Портал:Греція/Новини Греції/2010

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Архів за 2011 рік
Дата Повідомлення
11 березня 2010 Парламент Швеції виніс рішення про ухвалення резолюції, відповідно до якої події в Османській імперії 1915—1922 років визнаються геноцидом вірменського і понтійського народу.
14 березня 2010 На Міжнародній виставці туризму у Москві Анжела Гереку заявила: «Ми дуже хочемо збільшення потоку російських туристів до Греції…». За її словами, Греція докладе усіх зусиль, аби полегшити процес видачі віз вже у туристичному сезоні 2010 року.
15 березня 2010 В Греції зросли ціни на основні продукти харчування, паливо, комунальні послуги, проїзд основними автомобільними автомагістралями у зв'язку зі збільшенням ставки ПДВ з 9 до 10% та з 19% до 21%.
18 березня 2010 Іван Саввіді звернувся до греків діаспори із проханням підтримати у півфіналі Євробачення 2010 25 травня 2010 року Георгіоса Алкеоса, який виконуватиме пісню у супроводі понтійської ліри.
23 березня 2010 Грецькі археологи після 25 років розкопок виявили штучну стіну у печері Теопетра, область Фессалія, вік якої оцінюється приблизно 23 тисячами років, тобто відноситься до доби палеоліту і, можливо, є найбільш давньою штучною спорудою не тільки в Греції, але й у світі.
23 березня 2010 Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу повідомив про заснування премії імені Меліни Меркурі із грошовим фондом у 1,5 млн. євро. Вона вручатиметься щорічно місту, яке визнаватиметься культурною столицею Європи.
28 березня 2010 Внаслідок вибуху в афінському районі Патісія загинув 15-річний підліток, його мати та молодша сестра отримали серйозні поранення. Родина походила з Афганістану і підозрюється офііційною владою у скоєнні теракту. У понеділок 29 березня грецька поліція знешкодила дві вибухівки в Салоніках.
1 квітня 2010 У віці 83 років помер Дзанніс Дзаннетакіс — колишній прем'єр-міністр Греції, один з найстаріших членів правоцентристської партії «Нова Демократія». Причина смерті не повідомляється.
5 квітня 2010 Святкування Великодня у Греції забрало життя чотирьох людей, ще як мінімум шестеро були важко поранені. Це сталось через необережне поводження із саморобними петардами, а також через великодній звичай запалювати феєрверки та стріляти у повітря.
8 квітня 2010 Голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше повідомив: дефолту у Греції не буде. Проте реалізація пакету фінансової допомоги, ухваленого 26 березня лідерами Єврозони у Брюсселі, повністю залежить від Афін.
17 квітня 2010 Компанія Metaphor Entertainment, LLC відзніме до 2011 року фільм «Земля ангелів» про загибель євреїв-сефардів в Салоніках і повстання зондеркоманди в Аушвіц-Біркенау. Після Голокосту з 70 тис. євреїв у місті вижило не більше 1 тис.
22 квітня 2010 Викрадач мощей преподобного Никодима Святогорця повернув реліквію православної церкви після того, як побачив святого у сні. Дві з трьох частинок чесної глави преподобного Никодима викрали 15 березня з ковчегу в монастирі Святого Никодима (подвір'я монастиря Симонопетра, Афон).
27 квітня 2010 Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's через сумніви аналітиків у спроможності уряду Греції вивести країну із боргової кризи, понизило довгостроковий суверенний рейтинг з «BBB+» до «BB+», а короткостроковий — з «А-2» до «В». Напередодні Eurostat підвищив оцінку дефіциту бюджету в 2009 році з 12,9 до 13,6% ВВП.
28 квітня 2010 ФК «Панатінаїкос» став вдвадцяте чемпіоном Греції, вперше після 2004 року, перервавши багаторічну гегемонію ФК «Олімпіакос», а також здобув Кубок Греції у вісімнадцяте в своїй історії, і таким чином здійснив дубль у сезоні.
