Портал:Греція/Новини Греції/2011

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Архів за 2010 рік :: Поточний рік
Дата Повідомлення
2 січня 2011 Муніципалітет Афін оголосив про завершення реконструкції парку Педіон ту Ареос. Офіційне відкриття відбудеться 6 січня. Окрім вирішення екологічних та візуальних аспектів, створено особливий мікроклімат парку: температура в літні місяці тут буде на 3-5 градусів нижче.
3 січня 2011 100 років з дня смерті Александроса Пападіамантіса — одного з найбільш значних письменників новогрецької літератури. Панівному «розбійницькому» роману він протиставив побутове оповідання, відтак вважається батьком новогрецької реалістичної оповіді.
6 січня 2011 Міністр захисту громадян Христос Папуціс повідомив про намір звести стіну в 12 км на кордоні Греції із Туреччиною для захисту від нелегальних мігрантів. Рішення викликало критику КПГ та Human Rights Watch, однак щодня на цій ділянці кордон перетинають 200-250 «нелегалів».
9 січня 2011 Офіційно підтверджені 5 випадків свинячого грипу: 4 випадки серед мешканців Кікладського острова Кімолос та по 1 випадок на острові Лемнос, Північні Егейські острови. Ситуація в Європі: у Британії від свинячого грипу померла 1 людина і 3 в Німеччині.
10 січня 2011 До страйкуючих працівників громадського транспорту приєднались активісту руху проти платних доріг із вимогою «вільних доріг» на час кризи. Нині дорога від Афін до Салонік в обидва боки коштує автомобілісту 47 євро, також бензин за 2010 рік виріс вдвічі в ціні через нові податки.
13 січня 2011 Будинок Костіса Паламаса в афінському районі Плака врятований від аукціону, який мав би відбутись 12 січня. Теперішньому власнику будинку вдалося врегулювати борги із банком. В цьому будинку поет провів останні 8 років свого життя із дружиною та дочкою.
16 січня 2011 Греція через Міжнародний суд висуне Німеччині нові вимоги сплатити решту репарацій та компенсації родинам жертв різні в Дістомо. Рішення прийняте після мітингу жителів Дістомо, в якому 10 червня 1944 року від рук фашистів загинуло 218 осіб, включаючи 53 дитини.
18 січня 2011 Йоргос Папандреу провів термінову нараду із міністром юстиції Х. Кастанідісом та охорони здоров'я А. Ловердосом через невиконання Закону про заборону куріння. Закон набрав чинності 1 вересня, однак на кінець року відомствами зафіксовано 40% порушень.
19 січня 2011 В Салоніках відкрито пам'ятник Константіносу Караманлісу, засновнику «Нової Демократії», першому прем'єр-міністру Греції після падіння хунти, який двічі обирався Президентом Греції. На церемонії відкриття були присутні Антоніс Самарас та Евангелос Венізелос.
21 січня 2011 Антоніс Самарас презентував новий логотип «Нової Демократії», який складається з помаранчової і оливкової хвилястих ліній і літер ΝΔ блакитного кольору. Напередодні 15 січня Самарас оголосив про переніс штаб-квартири партії з вулиці Рігілліс на проспект Сінгру.
24 січня 2011 В Грецький парламент подано висновок слідчої комісії у справі корупційного скандалу із компанією «Siemens». Основна увага суспільства прикута до рекомендацій щодо кримінальної відповідальності екс-міністрів уряду, очолюваного Костасом Сімітісом.
24 січня 2011 Від цього дня до 31 січня в Греції проходить 5-й Європейський день запобігання раку шийки матки. Кожна жінка віком від 15 років може безкоштовно пройти ПАП-тест, названий так на честь відкривача, грецького медика, піонера цитології Георгіоса Папаніколау.
25 січня 2011 На 76 році життя помер грецький магнат-судновласник Василіс Константакопулос, засновник судноплавної компанії Costamare, яка першою почала співпрацювати із COSCO, та голова Грецької асоціації захисту морського середовища.
28 січня 2011 Міжнародний комітет Середземноморських ігор позбавив Грецію права приймати XVII Ігри 2013 року. Вони мали б відбутись в містах Волос та Лариса, однак організатори не звели спортивні об'єкти в необхідні строки, в тому числі спортивне селище.
