Данмой

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Данмой
Класифікація ідіофон
Класифікація Горнбостеля-Закса 121.2
Подібні інструменти дримба
CMNS: Данмой у Вікісховищі

Данмой (в'єт. Đàn môi) — в'єтнамський струнний музичний інструмент, різновид дримби, що використовується в музиці декількох в'єтнамських народів.

Назви[ред. | ред. код]

Слова đàn môi перекладаються буквально як «губний струнний інструмент». Хмонзькою мовою називається «раб», «ича»[1] або «нкас тоой»; у народності тхо-дабак (з групи народів тхай) — «Hưn Toóng» (хинтоонг), мионзькою — «Páng Tơ» (пангто), мовою еде — «Gốc» (гок), у народу кату — «Ângkro» і так далі[2].

Опис[ред. | ред. код]

Хмонзький данмой виготовляють із латуні («раб» — з бамбука)[3] і зберігають у прикрашених чохлах, розшитих бісером[4]. На данмої і флейтах хмонзькі чоловіки грають для своїх коханих[5]

У 2006 році в найбільшому світовому варганному фестивалі «World Jew's Harp Congress» вперше брав участь в'єтнамський музикант, Нгуєн Дук Мінь, який грав на данмої.

Данмої бувають як пластинчасті, так і дугові. Найпопулярніший з цих інструментів — стандартний пластинчастий данмой. Він має довжину близько 10 см і вагу близько 2,5 г. Цей данмой дає музикантам великий вибір можливостей для створення звукових ефектів, так як порожнини рота і язик мають більше свободи, ніж при грі на дугоподібних варганах. І тому стандартний данмой часто рекомендують для навчання варганістів початкового рівня.

Крім стандартного данмоя, також популярний басовий данмой, який має нижче звучання і багаті, глибші обертони.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Solos and ensembles of Vietnamese folk music instruments 3
  2. Đàn môi — nhạc cụ độc đáo của Việt Nam và thế giới. Архів оригіналу за 14 грудня 2014. Процитовано 12 червня 2018.
  3. Heimbach, 1979, с. 144.
  4. Miller, 2008, с. 314.
  5. Lee, 2010, с. 109.

Література[ред. | ред. код]