2 травня 2010 16 країн Євросоюзу та МВФ домовилися про виділення Греції фінансової допомоги в розмірі 110 млрд. євро. Уряд країни прийняв пропозицію. У відповідь на жорсткі антикризові заходи 4-5 травня відбудеться загальнонаціональний страйк держслужбовців, 5 травня до них приєднаються працівники приватного сектору.
12 травня 2010 Перший кредит в розмірі 5,5 млрд. євро від МВФ надійшов на рахунок Центробанку Греції: 3 млрд. євро за ставкою 1,3% і 2,5 млрд. євро за ставкою 3,3%. Крім того найближчими днями очікується надходження першого кредиту від держав-членів Єврозони в розмірі близько 14,5-15 млрд. євро.
5 травня 2010 48-годинний загальнонаціональний страйк та акції протесту переросли у масові заворушення, що супроводжувались зіткненнями з поліцією, підпалами та актами вандалізму на вулицях грецьких міст. У підпаленому в Афінах відділенні Marfin Egnatia Bank, рятуючись від пожежі, загинули дві жінки, одна з яких була вагітною.
13 травня 2010 Грецька організація телекомунікацій OTE оголосила про делістинг акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі як один із заходів задля скорочення експлуатаційних витрат, спрощення складання фінансових звітів, а також підвищення вартості своїх акцій на Афінській фондовій біржі.
18 травня 2010 Заступник міністра культури і туризму Греції Ангела Гереку пішла у відставку, оскільки її чоловік, популярний співак та актор Толіс Воскопулос, заборгував державі більше 5 млн. євро — він ніколи не сплачував податків. Розпочато кримінальне розслідування справи.
25 травня 2010 З 29 травня по 3 червня 2010 року в Афінах відбудуться Національні попередні ігри спеціальної Олімпіади, які стануть першим етапом перевірки готовності до Світових літніх ігор Спеціальної Олімпіади 2011 року, які прийматиме грецька столиця.
26 травня 2010 Раптове нашестя жаб на кілька годин паралізувало рух на ключовій автостраді північної частини Греції. Три автомобілі з'їхали в кювет, ніхто не постраждав, але трьох інцидентів стало достатньо для того, щоб влада на дві години закрила шосе.
28 травня 2010 Прохання міністра економіки і торгового флоту Луки Кацелі почати діалог вкотре відхилила Федерація профспілок GSEE. Всегрецька морська федерація оголосила про 24-годинний страйк, який відбудеться 31 травня і розповсюдиться на всі порти Греції.
2 червня 2010 Дві лісові пожежі спалахнули у номі Коринфія: одна в комуні Кіра-Врісі поблизу Лутракі, інша розпочалась зі сільськогосподарських угідь поблизу села Ексамілья. Для гасіння пожеж мобілізували протипожежні сили з Коринфа, Кіато, Нафпліону і Аргосу, а також два літаки Canadair.
5 червня 2010 У Весвітній день охорони довкілля Президент Греції Каролос Папульяс відкрив Музей довкілля поблизу Стімфалійського озеро, місця четвертого подвигу Геракла. Нині ці місця населені слабо, а озеро потребує охорони, яка допомогла б зберегти його екологію.
6 червня 2010 Із дводенним робочим візитом в Грецію прибув Президент України Віктор Янукович. В ході візиту відбулась зустріч із Президентом Греції Каролосом Папульясом, а також Віктор Янукович із Салонік здійснив паломництво на Святу гору Афон.
7 червня 2010 «Газпром» і грецька компанія DESFA, оператор національної газотранспортної системи Греції, підписали в Москві угоду про будівництво грецької ділянки газопроводу «Південний потік». Спільне підприємство буде створено на умовах паритету і найближчим часом зареєстровано в Греції, Афінах.
8 червня 2010 Міністерство культури Туреччини на прохання Вселенського патріарха дало згоду на проведення у монастирі Панагія Сумела першої з 1922 року року Божественної літургії. 15 серпня її проведе екуменічний патріарх Варфоломій I.
