Цзінху

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цзінху
Класифікація струнний музичний інструмент
Подібні інструменти хуцінь, ерху, баньху
CMNS: Цзінху у Вікісховищі

Цзінху (кит. 京胡, піньїнь: Jīnghú) — китайський струнний музичний інструмент, який використовується як акомпанемент у Пекінській опері. Інша назва — пекінська скрипка[1]. Звучання цзінху дзвінке і чисте, яскраво вирізняється з-поміж інших інструментів оркестру.

Історія[ред. | ред. код]

Гра на цзінху

Цзінху з'явився одночасно з Пекінською оперою, приблизно у 1785 році, в кінці правління імператора Цяньлуна династії Цін. Створений на основі старовинного струнного інструменту «хуцінь».

Опис[ред. | ред. код]

Зовні цзінху не відрізняється від ерху, але має значно менші розміри. Загальна довжина інструменту — 50 см. Шийка і корпус цзінху зроблені з бамбука, діаметр деки приблизно 5 см, з одного кінця дека відкрита, а з іншого обтягнута тонкою зміїною шкірою. У верхній частині шийки розташовано два кілочка. Дві струни традиційно робилися з шовку, зараз, зазвичай — зі стали або нейлону. Для смичка використовується кінський волос.[2][3]

Цзінху видає дуже гучний звук, його голос дзвінкий, пронизливий і високий. Більшість цзінху мають діапазон в дві октави. Бувають двох типів: ерхуан (тональність D або E) та сіпі (тональність E або G). Вважається «душею» оркестру, під акомпанемент якого виконують Пекінську оперу. Сольних творів для цзінху дуже мало.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ван Чуньмей. Специфічні риси китайського оперного мистецтва // Музичне мистецтво і культура. — Одеса : Друкарський дім, 2011. — Вип. 13.
  2. Jinghu (англ.). Encyclopædia Britannica. Процитовано 2 травня 2016.[недоступне посилання з липня 2019]
  3. а б Chinese Musical Instruments (англ.). Chinaculture.org. Архів оригіналу за 24 квітня 2016. Процитовано 2 травня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]