Омега (спецпідрозділи НГУ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окремий загін спеціального призначення «Омега»
Нарукавний знак підрозділу
Засновано 4 квітня 2003 року
Країна  Україна
Вид  Національна гвардія
(2014—дотепер)
 Внутрішні війська
(2003—2014)
Тип спеціальні сили
Роль звільнення заручників і повітряних суден,
нейтралізація небезпечних злочинців,
охорона фізичних осіб
У складі Центр спеціального призначення Національної гвардії України (в/ч 3073)
Пункт базування Київ, Харків, Одеса, Львів, Олександрія
Війни/битви

Війна на сході України

Російське вторгнення в Україну (2022)

Вебсайт sf-omega.com.ua

Медіафайли на Вікісховищі

Окремий загін спеціального призначення «Омега» (від грец. ωμέγα) — 6-ть підрозділів (у статусі батальйонів) спеціального призначення, що входять до складу окремої військової частини прямого підпорядкування командувачу НГУ — Центру спеціального призначення Національної гвардії України (в/ч 3073)[1], створені у першу чергу для боротьби з тероризмом на території України (основне завдання у мирний час), а з 2014 — легендарні бойові підрозділи спецпризначення у російсько-українській війні.

Основними завданнями загонів є захист та охорона життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, у взаємодії з правоохоронними органами забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій, участь у відсічі збройної агресії проти України.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Загін особливого призначення «Омега» був заснований 4 квітня 2003 року наказом командувача Внутрішніх військ МВС України. Підрозділ укомплектований десантниками, бойовими плавцями і фахівцями по гірській підготовці. За основу геральдичної символіки та назви даного утворення силових структур узято літеру омега. Назва «Омега» в МВС не випадково постала, бо «омега» є останньою літерою грецької абетки (грец. ωμέγα), тобто — бути заключним (і мати «останнє слово» також).

Окремий загін дислокується в селищі Нові Петрівці Київської області на базі в/ч 3027 та навчального центру Національної гвардії.

Підрозділ був сформований у складі окремої бригади спеціального призначення Внутрішніх військ МВС України «Барс» для виконання спецзаходів по боротьбі з тероризмом в умовах крайнього ускладнення обстановки. У 2015 р. був виведений зі штату бригади та підпорядкований Головному управлінню НГУ. Особовий склад має високу підготовку, навчений проведенню антитерористичних заходів, звільненню заручників, ліквідації незаконних збройних формувань, охороні особливо важливих фізичних осіб.

А 12 січня 2014 р. було прийнято рішення про сумісну службу «Омеги» зі спецпідрозділом «Вега» проти тероризму[3].

Після відновлення Національної гвардії України «Омега» виведена із складу бригади «Барс» і має центральне підпорядкування.

В рамках реформи окремих загонів спеціального призначення Національної гвардії України, після затвердження Положення про загони спеціального призначення НГУ в 2018 році, всі загони спеціального призначення мають умовне найменування «Омега».

Спецпризначенці здобували досвід бойових дій упродовж усіх 9 років війни, спочатку у АТО (ООС) на сході країни, пізніше – у боях за Київщину.

З початку 2022 року ОЗСП Центрального Територіального управління Національної гвардії України не покидало Донеччину. Саме тут група цього загону зустріла повномасштабне вторгнення ворога. А одна із груп – здійснила секретну спецоперацію порятунку артилеристів морської піхоти ЗСУ, яким вдалося вийти з Азовсталі.

03 листопада 2022 року на базі підрозділів «Омега» наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.09.2022 року № 600 створений Центр спеціального призначення НГУ, який теж отримав умовне позначення «Омега». Основна мета створення цього центру є централізоване керівництво загонами спецпризначенців, для їх більш ефективної взаємодії на полі бою з іншими силовими підрозділами та між собою. Начальником центру призначено генерал-майора Павла Федоровича Яцюка.