9 червня 2010 Президент України Віктор Янукович призначив послом України в Греції Володимира Шкурова — про це йдеться в указі за № 674. Раніше Володимир Шкуров обіймав посаду представника України при Палестинській національній адміністрації.
12 червня 2010 Збірна Південної Кореї здобула перемогу над футбольною збірною Греції в груповому матчі чемпіонату світу з футболу. Більш технічні корейці з перших хвилин взяли ініціативу в свої руки і вже на 7-й хвилині повели в рахунку. Зустріч, що відбулася в Порт-Елізабет, закінчилася з рахунком 2:0.
14 червня 2010 Генеральна конфедерація працівників Греції GSEE, а також Федерація державних службовців ADEDI проведуть акції протесту 16 червня на площі Клафтмонос в центрі Афін, аби уряд країни відмовився від впровадження нової пенсійної системи.
16 червня 2010 З Байконура 01:35 за московським часом стартував третій космічний політ Федора Юрчихіна — першого в світі космонавта грецького походження. У політ його проводжала й делегація греків Росії та грецька делегація на чолі із номархом Салонік Панайотісом Псоміадісом.
18 червня 2010 Парламент Греції заборонив показ реклами японських кондиціонерів Toyotomi, яка глузувала з боргової кризи в Греції. Перший ролик анонсував 25% знижки, повідомляючи: для всіх греків настав час отримати винагороду. У другому японець виступає в Парламенті Греції і оголошує про «запуск» фонду допомоги Греції.
22 червня 2010 Збірна Греції з футболу припинила участь у світовій першості 2010 в ПАР після поразки збірній Аргентини з рахунком 0:2. Відтак із групи В далі вийшли Південна Корея та Аргентина, після чого тренер збірної Отто Рехагель оголосив про відставку.
25 червня 2010 Задля подолання боргової кризи міністерство фінансів Греції вирішило виставити на продаж або довгострокову оренду свої острови, серед яких третина острова Міконос та прибережна частина Родоса.
30 червня 2010 У водах річки Еврос на греко-турецькому кордоні перекинувся човен із нелегальними мігрантами. 16 осіб потонули. Серед загиблих — громадяни африканських країн та Афганістану, які намагались незаконно перетнути кордон Греції.
1 липня 2010 Грецька федерація футболу зробила офіційне оголошення при призначення Фернанду Сантуша тренером національної збірної принаймні на два роки. Вже у вересні 2010 року команда під його керівництвом зіграє матчі відбіркового раунду до Євро-2012.
7 липня 2010 Банк Греції повідомив, що дефіцит бюджету за перші шість місяців 2010 року скоротився на 42% до 4,9% ВВП. Номінально за півроку дефіцит зменшився до 11,45 мільярдів євро. В червні поточного року він склав 1,906 мільярда євро. Роком раніше він дорівнював 5,057 мільярдам.
13 липня 2010 Федерація профспілок АДЕДІ оголосила про новий загальнонаціональний страйк 15 липня на знак незгоди з пенсійною реформою. Також працівники грецьких муніципалітетів захоплять будинки мерій на знак протесту проти плану укрупнення адміністративно-територіальної системи Греції, внаслідок чого службовці втратять роботу.
15 липня 2010 Колекція гравюр французьких митців Луврського музею, присвячена військовим кампаніям Александра Македонського, вперше буде представлена поза музеєм — у Центрі середземноморської мозаїки грецького міста Діон, що в Пієрії, в рамках 39-го щорічного фестивалю Олімп.
16 липня 2010 Шведська компанія з виробництва молочних продуктів виплатила майже 2 млн крон (270 тисяч євро) мешканцю Греції в якості компенсації за використання його фотографії на упаковці продукту під назвою «Турецький йогурт».
17 липня 2010 Спалахнули пожежі у північно-східній Аттиці, Аркадії та Закінфі. Вогонь швидко розповсюдився завдяки сильним вітрам і спекотній погоді. По обіді виникли осередки пожеж на Саламіні та поблизу Мегари. Вогнем випалено близько 800 гектарів. Прокуратура розпочала розслідування причин виникнення пожеж.
