянским тигром»? [Архівовано 28 березня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  19. Нахр*н послати! Тварюка буде мені говорити якою мовою розмовляти? – Балашов про мовного омбудсмена. YouTube. НАШ. 15 січня 2021. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  20. Балашов назвав "тварюками" людей, що просять перейти на українську – реакція соцмереж (ФОТО,ВІДЕО) — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 17 січня 2021. Архів оригіналу за 1 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  21. Мовний закон. СБУ зобов’язана відреагувати на заклик до насильницької зміни конституційного ладу – правозахисник. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 27 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  22. Надежда Майная (9 лютого 2012). Александра Кужель: «Нынешняя власть продержится до осени 2012 года». Glavred.ru. Архів оригіналу за 16 травня 2013. Процитовано 8 травня 2013. Интервью с Александрой Кужель, "Видя эффективность работы моего единого налога, я бы предложила вместо всех налогов ввести два – 5% на оборот и 10% с зарплаты. В данный момент это широко обсуждается Геннадием Балашовым, который развил мою идею о едином налоге. "
  23. В Киеве прошла акция с призывом не платить налоги на Украине. РИА Новый Регион — Киев, Фоторепортаж. 12 квітня 2013. Архів оригіналу за 16 травня 2013. Процитовано 9 травня 2013.
  24. Святослав Швецов, Сказка о молочных реках в кисельных берегах Украины. Часть I // «Хвиля», 18/04/2013
  25. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 13 вересня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  26. Киселеву на заметку. Может прекратит лгать. Интервью для российских каналов. 09.12.2013 (рос.)
  27. ПРАВЫЙ СЕКТОР. 5.10 [Архівовано 21 лютого 2014 у Wayback Machine.] 14.02.2014 (рос.)
  28. Путин на Майдане в Киеве [Архівовано 28 червня 2014 у Wayback Machine.] 15.02.2014
  29. У Криму після затримання міліцією викрали і побили телеведучого Геннадія Балашова (ФОТО). Архів оригіналу за 8 березня 2014. Процитовано 8 березня 2014.
  30. Ведучого і політика Балашова викрали і побили в Криму. Архів оригіналу за 8 березня 2014. Процитовано 8 березня 2014.
  31. У Криму викрали і побили телеведучого Геннадія Балашов [Фото]. Архів оригіналу за 9 березня 2014. Процитовано 8 березня 2014.
  32. Геннадія Балашова вісім годин били невідомі. Архів оригіналу за 9 березня 2014. Процитовано 8 березня 2014.
  33. Путіну знищити Газ. Війна в Україні. Архів оригіналу за 23 листопада 2015. Процитовано 11 березня 2014.
  34. В России возбудили дело против украинского бизнесмена Балашова [Архівовано 2014-03-14 у Wayback Machine.] (рос.)
  35. За что Россия объявила Балашова бен Ладеном [Архівовано 20 березня 2014 у Wayback Machine.], 20.03.2014
  36. 5.10 проти Тимошенко. Архів оригіналу за 31 травня 2014. Процитовано 6 квітня 2014.
  37. Постанова Центральної виборчої комісії від 18 січня 2019 року № 69 «Про реєстрацію кандидата на пост Президента України Балашова Геннадія Вікторовича на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року»
  38. Протокол Центральної виборчої комісії про результати голосування у день виборів Президента України (PDF). 7 квітня 2019 року. Архів оригіналу (PDF) за 30.04.2019.
  39. Балашов закликав незадоволених українізацією тікати з України. Архів оригіналу за 20 грудня 2021. Процитовано 10 вересня 2021.
  40. Балашов назвав "тварюками" людей, що просять перейти на українську – реакція соцмереж (ФОТО,ВІДЕО) — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 17 січня 2021. Архів оригіналу за 1 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  41. а б Замок, Високий (17 січня 2021). Балашов обізвав прихильників мовного закону "тварюками" — Високий Замок. wz.lviv.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 16 липня 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  42. Геннадий Балашов уличил Дмитрия Гордона во лжи и манипуляциях, - СМИ — UA-Rating. ua-rating.com (ua) . 3 липня 2019. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.
  43. Балашов рассказал о конфликте с Гордоном, - СМИ — Магнолія-ТВ. magnolia-tv.com/ (рос.). 13 січня 2020. Архів оригіналу за 6 березня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.
  44. Дмитрий Гордон ответил на обвинения Балашова, - СМИ — Национальный банк новостей. nbnews.com.ua (рос.). 26 березня 2019. Процитовано 12 лютого 2021.
  45. Маломуж об агентах КГБ, Гордоне, Смешко, Кучме и войне в Украине, - СМИ — НовостиВидео. newsvideo.su/ (рос.). 7 травня 2019. Архів оригіналу за 12 травня 2019. Процитовано 12 лютого 2021.
  46. Дмитро Гордон: «Я рекламував «золоту піраміду», бо вважаю це геніальним винаходом», - СМИ — Радио Свобода. www.radiosvoboda.org/ (ua) . 24 липня 2019. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.
  47. Проти Балашова відкрито кримінальну справу за шахрайство (документ). www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 лютого 2021. Процитовано 12 лютого 2021.
  48. Києво-Печерську Лавру можуть викреслити зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - Береза. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  49. Через незаконне будівництво Києво-Печерська лавра може втратити статус об'єкта ЮНЕСКО. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  50. Києво-Печерську лавру можуть виключити зі списку ЮНЕСКО – екснардеп. glavcom.ua (укр.). Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 19 березня 2021.
  51. Балашов погрожує адвокату ошуканих ним інвесторів (документ). www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  52. Балашову заборонили виїжджати з України. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  53. Балашову заборонили виїжджати з України, — ЗМІ. ФОКУС (укр.). 23 лютого 2021. Архів оригіналу за 5 березня 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  54. Балашову заборонили виїжджати з України – ЗМІ. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  55. а б в Балашова затримали після бійки зі слідчим. bykvu.com (укр.). Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.
  56. За что задержали Балашова? Полиция выполняет заказ? на YouTube
  57. Балашов подрался со следователем. 16.08.2021 на YouTube
  58. Катя Юськів (18 серпня 2021). З'явилося відео бійки Балашова зі слідчими. korrespondent.net (укр.). Korrespondent.net. Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.
  59. Юлія Безпечна (16 серпня 2021). Побився зі слідчим. Поліція затримала екснардепа Балашова (відео). ukraine.segodnya.ua (укр.). Сьогодні Україна. Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.
  60. Поліція затримала екснардепа Балашова (укр.). 17 серпня 2021. Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.
  61. Оксана Тищенко (17.08.2021). У Печерському управлінні поліції затримали чоловіка, який під час слідчих дій наніс поліцейському тілесні ушкодження. kyiv.npu.gov.ua (укр.). Відділ комунікації поліції. Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.
  62. Балашов на свободе! Ментовские провокации и что будет дальше? на YouTube
  63. Ольга Кротовська (17 серпня 2021). Бійка зі слідчим і ніч у СІЗО: поліція затримала очільника партії 5.10 Геннадія Балашова. thepage.ua (укр.). Архів оригіналу за 23 серпня 2021. Процитовано 23 серпня 2021.
  64. Указ Президента України від 02.03.2001 № 130/2001 «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ і організацій». Офіційний портал Верховної Ради України. 2 березня 2001. Процитовано 13 грудня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]