31 січня 2011 Після спалаху 25 січня протестів і масових заворушень в Єгипті міністерство закордонних справ у співпраці із міністерством оборони розпочало евакуацію усіх громадян Греції, які забажають залишити Єгипет. Куреє евакуацією особисто Дімітріс Долліс.
2 лютого 2011 Грецька стрічка «Ікло» режисера Йоргоса Лантімоса номінована на здобуття премії «Оскар» за кращий фільм іноземною мовою, вперше після 1977 року. 2009 року фільм Лантімоса вже отримав нагороду Особливий погляд на Каннському кінофестивалі.
4 лютого 2011 Провідна телекомунікаційна компанія Греції OTE повідомила уряд Сербії про намір продати свою частку (20%) компанії Telekom Srbija. Таким чином OTE очікує отримати щонайменше 560 млн. євро. Продаж акцій відбудеться наприкінці березня 2011 року.
6 лютого 2011 Пожежа спалахнула в афонському монастирі святого Пантелеймона, також відомому як Руський монастир. Вогонь виник в крилі, де розташовуються келії ченців. На його гасіння прибули 6 літаків та 12 бригад пожежників. Людських жертв вдалось уникнути.
9 лютого 2011 На 72-му році життя помер грецький політик Мільтіадіс Еверт, колишній мер Афін та лідер партії Нова Демократія. Маючи довгу історію проблем із серцем, 10 січня він був госпіталізований у палаті відділенні інтенсивної терапії госпіталя «Іппократіо» в Афінах.
14 лютого 2011 Йоргос Папандреу звинуватив Єврокомісію, ЄЦБ, МВФ у втручанні у внутрішні справи Греції. 11 лютого «трійка» затвердила черговий транш допомоги у розмірі €15 млрд., однак комісія чинить тиск на уряд та вимагає приватизувати державні активи на суму до $68 млрд.
15 лютого 2011 Міністр культури і туризму Павлос Геруланос оголосив про введення експрес-віз для громадян країн-пріотритетних партнерів Греції: Росія, Китай, Індія, Україна, Туреччина. Візи видаватимуть впродовж 48 годин без бюрократичних зволікань і присутності власника паспорта.
18 лютого 2011 Як повідомила То Віма, у проєкті Google Earth після кількаденного обговорення вилучена 3D-модель Грецького парламенту, перед яким майоріли 9 червоних прапорів КЮРМ. Модель завантажив користувач jovi із Скоп'є, 2010 року він також розміщував прапор КЮРМ над Лефкос Піргос в Салоніках.
20 лютого 2011 За даними Асоціації торговців Греції, за останні 13 місяців у Греції закрилися 65 тисяч магазинів, при цьому роботу втратили близько 100 тисяч греків. 25% крамниць закрились в центрі столиці країни міста Афіни. У зв'язку із цим орендна плата в Афінах впала в середньому до 30%.
21 лютого 2011 Заступник міністра закордонних справ Греції у справах греків зарубіжжя Дімітріс Долліс повідомив про початок евакуації грецьких громадян із Лівії. За даними МЗС, в Лівії перебуває триста греків, усім їм буде надана можливість повернутись на батьківщину.
23 лютого 2011 Загальнонаціональний страйк в Афінах, у якому взяли участь 30 тисяч осіб, охопив центр міста від площі Омонія до парку Педіон ту Ареос і обернувся новою хвилею насильства. На площі Синтагма демонстранти обкидали поліцейських камінням, коктейлями Молотова.
28 лютого 2011 Боргова криза в Греції вдарила і по грекам України: в Салоніках закривається Центр дослідження і розвитку грецької культури країн Причорномор'я «Маврі Таласса». Жодних нових програм з підтримки греків діаспори уряд не планує впроваджувати.
1 березня 2011 Підозрювані у збройному грабежі в А-І Рентіс розстріляли з AK-47 патрульних, що намагались зупинити авто злочинців. Двоє поліцейських (22 і 28 років) загинули, 6 отримали поранення. Міністр Христос Папуціс терміново повернувся в Афіни з Анкари для контролю розслідування.
2 березня 2011 В ході національного відбору визначений учасник Пісенного конкурсу Євробачення 2011. У першому півфіналі Грецію представлятимуть з піснею «Watch my dance» Лукас Йоркас, переможець першого сезону грецького талант-шоу Ікс-Фактор, і Stereo Mike.