19 липня 2010 В Афінах біля свого будинку на вулиці Геліополіс, 21 о 5:20 вбитий журналіст Сократіс Гіоліас. Поліція зібрала з місця вбивства 20 патронів з вогнепальної зброї. За свідченням свідків, зловмисники були одягнені у спецформу співробітників охоронної служби.
22 липня 2010 Виникли три нові осередки пожеж в префектурі Беотія, Аркадія та на півдні острова Евбея. У відповідності до карт, оприлюднених Генеральним секретаріатом цивільної оборони, існує високий ризик виникнення пожеж в Аттиці, на островах Крит, Лесбос, Самос, Хіос.
23 липня 2010 Офіційно відкрита станція Афінського метрополітену «Холаргос», 28-ма станція за рахунком. Вхід до станції відкрито із проспекту Мессогейон. Глибина - 22 м. За оцінками «Холаргос» перевозитиме щодня 20 000 пасажирів, відтак маршрут до площі Синтагма складатиме лише 9 хв.
23 липня 2010 В давній Олімпії на руїнах 2600-літнього храму Гери запалено олімпійський вогонь напередодні Літніх юнацьких Олімпійських ігор, які відбудуться в Сингапурі в період з 14 по 26 серпня 2010 року.
26 липня 2010 Афінський суд виніс рішення про звільнення дев'ятьох українських моряків з судна «Алла», яких затримали за підозрою в контрабанді. Саме судно, яке стоїть у порту Елефсін, і вантаж продовжують перебувати під арештом.
27 липня 2010 Через тривалі страйки країна опинилась на межі «бензинової» кризи: закрилась кожна друга заправка, біля працюючих бензоколонок — багатогодинні черги. Це загрожує Афінам та Салонікам транспортним колапсом.
28 липня 2010 Терористична організація «Секта революціонерів», що минулого тижня взяла на себе відповідальність за вбивство журналіста Сократіса Ґіоліаса, пригрозила владі новими терактами. Поряд з убивствами терористи обіцяють влаштовувати підпали, вибухи і вуличні заворушення
29 липня 2010 В літньому театрі Лікавіта відбулось урочисте святкування 85 дня народження видатного грецького композитора, музиканта, поета, мислителя та політика Мікіса Теодоракіса.
2 серпня 2010 Газета Нафтемпорікі повідомила про нове підвищення податків в 2011 році, до якого вдасться Греція, аби стягнути додатково до 4,5 мільярда євро і скоротити бюджетний дефіцит у відповідності зі своїми зобов'язаннями перед ЄС і МВФ.
2 серпня 2010 Головний касир поштового відділення міста Лариса, Центральна Греція, втік із рекордно великою сумою в 1,3 млн. євро готівкою. В сейфі замість грошей знайшли одяг.
5 серпня 2010 «Трійка» міжнародних спостерігачів МВФ задоволена діями уряду Греції, а данський економіст Пуаль Томсон в інтерв'ю То Віма спрогнозував вихід країни із кризи до 2012 року.
5 серпня 2010 Грецька поліція евакуювала будівлю Міністерства фінансів після дзвінка аноніма, який повідомив про нібито закладену бомбу. В момент дзвінка проходила прес-конференція міністра Йоргоса Папаконстантіну.
9 серпня 2010 Науковці університету Аристотеля в Салоніках встановили причину 16 випадків захворювання енцефалітом серед мешканців Північної Греції. Їх спричинив Західнонільський вірус, який переноситься комарами Culex pipiens.
11 серпня 2010 В порту Пірея вилучено 1 179 000 пачок контрабандних цигарок вартістю 3 млн. євро, які прибули із Єгипту. В супровідних документах були зазначені канцелярські товари, призначені для Болгарії.
12 серпня 2010 Міністерство закордонних справ Греції вирішило продовжити дію віз до 10 вересня усіх російських туристів, незалежно від терміну закінчення їхньої дії, щоб ті могли дочекатись, поки розсіється димова завіса від пожеж.