Завдання Центру спеціально призначення «Омега»: у взаємодії з органами військового управління, військовими частинами (підрозділами) Національної гвардії України та правоохоронними органами забезпечити участь загонів спеціального призначення в оперативному реагуванні щодо забезпечення захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від кримінальних та інших протиправних посягань, громадської і державної безпеки, захисту державного кордону, припинення дій незаконних воєнізованих або збройних формувань, терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій, терористичної діяльності, а у взаємодії зі Збройними Силами України - забезпечити участь у відсічі збройної агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення бойових (спеціальних) дій.

27 липня 2023 року на Одещині бійців спецпідрозділу «Омега» привітали з нагоди річниці створення окремого загону спеціального призначення Південного Одеського територіального управління Національної гвардії України та вручили нагороди. Також відбулась урочиста церемонія передачі загону до складу Центру спеціального призначення НГУ.[1]

Станом на жовтень 2023 року під керівництвом Центру спеціального призначення діють шість окремих загонів спеціального призначення, які спеціалізуються на виконання надскладних завдань. До складу загонів входять зокрема: снайпери, бойові водолази, підривники, спеціалісти у сфері застосування дронів та робототехніки.

Структура[ред. | ред. код]

  • Центр спеціального призначення Національної гвардії України[4]
  • 1-й окремий (київський) загін ЦСП НГУ «Омега»
  • 2-й загін (харківський) ЦСП НГУ «Омега»
  • 3-й загін (одеський) ЦСП НГУ «Омега»
  • 4-й загін (львівський) ЦСП НГУ «Омега»
  • 5-й загін (олександрійський) ЦСП НГУ «Омега»
  • (6-й - неоф.) окремий загін технічної розвідки та засобів вогневого ураження ЦСП НГУ «Омега» (м. Київ).

Символіка[ред. | ред. код]

Гаслом загонів спеціального призначення «Омега» – «За нами останнє слово». Воно стало символом волі та відваги, адже незважаючи на всі труднощі та виклики, омегівці готові встояти до кінця і викласти всі свої зусилля, щоб досягти своєї мети та захистити державу. «Омега» – остання літера у грецькій абетці.

Череп (каратель) – міжнародний знак спецпризначенців.  Череп символізує той факт, що спецпризначенці готові стати на лінію вогню та виконувати завдання навіть в найбільш смертельно небезпечних ситуаціях.

Участь у виконанні бойових завдань[ред. | ред. код]

  • У січні 2005 року особовий склад спецпідрозділу брав участь у забезпеченні безпеки вищих посадових осіб України під час інавгурації президента В. Ющенка[5]
  • 15 квітня 2014 спецпідрозділ внутрішніх військ МВС «Омега», спецназ МВС і спецпідрозділ СБУ «Альфа» зайняли аеродром у Краматорську; як повідомив радник міністра внутрішніх справ України Станіслав Речинський, жертв і постраждалих серед силовиків не малося[6].
  • після початку антитерористичної операції в Маріуполі, 17 квітня 2014 співробітники «Омеги» були перекинуті до цього населеного пункту[7][8]
  • 24 квітня 2014 військовослужбовці «Омеги» і військові частини Національної гвардії брали участь у штурмі Слов'янська[9], а 5 травня 2014 бійці підрозділу «Омега» і «Ягуар» знову вступили в бій, змусивши відступити велику групу бойовиків, що йшла на прорив з міста.[10][неякісне джерело]
  • 11 липня 2015 Спецпідрозділ МВС «Омега» терміново відправили в Мукачеве, де сталася стрілянина між представниками місцевого «Правого сектора» та охоронцями однієї з фірм нардепа Ланьо.[11]
  • 24 лютого 2022 Бійці спецпідрозділу знищили блокпост ЗСРФ розвідвзводу 25-ї мотострілецької дивізії за підтримки одного танку 200-ї мотострілецької бригади на північно-східному перехресті доріг Окружної дороги Харкова (виїзд на Циркуни) східної околиці міста Харків: у результаті «нальоту» було знищено один танк Т-80БВМ, дві МТ-ЛБ та до 10 військовослужбовців ЗСРФ.
  • 27 лютого 2022 Знищення ДРГ противника в місті Харків (ХСШ № 134), у результаті штурмових дій втрати живої сили противника склали до 20 в/с 76-ї десантно-штурмової дивізії РФ.
  • 07 березня 2022 Відбиття прориву ДРГ противника в районі східної околиці міста Харків, відбиваючі напад на блок-пост «Роза Ветров». Противник змушений був відступити під прикриттям артилерії, оскільки зазнав значних втрат, знищені 11 в/с ЗС РФ.

