Користувачка:Monjablanca/Напрацювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Категорія:Динозаври за періодами. Вікіпедія (укр.).
  • Категорія:Динозаври за регіоном. Вікіпедія (укр.).
  • Категорія:Вимерлі ссавці за регіоном. Вікіпедія (укр.).
  • Категорія:Незавершені статті з палеонтології. Вікіпедія (укр.).
  • Категорія:Незавершені статті з геології. Вікіпедія (укр.).

Науковці у галузі палеонтології[ред. | ред. код]


Динозаври
 Зміст:   А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я 
Підписаний скелет торвозавра, вид збоку:
передщелепна, 2 носова, 3 верхньощелепова, 4 сльозова, 5 лобова, 6 склеротичне кільце, 7 вилична, 8 заочна, 9 тім'яна, 10 луската, 11 квадратно-вилична, 12 квадратна, 13 верхня потилична, 14 зубна, 15 надкутова, 16 потилиця, 17 кутова, 18 хребці шиї, 19 ребра шиї, 20 вилочка, 21 лопатка, 22 коракоїд, 23 груднина, 24 плечова, 25 променева, 26 ліктьова, 27 кістки зап'ястка, 28 кістки п'ястка, 29 кисть, 30 дистальна фаланга, 31 спинні хребці, 32 грудинні ребра, 33 черевні ребра, 34 клубова, 35 лобкова, 36 крижова, 37 стегнова, 38 велика гомілкова, 39 мала гомілкова, 40 таранна, 41 кістки заплесна, 42 кістки плесна, 43 стопа, 44 дистальна фаланга, 45 сіднична, 46 шеврони, 47 хвостові хребці

У цьому термінологічному словнику пояснюються технічні терміни, які зазвичай використовуються при описі скам'янілостей тіл динозаврів. Окрім специфічних термінів, що стосуються динозаврів, він охоплює терміни ширшого вжитку, якщо вони мають центральне значення у вивченні динозаврів або якщо їхнє обговорення в контексті динозаврів є корисним. Глосарій не охоплює іхнологічні чи гістологічні терміни, а також вимірювальні величини.

{{Glossary}} {{якір| }} {{term| }} {{defn| }} {{Explain| | }} {{lang-la| }} {{lang-en| }}

А[ред. | ред. код]

Докладніше: Акроміон
  • {{якір|акроміон}}{{term|акроміон}} {{defn|(лат. acromion) — кістковий гребінь на зовнішньому дистальному кінці лопатки, що забезпечує прикріплення ключиці[1]. У нодозаврид розвивалася яскраво виражена шпора, відома як псевдоакроміон, яка, ймовірно, була місцем прикріплення переднього плечового м'яза (лат. musculus scapulohumeralis anterior), а отже, була аналогом акроміона ссавців[2].}}
  • аксонія (лат. axony) — розташування домінантного (найбільшого і найбільш виступаючого) пальця на руці або нозі, і найчастіше використовується для опису слідів ніг. Коли центральний палець (як правило, палець III) є домінуючим, як у випадку з лапами більшості двоногих динозаврів, кисть або стопа є мезаксонічною. Ентаксонічна кисть або стопа має медіальний домінантний палець (палець I, або II); цей рідкісний стан можна зустріти у завроподів. І навпаки, ектаксонічна кисть/стопа має домінуючий палець назовні (найчастіше це палець IV). Коли пальців два або чотири й жодна з половин кісті/стопи не є домінантною — такий стан називається параксонічним[3].
    Докладніше: Арктометатарсус
  • атлас, атлант (лат. atlas) — перший (передній) хребець хребетного стовпа. Він приймає потиличний відросток основи черепа, утворюючи таким чином з'єднання між черепом і хребтом. Динозаври мали один виросток (лат. condylus), що дозволяв здійснювати обертальний рух між атлантом і черепом. У ссавців, з іншого боку, спостерігаються подвійні виростки, що обмежують рух в одній площині — обертальний рух відбувається переважно між атлантом і другим, осьовим хребцем. Атлант динозаврів був примітивним, та складався з трьох окремих елементів: неврапофіза атланта (англ. atlantal neurapophysis), у верхній частині хребця[7], інтерцентра (лат. intercentrum) спереду та тіла хребця (лат. centrum) ззаду. Додаткова маленька кістка, проатлант, розташована перед невральною дугою (англ. neural arch)[8]. Центральну частину атланта також називають одонтоїдом (лат. odontoid). У динозаврів ці три елементи зазвичай залишаються окремими, але можуть зростатися між собою. У цератопсів атлант, а також осьовий і третій хребець зростаються в єдину кістку[8].

Б[ред. | ред. код]

базальні бугри потилиці (лат. basal tubera) — пара горбкоподібних розширень на нижньому боці черепної коробки, які функціонують як місця прикріплення нижніх м'язів шиї. Вони утворені основною потиличною (лат. basioccipitale) та основною клиноподібною (лат. basisphenoid) кістками та сильно виражені у ящеротазових, але лише помірно — у птахотазових[9][10].

базікраній (лат. basicranium) — дно черепної коробки, утворене основною потиличною, основною клиноподібною кістками та парасфеноїдом[11].

бічна клиноподібна кістка (англ. laterosphenoid або pleurosphenoid) — крилоподібна кістка передньої частини бічної стінки черепної коробки. Не видима ззовні, вона розташована спереду від передньовушної й контактує з тім'яною, лобовою та заочною кістками, розташованими зверху. Бічна клиноподібна як окрема кістка є унікальною для архозаврів; в інших рептилій ця частина хряща не закостеніла[12][9][13][14].

бічні потиличні кістки (англ. exoccipital) — парні кістки, що разом з непарними верхньою потиличною та основною потиличною кістками утворює потилицю в задній частині черепа[13][12].

В[ред. | ред. код]

  • велика гомілкова кістка (англ. tibia) — більша з двох кісток гомілки. Вона розташована медіально від малогомілкової кістки. Великогомілкова кістка має помітний гребінь, що відходить від її передньої поверхні на верхньому кінці — великогомілковий гребінь або кнеміальний гребінь (англ. cnemial crest). Великогомілковий гребінь фіксує сухожилля триголового м'яза гомілки, яке відповідає за розгинання коліна та підсилює ці м'язи[2][15].
Схема черепа дромеозавра
Докладніше: Верхня щелепа
  • верхньощелепова кістка (англ. maxilla) — задня і, як правило, найбільша зубоносна кістка верхньої щелепи. Спереду вона з'єднується з передщелепною і часто формує межі зовнішнього носового отвору. На більшій частині своєї довжини верхня щелепа утворює вентральну межу передочного отвору (англ. antorbital fenestra), а також заглиблення навколо цього отвору — передочну ямку (англ. antorbital fossa), глибоко занурену в верхню щелепу. У похідних тероподів верхня щелепа може мати два менших додаткових отвори — верхньощелепний та передщелепний отвори. На задньому кінці верхня щелепа зчленовується з виличною та слізною кістками[12][15].
  • верхня потилична кістка (англ. supraoccipital) — непарна кістка потилиці в задній частині черепа. Вона утворює верхній край великого потиличного отвору (лат. foramen magnum) і з'єднується дорсально з тім'яними кістками. На ньому зазвичай можна побачити серединний гребінь, на якому закріплюються м'язи шиї[13][12].
    Докладніше: Вилична кістка
  • вилична кістка або скулова кістка (англ. jugal) — кістка черепа, яка окреслює нижню межу очної ямки та з'єднується спереду з верхньою щелепою, а ззаду — з квадратно-виличною. Її задній кінець роздвоюється в місці зчленування з квадратно-виличною, що вважається синапоморфією динозаврів[15][12].
  • відростки хребців (англ. neural spines або spinous processes) — відростки, що підіймаються від верхньої поверхні невральної дуги (англ. neural arch). Утворюють єдиний ряд по середній лінії хребта, причому їхні кінчики зазвичай є вищими точками окремих хребців. Відростки хребців забезпечують поверхні прикріплення для м'язів і зв'язок, що йдуть поверх хребта[16]. У деяких видів вони можуть бути сильно витягнуті, утворюючи «вітрило», або глибоко роздвоєні, так що їхні верхівки утворюють подвійний ряд гребенів[17][18].
  • вінцевий відросток Вінцевий відросток нижньої щелепи (англ. coronoid process) — кістковий виступ, який тягнеться вгору від верхньої поверхні нижньої щелепи за зубним рядом. Цей відросток служить місцем прикріплення м'язів, які змикають щелепу; вищий вінцевий відросток збільшує плече важеля цих м'язів, а отже, і силу прикусу[19][12].
  • вторинне піднебіння (англ. secondary palate) — дахоподібна структура, що відокремлює носові дихальні шляхи від рота. Хоани примітивних рептилій відкриваються в ротову порожнину в передній частині рота, що дозволяло блокування дихальних шляхів їжею під час годівлі. Вторинне піднебіння, як це зазвичай буває у ссавців, зміщує хоани назад, дозволяючи харчуватися і дихати одночасно[20]. У деяких кладах, включаючи анкілозаврів[21], спінозаврів[22] і маніраптоподібних целурозаврів[23], вторинне піднебіння було кістковим і називалося кістковим вторинним піднебінням (англ. osseous secondary palate). Водночас м'яке вторинне піднебіння було виявлено у деяких інших таксонів, таких як Plateosaurus і Stegosauria, на основі виступів і гребенів піднебінних кісток[24][25]. Кісткове вторинне піднебіння зазвичай утворене полицеподібними розширеннями передщелепних та верхньощелепних кісток, які з'єднуються з лемішем на серединній лінії черепа. Анкілозаври розвинули нову додаткову частину вторинного піднебіння, яка простягалася вперед від крилоподібної та піднебінної кістки в задній частині піднебіння, і має назву каудовентрально піднебінна полиця (англ. caudoventral palatal shelf) (відповідно, передня частина, утворена передщелепною та верхньощелепною кістками, називається ростродорсальною піднебінною полицею (англ. rostrodorsal palatal shelf))[21].

Ґ[ред. | ред. код]

ґленоїд. Суглобова поверхня, утворена коракоїдом і лопаткою, що приймає головку плечової кістки, утворюючи плечовий суглоб. Ґленоїд (лат. glenoid) — увігнута кругла структура, облямована кістковим обідком і розташована на задній поверхні коракоїда та задньодистальній поверхні лопатки[26][15].