13 серпня 2010 Національна бібліотека міста Верія, ном Іматія, здобула нагороду від Фонду Білла і Мелінди Гейтсів як «найбільш успішна модель бібліотеки в Греції та в цілому світі» із призовим фондом в $1 млн. доларів, змагаючись із 250 іншими кандидатами.
15 серпня 2010 Греція урочисто святкувала день Успіння Богородиці. Божественна літургія відбулась і в монастирі Панагія Сумела, вперше за останні 90 років. Літургію очолював екуменічний патріарх Варфоломій I.
16 серпня 2010 На 88 році життя помер Дімітріос Іоаннідіс — ключова фігура військової хунти «чорних полковників», колишній диктатор Греції. Останні 35 років життя він відбував довічне ув'язнення в Корідаллосі за державну зраду.
20 серпня 2010 року Міністерство внутрішніх справ направило у грецькі муніципалітети новий циркуляр, який дозволить не тільки грекам-громадянам ЄС, але й громадянам Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії взяти участь у виборах 7 листопада до муніципальних рад, якщо вони мешкають в Греції останні 5 років поспіль.
24 серпня 2010 року Два грецькі археологи з Яніни, що проводили розкопки впродовж 16 років в районі Айос-Афанасіос на острові Ітака, відкрили царський палац Одіссея — триповерхову будівлю, подібну до знайдених в Мікенах, Пілосі та Тиринфі.
25 серпня 2010 року Другий син колишнього короля Греції Констянтина ІІ принц Ніколаос поєднався церковним шлюбом із Тетяною Блатнік, івентором французького модного дизайнера Діани фон Фюрстенберг. Вінчання відбулось на грецькому острові Спецес у присутності представників кількох європейських монархічних династій.
31 серпня 2010 1 вересня в Греції набирає чинності закон про заборону тютюнопаління у громадських приміщеннях. Штрафи за порушення складатимуть від 50 до 500 євро, а для власників магазинів, кафе або ресторанів від 500 до 10 000 євро.
2 вересня 2010 року Станом на цей день в Греції зафіксовано 13 летальних випадків та 156 випадків зараження вірусом Західного Нілу. Населення країни попереджають про те, що пік захворюваності триватиме до кінця вересня, бо для встановлення точного діагнозу необхідно від 5 до 10 діб.
7 вересня 2010 року Прем'єр-міністр Йоргос Папандреу здійснив масштабні перестановки в уряді країни. Склад уряду розширено з 36 до 48 осіб. Головною структурною зміною стало створення міністерства торгового флоту і острівної політики Греції.
11 вересня 2010 року Золотий медаліст Олімпійських ігор-2004 в Афінах салонікієць Іліас Іліадіс став першим грецьким дзюдоїстом чемпіоном світу. В Токіо у фіналі турніру грек переміг японця Даікі Нісіяма.
13 вересня 2010 року Понад 1 300 000 учнів розпочали цього дня новий навчальний рік у 15 500 школах Греції, їх будуть навчати 160 тисяч вчителів початкових шкіл і викладачів. Президент Каролос Папульяс відвідав урочисту «лінійку» у грецькій школі в Ніцці.
16 вересня 2010 року Станом на цей день в Греції зафіксовано 24 летальних випадки та 231 випадок зараження вірусом Західного Нілу. Одночасно 6 осіб перебувають у критичному стані в реанімації та 175 осіб — під наглядом лікарів із підозрою на зараження.
20 вересня 2010 року Власну будівлю отримав Афінський театральний музей після рішення міської ради, яка проголосувала за десятирічну концесію на використання неокласичної будівлі, нещодавно придбаної афінською мерією.
25 вересня 2010 року Сомалійські пірати захопили грецький вантажний корабель в Індійському океані, за 900 миль від узбережжя Сомалі. Серед 12 членів екіпажу усі громадяни України. Зв'язок із судном був втрачений незабаром після нападу піратів.