Втрати[ред. | ред. код]

  1. 24 березня 2015 року загинув капітан Шпак Ігор Олегович[12];
  2. 28 березня 2015 року загинув солдат Твердохліб Микола Миколайович[13];
  3. 03 червня 2017 року загинув полковник Бойко Олександр Олександрович[14];
  4. 27 лютого 2022 року загинув головний сержант Андрієвський Вадим Леонідович[15];
  5. 07 березня 2022 року загинув підполковник Орлов Олександр Олександрович[16]; Присвоєно звання "Герой України";
  6. 12 березня 2022 року загинув старший лейтенант Головко Віктор Олександрович[17]. Присвоєно звання "Герой України";
  7. 12 березня 2022 року загинув майор Собків Роман Васильович[18]. Присвоєно звання "Герой України";
  8. 18 березня 2022 року загинув капітан Смілін Сергій Сергійович[19];
  9. 12 травня 2022 року загинув старший сержант Митюк Павло Михайлович[20];
  10. 30 травня 2022 року загинув полковник Аллеров Владислав Юрійович[21]. Присвоєно звання "Герой України";
  11. 08 червня 2022 року загинув капітан Цеков Євгеній Олегович[22];
  12. 27 червня 2022 року загинув солдат Антоненко Дмитро Олександрович[23];
  13. 12 липня 2022 року загинув головний сержант Грабчак Максим Геннадійович[24];
  14. 13 серпня 2022 року загинув капітан Манько Вадим Олександрович[25][26]. Присвоєно звання "Герой України";
  15. 22 серпня 2022 року загинув майор Зеленюк Вадим Сергійович[27][28]. Присвоєно звання "Герой України";
  16. 03 вересня 2022 року загинув капітан Фомін Олександр Андрійович;
  17. 03 вересня 2022 року загинув старший сержант Мирошниченко Едуард Сергійович;
  18. 11 вересня 2022 року загинув майстер-сержант Алфімов Сергій Олександрович[29][30];
  19. 11 листопада 2022 року загинув майстер сержант Бондар Ярослав Сергійович;
  20. 11 листопада 2022 року загинув капітан Тітюцький Дмитро Олександрович;
  21. 17 грудня 2022 року загинув молодший лейтенант, старший офіцер 2-ї бойової групи Кутний Тарас Олегович [31];
  22. 17 грудня 2022 року загинув капітан Саєнко Микола Васильович;
  23. 17 грудня 2022 року загинув молодший лейтенант Угровецький Роман Миколайович;
  24. 18 лютого 2023 року загинув старший лейтенант Грама Олег Анатолійович;
  25. 22 березня 2023 року загинув лейтенант Гардт Віталій Віталійович;
  26. 31 березня 2023 року загинув майор Лоюк Анатолій Миколайович;
  27. 06 лютого 2024 року загинув старший офіцер Сабіров Марат Ільшатович [32];
  28. 06 лютого 2024 року загинув старший лейтенант Любий Артем Вікторович.

