Пам'ятники Феодосії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Назва Розташування Короткий опис Зображення
Віті Коробкову вул. Горького Пам'ятник піонеру-партизану Віті Коробкову. Автори — скульптор В. М. Подольський і архітектор В. З. Купріянов. Відкритий у червні 1959 року на загальноміському мітингу.
Апостолу Андрію Первозваному вул. Федько, навпроти Казанського собору Пам'ятник апостолу Андрію Первозваному встановлений в червні 2006 року.
І. К. Айвазовському проспект Айвазовського Встановлений у 1930 році біля галереї Айвазовського (автор проекту скульптор І. Я. Гінцбург). Айвазовський відображений з палітрою і пензелем в руках. Його погляд спрямований на море. На п'єдесталі висічені слова «Феодосія — Айвазовському»
Фонтан «Доброму Генію» Відкритий у 2004 році до дня міста. Це реконструйований фонтан «Доброму генію» встановлений недалеко від місця первинної установки. Вінчає композицію аркада з написом в центрі «Великому Айвазовському і учням його вдячна Феодосія» і прізвищами по сторонах: Фесслер, Латрі, Ганзен, Лагоріо.
Реставратор пам'ятника — скульптор Валерій Замеховський
О. С. Пушкіну вул. Українська Встановлений у 1974 році до 175-річчя з дня народження поета. Пушкін зображений в увесь зріст, його поглял звернений до моря. Скульптор А. І. Григорьєв, архітектор В. М. Наугольний
М. М. Соковніну Адміральський бульвар Бюст Миколі Соковніну встановлений в 2002 році недалеко від фонтану «Доброму генієві».
Пам'ятник-фонтан К. А. Беліловському Старе місто, біля храму св. Дмитрія Пам'ятник лікареві карантинної служби Кесареві Олександровичу Беліловському був встановлений в 1916 році. Оформлений пам'ятник у вигляді скелі, складеної з місцевого сірого каменя-вапняку. На мармуровій плиті — напис: «1913-1915. Повідай гостю, скеля на землі, про життя, що дає скелі під землею. У пам'ять відкриття головним лікарем Карантіна Беліловським джерела, споруди галереї і водопроводу в управлінні головного лікарського інспектора Маліновського, його помічника Шмідта і інспектора Карантину М.Тарасова».
Івану Назукіну Площа Івана Назукіна Статуя матроса-революціонера Івана Назукіна, знаходиться напроти фонтану Айвазовського недалеко від башти Костянтина. Встановлена в 1980 році.
Воїнам Керченсько-Феодосійського десанту Набережна Встановлений 7 травня 1994 року. На тому місці, де зараз знаходиться пам'ятник, стояла 37-міліметрова зенітка.
Пам'ятний знак феодосійцям-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС вул. Федько, навпроти кінотеатру «Україна» Складна двобарвна композиція з 26 елементів з граніту і лабрадориту. Автор — Валерій Замеховський.
На пам'ятнику чорними буквами нанесений напис «Чорнобильцям», а поряд розташувалася меморіальна дошка з написом: «Не спокутувати і не виправити нам помилок і біди того квітня. Все життя нести плечам суворої совісті, що зігнулися, болісний тягар».
Леніну проспект Айвазовського, біля залізничного вокзалу Спочатку монумент був встановлений в 1930-х роках, зруйнований німцями. У 1944 році до 27 роковини Жовтневої революції з Москви привезли бетонну скульптуру Леніна, яку в 1978 році замінили на відлиту з бронзи.
Леніну проспект Айвазовського, біля дачі Стамболі
Жертвам більшовицького терору На території Старого міста біля Іверської церкви. Встановлений 2 травня 2005 року у вигляді хреста і присвячений численним жертвам більшовицького терору, що лютував в Криму в роки Громадянської війни
Афанасію Нікітіну На території Старого міста Авторскульптор Валерій Замеховський.
Екіпажу броненосця «Потьомкін» вул. Горького
Довженку Олександру Романовичу вул. Горького Довженку Олександру Романовичу
Підводникам вул. Горького
В честь 30-річчя перемоги над фашистською Німеччиною
Радянських воїнам, партизанам, підпільникам ріг пр-ту Айвазовського і вул. Назукіна Братська могила радянських воїнів, партизанів, підпільників, 1918–1920 рр.., 1941–1944 рр.. Братська могила радянських воїнів, партизанів, підпільників
Радянським воїнам-визволителям вул. Федька Пам'ятник на честь радянських воїнів-визволителів встановлений у 1970 році в Молодіжному парку. Пам'ятник на честь радянських воїнів-визволителів