23 вересня 2010 року 23-24 вересня в Афінах відбудеться фінал конкурсу Eurovoice 2010, в якому візьмуть участь виконавці з 33 європейських країн. Конкурс Eurovoice задуманий творцями як альтернатива відомому конкурсу «Євробачення», який в останні роки стає усе більш політизованим.
27 вересня 2010 День відкритих дверей в усі археологічні розкопки і музеї країни, який проводиться з нагоди Всесвітнього дня туризму. Мета акції — підкреслити важливість туризму для економічного, соціального та політичного розвитку держави.
27 вересня 2010 року Сомалійські пірати звільнили грецький вантажний корабель, захоплений 25 вересня за 900 миль від узбережжя Сомалі. Капітан судна зв'язався із компанією-власником і передав, що члени екіпажу неушкоджені. Серед 12 членів екіпажу усі громадяни України.
28 вересня 2010 року Поблизу міста Елевтерна на острові Крит відкрите поховання 7 століття до н. е., вже визнане унікальним. В ньому грецькі археологи знайшли скелет жінки, вкритий зотлілим саваном, на який було нашито близько 3 тисяч шматочків золотих пластинок розміром до 4 см.
29 вересня 2010 року В уряді обговорювалось питання введення карти громадянина, з початку 2011 року вона замінить карту ідентичності («тавтотіта»), яку видає грецька поліція. Карта громадянина слугуватиме для всіх операцій громадянина з державою, а також при перетині Шенгенської зони.
30 вересня 2010 року В афінській клініці померла співачка Дукісса Фотара, виконавиця лаїки та рембетики, після 18-річної боротьби із раковим захворюванням. За 5 місяців до смерті вона потрапила в автомобільну аварію, яка ще більше погіршила стан здоров'я.
3 жовтня 2010 року Премєр-міністр Йоргос Папандреу нагороджений премією «Квадрига» в Берліні у номінації «Power of Veracity» за силу та правдивість, продемонстровану політиком у скрутний період боргової кризи в державі перед її громадянами.
6 жовтня 2010 року До страйку державних службовців, керованих конфедерацією профспілок ADEDY, проти урядової програми жорсткої економії приєдналися студенти навчальних закладів міст Патри, Салоніки, Афіни та острова Крит. Влада побоюється заворушень.
8 жовтня 2010 року Збірна Греції з футболу у матчі зі збірною Латвії кваліфікаційного раунду до Євро-2012 здобула перемогу 1:0 під проводом капітана Йоргоса Караґуніса; ця гра стала 100-ю, зіграною за національну збірну, в кар'єрі футболіста.
10 жовтня 2010 року На острові Родос відбулась 8 сесія всесвітнього форуму «Діалог цивілізацій», присвяченого обговоренню проєктів громадського контролю та корекції напрямків посткризового світового розвитку. У форумі взяли участь 450 учасників із 57 країн світу.
11 жовтня 2010 року Епамінондас Корконеас визнаний винним у вбивстві 16-річного підлітка, через що 2008 року країну на 2 тижні паралізували масові заворушення, супроводжувані кровопролитними зіткненнями із поліцією.
13 жовтня 2010 року Збірна Греції з футболу після 4 ігор очолила групу F у кваліфікаційному раунді до Євро-2012, перемігши збірну Ізраїлю з рахунком 2:1. Голи збірній принесли Дімітріс Салпінгідіс (21), Йоргос Караґуніс (63, пен) та Нікос Спіропулос (59, аг).
15 жовтня 2010 року Третій день поспіль працівники міністерства культури Греції блокують вхід на Афінський акрополь із вимогами уряду переукласти із ними тимчасові трудові контракти та виплатити заборгованість по заробітній платі.
16 жовтня 2010 року В афінській клініці у віці 87 років після місяця боротьби із хворобою помер Янніс Даліанідіс — грецький кінорежисер, піонер грецького мюзиклу. Він буде похований в понеділок на Першому афінському кладовищі.
18 жовтня 2010 року Призери Олімпіада 2008 досі не отримали урядових винагород за перемоги і мають намір позиватись до суду. Серед них зокрема Хрисопії Деветзі, Александрос Ніколаїдіс, Софія Бекатору, Василіс Полімерос.
