Steadfast Javelin II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Steadfast Javelin II

Дата: 2 вересня 2014 — 8 вересня 2014
Місце: Центральна Європа, Східна Європа
Результат: триває

Steadfast Javelin II[1] (укр. Вірний спис ІІ) — кодова назва семиденних військових навчань НАТО, які розпочалися 2 вересня 2014 року[2]. Офіційною дато завершення навчань є 8 вересня[2]. Територія багатонаціональних маневрів охоплює Центральну та Східну Європу, зокрема Німеччину, Естонію, Латвію, Литву і Польщу[3]. Метою навчань є підготовка підрозділів швидкого реагування НАТО до проведення операцій в будь-якій точці світу при надзвичайних ситуаціях[2].

Навчання Steadfast Javelin II є логічним продовженням американських навчань Saber Junction (укр. Схрещені шаблі). Після успішного завершення цих маневрів планується запровадити серію багатонаціональних навчань у низці країн-членів Північноатлантичного альянсу, а також у країнах-партнерах, зокрема у Німеччині —Loyal Lance і Trident Lance, у Норвегії — Noble Ledger, в Україні — Rapid Trident і у Польщі — Anakonda[3].

У навчаннях задіяно близько 1000 військовослужбовців[1] з країн-членів НАТО Болгарії, Канади, Чехії, Естонії, Італії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словенії, Великої Британії, США, а також країн-партнерів — Боснії і Герцеговини та Сербії. Крім цього, у навчаннях задіяно близько 10 літаків C-17, C-130 і 10 вертольотів, у тому числі Black Hawk, Chinook і Apache[4].

Навчання Steadfast Javelin II

5 вересня 2014 року на авіабазі Лієлварде, що в Латвії, планується нічна висадка 400 повітряних десантників з бойовими бронемашинами Stryker з подальшим захопленням аеродрому. А 8 вересня цього ж року в Німеччині планується провести показову операцію по поверненню захопленого умовним противником аеродрому багатонаціональними силами.

Керуватиме навчаннями безпосередньо Об'єднане командування ОСВ НАТО (Ізмір, Туреччина)[1].

Країни-учасники навчань

Див. також

Посилання

Примітки