Д[ред. | ред. код]

  • дельтопекторальний гребінь. Направлений вперед кістковий виріст на верхній частині плечової кістки. Особливо довгий і помітний дельтопекторальний гребінь (англ. deltopectoral crest) є синапоморфією динозаврів, тобто ознакою, що відрізняє групу від інших груп. У динозаврів гребінь становить 30—40 % довжини плечової кістки. Він забезпечував поверхні для м'язів плеча і грудей (дельтовидних і грудних м'язів відповідно), які, скорочуючись, притягували руку до тулуба[12].
  • дзьобоподібна кістка, коракоїдна, вороняча кістка або коракоїд (англ. coracoid) — парна кістка грудного пояса, яка кріпиться до нижнього кінця лопатки. Цей плаский, а у динозаврів, як правило, напівкруглий або квадратний за формою елемент, має ендохондральне походження. Його нижній край, разом з лопаткою, утворює частину ґленоїда плечового суглоба або суглобову западину лопатки (англ. glenoid fossa)[12]. На бічній поверхні коракоїда є отвір — коракоїдний отвір — через який проходить надкоракоїдний нерв[26].
  • додаткова надочноямкова кістка (англ. palpebral, supraorbital або adlacrimal) — невелика кістка, прикріплена до верхнього краю очниці (очної ямки) або утворює її частину. Вона формується у верхній повіці та походить з остеодерми. З обох боків черепа може бути одна або кілька додаткових надочноямкових кісток. Наявність palpebral є синапоморфією птахотазових, хоча вони також розвинулися в інших кладах рептилій, включаючи крокодилоподібних[27].

Е[ред. | ред. код]

  • ендокран. Зліпки мозкових порожнин, включаючи черепну коробку та невральні канали хребців. Таким чином, ендокрани (англ. endocast можуть фіксувати зовнішні ознаки мозкових структур, які були присутні в цих порожнинах, а насамперед — головного мозку. Ендокрани не є точними копіями, оскільки мозкові порожнини, як правило, містять додаткову тканину, яка може ускладнювати морфологію мозкової структури. Природний ендокран утворюється, коли мозкова порожнина заповнюється осадовими відкладеннями, в той час як штучний ендокран можна виготовити за допомогою ливарного матеріалу[28].
  • епіосіфікації Додаткові закостеніння (англ. epiossifications), що росли на черепах цератопсів[29]. До них відносяться:
  • ростральна (англ. rostral) — додаткова кістка спереду від передщелепної кістки верхньої щелепи;
  • епіназальна (англ. epinasal), яка утворює основу рогу носа;
  • надвиличні (англ. epijugals) — пара кісток, які часто утворюють невеликі роги вилиці;
  • надтім'яні (англ. epiparietals) та надлускаті кістки (англ. episquamosals) — невеликі закостеніння, що вкривають краї оборки цератопсів (тім'яна та луската кістки відповідно). Ці окостеніння також називаються надпотиличними (англ. epoccipitals)[29].
  • епіпофізи (англ. epipophyses) — кісткові виступи шийних хребців, знайдені у динозаврів і деяких викопних базальних птахів. Ці парні відростки розташовані над постзигапофізами на задній частині невральної дуги хребця. Їхня морфологія дуже різноманітна і варіюється від невеликих, простих, схожих на горбки виступів до великих, складних, крилоподібних наростів. Епіпофізи забезпечували велику площу прикріплення для декількох м'язів шиї. Великі епіпофізи свідчать про сильну мускулатуру шиї. Наявність епіпофізів вважається синапоморфією динозаврів[12].
  • епіптеригоїд (лат. epipterygoid) — парна ендохондральна кістка в задній частині піднебіння. Невелика, схожа на пластинку кістка, що з'єднується з крилоподібною кісткою та черепною коробкою[12].

З[ред. | ред. код]

  • задньовушна кістка[30] (англ. opisthotic) — парна кістка задньої частини черепної коробки. У дорослих динозаврів вона завжди зрощена з парними бічними потиличними кістками, утворюючи структуру, відому як бічнопотилично-задньовушна кістка (англ. exoccipital-opisthotic). Нижче парні бічні потиличні зростаються з основною потиличною кісткою[13][12].
  • зазубрини (англ. serrations) — невеликі виступи, розташовані лініями вздовж ріжучих країв (carinae) зубів. Близьким за значенням є термін «зубчики» (англ. denticle, dentelures). Обидва терміни визначаються по-різному, однак багато авторів використовують їх як синоніми. Інші автори застосовують термін «зазубрини» до менших структур зубів м'ясоїдних тварин, а термін «зубчики» — до грубіших виступів, які можна побачити в багатьох зубах травоїдних тварин. Термінологічний огляд 2015 р. визначає зубчики як складний тип зазубрин, утворених як емаллю, так і дентином, що лежить під нею, тоді як термін «зазубрини» охоплює структури, утворені виключно емаллю. Згідно з цим визначенням, зубні виступи у м'ясоїдних динозаврів, слід називати «зубчиками»[31]. Для опису складної морфології зубів м'ясоїдних використовується детальна термінологія:
  • *целли (cellae) — проміжки між окремими зубчиками[31].
  • *діафіз (diaphysis) — точка, де емалеві ковпачки двох сусідніх зубчиків розходяться або знаходяться найближче один до одного[32][33][31].
  • *ампула (ampulla) — колбоподібна порожнина під діафізом[31].
  • *оперкулум (operculum) — емалевий шар зуба[31].
  • *корінь (radix) — серцевина зубчика під оперкулумом[31].
  • *міжзубчикова борозна (interdenticular sulcus чи blood groove) — борозенка, яка проходить від проміжків між сусідніми зубчиками на невеликій відстані до поверхні з обох боків перпендикулярно до ріжучого краю зуба[31].
  • *cauda — випуклість, що виникає від основи зуба і йде перпендикулярно до ріжучого краю на поверхню зуба між двома міжзубчиковими борознами[31].
  • зап'ясток Кістки зап'ястя (англ. carpals) утворюють зап'ясток, який з'єднує передпліччя (променеву та ліктьову кістки) з п'ястковими кістками кисті[14]. Відповідною частиною стопи є заплесно (лат. tarsus). Базальні рептилії мають три ряди кісток зап'ястя. У динозаврів зап'ясток часто не повністю закостенілий, а кількість та характер складових зап'ястка переважно залишаються незрозумілими. Особливо добре окостенілий зап'ясток базального птахотазового гетеродонтозавра складався з дев'яти елементів. Проксимальний ряд складається з os radiale (під променевою кісткою), os ulnare (під ліктьовою кісткою) і горохоподібної кістки (лат. os pisiforme) — невеликого елемента під ліктьовою кісткою та латеральніше за os ulnare. Дистальний ряд складався з п'яти елементів, розташованих над п'ятьма п'ястковими кістками, які позначаються як дистальні п'ясткові кістки 1—5. Середній ряд представлений єдиним елементом — центральною кісткою (лат. centrale)[34][35].
  • заскроневе вікно (англ. posttemporal fenestra) — парний отвір, розташований під заднім краєм тім'яної частини склепіння черепа і над тім'яним відростком черепної коробки. Можливо, воно було виходом потиличної гілки очної артерії[36].
  • Черепна коробка завропода Spinophorosaurus у проєкції ззаду, що демонструє затім'яний отвір (PPF) і заскроневе вікно (PTF)
    затім'яний отвір (англ. postparietal foramen, postparietal fontanelle або postparietal fenestra) — непарний отвір, розташований на середній лінії черепа між тім'яною та верхньою потиличною ділянками, який зустрічається у деяких завроподоморфів. Як і пінеальний отвір, він, можливо, оголював тім'яне око (англ. parietal eye), а отже, слугував для фоторецепції[37][38][39].
  • зовнішні носові отвори (англ. external nares) —
  • зовнішня крилоподібна кістка або ектоптеригоїд (лат. ectopterygoid) —
  • зубна батарея Тип зубного ряду у деяких травоїдних динозаврів, де окремі зуби щільно прилягають один до одного, утворюючи безперервну шліфувальну поверхню. У гадрозавра едмонтозавра зубна батарея (англ. dental battery) кожної половини верхньої та нижньої щелеп містила понад 60 рядів зубів. Кожен ряд складався з трьох функціональних зубів, розташованих один на одному, і до п'яти запасних зубів під цим рядом, які прорізалися з щелеп, коли функціональні зуби зношувалися та випадали. Це найскладніший тип зубного ряду у динозаврів — він еволюціонував незалежно у гадрозаврів, цератопсів і деяких завроподів та відрізнявся за формою і функціями в цих окремих кладах[12].
  • зубна кістка (англ. dental bone) —
  • зубний ряд (англ. dentition) —
  • зубні альвеоли, зубні лунки (лат. alveoli) — заглиблення в щелепах, що містять корені зубів. В альвеолах динозаврів зуби періодично замінювалися новими, що росли під ними. Скидання коронки старого зуба відбувалося після резорбції кореня. Стан глибоких альвеол, відомий як текодонтія, присутній у всіх архозаврів, включно з динозаврами. З іншого боку, у більшості лускатих спостерігається плевродонтія, коли зуби зростаються з внутрішніми сторонами кісток щелепи, або акродонтія, за якої зуби зростаються з верхньою частиною кісток щелепи без лунок. Історично стан текодонтії використовувався для визначення класу Thecodontia, який зараз вважається парафілетичним і, отже, застарілим[40].
Докладніше: Зчленівна кістка
  • зчленівна кістка (лат. os articulare) — крайня задня кістка нижньої щелепи. На дорсальній поверхні містить ґленоїд (лат. glenoid) — западину, в яку входить нижній кінець квадратної кістки черепа, утворюючи щелепний суглоб. Це єдина ендохондральна кістка нижньої щелепи, що формується безпосередньо із задньої частини меккелівого хряща. У ссавців зчленована кістка мігрувала у череп, утворивши молоточок середнього вуха[41].
  • зчленування (лат. articulatio, англ. articulation) — рухоме з'єднання кісток скелета. Цей термін також використовується для опису збереження зразків — у зчленованому зразку окремі кістки з'єднані разом у своєму оригінальному анатомічному положенні. І навпаки, у розчленованому скелеті кістки виведені зі свого первинного анатомічного положення. Зразок, знайдений з розчленованими кістками, але в безпосередній близькості одна від одної, називається зв'язаним скелетом. Перехід від повністю зчленованого скелета до скупчення ізольованих і незчленованих кісток відбувається поступово[42].
  • зчленування гіпосфен-гіпантрум (англ. hyposphene-hypantrum articulation) —