5 березня 2011 Грецькі археологи знайшли 5 метоп Парфенона на південній стіні Акрополя, використані як будівельний матеріал для першої реконструкції у 18 ст. Донині вони вважались втраченими 1678 року через вибух храму, який Морозіні перетворив на пороховий склад.
8 березня 2011 Міжнародний жіночий день позначився сильними снігопадами. Тисячі авто опинилися в пастці заметів на автошляхах, без електрики залишилася північ Аттики. Закриті школи Північної Греції. Через ураганні вітри припинено рух в усіх портах.
9 березня 2011 Після пониження 7 березня кредитного рейтингу Греції до B1с від Moody’s знизило депозитні і кредитні рейтинги 6 провідних банків країни: до Ba3 з Ba1 — Національний банк Греції, EFG Eurobank-Ergasias, Alpha Bank і Piraeus Bank; до B1 з Ba2 — ATEbank і Attica Bank.
12 березня 2011 Під час будівництва станції «Сінтрівані» Салонікського метрополітену відкритий найбільш ранній християнський храм, датований 4 століттям, в Салоніках під фундаментом ранньохристиянської базиліки. Її також відкрили в ході спорудження метрополітену.
14 березня 2011 Стокгольмський інститут дослідження проблем миру оприлюднив п'ятірку найбільших імпортерів зброї в світі. Її очолила Індія (9% глобальних поставок зброї), за нею слідує Китай, на 3-му місці — Південна Корея, на 4-му — Пакистан, замкнула п'ятірку Греція.
;17 березня 2011 Посольство Греції в Анкарі оголосило демарш турецькому уряду після переслідування біля грецького острова Кастеллорізо турецьким корветом італійського судна. Останнє отримало від Греції ліцензію для прокладки оптоволокна — на одній з ділянок від Італії до Ізраїлю.
;18 березня 2011 Аріос Пагос визнав єдиним законним спадкоємцем Нікоса Казандзакіса Патроклоса Ставроса, прийомного сина Елені Казандзакі, другої дружини письменника. Останні 7 років інтелектуальні права намагались оскаржити діти сестри Казандзакіса.
;21 березня 2011 За три гри до завершення сезону 2010—11 визначився чемпіон Грецької Суперліги: ним став «Олімпіакос, Пірей», в 38 раз за свою історію, розгромивши АЕК з рахунком 6:0. Друге місце посів «Панатінаїкос», третє — АЕК. До Бета Етнікі вилетів Пансерраїкос.
25 березня 2011 У святковому параді з нагоди 190-річчя початку Грецької революції взяли участь президент Греції Каролос Папуліас, Теодорос Пангалос, Георгіос Каратзаферіс та колишні президенти Греції Христос Сардзетакіс і Константінос Стефанопулос.
29 березня 2011 В Афінах триденна нарада фракції соціалістичних демократів Європарламенту за участі депутатів 27 країн-членів ЄС. Керує нарадою Мартін Шульц, голова фракції та лідер Соціал-демократичної партії Німеччини. 30 березня доповідатиме Йоргос Папандреу.
29 березня 2011 На 89 році життя помер Іаковос Камбанелліс, провідний грецький драматург 20 ст. У його творчому доробку сценарії 12 фільмів, кантата, покладена на музику Мікісом Теодоракісом та автобіографія, присвячена рокам виживання у концтаборі Маутгаузен.
1 квітня 2011 року Потужний землетрус відбувся на Південних Егейських островах близько 4:30 ранку. На щастя, епіцентр припав на море, між островами Крит і Карпатос. Сила підземних поштовхів на острові Крит сягнула 6,2 балів за шкалою Ріхтера.
4 квітня 2011 року В Афіни прибув Абделаті аль-Обейді, в.о. мін-ра закордонних справ Лівії, де зустрівся із Йоргосом Папандреу та передав послання Муамара Каддафі. Після зустрічі Дімітріс Друцас заявив, що влада Триполі зацікавлена у припиненні війни.
5 квітня 2011 року Прийнято закон про автоматичне донорство органів після смерті для використання їх у трансплантації. Кожний повнолітній громадянин може відмовитись, подавши заяву із підтвердженням справжності підпису.
8 квітня 2011 року Введена заборона сплачувати готівкою за покупки на суму від 3 тис. євро, в тому числі туристам. 1 січня 2012 року сума буде обмежена 1,5 тис. євро. Ця міра введена для контролю над торгівлею і боротьби з шахрайством.