20 жовтня 2010 року На островах Хіос та Ікарія оголошено про введення стану надзвичайної ситуації — останні кілька днів над територією Греції йшли зливи, що спричинили повінь. Стихія забрала життя двох осіб, пошкоджено об'єкти інфраструктури.
24 жовтня 2010 року В афінській клініці ΝΜΙΤΣ у віці 64 років померла грецька співачка Кеті Хомата, представниця покоління музикантів «Нової хвилі» середини 20 століття. Останні кілька років вона хворіла на рак.
27 жовтня 2010 року Колишній старший віце-президент компанії Siemens AG Рейнгард Секачек підтвердив факт передачі хабаря грецьким державним посадовцям в ході розслідування корупційного скандалу із компанією «Siemens» в Греції.
31 жовтня 2010 року Відбувся Афінський класичний марафон — заключний та найбільш яскравий захід у програмі святкування 2500-тої річниці Марафонської битви. Кенієць Реймонд Бетт встановив рекорд, подолавши відстань у 42 км за 2 год. 12 хв. 40 с.
3 листопада 2010 року На дві доби зупинено поштове авіасполучення. Невідомі із Греції надіслали 13 пакетів із вибуховим пристроєм, зокрема Ангелі Меркель, Ніколя Саркозі, до Європолу та Європейського суду. Бомби перехопили в аеропорті «Венізелос».
3 листопада 2010 року Президент України Віктор Янукович в ході зустрічі із премєр-міністром КЮРМ Ніколою Груєвскі заявив, що Україна у двосторонньому порядку визнає за державою назву Республіка Македонія. Офіційна Греція поки що не прокоментувала цю заяву.
5 листопада 2010 року Міністр транспорту та інфраструктури Дімітріс Реппас повідомив про те, що 2011 року розпочнеться будівництво 4 лінії Афінського метрополітену, яка матиме U-подібну форму і з'єднає західні райони міста із центром та східними районами.
7 листопада 2010 року Відбувся перший тур місцевих виборів-2010, згідно нового адміністративного поділу за Програмою «Каллікратіс». Визначений тільки голова області Південних Егейських островів, решта губернаторів та мерів буде визначена у другому турі 14 листопада.
9 листопада 2010 року Рейсовий автобус Тірана — Афіни грецької транспортної компанії зірвався у прірву з висоти 100 метрів на півдні Албанії через погодні умови і недбалість водія, який розмовляв по мобільному телефону. 8 осіб загинуло, 41 особа отримала ушкодження.
12 листопада 2010 року Статистична служба оприлюднила дані про те, що у серпні 2010 року безробіття сягнуло 12,2%, що становить 614 108 осіб. У порівнянні із липнем кількість безробітних зросла на 1%, водночас у серпні 2009 року безробітних налічувалось всього 160 402 осіб.
14 листопада 2010 року Відбувся другий тур місцевих виборів-2010, згідно нового адміністративного поділу за Програмою «Каллікратіс». У 8 областях перемогла правляча партія ПАСОК, у 5 областях — опозиційна «Нова Демократія». Мером Афін став соціаліст Йоргос Камініс.
17 листопада 2010 року Грецький парламент передав до суду справи колишніх міністрів Вассіакоса, Контоса і Дукаса, обвинувачуваних у незаконному обміні нерухомістю між афонським Монастирем Ватопед та державою, внаслідок чого остання втратила близько 100 млн. євро.
20 листопада 2010 року Керівництво футбольного клубу «Панатінаїкос», незважаючи на оголошення від 15 листопада про призначення Яцека Гмоха, підписало контракт із португальським тренером Жезуалду Феррейра, який замінив на посаді головного тренера команди Нікоса Ніопліаса.
21 листопада 2010 року Нині незалежний член Грецького парламенту, колишній міністр Дора Бакоянні створила власну політичну партію Демократичний альянс. Основні програмні положення: реформування системи соціального забезпечення, оподаткування, скорочення числа держслужбовців.