К[ред. | ред. код]

Докладніше: Квадратна кістка
  • квадратна кістка (англ. quadrate) — велика, парна та ендохондральна кістка в задній частині черепа. Стовпчаста структура, її нижній кінець зчленовується з нижньою щелепою, утворюючи щелепний суглоб, тоді як верхній кінець заходить під лускату кістку. Квадратна кістка є частиною піднебіння[12].
  • квадратно-вилична кістка (англ. quadratojugal) — кістка в скроневій частині черепа, яку видно збоку, що утворює нижній задній кут черепа[12].
  • кисть Кисть або рука, складається з кісток зап'ястка, п'ястка та кистьових фаланг пальців.
  • Схема передньої кінцівки алозавра з основними сегментами кінцівки
    кінцівки. Парні придатки тіла у тварин, відокремлені від тулуба або голови, разом з поясами, складають частину додаткового скелета. Передні та задні кінцівки дуже схожі за будовою і розділені на три основні частини[15]. Верхня частина, стилоподій, складається з плечової кістки (передня кінцівка) або стегнової кістки (задня кінцівка), тоді як нижня частина, зейгоподій, складається з ліктьової та променевої кісток (передня кінцівка) або великогомілкової та малогомілкової кісток (задня кінцівка). Дистальна частина — автоподій, що складається з кистей або стоп. Сам автоподій поділяється на три сегменти. Зап'ясток (передня кінцівка) та заплесно (задня кінцівка) утворюють базиподій. П'ясток (передня кінцівка) та плесно (задня кінцівка) — метаподій, а фаланги пальців — акроподій[43]. Також, нова термінологія була запропонована Гюнтером Вагнером та Чі-Хуа Чіу у 2001 році. Згідно з нею, автоподій поділяється лише на два відділи, мезоподій, що складається з вузлових елементів (зап'ясток або заплесно), і акроподій, який за цим визначенням включає всі автоподієві довгі кістки, в тому числі п'ясткові кістки (або плеснові кістки) і фаланги[44].
  • кістки Кістки, окрім зубів, є найпоширенішими скам'янілостями динозаврів. Кістки складаються з гідроксилапатиту, мають сильну мінералізацію і тому міцні. М'які частини, навпаки, можуть зберегтися лише у вигляді відбитків й лише у виняткових випадках. Кісткові частини включають череп, осьовий (хребет і ребра) і аппендикулярний скелет (плечовий, тазовий пояси та кінцівки)[45]. Більшість кісток є парними, з дзеркально оберненим аналогом на іншій стороні тіла, або непарними, в цьому випадку вони зазвичай лежать на середній лінії тіла і розділені останньою на дві симетричні половини[15]. Крім того, кістки охоплюють ряд елементів, що утворюються на шкірі, таких як черевні ребра (лат. gastralia), кісткові гребені (англ. bony scutes) та шипи[45]. Палеонтологи найчастіше вивчають морфологію кісток, але також їхню гістологію (внутрішню мікроструктуру аж до клітинного рівня) та хімічний склад, що дає важливе розуміння біології динозаврів[46]. Існує два основних типи кісток: дермальні кістки[47] (англ. dermal bones) формуються безпосередньо в дермі (шкірі), та виростають з тонких пластинок[47] та ендохондральні кістки, що утворюється з хрящової тканини, яка осифікується (перетворюється на кістку)[15].
  • кістки заплесна (англ. tarsals) —
  • кістки плесна (англ. metatarsals) —
  • кістки п'ястка (англ. metacarpals) —
  • клиноподібно-нюхова кістка[48] або клиновидно-нюхова кістка (англ. sphenethmoid) —
    Докладніше: Клубова кістка
  • клубова кістка (англ. ilium) —
    Докладніше: Ключиця
  • ключиці (англ. clavicula) — пара схожих на розпірки, вигнутих кісток, розташованих над коракоїдом у плечі. Ці покривні кістки[47] (англ. dermal bones) прикріплені до акроміона лопатки, і їх найкраще видно на скелеті спереду. Ключиці нечасто знаходять у скелетах динозаврів, що, ймовірно, пов'язано з їхнім низьким потенціалом збереження[49][12].
  • крижові хребці (англ. sacral vertebrae, sacrals) —
  • {{якір|кульшова западина}}{{term|[[кульшова западина]]}} {{defn|кульшова западина, вертлюжна западина (лат. acetabulum) — отвір у тазу, утворений клубовою кісткою, лобком і сідничною кісткою, що видно в бічній і медіальній проєкціях. У ній розміщується головка стегнової кістки, утворюючи тазостегновий суглоб. Більшість тетраподів мають закриту вертлюжну западину, в якій западина повністю заповнена кісткою, утворюючи заглиблення. Динозаври унікальні тим, що демонструють перфоровану або відкриту вертлюжну западину, де вся западина являє собою отвір без заповнення кісткою[15].}} {{Glossary end}}
    Докладніше: Кутова кістка
  • кутова кістка Велика кістка нижньої щелепи. У бічному ракурсі кутова кістка (англ. angular) охоплює більшу частину задньої частини щелепи, розташовуючись позаду зубної та нижче надкутової кісток. На медіальному зрізі нижньої щелепи вона розташована нижче передсуглобової кістки. Вона формує дно привідного отвору й підтримує задню частину меккелівого хряща[41].

Л[ред. | ред. код]

Докладніше: Леміш (кістка)
Докладніше: Ліктьова кістка
  • ліктьова кістка (англ. ulna) — більша і задня з двох кісток передпліччя[15]. На верхньому кінці ліктьової кістки часто видно великий відросток, що тягнеться за ліктьовий суглоб, — ліктьовий відросток (англ. olecranon process), до якого прикріплювалися триголові м'язи (м'язи-розгиначі передпліччя). Іноді значне подовження ліктьвого відростка надавало цим м'язам збільшеного важеля сили[12][2].
Докладніше: Лобкова кістка
  • лобкова кістка *pubis. Одна з трьох кісток, що складають таз, розташована вентрально від клубової кістки та спереду від сідничної кістки. У ящеротазових лобкове тіло базально спрямоване вперед (пропубічний таз (англ. propubic)). У птахотазових лобкове тіло було спрямоване назад (опістопубічний таз (англ. opisthopubic)) й натомість була присутня добре розвинена передня гілка або препубіс (англ. prepubis), який у похідних формах міг бути більшим за задньоспрямоване тіло[50]. Лівий і правий лобок зазвичай зростаються по всій довжині, а дистальна частина розширюється, утворюючи лобковий фартух (англ. pubic apron)[51]. У деяких неотероподів дистальний відділ шва не є безперервним, а утворює фенестру — лобковий отвір, який видно у черевній проєкції[51]. У проксимальній частині лобка є затульний отвір (англ. obturator foramen), розташований близько до кульшової западини й видимий у бічній проєкції[51]. Затульний отвір забезпечує проходження затульного нерва. У тероподів затульний отвір не повністю оточений кісткою, оскільки бракує вентральної межі; такий стан називається затульною впадиною[51].
Докладніше: Лобова кістка
Докладніше: Лопатка
  • луската кістка (англ. squamosal)

М[ред. | ред. код]

  • мала гомілкова кістка (англ. fibula)
  • меккельова борозна меккельова борозна (англ. Meckelian groove)
  • міжзубні пластини (англ. interdental plates)
  • міжключиця (англ. interclavicle)
  • міжпластинчаста еластична зв'язка (лат. ligamentum elasticum interlaminare) —
    Докладніше: Мозочок
  • мозочок (лат. cerebellum, букв. «маленький мозок») — дорсальна частина мозку між стовбуром головного мозку і головним мозком, що служить для контролю рівноваги, положення тіла та рухів. Цю частину мозку зазвичай не можна побачити у скам'янілостях динозаврів, оскільки вона рідко зустрічається на ендокранах. Виняток становить можливе збереження мозочкових листків у зразка конхораптора[28][52][14].

Н[ред. | ред. код]

Докладніше: Надкутова кістка
  • надскроневий отвір надскроневий або верхній скроневий отвір (англ. supratemporal fenestra)
  • невральна дуга[48][54] (англ. neural arch) — дугоподібний верхній компонент хребця, що лежить над хребетним каналом і тілом хребця. У дорослих динозаврів тіло хребця і невральна дуга зазвичай зростаються разом, закриваючи невроцентральний шов (англ. neurocentral suture), присутній у молодих особин. Невральна дуга може містити різноманітні кісткові відростки, такі як спинні гребені, епіпофізи, поперечні відростки (які з'єднуються з ребрами) і суглобові відростки (що зчленовуються з сусідніми хребцями). Динозаври мають складні невральні дуги, часто оздоблені системою пластинок, ямок та/або плевроцелей, що формують повітряні мішки, які розташовуються вздовж хребців.
  • невроцентральний шов (англ. neurocentral suture)
Докладніше: Носова кістка
  • носова кістка Парна носова кістка (англ. nasal) є передньою кісткою склепіння черепа і найбільшою кісткою верхньої поверхні морди. Вона розташована між передщелепною спереду і лобовою кісткою ззаду[12][15].

О[ред. | ред. код]

окостенілі сухожилля (англ. ossified tendons)

орбітоклиноподібна кістка[54] (англ. orbitosphenoid)

основна клиноподібна кістка (лат. basisphenoideum)[30][47] — кістка черепа, що утворює передню частину дна черепної коробки. Невидима ззовні в зчленованому черепі, вона зрощена з основною потиличною кісткою ззаду і з парасфеноїдом спереду. Пара характерних відростків, основних крилоподібних відростків (лат. processi basipterygoidei), виходять з її нижньої сторони та зчленуються з крилоподібною кісткою піднебіння (лат. pterygoideum)[13].

основна потилична кістка (лат. basioccipitale)[30][47] — непарна кістка черепа, одна з чотирьох кісток, що утворюють потиличну частину черепної коробки. Її видно ззаду на зчленованому черепі. Вона формує більшу частину потиличного виростка (лат. condylus occipitalis), округлого відростка, що з'єднує череп з атлантом, першим хребцем шиї. Зверху зростається з бічними потиличними кістками (англ. exoccipitals) по обидва боки великого отвору черепа[13].

Докладніше: Остеодерма

остеодерми (англ. osteoderms)

Докладніше: Осьовий хребець

осьовий хребець (лат. axis) — другий хребець хребта, за атласом. Він більший за останній, його центр злитий з невральною дугою (англ. neural arch), хребцевий відросток (англ. neural spine) добре розвинений. Невеликий інтерцентр (лат. intercentrum), розташований перед тілом хребця (лат. centrum), є окремим у тероподів, але зливався з тілом атласу в птахотазових динозаврів[8].

отвір (англ. foramen)

П[ред. | ред. код]

пальці *digits

парапофізи, поперечні відростки[48] (англ. parapophysis)

парасфеноїд (англ. parasphenoid)

передзубна кістка (англ. predentary)

передзчленівна кістка (англ. prearticular)

передлобна кістка (англ. prefrontal)

передньовушна кістка (англ. prootic)

Черепна діаграма базальногозавроподоморфа массоспонділа, що демонструє основні черепні отвори (вікна, ями), разом з зовнішньою ніздрею, передочним отвором, очницею, підскроневим отвором (тут: латеральний скроневий отвір), надскроневим отвором та нижньо-щелепним отвором

передочний отвір (лат. antorbital fenestra) — один з п'яти основних отворів черепа динозаврів, розташований між очницею і ніздрею. Присутній у більшості ранніх архозавроподібних (включаючи архозаврів). Примітивно присутній у динозаврів — він, як правило, великий у ящеротазових, але зменшений або повністю закритий в птахотазових. Передочне вікно лежить у більшому заглибленні — передочній ямці (лат. antorbital fossa). Інколи передочна ямка може містити додаткові менші отвори — верхньощелепний (лат. maxillary fenestra) і передщелепний отвори (лат. promaxillary fenestra)[15].

передщелепна кістка (англ. premaxilla)

Докладніше: Пігостиль

пігостиль (англ. pygostyle) —

Докладніше: Піднебінна кістка

піднебінна кістка (англ. palatine) —

Докладніше: Піднебіння

піднебіння (англ. palate) —

підніздрева щілина (англ. subnarial gap) —

підніздревий отвір (англ. subnarial foramen) —

підскроневий отвір або латеральний скроневий отвір (англ. infratemporal fenestra, lateral temporal fenestra) —

під'язикова кістка або гіоїд (англ. hyoid) —

пінеальний отвір, лобно-тім'яний отвір, тім'яний отвір, постфронтальний отвір або міжфронтальний отвір (англ. pineal foramen) —


  • пластинчаста кістка (англ. splenial) —
  • плевроцелі (англ. pleurocoel) — (Мякушко. Передбачалося, що тіло хребця утворене основами всіх чотирьох елементів дуг (відомих, наприклад, у акули). Ці основи дуг отримали особливі назви — гіпоцентр (основа нижньої дуги) і плевроцентр (його вважали за основу верхньої вставної пластинки))
Докладніше: Плечова кістка
  • плечова кістка (англ. humerus) —
  • плечовий пояс (англ. pectoral girdle) —
Порівняння повітряних мішків майюнгозавра та птаха
Докладніше: Повітряні мішки
  • повітряні мішки У сучасних птахів легеневі повітряні мішки або повітроносні мішки (англ. air sacs) — це тонкостінні, напівпрозорі мішечки, наповнені повітрям, з'єднані з легенями. Разом з легенями повітряні мішки утворюють високоефективну дихальну систему, яка у птахів здатна видобувати до 160 % більше кисню, ніж це можливо у ссавців. Хоча в повітряних мішках відбувається лише обмежений газообмін, вони забезпечують вентиляцію легень. Повітряні мішки, розташовані як ззаду, так і спереду, забезпечують постійний потік повітря через легені.

Менші й сліпі мішечки, наповнені повітрям, що відходять від повітряних мішків і легень, відомі як пневматичні дивертикули (англ. pneumatic diverticula). Вони можуть бути численними й присутніми в більшій частині тіла. Деякі пневматичні дивертикули розсмоктуються і проникають у кістки в міру росту тварини, створюючи заглиблення та порожнини в кістках — процес, відомий як посткраніальна скелетна пневматизація. Хоча повітряні мішки не фосилізуються, на їхню наявність, принаймні у завроподів, вказують характерні сліди пневматизації в кістках[55].

  • поза смерті (англ. death pose) або опістотонічна поза (англ. opisthotonic posture) — поширена поза, що спостерігається в скам'янілостях динозаврів та птахів, з закинутою назад головою і широко відкритим ротом[56]. Існують різні можливі причини, серед яких опістотонус (передсмертні муки)[56] та розрив еластичної зв'язки ligamentum elasticum під час розкладання тіла[57].
  • поперечний відросток (англ. transverse process) —
  • потилиця (лат. occiput) — ділянка на задній стороні черепа[14]. Вона складається з чотирьох кісток, що оточують великий потиличний отвір (лат. foramen magnum) — отвір до спинного мозку: верхня потилична кістка (англ. supraoccipital), бічні потиличні кістки (англ. exoccipitals) та основна потилична (англ. basioccipital) знизу[30]. Безпосередньо під великим потиличним отвором розташований непарний потиличний виріст (англ. occipital condyles), який з'єднується з атлантом, першим хребцем шиї. Потиличний виріст утворений основною потиличною кісткою, й меншою мірою — парними боковими кістками з верхнього краю[13][12].
  • потилична зв'язка (англ. nuchal ligament, від nuchal, «потилиця, задня частина шиї») —
  • потиличний гребінь (англ. nuchal crest) —
  • провідний отвір У рептилій і динозаврів провідний або меккелів отвір (англ. Meckelian orifice, adductor fossa) — великий отвір у нижній щелепі, розташований між зубоносною ділянкою і щелепним зчленуванням. Вона відкривається дорсально. Латерально обмежена надкутовою кісткою, а медіально — передсуглобовою. Оскільки остання зазвичай значно нижча за першу, отвір видно в медіальній проєкції. Дно отвору утворене кутовою кісткою і вміщує задню частину меккелівого хряща. Нижньощелепний отвір та його навколишні краї слугують точкою прикріплення основних привідних м'язів, що закривають щелепу; він також дає змогу головному нерву, артерії та вені щелепи проникати всередину нижньої щелепи[41].
    Докладніше: Променева кістка
  • променева кістка (англ. radius) —
  • п'яткова кістка (лат. calcaneum) — велика кістка передплесна (в задній частині стопи) і разом з таранною кісткою (лат. talus, astragalus) утворює верхній рівень передплеснових кісток. Вона розташована латерально від таранної і дистально від малогомілкової кістки[53].

Р[ред. | ред. код]

рамфотека[54][48] (англ. rhamphotheca) —

ребра *ribs

роги (англ. horns) —

ростральна кістка (англ. rostral) —

рострум чи рило[47] (англ. rostrum) —

С[ред. | ред. код]

Докладніше: Сіднична кістка
  • сіднична кістка (англ. ischium) —
  • слізна кістка (англ. lacrimal) —
  • слухова капсула (англ. otic capsule) —
  • спинний гребінь (англ. neural spine sail) —
  • стегнова кістка. Проксимальний елемент задньої кінцівки. Головка стегнової кістки спрямована медіально й утворює кут у 90 °, зчленовуючись із кульшовою западиною й утворюючи тазостегновий суглоб[12]. Верхня частина стегнової кістки має низку вертилюгів — відростків для прикріплення м'язів (англ. trochanters):
  • *менший вертлюг (або передній вертилюг), розташований на передній поверхні безпосередньо під голівкою. Таке розташування є унікальною особливістю для динозаврів і найближчих до них груп. До малого вертлюга кріпиться лобково-сіднично-стегновий м'яз, який тягне задню кінцівку вперед і всередину, і тому має вирішальне значення для пересування. Багато ранніх динозаврів додатково мали кістковий гребінь або м'язовий рубець, відомий як вертилюжна полиця (англ. trochanteric shelf), що тягнувся від основи переднього вертлюга до задньолатерального краю стегнової кістки. Малий вертлюг динозаврів не є гомологічним малому вертлюгу ссавців[12][2].
  • *більший вертлюг (або дорсолатеральний вертилюг) — гребінь або опуклість на бічній поверхні, яка спрямована протилежно і продовжує головку стегнової кістки[58]. Він забезпечував фіксацію як лобково-стегнового, так і сіднично-вертилюгового м'язів[2].
  • *четвертий вертлюг — великий фланець на задній поверхні стегнової кістки, спрямований назад. У динозаврів четвертий вертлюг був чітко асиметричний, з проксимальною частиною більш розширеною, ніж дистальна — це їхня синапоморфія. Четвертий вертлюг забезпечував прикріплення довгого хвостово-стегнового м'яза[59], найважливішого рухового м'яза, який при скороченні тягне стегнову кістку назад, забезпечуючи рухову активність[12].
  • суглобові відростки (англ. zygapophyses або articular process) — відростки хребетної дуги, що з'єднують сусідні хребці. Кожен хребець має дві пари зигапофізів, які зчленовуються з зигапофізами наступного та попереднього хребців. Спереду розташовані презигапофізи чи краніальні зигапофізи (prezygapophyses, cranial zygapophyses), витягнуті вперед і направлені суглобовою поверхнею догори. На задній частині хребця знаходяться постзигапофізи чи каудальні зигапофізи (postzygapophyses, caudal zygapophyses), які відходять назад суглобовою поверхнею донизу[15].

