Абхарца

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абхарца
Інші назви აფხარცა
Класифікація струнний
Подібні інструменти чонгурі, пандурі
CMNS: Абхарца у Вікісховищі

Абхарца, абхрца (груз. აფხარცა) — старовинний грузинський двострунний смичковий музичний інструмент. Інструмент виник в Абхазії, але згодом поширився і став популярним у всій Грузії[1]. На це вказує і назва інструменту, що означає, буквально, «абхазький».

Опис[ред. | ред. код]

Жінки із Зугдіді з абхарцою. Фото 1884 року. Автор — Анрі Теофіл Гільдібранд

Абхарца вистругана з цільного шматка дерева. Інструмент має човноподібну форму. Повна довжина абхарци становить 480 мм[2]. Верхня частина інструменту прикріплена до головної частини. На верхній частині інструменту додано дві заклепки для регулювання тембру.[3][4]

Використання[ред. | ред. код]

В основному інструмент використовувався для акомпанементу. У супроводі абхарци виконувалися також сольні пісні, героїчні балади тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. WORLD MUSIC: MUSICAL INSTRUMENTS OF GEORGIA. world-music-travelling.blogspot.com.tr. Архів оригіналу за 7 жовтня 2017. Процитовано 16 квітня 2014.
  2. Д. Аракішвілі, "Опис та характеристика народних музичних інструментів", Тб., 1940
  3. Tourist site of Abkhazia Republic  \ Abkhazia  \ Culture. abkhazia.travel. Архів оригіналу за 16 квітня 2014. Процитовано 16 квітня 2014.
  4. Abkhazian Fiddlestick instrument - Abkhartsa (Abkhrtsa). hangebi.ge. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 16 квітня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]