Позатропічний циклон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уявна схема позатропічного циклону. Сині та червоні стрілочки вказують напрямок вітру та його відносну температуру, символ «L» вказує на зону низького тиску. Теплий, холодний атмосферні фронти і фронт оклюзії позначені стандартними символами.

Позатропічні циклони, інколи відомі як циклони помірних широт або хвильові циклони — тип циклонів, що визначається як погодні системи низького тиску та синоптичній шкалі, що трапляються на середніх широтах та не мають ані тропічних, ані полярних характеристик. Такі циклони виникають в районі атмосферних фронтів та вимагають існування бароклинної зони, що характеризується горизонтальним градієнтом температури і точки роси[1]. Позатропічні циклони є типовими явищами на більшій частині Земної кулі, що, разом з антициклонами, відповідають за зміни погоди, викликаючи хмарність, опади, сильні вітри і грози.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Dr. DeCaria (7 грудня 2005). ESCI 241 – Meteorology; Lesson 16 – Extratropical Cyclones via the Internet Wayback Machine. Department of Earth Sciences, Millersville University. Архів оригіналу за 8 лютого 2008. Процитовано 21 червня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]