Т[ред. | ред. код]

Докладніше: Тагомайзер

тагомайзер (англ. thagomizer) —

Докладніше: Таз
  • таз *pelvis
  • Класифікація морфологій тіл хребців динозаврів на основі їхніх суглобових зчленувань
    тіло хребця (лат. centrum) — елемент у формі котушки або циліндра, який разом з невральною дугою (англ. neural arch) утворює хребець[15]. У молодих особин тіло і дуги хребця є окремими елементами, і їхня зрощеність є важливим критерієм для визначення віку тварини. Передня і задня поверхні тіла утворюють зчленування з центрами попереднього і наступного хребців. Тіла хребців можна класифікувати на основі морфології їхніх суглобових поверхонь:
  • процельні (лат. procoelous) — увігнуті спереду та випуклі ззаду.
  • опістоцельні (лат. opisthocoelous) — опуклі спереду та ввігнуті ззаду.
  • платицельні (лат. platycoelous) — злегка ввігнуті з обох сторін.
  • амфіцельні (лат. amphicoelous), двояковвігнуті або двобічновигнуті — сильно увігнуті спереду і ззаду.
  • амфіплатичні (лат. amphiplaty) або ацельні (лат. acoelous) — плоскі з обох кінців, характерні для переважної більшості ссавців[61].
  • гетероцельні (лат. heterocoelous) або сідлоподібні — мають S-подібну форму з обох кінців[47].

Амфіцельність є первісним станом чотириногих. У риб кінці тіл глибоко увігнуті та з'єднані невеликим отвором — проходом для нотохорди. У рептилій цей тип тіл зустрічається в ембріонів і у дорослих форм деяких видів; у більшості видів, включаючи динозаврів, центри більш окостенілі, а нотохордальний отвір закритий, що забезпечує стійкість до сил стиснення. Гетероцельні хребці забезпечують гнучкість, запобігаючи обертанню. Процельні та опістоцельні тіла хребців утворюють увігнуто-опуклі суглоби, в яких опуклий кінець, виросток (англ. condyle), входить в увігнутий кінець — западину (англ. cotyle). Така конфігурація забезпечує більшу стабільність без обмеження мобільності. У довгих шиях і хвостах ця стабілізація найкраще працює, коли опукла частина спрямована від тіла. Тому у завроподів хребці перед крижем, як правило, були опістоцельними, а хребці хвоста — процельними. Оскільки хребетний стовп може містити хребці різної морфології, утворюються перехідні хребці з двома кінцями різної форми[8][62][63][64].

Докладніше: Тім'яна кістка
  • тім'яна кістка (англ. parietal) —
  • тім'ячко (лат. fonticulus)

Ф[ред. | ред. код]

фаланги (англ. phalanges) — кістки пальців рук і ніг. Дистальна фаланга (англ. ungual) утворювала кісткову основу рогового копита або кігтя[15].

Х[ред. | ред. код]

  • хвостові хребці Хребці, з яких складається хвіст[14]. У предків динозаврів було приблизно 50 хвостових хребців (англ. caudal vertebrae), хоча їхня кількість, розмір і форма значно варіювалися в окремих групах. Кількість хвостових хребців зменшувалася впродовж еволюційної лінії — у сучасних птахів хвостові хребці, що залишилися, зрослися в пігостиль. Хоча у ранніх динозаврів хвіст був гнучким, у деяких кладах він став жорстким завдяки окостенілим сухожиллям (як у багатьох птахотазових) або подовженим презигапофізам (як у деяких тероподів, таких як дромеозавриди). Диплодокові завроподи мали видовжений хвіст, схожий на батіг, тоді як хвости деяких птахотазових були вкриті булавами, шипами та/або пластинами[12].
Поперечний розріз хвоста карнотавра, що демонструє хвостову мускулатуру
  • хвостово-стегнові м'язи (англ. caudofemoralis muscles) — головні рухові м'язи у всіх довгохвостих динозаврів. Розташовані переважно у хвості, вони тягнуть стегнову кістку задньої кінцівки назад, коли скорочуються (втягування стегнової кістки/розгинання стегна), забезпечуючи таким чином рух. У тиранозаврів хвостово-стегновий м'яз був надзвичайно великий і міг становити 58 % від загальної маси хвоста. У динозаврів прослідковувались дві чітко виражені частини: m. caudofemoralis brevis, що бере свій початок на нижньому краї задньої частини клубової кістки, тоді як m. caudofemoralis longus бере початок на передній частині хвоста, вентрально від поперечних відростків і під поверхневими гіпаксіальними м'язами хвоста. Обидві частини кріпилися до четвертого вертлюга на задній поверхні стегнової кістки. Хвостово-стегнові м'язи редукувалися під час еволюції тероподів, і у сучасних птахів вони здебільшого втрачені. Птахи, на відміну від довгохвостих динозаврів, не покладаються на втягування стегнової кістки для руху вперед, а замість цього відтягують гомілку навколо колінного суглоба[2][66].
    Докладніше: Хоани
  • хоани (лат. choanae), внутрішні носові отвори (англ. internal nares) — пара отворів у піднебінні ротової порожнини, які нерозривно пов'язані із зовнішніми носовими отворами, утворюючи носовий прохід. Лівий і правий отвори розділені по середній лінії черепа лемішем (лат. vomer). У динозаврів хоани зазвичай дуже великі та витягнуті[12][67].
    Докладніше: Хребці

Ц[ред. | ред. код]

центральний перед-дуговідростковий отвір (лат. centroprezygapophyseal fossa) — заглиблення на передньому боці ніжок невральної дуги (англ. neural arch pedicles), що окреслюється центральною перед-дуговідростковою пластинкою (лат. centroprezygapophyseal lamina)[68].

Ч[ред. | ред. код]

Докладніше: Черевні ребра
  • череп охоплює кістки та зуби голови. Він складається з верхньої частини — власне черепа (англ. cranium) та нижньої частини — нижньої щелепи. Череп складається з мозкової коробки, склепіння черепа, верхньої щелепи, області щік та піднебіння. Черепна коробка майже повністю має ендохондральне походження, тоді як решта черепа складається переважно з дермальних кісток. Нижні щелепи складаються як з дермальних, так і з ендохондральних кісток. Череп має ряд отворів, які є важливими опорними точками в анатомічних описах. До них відносяться очниця, або очна ямка, в якій міститься око, а також зовнішній носовий отвір. Крім того, череп у динозаврів мав додаткові отвори, або фенестри, які були характерні для діапсидних рептилій: передочний отвір (англ. antorbital fenestra), між зовнішньою ніздрею і очницею; підскроневий отвір (англ. infratemporal fenestra) позаду очниці; надскроневий отвір (англ. supratemporal fenestra) на задній частині склепіння черепа[15][12][9].
Анатомія черепної коробки массоспонділа, вигляд справа та зліва
A: вигляд справа; B: вигляд зліва
Анатомія черепної коробки массоспонділа, вигляд спереду, ззаду, зверху та знизу
A: знизу; B: зверху; C: спереду; D: ззаду
3D-реконструкція черепної коробки массоспонділа з різних ракурсів, і пофарбованими окремими кістками.
Абревіатури: bo — осн. потилична; bs — зрощені осн. клиноподібна та парасфеноїд; CN — канал черепного нерва; eo — бічнопотилична-задньовушна; ls — бічна клиноподібна; os — орбітоклиноподібна; pa — тім'яна (вважається частиною склепіння черепа); pr — передньовушна; so — верхня потилична; sta — стремінце.
Докладніше: Мозковий череп
  • черепна коробка (лат. neurocranium) — відділ черепа, що вміщує головний мозок. У зчленованому черепі його не видно ззовні, окрім задньої частини, потиличного бугра (лат. occiput). Це складна структура, вона пронизана численними отворами (лат. foramina), що містять кровоносні судини та нерви мозку. Окремі кістки черепної коробки у дорослих зазвичай повністю зростаються, причому розмежування окремих частин часто непомітне. Анатомія черепної коробки динозаврів консервативна, і з цієї причини може використовуватися, щоб робити висновки про спорідненості всередині групи, коли інші особливості скелета зазнали настільки глибоких змін, що їхнє походження більше неможливо простежити. Мозковий череп також дозволяє реконструювати мозок та внутрішнє вухо, роблячи висновки щодо органів чуття та інтелекту динозаврів[13].
  • черепний кінетизм[54] (англ. cranial kinesis) — здатність частин черепа рухатися одна відносно одної в місцях з'єднання всередині черепа. Хоча черепний кінетизм був запропонований для ряду непташиних таксонів динозаврів, аналіз 2008 року показав, що більшість з цих гіпотез є сумнівними[69]. Форми черепного кінетизму, які, можливо, зустрічалися у динозаврів, охоплюють:
  • стрептостилія (лат. streptostyly) — рух квадратної щодо лускатої кістки у слуховому суглобі (англ. otic joint). Квадратна кістка здебільшого рухається паралельно серединній лінії черепа, хоча можливі й поперечні рухи[69].
  • прокінетизм або передній кінетизм (англ. prokinesis) — рух між мозковим черепом і лицьовою частиною черепа у носо-лобному суглобі, або рух між лівою і правою носовою кісткою. Ця форма зустрічається у сучасних птахів[69].
  • neurokinesis — рух мозкового черепа щодо піднебіння у крилоподібному суглобі (або базальному суглобі)[69].
  • pleurokinesis (плеврокінетизм) — здатність верхньої щелепи висуватися вперед. Плеврокінетизм був запропонований як новий тип черепного кінетизму птахотазових, що дозволив би використовувати поперечні рухи щелепи при жуванні. Ця складна форма черепного кінетизму вимагає, окрім рухливості верхньої щелепи та лицьової частини черепа, поперечних рухів квадратної кістки відносно лускатої (модифікована форма streptostyly), а також кінетизму базального суглоба[69].

Ш[ред. | ред. код]

Шеврон едмонтозавра спереду
Докладніше: Шеврон (анатомія)
  • шеврон (англ. chevron) або гемальна дуга (англ. haemal arch) — кістки, прикріплені до нижньої сторони хвостових хребців, що утворюють вентральну поверхню хвоста. Шеврон складається з лівої та правої частин, які зазвичай з'єднані між собою у V-подібній формі, утворюючи великий отвір, видимий спереду або ззаду. Отвори кількох послідовних шевронів утворюють гемальний канал хвоста, який захищає нерви та кровоносні судини[14][12].
  • шийне напівкільце Поперечно орієнтований, комірцеподібний ряд остеодерм, що захищає верхню частину шиї в анкілозаврів (нижня частина шиї залишається оголеною). Кожна особина мала два шийних півкільця (англ. cervical half-ring), причому переднє було меншим за заднє. Шийні півкільця є синапоморфією анкілозаврів[70].
  • шийні ребра Кістки, які прикріплюються латеровентрально до шийних хребців. Шийні ребра (англ. cervical ribs) є плезіоморфними для амніот (хоча втрачені у ссавців) і складаються з переднього та заднього відростків. Деякі завроподоморфи, особливо деякі довгошиї завроподи, такі як жирафатитан, мали гіперподовжені шийні ребра із задніми відростками, що перекривали два або три попередні хребці. Гістологічний аналіз кісток показав, що ці видовжені відростки являли собою окостенілі сухожилля, а це означає, що їхні кінці були з'єднані з м'язами. Велика довжина відростків збільшила б відстань між тілом м'яза і хребцем, на який він діє, що дозволило б м'язу розташовуватися ближче до тіла, полегшуючи шию[71][72].
    Ілюстрація шийних хребців диплодока № 15—2

шийні хребці Шийний відділ хребта[14]. Більшість динозаврів мали від 9 до 10 шийних хребців (англ. cervicals), хоча в деяких групах, включаючи завроподів, їхня кількість була більшою, зокрема внаслідок інтеграції спинних хребців у шию[12].

Я[ред. | ред. код]

ямка (англ. fossa) — загальний термін для позначення заглиблення або жолобка на поверхні кістки[14].

C[ред. | ред. код]

caputegulum Плоскі кістки, що покривають кістки черепа анкілозаврів. Разом з пірамідальнми рогами вони формують оздоблення черепа. Термін, введений Вільямом Т. Блоузом у 2001 році[73], може використовуватися для позначення елементів, що являють собою як коосифіковані остеодерми, так і черепне оздоблення. Положення капутегул (з лат. — «черепні плитки») на черепі можна визначити за допомогою модифікаторів; наприклад, носові капутегули розташовані на носових кістках[74].

carinae (одн. — carina) — гострі, вузькі емалеві гребені, що утворюють ріжучий край зуба на передньому і задньому краях зубів[31]. Вони зазвичай зустрічаються у хижих динозаврів і часто мають зазубрини[12].

centrocoel Печериста порожнина кісткового мозку всередині центру хребця[58].

cingulum (множ. — cingula) — поличкоподібна опуклість, що оточує основу зубної коронки[75].

D[ред. | ред. код]

dolichoiliac (з грец. dolicho- «довгий» та лат. iliac «клубова кістка») — одна з двох основних конфігурацій кісток тазу у ранніх ящеротазових динозаврів. Тип dolichoiliac характеризується великими передніми та задніми розширеннями клубової кістки, а також подовженим і вузьким лобком і сідничною кісткою. На противагу цьому, тип brachyiliacгрец. brachy- «короткий» та лат. iliac «клубова кістка») характеризується коротким розширенням клубової кістки та більш міцними лобковими та сідничною кісткою. Тип brachyiliac характерний для базальних завроподоморфних динозаврів тріасу, тоді як тип dolichoiliac характерний для тероподів. Обидва терміни були введені Едвіном Колбертом у 1964 році[76][77].

E[ред. | ред. код]

epijugal або надвилична кістка (з грец. epi- «над» та лат. jugal «вилична кістка») epijugal — унікальне для цератопсів шкірне окостеніння. Воно закривало нижній кінець спрямованого донизу трикутного фланця виличної кістки, характерного для цієї групи. У Arrhinoceratops[en] і Pentaceratops[en] надвилична кістка утворювала чіткий виличний ріг. Ця кістка зустрічалася у ямацератопсів і всіх більш ранніх цератопсів[78][79].

epoccipital або надпотилична кістка (з грец. ep- «над» та лат. occipital «потилична кістка») epoccipital — шкірні окостеніння, що покривали краї оборки цератопсів. Надпотиличні кістки були окремими кістками у молодих особин, але у дорослих зросталися або з лускатою, або з тім'яною кістками, залежно від їхнього розташування. Надпотиличні кістки, що зростаються з лускатою також відомі як надлускаті, а тім'яні — як надтім'яні. Деякі автори виступають проти використання терміну «надпотилична кістка», оскільки ця кістка не пов'язана з потиличною ділянкою черепа, натомість надають перевагу термінам «надлускаті» та «надтім'яні» кістки. Надпотиличні кістки були скоріше декоративними, ніж функціональними, і широко варіювали за формою, наприклад утворюючи великі шипи у центрозаврів[80][78][79].

H[ред. | ред. код]

hypex Вершина кута, утвореного між двома пальцями, або, іншими словами, найближча точка між двома пальцями. Гіпекс можна ідентифікувати лише за наявності м'яких тканин. Цей термін здебільшого застосовують при вивченні відбитків скам'янілостей[81].

Z[ред. | ред. код]

Zahnreihe (з нім. «зубний ряд», множ. — Zahnreihen) — ряд зубних одиниць, що утворюють одиницю заміщення. Зубний ряд, як правило, складається з декількох Zahnreihe, що містять собою по два чи більше зубів. Заміна зубів завжди починається з найвіддаленішого заднього зуба і продовжується вперед. Таким чином, уникається одночасна заміна двох сусідніх зубів, що може призвести до утворення проміжків у зубному ряді. Кількість зубів від одного Zahnreihe до іншого є крок-Z. Коли крок-Z дорівнює рівно 2, зуби замінюються по черзі; якщо крок-Z більший за 2, зуби замінюються послідовно[82].

ziphodont Лезоподібні зуби з вигнутими та сплющеними коронками та, як правило, зазубринами. Пристосовані до м'ясоїдної дієти, цей тип зубів базально присутній у динозаврів і зустрічався у більшості непташиних тероподів[75].

Шпаргалка[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Currie, Philip J.; Padian, Kevin, ред. (1997). Glossary. Encyclopedia of Dinosaurs (PDF) (англ.). Acaedemic Press. с. 813−827. ISBN 978-0-12-226810-6.
  2. а б в г д е Dilkes, D. W.; Hutchinson, J. R.; Holliday, C. M.; Witmer, L. M. (2012). Reconstructing the musculature of dinosaurs. The Complete Dinosaur (англ.). Bloomington: Indiana University Press. с. 151—190.
  3. Leonardi, Giuseppe (1987). Glossary and manual of tetrapod footprint palaeoichnology. Brasília: Publicação do Departemento Nacional da Produção Mineral Brasil. с. 43—51.
  4. Snively, Eric; Russell, Anthony P.; Powell, G. Lawrence (2004). Evolutionary morphology of the coelurosaurian arctometatarsus: descriptive, morphometric and phylogenetic approaches. Zoological Journal of the Linnean Society (англ.). Т. 142, № 4. с. 525—553. doi:10.1111/j.1096-3642.2004.00137.x. ISSN 1096-3642. Процитовано 19 лютого 2024.
  5. Surring, Lara; Burns, Michael; Snively, Eric; Barta, Daniel; Holtz, Thomas; Russell, Anthony; Witmer, Lawrence; Currie, Philip (2022). Consilient evidence affirms expansive stabilizing ligaments in the tyrannosaurid foot. Vertebrate Anatomy Morphology Palaeontology (англ.). Т. 10, № 1. doi:10.18435/vamp29387. ISSN 2292-1389. Процитовано 19 лютого 2024.
  6. Hutchinson, J.R.; Padian, K. (1997). Arctometatarsalia. У Currie, P.J.; Padian, K. (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF). с. 24—26. ISBN 978-0-12-226810-6.
  7. Tsuihiji, Takanobu; Makovicky, Peter J. (2007). Homology of the neoceratopsian cervical bar elements. Journal of Paleontology (англ.). Т. 81, № 5. с. 1132—1138. doi:10.1666/pleo05-164.1. ISSN 0022-3360. Процитовано 19 лютого 2024.
  8. а б в г Romer, A.S. (1976). The Axial Skeleton. Osteology of the Reptiles (англ.). The University of Chicago Press. с. 218—297. ISBN 978-0-226-72491-1.
  9. а б в Romer, A.S. (1976). The Skull–General Structure. Osteology of the Reptiles. The University of Chicago Press. с. 55—83. ISBN 978-0-226-72491-1.
  10. Romer, A.S. (1976). The Skull in the Various Reptile Groups. Osteology of the Reptiles. The University of Chicago Press. с. 85—197. ISBN 978-0-226-72491-1.
  11. Rogers, Kristina Curry; Forster, Catherine A. (2004). The skull of Rapetosaurus krausei (Sauropoda: Titanosauria) from the Late Cretaceous of Madagascar. Journal of Vertebrate Paleontology (англ.). Т. 24, № 1. с. 121—144. doi:10.1671/A1109-10. ISSN 0272-4634. Процитовано 19 лютого 2024.
  12. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад Brusatte, Stephen L. (2012). Dinosaur Paleobiology (англ.). Chichester: Wiley-Blackwell. с. 352. ISBN 978-0-470-65658-7.
  13. а б в г д е ж и Currie, P.J. (1997). Braincase Anatomy. У Currie, P.J.; Padian, K. (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF). с. 81—85. ISBN 978-0-12-226810-6.
  14. а б в г д е ж и к Brett-Surman, M.K.; Holtz, T.R.; Farlow, J.O., ред. (2012). Glossary. The Complete Dinosaur (вид. друге). Indiana University Press. с. 1075—1081. ISBN 978-0-253-00849-7.
  15. а б в г д е ж и к л м н п р с т Holtz, Thomas R. Jr.; Brett-Surman, Michael K. (1997). Farlow, J. O.; Brett-Surman, Michael K. (ред.). The Osteology of the Dinosaurs. The Complete Dinosaur (англ.). Bloomington: Indiana University Press. с. 78—91.
  16. Novas, Fernando E. (2009). The Age of Dinosaurs in South America. Nature (англ.). Bloomington: Indiana University Press. с. 452. ISBN 978-0-253-35289-7.
  17. Bailey, Jack Bowman (1997). Neural spine elongation in dinosaurs: sailbacks or buffalo-backs?. Journal of Paleontology (англ.). Т. 71, № 6. с. 1124—1146. doi:10.1017/S0022336000036076. ISSN 0022-3360. Процитовано 27 лютого 2024.
  18. Upchurch, P.; Barrett, P.M.; Dodson, P. (2004). Sauropoda. У Weishampel, D.B.; Dodson, P.; Osmolska, H. (ред.). The Dinosauria, Second Edition. Univ of California Press, Berkeley. с. 259—322. ISBN 978-0-520-24209-8.
  19. Wu, Xiao-Chun; Russell, Anthony P. (1997). Functional Morphology. У Kevin Padian; Philip J. Currie (ред.). Encyclopedia of dinosaurs (PDF). San Diego: Academic Press. с. 258—268. ISBN 978-0-12-226810-6.
  20. Fastovsky, David E.; Weishampel, David B. (2009). Dinosaurs: a concise natural history (англ.). Cambridge: Cambridge University Press. с. 358. ISBN 978-0-521-88996-4.
  21. а б Vickaryous, M.K.; Maryańska, T.M.; Weishampel, D.B. (2004). Ankylosauria. У David B. Weishampel; Peter Dodson; H. Osmólska (ред.). The Dinosauria (вид. друге). Berkeley: University of California Press. с. 363—392. ISBN 978-0-520-24209-8.
  22. Sales, Marcos A. F.; Schultz, Cesar L. (6 листопада 2017). Joger, Ulrich (ред.). Spinosaur taxonomy and evolution of craniodental features: Evidence from Brazil. PLOS ONE (англ.). Т. 12, № 11. с. e0187070. doi:10.1371/journal.pone.0187070. ISSN 1932-6203. PMC 5673194. PMID 29107966. Процитовано 1 березня 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  23. Holtz JR., T.R.; Molnar, R.E.; Currie, P.J. (2004). Basal Tetanurae. У David B. Weishampel; Peter Dodson; H. Osmólska (ред.). The Dinosauria (вид. 2nd). Berkeley: University of California Press. с. 71—110. ISBN 978-0-520-24209-8.
  24. Galton, P.M. (2012). Stegosaurs. У Brett-Surman, M.K.; Holtz, T.R.; Farlow, J.O. (ред.). The Complete Dinosaur (вид. 2). Indiana University Press. с. 482—504. ISBN 978-0-253-00849-7.
  25. Galton, Peter M.; Upchurch, Paul (2004). Prosauropoda. У David B. Weishampel; Peter Dodson; H. Osmólska (ред.). The Dinosauria (вид. друге). Berkeley: University of California Press. с. 232—258. ISBN 978-0-520-24209-8.
  26. а б в Padian, K. Pectoral girdle. У Currie, P.J.; Padian, K. (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF). с. 530—536.
  27. Coombs, Walter P. (1972). The Bony Eyelid of Euoplocephalus (Reptilia, Ornithischia). Journal of Paleontology. Т. 46, № 5. с. 637—650. ISSN 0022-3360. Процитовано 2 березня 2024.
  28. а б Holtz, T.R.; Brett-Surman, M.K. (2012). Dinosaur Paleoneurology. У Brett-Surman, M.K.; Holtz, T.R.; Farlow, J.O. (ред.). The Complete Dinosaur (вид. 2). Indiana University Press. с. 191—208. ISBN 978-0-253-00849-7.
  29. а б Horner, John R.; Goodwin, Mark B. (2008). Ontogeny of Cranial Epi-Ossifications in Triceratops. Journal of Vertebrate Paleontology. Т. 28, № 1. с. 134—144. ISSN 0272-4634. Процитовано 2 березня 2024.
  30. а б в г д Булахов, В. Л.; Новіцький, Р. О.; Гассо, В. Я.; Пахомов, О. Є. (2009). Зоологія хордових (PDF) (укр.). Дніпро: Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. с. 128.
  31. а б в г д е ж и к Hendrickx, Christophe; Mateus, Octávio; Araújo, Ricardo (2015). A proposed terminology of theropod teeth (Dinosauria, Saurischia). Journal of Vertebrate Paleontology (англ.). Т. 35, № 5. с. e982797. doi:10.1080/02724634.2015.982797. ISSN 0272-4634. Процитовано 22 лютого 2024.
  32. D'Amore, Domenic C.; Blumenschine, Robert J. (2012). Using striated tooth marks on bone to predict body size in theropod dinosaurs: a model based on feeding observations of Varanus komodoensis , the Komodo monitor. Paleobiology (англ.). Т. 38, № 1. с. 79—100. doi:10.1017/S0094837300000415. ISSN 0094-8373. Процитовано 7 березня 2024.
  33. Abler, William L. (1992-03). The Serrated Teeth of Tyrannosaurid Dinosaurs, and Biting Structures in Other Animals. Paleobiology (англ.). Т. 18, № 2. с. 161—183. doi:10.1017/S0094837300013956. ISSN 0094-8373. Процитовано 7 березня 2024.
  34. Galton, P.M. (2014). Notes on the postcranial anatomy of the heterodontosaurid dinosaur Heterodontosaurus tucki, a basal ornithischian from the Lower Jurassic of South Africa (PDF). Revue de Paléobiologie, Genève. 1. 33: 97—141. ISSN 1661-5468.
  35. Läng, Émilie; Goussard, Florent (2007). Redescription of the wrist and manus of ?Bothriospondylus madagascariensis: new data on carpus morphology in Sauropoda. Geodiversitas. 29 (4): 549—560.
  36. Langer, Max C. (2004). Basal Saurischia. У David B. Weishampel; Peter Dodson; H. Osmólska (ред.). The Dinosauria (вид. 2nd). Berkeley: University of California Press. с. 25—46. ISBN 978-0-520-24209-8.
  37. Harris, Jerald D. (2006-01). The significance of Suuwassea emilieae (Dinosauria: Sauropoda) for flagellicaudatan intrarelationships and evolution. Journal of Systematic Palaeontology (англ.). Т. 4, № 2. с. 185—198. doi:10.1017/S1477201906001805. ISSN 1477-2019. Процитовано 19 квітня 2024.
  38. Apaldetti, Cecilia; Martinez, Ricardo N.; Pol, Diego; Souter, Thibaud (29 липня 2014). Redescription of the Skull of Coloradisaurus brevis (Dinosauria, Sauropodomorpha) from the Late Triassic Los Colorados Formation of the Ischigualasto-Villa Union Basin, northwestern Argentina. Journal of Vertebrate Paleontology (англ.). Т. 34, № 5. с. 1113—1132. doi:10.1080/02724634.2014.859147. ISSN 0272-4634. Процитовано 19 квітня 2024.
  39. Paulina Carabajal, Ariana; Carballido, José L.; Currie, Philip J. (7 червня 2014). Braincase, neuroanatomy, and neck posture of Amargasaurus cazaui (Sauropoda, Dicraeosauridae) and its implications for understanding head posture in sauropods. Journal of Vertebrate Paleontology (англ.). Т. 34, № 4. с. 870—882. doi:10.1080/02724634.2014.838174. ISSN 0272-4634. Процитовано 19 квітня 2024.
  40. Currie, Philip J.; Padian, Kevin, ред. (1997). Thecodontia. Encyclopedia of Dinosaurs (PDF) (англ.). Acaedemic Press. с. 728. ISBN 978-0-12-226810-6.
  41. а б в Romer, A.S. (1976). The Mandible. Osteology of the Reptiles (англ.). The University of Chicago Press. с. 198—217. ISBN 978-0-226-72491-1.
  42. Fiorillo, A.R. (1997). Taphonomy. У Currie, Philip J.; Padian, Kevin (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF) (англ.). Acaedemic Press. с. 713–716. ISBN 978-0-12-226810-6.
  43. Schünke, M.; Schulte, E.; Schumacher, U. (2006). Ross, L.M.; Lamperti, E.D. (ред.). Thieme Atlas of Anatomy: General Anatomy and Musculoskeletal System. Thieme. ISBN 978-3-13-142071-8.
  44. Wagner, Günter P.; Chiu, Chi‐Hua (15 жовтня 2001). The tetrapod limb: A hypothesis on its origin. Journal of Experimental Zoology (англ.). Т. 291, № 3. с. 226—240. doi:10.1002/jez.1100. ISSN 0022-104X. Процитовано 21 квітня 2024.