8 квітня 2011 року Розпочався 96-годинний загальнонаціональний страйк працівників ЗМІ. Водночас працівники цивільної авіації вимагають від Мінфіна виплатити всю зарплату, інакше 15 квітня розпочнеться безстроковий страйк.
12 квітня 2011 Звільнене грецьке судно VLCC «Irene SL», захоплене 9 лютого сомалійськими піратами за 350 морських миль від південного берега Маската в Аравійському морі. 25 членів екіпажу неушкоджені.
12 квітня 2011 Звільнене грецьке судно VLCC «Irene SL», захоплене 9 лютого сомалійськими піратами за 350 морських миль від південного берега Маската в Аравійському морі. 25 членів екіпажу неушкоджені.
15 квітня 2011 Мешканці Кератеї перекопали автомагістраль, відрізавши автомобільне сполучення і від Лавріона. Останні тижні вони протестують проти будівництва звалища в районі Овріокастро.
19 квітня 2011 Готується закон, який скасує автоматичне кар'єрне просування і ріст зарплат працівників держсектору щодва роки за безперервним стажем. Їх визначатиме письмовий екзамен раз на 4 роки.
28 квітня 2011 Місто Мессіні, що поблизу Каламати, нагороджене першою премією Europa Nostra в категорії «Збереження культурної спадщини» за реставрацію стародавнього міста Мессіни.
29 квітня 2011 МЗС Греції підтримало пропозицію Італії та Франції про зміну Шенгенської угоди: пропонується розподілити нелегальних мігрантів, 90% яких перетинають першим кордон Греції, по інших державах ЄС.
29 квітня 2011 226 членів Грецького парламенту проголосували за початок слідства справи про передачу хабара Акісу Цохатзопулосу німецькою компанією Ferrolstaal за придбання Грецією 3 субмарин.
30 квітня 2011 В Афінах у віці 89 років помер Апостолос Сантас, учасник Руху Опору в Греції, що разом із Манолісом Глезосом зірвав нацистський прапор з Афінського акрополя.
4 травня 2011 Міністр охорони здоров'я Анна Діамантопулу повідомила про зниження кількості курців на 9% від осені 2010 року, коли набрав чинності закон про заборону табакопаління у громадських місцях.
6 травня 2011 Баскетбольний клуб «Панатінаїкос» втретє за останні 5 років вийшов у фінал Євроліги, перемігши «Сієну». 8 травня команда змагатиметься за чемпіонський титул із клубом «Маккабі».
8 травня 2011 Баскетбольний клуб «Панатінаїкос» вшосте за свою історію став чемпіоном Євроліги, перемігши у фіналі команду «Маккабі» міста Тель-Авів з рахунком 78-70.
12 травня 2011 Міністерство економіки та конкурентоспроможності затвердило проєкт будівництва траси Формули 1 за 20 км на південь від Патр. Вартість проєкту — 94,6 млн. євро.
15 травня 2011 Виборовши 10 травня 1 місце у першому півфіналі Пісенного конкурсу Євробачення 2011, Лукас Йоркас у фіналі 14 травня набрав 120 балів і посів зрештою 7 місце.
18 травня 2011 З нагоди Міжнародного дня музеїв оголошено вільний вхід до 46 музеїв та археологічних зон країни. Центром святкувань цього року став Музей малоазійського еллінізму «Філіо Хаїдемену».
23 травня 2011 Міністерство фінансів оприлюднило перелік 136 професій, які будуть лібералізовані 2 липня. Однак професії правників, нотаріусів, інженерів-будівельників поки залишатимуться «закритими».
;26 травня 2011 25 і 26 травня вперше відбулися мирні демонстрації проти економічної політики уряду. Рух «занепокоєних громадян» заснований за іспанським зразком, без залучення профспілок та політиків.
27 травня 2011 Відбулася надзвичайна нарада політичних лідерів на чолі із Каролосом Папуліасом після заяви Президента Єврогрупи Жан-Клода Юнкера про вірогідне ненадання Греції наступного траншу кредитів у червні.
9 червня 2011 Олімпійський вогонь XIII Спеціальних Олімпійських ігор запалено в Афінах на пагорбі Пніксі.. Офіційна церемонія відкриття Ігор відбудеться 25 червня на Олімпійському стадіоні.