25 листопада 2010 року Зі складу Нової демократії вийшли Лефтеріс Авгенакіс та Йоргос Контоянніс, які мають намір вступити в Демократичний альянс. Побоюючись росту впливу партії Дори Бакоянні, Антоніс Самарас закликав незалежних депутатів подати у відставку.
26 листопада 2010 року Муніципалітети ному Яніна Міліа, Етоміліца, Фурка і Васіліци, несподівано для їх мешканців, а також гірські райони Епіру були засніжені. Середньодобова температура становить +2°C, а висота снігового покриву — 15 см.
28 листопада 2010 року У муніципальному госпіталі Афін помер Йоргос Фунтас, один з найбільш визначних грецьких акторів середини 20 століття, партнер Меліни Меркурі в багатьох стрічках, зокрема «Ніколи в неділю». Останні роки життя він боровся із хворобою Альцгеймера.
1 грудня 2010 Wikileaks оприлюднила доповідь посла США в Анкарі, який наполягає, що Туреччина планує спровокувати військову кризу, аби вторгнутися в Еврос. США підтвердили підготовку такої атаки в 2003 році, а також прогнозують конфлікт між країнами в майбутньому.
3 грудня 2010 року Голова Attiko Metro S.A. Христос Цитурос та віце-президент Європейського інвестиційного банку Плутархос Сакелларіос оголосили про готовність станції Афінського метрополітену у північному передмісті Ая-Параскеві. Офіційне відкриття відбудеться наприкінці грудня.
3 грудня 2010 року Відкрився 51-й Міжнародний кінофестиваль в Салоніках, який триватиме до 12 грудня. Цього року буде представлено 169 стрічок із 49 країн світу, вперше вручать поряд із Золотим та Срібним Александром приз Бронзовий Александр за рішенням 5 членів міжнародного журі.
6 грудня 2010 В Екзархії вшанувати другу річницю загибелі Александра Грігоропулоса зібрались кілька тисяч афінян. По обіді близько 4 тисяч студентів рушили до Грецького парламенту, відбулись зіткнення із поліцією. 2 людей тяжко побито протестуючими, розбиті вітрини установ, затримано 84 особи.
8 грудня 2010 року Виповнилось 44 роки з дня затоплення в Егейському морі парому «Іракліон» поблизу ненаселеного острова Фальконера. Це одна з найбільших транспортних катастроф в історії Греції, більш відома як «Катастрофа Фальконера», внаслідок якої загинуло 217 осіб.
12 грудня 2010 року Відбулось закриття 51-го Міжнародного кінофестивалю в Салоніках. Головну премію «Золотий Александр» здобула стрічка румунського режисера Богдана Георге Апетрі «Околиця» (Periferic) спільного виробництва Румунія-Австрія.
13 грудня 2010 Муніципальна рада Афін через фінансову скруту прийняла рішення винести на аукціон будинок новогрецького поета Костіса Паламаса в районі Плака, в якому він прожив останні роки свого життя. Встановлена початкова вартість — 1 066 000 євро.
16 грудня 2010 року За висновком експертної комісії, пожежа у монастирі святого Йоана Хрестителя в місті Серрес виникла через дров'яну піч у паломницькому гуртожитку. Згорів сам гуртожиток і галерея візантійської доби. Неушкоджені нове крило і келії.
20 грудня 2010 року Під час ремонтних робіт на станції «Тісіо» афінської приміської залізниці ІСАП відкрили нові знахідки. Станцію, розташовану в історичному районі Тісіо, що межує із Агорою та римським форумом, відкриють після того, як Товариство археологів оприлюднить свій висновок.
21 грудня 2010 року Нова криза спіткала «Панатінаїкос»: подав у відставку президент клубу Нікос Патерас, вдруге за останні 6 місяців. Водночас інші основні акціонери клубу Андреас Вгенопулос, Танассіс Яннакопулос та Янніс Вардиноянніс одразу відмовились взяти на себе управління клубом.