  45. а б Padian, K. (1997). Skeletal structures. У Currie, P.J.; Padian, K. (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF). с. 668]. ISBN 978-0-12-226810-6.
  46. Bocherens, H. (1997). Chemical composition of dinosaur fossils. У Currie, P.J.; Padian, K. (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF). с. 111—117. ISBN 978-0-12-226810-6.
  47. а б в г д е ж и к л Марисова, І. В.; Кузьменко, Л. П.; Власенко, Р. П. (2016). Зоологія хордових (PDF) (навчальний посібник) (укр.). Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя. с. 208.
  48. а б в г д Царик, Й. В.; Хамар, І. С.; Дикий, І. В. (2013). Царик, Й. В. (ред.). Зоологія хордових (PDF) (підручник). Біологічні Студії (укр.). Львів: ЛНУ ім. Івана Франка. с. 356. ISBN 978-966-613-752-7.
  49. Tschopp, Emanuel; Mateus, Octávio (2013-03). Clavicles, interclavicles, gastralia, and sternal ribs in sauropod dinosaurs: new reports from Diplodocidae and their morphological, functional and evolutionary implications. Journal of Anatomy (англ.). Т. 222, № 3. с. 321—340. doi:10.1111/joa.12012. ISSN 0021-8782. PMC 3582252. PMID 23190365. Процитовано 23 лютого 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  50. Rasskin-Gutman, D. (1997). Pelvis, comparative anatomy. У Kevin Padian; Philip J. Currie (ред.). Encyclopedia of dinosaurs. San Diego: Academic Press. с. 536—540. ISBN 978-0-12-226810-6.
  51. а б в г Hutchinson, John R. (2001-02). The evolution of pelvic osteology and soft tissues on the line to extant birds (Neornithes). Zoological Journal of the Linnean Society (англ.). Т. 131, № 2. с. 123—168. doi:10.1111/j.1096-3642.2001.tb01313.x. Процитовано 19 квітня 2024.
  52. Kundrát, Martin (2007-06). Avian-like attributes of a virtual brain model of the oviraptorid theropod Conchoraptor gracilis. Naturwissenschaften (англ.). Т. 94, № 6. с. 499—504. doi:10.1007/s00114-007-0219-1. ISSN 0028-1042. Процитовано 22 лютого 2024.
  53. а б Fiorillo, A.R. (1997). Bipedality. У Currie, Philip J.; Padian, Kevin (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF) (англ.). Acaedemic Press. с. 68–70. ISBN 978-0-12-226810-6.
  54. а б в г Мякушко, С. А. (2019). Порівняльна анатомія хребетних тварин (навчальний посібник) (укр.). Київ: Вечір Понеділка. с. 336. ISBN 978-966-97642-2-5.
  55. Wedel, Mathew John (2009). Evidence for bird‐like air sacs in saurischian dinosaurs. Journal of Experimental Zoology Part A: Ecological Genetics and Physiology (англ.). Т. 311A, № 8. с. 611—628. doi:10.1002/jez.513. ISSN 1932-5223. Процитовано 18 лютого 2024.
  56. а б Faux, Cynthia Marshall; Padian, Kevin (2007). The opisthotonic posture of vertebrate skeletons: postmortem contraction or death throes?. Paleobiology (англ.). Т. 33, № 2. с. 201—226. doi:10.1666/06015.1. ISSN 0094-8373. Процитовано 23 лютого 2024.
  57. Reisdorf, Achim G.; Wuttke, Michael (2012-03). Re-evaluating Moodie’s Opisthotonic-Posture Hypothesis in Fossil Vertebrates Part I: Reptiles—the taphonomy of the bipedal dinosaurs Compsognathus longipes and Juravenator starki from the Solnhofen Archipelago (Jurassic, Germany). Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments (англ.). Т. 92, № 1. с. 119—168. doi:10.1007/s12549-011-0068-y. ISSN 1867-1594. Процитовано 23 лютого 2024.
  58. а б Madsen Jr., J.H.; Welles, S.P. (2000). Ceratosaurus (Dinosauria, Theropoda) a Revised Osteology (англ.). Utah Geological Survey. с. 1—80. ISBN 978-1-55791-380-7.
  59. Омельковець, Я.А.; Сологор, К.А.; Білецька, М.Г.; Лихотоп, Р.Й.; Пикалюк, В.С.; Шварц, Л.О. (2003). Порівняльна анатомія хребетних тварин (PDF) (навчальний посібник) (укр.). Луцьк: РВВ «Вежа» Волинського державного університету ім. Лесі Українки. с. 208. ISBN 966-600-120-9.
  60. Naish, D. (2012). Birds. У Michael K. Brett-Surman; Thomas R. Holtz; James Orville Farlow (ред.). The complete dinosaur. Indiana University Press. с. 379—423.
  61. Allaby, Michael (2014). A Dictionary of Zoology (англ.) (вид. четверте). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-968427-4.
  62. Fronimos, John A.; Wilson, Jeffrey A.; Baumiller, Tomasz K. (2016-11). Polarity of concavo-convex intervertebral joints in the necks and tails of sauropod dinosaurs. Paleobiology (англ.). Т. 42, № 4. с. 624—642. doi:10.1017/pab.2016.16. ISSN 0094-8373. Процитовано 22 лютого 2024.
  63. Kardong, Kenneth V. Skeletal System: The Axial Skeleton. Vertebrates – Comparative Anatomy, Function, Evolution (вид. 6.). Mc Graw Hill. с. 294—324. ISBN 978-9-33-922211-6.
  64. Carpenter, K.; Tidwell, V. (2005). Reassessment of the Early Cretaceous sauropod Astrodon johnsoni Leidy 1865 (Titanosauriformes). У Carpenter, K.; Tidwell, K. (ред.). Thunder-lizards: the sauropodomorph dinosaurs. Indiana University Press. с. 78—114. ISBN 978-0-253-34542-4.
  65. Brown, Caleb Marshall; Russell, Anthony P. (17 січня 2012). Farke, Andrew A. (ред.). Homology and Architecture of the Caudal Basket of Pachycephalosauria (Dinosauria: Ornithischia): The First Occurrence of Myorhabdoi in Tetrapoda. PLoS ONE (англ.). Т. 7, № 1. с. e30212. doi:10.1371/journal.pone.0030212. ISSN 1932-6203. PMC 3260247. PMID 22272307. Процитовано 17 березня 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  66. Persons, W. Scott; Currie, Philip J. (2011). The Tail of Tyrannosaurus:Reassessing the Size and Locomotive Importance of the M. caudofemoralis in Non‐Avian Theropods. The Anatomical Record (англ.). Т. 294, № 1. с. 119—131. doi:10.1002/ar.21290. ISSN 1932-8486. Процитовано 22 лютого 2024.
  67. Weishampel, David B. (1981). The Nasal Cavity of Lambeosaurine Hadrosaurids (Reptilia: Ornithischia): Comparative Anatomy and Homologies. Journal of Paleontology. Т. 55, № 5. с. 1046—1057. ISSN 0022-3360. Процитовано 23 лютого 2024.
  68. Evers, Serjoscha W.; Rauhut, Oliver W.M.; Milner, Angela C.; McFeeters, Bradley; Allain, Ronan (2015). A reappraisal of the morphology and systematic position of the theropod dinosaur Sigilmassasaurus from the “middle” Cretaceous of Morocco. PeerJ (англ.). Т. 3. с. e1323. doi:10.7717/peerj.1323. ISSN 2167-8359. PMC 4614847. PMID 26500829. Процитовано 22 лютого 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  69. а б в г д Holliday, Casey M.; Witmer, Lawrence M. (2008). Cranial kinesis in dinosaurs: intracranial joints, protractor muscles, and their significance for cranial evolution and function in diapsids. Journal of Vertebrate Paleontology (англ.). Т. 28, № 4. с. 1073—1088. doi:10.1671/0272-4634-28.4.1073. ISSN 0272-4634. Процитовано 23 лютого 2024.
  70. Blows, William T. (2014). Notice of nodosaur (Dinosauria, Ankylosauria) remains from the mid-Cretaceous of Cambridge, England, with comments on cervical half-ring armour. Proceedings of the Geologists' Association (англ.). Т. 125, № 1. с. 56—62. doi:10.1016/j.pgeola.2013.07.001. Процитовано 23 лютого 2024.
  71. Christian, Andreas; Dzemski, Gordon (2007). Reconstruction of the cervical skeleton posture ofBrachiosaurus brancai Janensch, 1914 by an analysis of the intervertebral stress along the neck and a comparison with the results of different approaches. Fossil Record – Mitteilungen aus dem Museum für Naturkunde (англ.). Т. 10, № 1. с. 38—49. doi:10.1002/mmng.200600017. Процитовано 23 лютого 2024.
  72. Klein, Nicole; Christian, Andreas; Sander, P. Martin (2012). Histology shows that elongated neck ribs in sauropod dinosaurs are ossified tendons. Biology Letters (англ.). Т. 8, № 6. с. 1032—1035. doi:10.1098/rsbl.2012.0778. ISSN 1744-9561. PMC 3497149. PMID 23034173. Процитовано 23 лютого 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  73. William T., Blows (2001). Dermal Armor of the Polacanthine Dinosaurs. У Carpenter, Kenneth (ред.). The Armored Dinosaurs. The Life of the Past (англ.). Bloomington, Ind: Indiana University Press. с. 363—385. ISBN 978-0-253-33964-5.
  74. Arbour, Victoria M.; Currie, Philip J. (2013). Farke, Andrew A. (ред.). Euoplocephalus tutus and the Diversity of Ankylosaurid Dinosaurs in the Late Cretaceous of Alberta, Canada, and Montana, USA. PLoS ONE (англ.). Т. 8, № 5. с. 39. doi:10.1371/journal.pone.0062421. ISSN 1932-6203. PMC 3648582. PMID 23690940. Процитовано 22 лютого 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  75. а б Sander, P.M. (1997). Teeth and jaws. У Currie, P.J.; Padian, K. (ред.). Encyclopedia of Dinosaurs (PDF). с. 717—725. ISBN 978-0-12-226810-6.
  76. Colbert, Edwin Harris (1964). Relationships of the saurischian dinosaurs. American Museum Novitates (2181): 1—24.
  77. Galton, Peter M. (1977). On Staurikosaums pricei, an early saurischian dinosaur from the Triassic of Brazil, with notes on the Herrerasauridae and Poposauridae. Paläontologische Zeitschrift (англ.). Т. 51, № 3-4. с. 234—245. doi:10.1007/BF02986571. ISSN 0031-0220. Процитовано 24 лютого 2024.
  78. а б Dodson, P.; Forster, C. A.; Sampson, S. D. (2004), Ceratopsidae, у Weishampel, D. B.; Dodson, P.; Osmólska, H. (ред.), The Dinosauria (вид. 2), Berkeley: University of California Press, с. 494—513, ISBN 978-0520254084
  79. а б Makovicky, P. (2012). Marginocephalia. У Brett-Surman, M.K.; Holtz, T.R.; Farlow, J.O. (ред.). The Complete Dinosaur (вид. 2). Indiana University Press. с. 526—549. ISBN 978-0-253-00849-7.
  80. Horner, John R.; Goodwin, Mark B. (12 березня 2008). [134:OOCEIT]2.0.CO;2 Ontogeny of cranial epi-ossifications in Triceratops. Journal of Vertebrate Paleontology (англ.). Т. 28, № 1. с. 134—144. doi:10.1671/0272-4634(2008)28[134:OOCEIT]2.0.CO;2. ISSN 0272-4634. Процитовано 17 квітня 2024.
  81. Leonardi, Giuseppe (1987). Glossary and manual of tetrapod footprint palaeoichnology. Brasília: Publicação do Departemento Nacional da Produção Mineral Brasil. с. 43—51.
  82. Weishampel, David B. (1991). Schmidt-Kittler, Norbert (ред.). A Theoretical Morphological Approach to Tooth Replacement in Lower Vertebrates (англ.). Springer Berlin Heidelberg. с. 295—310. doi:10.1007/978-3-642-76156-0_20. ISBN 978-3-642-76158-4. Процитовано 27 лютого 2024.

{{DEFAULTSORT|Анатомія динозаврів}}

Категорія: Термінологічні словники у Вікіпедії

Категорія: Анатомія динозаврів|