Лев Лоренцовича

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стан скульптури влітку 2007 року
Лев Лоренцовича на Високому Замку (2002 рік)

Лев Лоренцо́вича — скульптура кам'яного лева, встановлена 1589 року на високій колоні ліворуч від головної брами ратуші Львова бургомістром[1] Станіславом Шольцом (за даними Владислава Лозінського, ініціатором встановлення був Кампіан[2]). Скульптор — Андреас Бемер.

Лева названо за прізвищем міського радника Яна Юлія Лоренцовича, що врятував бургомістра Бартоломея Уберовича від викрадення з боку шляхтича Немирича.

Лев тримав у лапах щит, на якому було вирізьблено лавровий вінок і напис латиною (Ioanni Iulio Lorencowicz S. P. Q. L. (Senatus Populus Que Leopoliensis)[2]), що уславлював подвиг громадянина. Після обвалу ратушної вежі 1826 року лева зняли, а 1874 року, у п'яту річницю насипання кіпця Люблінської унії на Високому замку, люди винесли його на руках до вулиці Кривоноса, а потім влада перенесла лева на гору, під кіпець, де він простояв до початку XIX століття. Наприкінці 1990-их — на початку 2000-их лев був у жалюгідному стані, обписаний та занедбаний. Нині його законсервовано і він зберігається у фондах Історичного музею, в італійському дворику[3]. Поруч з кіпцем Люблінської унії залишився постамент, на якому раніше стояв лев.

Міська влада Львова хоче створити копії лева Лоренцовича для розміщення їх у місті, для чого вже знято зразки зі скульптури[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. чи бурмістром
  2. а б Łoziński W. Patrycyat i mieszczaństwo lwowskie w XVI i XVII wieku [Архівовано 27 листопада 2014 у Wayback Machine.]… — S. 70.
  3. а б Z okazji dnia miasta we Lwowie powstanie kopia lwa Lorencowicza [Архівовано 19 лютого 2010 у Wayback Machine.](пол.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]