Командування[ред. | ред. код]

Діючий командний склад Центру спеціального призначення НГУ «Омега»:

  • Начальник Центру - генерал-майор Павло ЯЦЮК;
  • Головний сержант Центру - головний сержант Юрій ТРАЧУК;
  • Перший заступник начальника Центру - полковник Костянтин КОРНІЦКИЙ;
  • Начальник штаба Центру- полковник Микола ІВАЩЕНКО;
  • Заступник начальника Центру з логістики - підполковник Антон Черних.

Керівники спецпідрозділів «Омега»:

Положення про загони спеціального призначення Національної гвардії України[ред. | ред. код]

I. Загальні положення[ред. | ред. код]

1. Це Положення визначає основні завдання, функції та порядок діяльності загонів спеціального призначення (далі - загони), що входять до складу територіальних управлінь Національної гвардії України.

2. Загони призначені для вжиття заходів щодо захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, оперативного реагування на дії незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій, припинення терористичної діяльності, що пов’язані з підвищеним ризиком для життя та здоров’я військовослужбовців та потребують від особового складу високого рівня професійної підготовки.

3. Загони мають умовне найменування «Омега».

4. У своїй діяльності загони керуються Конституцією України, Законом України «Про Національну гвардію України», іншими законами України, чинними міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Міністерства внутрішніх справ України та інших центральних органів виконавчої влади, наказами, директивами, розпорядженнями та дорученнями командувача Національної гвардії України, наказами та розпорядженнями начальника територіального управління, а також цим Положенням.

5. Загони виконують покладені на них завдання у взаємодії з правоохоронними органами, Збройними Силами України, Управлінням державної охорони України, іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями, органами місцевого самоврядування, органами прокуратури, органами державної влади, громадськими об’єднаннями та релігійними організаціями, а також адміністрацією і режимними органами об’єктів, що охороняються, та населенням.

Затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20 грудня 2018 року № 1036

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Спецпризначенці «ОМЕГИ» отримали нагороди
  2. Про затвердження Положення про загони спеціального призначення Національної гвардії України. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 22 червня 2022. 
  3. «Омегу та Вегу об'єднали для боротьби з тероризмом!» (12 січня 2014) — сайт «Український мілітарний портал». Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 8 лютого 2014. 
  4. Працює «Омега». Фільм про спецпризначенців Національної гвардії України «Лють
  5. Руслан Ярмолюк. Спецпідрозділ «Омега» — на варті порядку під час інавгурації нового президента України [Архівовано 16 жовтня 2011 у Wayback Machine.] // «Подробности. UA» от 23 января 2005
  6. Дарья Ивашкина. МВД Украины: При штурме аэродрома в Краматорске никто из силовиков не пострадал [Архівовано 12 травня 2014 у Wayback Machine.] // «Комсомольская правда» от 16 апреля 2014
  7. Украина перебросила спецназ Омега в Мариуполь [Архівовано 12 травня 2014 у Wayback Machine.] // «Аргументы неделі» от 17 апреля 2014
  8. «Исполняющий обязанности министра внутренних дел Украины Арсен Аваков сообщил в Facebook… в настоящее время продолжается операция, на улицах работают патрули милиции. Ранее к ним прибыло подкрепление в виде спецназа „Омега“»
    Руслан Федорович/17/avakov/ Аваков сообщил о гибели трех человек в Мариуполе // LENTA.RU от 17 апреля 2014
  9. Спецназ «Альфа» в Славянске не выполнил приказ, под пули шли Нацгвардия и «Омега» — журналист [Архівовано 12 травня 2014 у Wayback Machine.] // УНИАН от 25 апреля 2014
  10. Покорение востока: Белый дом призывает Киев расследовать события в Одессе; В Славянске ждут наступление украинской бронетехники. Онлайн-трансляция. Архів оригіналу за 26 червня 2015. Процитовано 9 вересня 2015. 
  11. Спецпідрозділ МВС «Омега» терміново відправили в Мукачевому. Архів оригіналу за 1 серпня 2015. Процитовано 9 вересня 2015. 
  12. