Агенція НАТО з підтримки та постачання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з NSPA)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агенція НАТО з підтримки та постачання
(англ. NATO Support and Procurement Agency
фр. L'Agence OTAN de soutien et d'acquisition)
Абревіатура АНПП[1] (англ. NSPA)
Члени Албанія Албанія
Бельгія Бельгія
Болгарія Болгарія
Велика Британія Велика Британія
Греція Греція
Данія Данія
Естонія Естонія
Ісландія Ісландія
Іспанія Іспанія
Італія Італія
Канада Канада
Латвія Латвія
Литва Литва
Люксембург Люксембург
Нідерланди Нідерланди
Німеччина Німеччина
Норвегія Норвегія
Польща Польща
Португалія Португалія
Румунія Румунія
Словаччина Словаччина
Словенія Словенія
США США
Туреччина Туреччина
Угорщина Угорщина
Франція Франція
Хорватія Хорватія
Чехія Чехія
Північна Македонія Північна Македонія
Мета утворення логістичне забезпечення діяльності НАТО
Дочірні організації Агентство НАТО з технічного обслуговування і постачання (англ. NATO Maintenance and Supply Agency)
Агентство управління центральноєвропейськими трубопроводами (англ. Central Europe Pipeline Management Agency)
Агентство НАТО з управління авіаперевезеннями (англ. NATO Airlift Management Agency).
Материнські організації НАТО
Штаб-квартира Капеллен[en]
(Люксембург Люксембург)
Поточний голова Майк Лайден з січня 2012
Вебсайт http://www.nspa.nato.int/en/index.htm
Країни-учасниці
Країни-учасниці
Пам'ятний знак АНПП

Агенція НАТО з підтримки та постачання[1], АНПП (англ. NATO Support and Procurement Agency, NSPA, фр. L'Agence OTAN de soutien et d'acquisition) — головна логістична організація НАТО, утворена об'єднанням Агентства НАТО з технічного обслуговування і постачання (англ. NATO Maintenance and Supply Agency), Агентства управління центральноєвропейськими трубопроводами (англ. Central Europe Pipeline Management Agency), Агентства НАТО з управління авіаперевезеннями (англ. NATO Airlift Management Agency).

АНПП — виконавчий орган Організації НАТО з підтримки та постачання (англ. NATO Support Organisation, NSPO), учасниками якого є усі держави-члени НАТО. Держави мають представників у наглядовій раді Агенції (англ. NSPO Agency Supervisory Board, ASB), що контролює і управляє діяльністю АНПП.

Агенція об'єднує в одній організації логістику, закупівлі, забезпечує спільні міжнародні рішення для зацікавлених сторін.

Створення АНПП вписується в рамки нового підходу НАТО щодо оборонних витрат (розумна оборона, англ. Smart Defence), ключовим елементом якої є розумна підтримка (англ. Smart Support)

Агенція має штаб-квартиру у Капеллені[en], (Велике Герцогство Люксембург) і оперативні центри у Люксембурзі, Франції, Угорщині й Італії.

Підрозділи[ред. | ред. код]

Програма управління авіаперевезеннями (англ. Airlift Management Programme)[ред. | ред. код]

2008 було розпочато програму стратегічних авіаперевезень НАТО для швидкого придбання, сертифікації і реєстрації трьох літаків Boeing C-17 Globemaster III, що започаткувало створення авіакрила важких авіперевезень (англ. Heavy Airlift Wing) — багатонаціонального військового підрозділу з управління літаками.

14 липня 2009 символічні ключі першого літака було передано від виробника — заводу в Лонг-Біч, Каліфорнія, Сполучені Штати Америки.

20 листопада 2012 було оголошено про створення Авіакрила повної боєготовності (англ. Wing’s Full Operational Capability) — військового підрозділу для дозаправки в повітрі, десантування, висадки за будь-якої погоди, у будь-яку пору доби в умовах низького і середнього ризику, операцій з евакуації.

2016 планується встановити комплекс ангарів на авіабазі Папа в Угорщині для зменшення витрат на обслуговування і збільшення можливостей Засобів стратегічних авіаперевезень НАТО.