12 червня 2011 У 19 день мирної демонстрації проти нових заходів уряду перед будівлею Парламенту на площі Синтагма в Афінах зібралося 20 тис. осіб. Загалом в останній тиждень у демонстраціях взяло участь близько 100 тис. осіб.
14 червня 2011 Standard & Poor's знову знизило суверенний довгостроковий кредитний рейтинг Греції, цього разу на три щаблі — з B до ССС. Прогноз експертів залишається негативним, що означатиме банкрутство.
16 червня 2011 Біля підніжжя Афінського акрополя відбулося урочисте відкриття Ралі Греції — сьомого етапу Чемпіонату світу з ралі. Цьогоріч на його 18 спецділянках змагатимуться за перемогу 42 екіпажі.
21 червня 2011 Грецький парламент надав підтримку новому складу Кабінету міністрів, який запропонував Йоргос Папандреу. Цей уряд став третім за час його перебування на посаді прем'єр-міністра країни.
25 червня 2011 Відбулася офіційна церемонія відкриття Спеціальних Олімпійських ігор 2011 року на мармуровому стадіоні Панатінаїкос в Афінах, який приймав першу Олімпіаду сучасності 1896 року.
2 липня 2011 Міністри фінансів країн Єврозони ухвалили рішення про надання 5 траншу фінансової допомоги Греції в розмірі 12 млрд. євро, який надійде до 15 липня 2011 року.
2 липня 2011 Грецька берегова охорона блокувала в своїх портах кораблі «Флотилії свободи», які мали намір відплисти до берегів Сектора Гази. Капітан корабля США заарештований.
7 вересня 2011 року Грецький парламент ухвалив рішення про будівництво в Афінах мечеті. Із різкою критикою виступила лише партія ЛАОС, оголосивши майбутню мечеть «лабораторією з виробництва терористів в центрі Афін».
9 вересня 2011 року За прогнозами найбільших профспілок ГСЕЕ та АДЕДІ, які виступають відповідно від імені приватних підприємців та державних службовців, рівень безробіття 2012 року в країні сягне 26%.
9 вересня 2011 року Віце-прем'єр-міністр Греції Теодорос Пангалос офіційно попередив Туреччину, що Греція підтримує Республіку Кіпр і розглядатиме військові дії про неї як прояв агресії безпосередньо проти Греції.
11 вересня 2011 року Згідно звіту Всесвітнього економічного форуму, 2011 року Греція посідає 90 місце серед 142 країн світу за конкурентоспроможністю, втративши за рік одразу 7 позицій.
14 вересня 2011 року Через падіння акцій франц. банків, що скуповували борги Греції, проведено термінову нараду між Й. Папандреу, Н. Саркозі та А. Меркель. Останні запевнили, що все ще очікують результату від програми «21 липня».
18 вересня 2011 року Антоніс Самарас під час візиту в Салоніки назвав єдиним виходом для Греції нові парламентські вибори та запевнив, що Нова Демократія не бажає виходу країни із Єврозони.
22 вересня 2011 року
22 вересня 2011 року За даними ЕЛСТАТу, в перші 5 місяців 2011 року кількість випадків суїциду зросла на 40% у порівнянні із 2010 роком. Це найвищий показник в Європі. За даними ВООЗ, реальна кількість випадків вища щонайменше вдесятеро.
27 вересня 2011 року Спеціальна охорона Грецької поліції захопила в Афінах пагорб Лікавіт на знак протесту проти скорочення фінансування відомства та заробітних плат для співробітників. Наступним кроком стане акція протесту перед Парламентом.
28 вересня 2011 року 154 члени Грецького парламенту підтримали введення нового податку на нерухомість. Разом із тим навіть віце-премєр-міністр Теодорос Пангалос заявив, що вимушений продати частину нерухомості, аби сплатити цей податок.
8 листопада 2011 року Члени Кабінету міністрів Греції подали премєр-міністру Йоргасу Папандреу прохання прийняти їх відставку. Сам Йоргос Папандреу також склав повноваження. Цього тижня має стати відомим склад нового коаліційного уряду країни.
11 листопада 2011 року Новий перехідний уряд Греції очолив Лукас Пападімос, колишній віце-президент Європейського Центробанку та управляючий Банку Греції. Вже ввечері цього дня новий склад кабміну склав присягу.