Програма центральноєвропейських трубопроводів (англ. Central Europe Pipeline System Programme)[ред. | ред. код]

Підрозділ управляє, фінансує і технічно обслуговує об'єднану міжнародну систему трубопроводів і сховищ для підтримки оперативних військових вимог НАТО під час мирного часу, криз і конфліктів, зокрема експедиційних операцій.

Рада програми керує програмою і складається з представників країн-учасниць.

Рада дозволяє використовувати систему тільки для невійськових завдань. В усі невійськові контракти вписується пункт щодо військового пріоритету (англ. Military Priority Clause), що визначає використання системи для військових завдань.

Учасники[ред. | ред. код]

Бельгія Бельгія, Люксембург Люксембург, Нідерланди Нідерланди, Німеччина Німеччина, США США, Франція Франція

Країни, що мають об'єкти системи на власній території, називаються країни-господарі (англ. Host Nations):

Бельгія Бельгія, Люксембург Люксембург, Нідерланди Нідерланди, Німеччина Німеччина, Франція Франція

Управління[ред. | ред. код]

Щоденне управління і технічне обслуговування трубопроводів здійснюють чотири державні організації та їхні диспетчерські центри.

Центральний офіс здійснює оперативний, технічних, бюджетний і управлінський контроль над системою у мирний і воєнний час відповідно до Статуту про Агенція НАТО з підтримки та постачання.

Управління логістикою (англ. Logistics Operations)[ред. | ред. код]

Підрозділ здійснює традиційне постачання боєприпасів, а також здійснює централізовану логістичну підтримку розгорнутих військ в операціях НАТО й інших міжнародних організацій.

Підрозділи підтримки (англ. NSPA Support Units)[ред. | ред. код]

Усі операції Агенція НАТО з підтримки та постачання плануються, відстежуються і контролюються більшість офісами підтримки заходів Агенції.

Офіси здійснюють організаційне стратегічне планування, планування ресурсного забезпечення, кадрове забезпечення, контроль якості, системи зв'язку й інформації, фізичну інфраструктуру, охорону, безпеку та загальне управління Агенцією.

Усі офіси підтримки прагнуть знизити витрати на підтримку, що за умов тіснішої співпраці між підрозділами постачання має додаткові переваги.

Закупівлі[ред. | ред. код]

Агенція НАТО з підтримки та постачання здійснює закупівлі товарів і послуг, відповідно до вимог замовників, від постачальників з усіх країн.

У деяких випадках АНПП може залучати постачальників з країн-учасниць програми Партнерство заради миру.

Товари і послуги можуть закуповуватись на міжнародній конкурсній основі, з дотриманням Правил закупівель Організації НАТО з підтримки та постачання.

Фінансування[ред. | ред. код]

АНПП використовує два основні принципи фінансування:

  1. Неприбуткова безвитратна основа, хоча й з використанням багатьох бізнес-поцесів у багатьох угодах.
  2. Витрати на обслуговування збройних систем здійснюють користувачі, для чого АНПП фінансує і створює спеціальні проєкти і програми.

Агенція НАТО з підтримки та постачання має два бюджети:

  1. Оперативні витрати складаються з позик на створення, виготовлення, модифікації і ремонту боєприпасів і обладнання, на придбання витратних матеріалів, для додаткових послуг, для покриття відповідних транспортних послуг.
  2. Адміністративні витрати складаються з:
  • позики за видатками на міжнародну діяльність АНПП, зокрема виплата зарплати, оплата комунальних послуг, технічне обслуговування будинків тощо;
  • капітальні вкладення на оснащення, інформаційні технології, обладнання для зв'язку, предмети для конкретних програм.

Кожна країна-учасниця програми чи проєкту здійснює видатки відповідно до затвердженої формули розподілу витрат.

Згідно з рішенням Північноатлантичної ради, діяльність АНПП відповідає міжнародним стандартам бухгалтерського обліку в державному секторі (англ. International Public Sector Accounting Standards).

Рахунки і видатки АНПП регулярно перевіряються власними аудиторами і міжнародним комітетом аудиторів НАТО (англ. International Board of Auditors for NATO).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Протокол про внесення змін до Угоди про встановлення відносин у сфері купівлі-продажу № UKR-04 на підтримку Несистемних брокерських послуг для Збройних Сил України. Архів оригіналу за 17 серпня 2021. Процитовано 20 квітня 2020.

Джерело[ред. | ред. код]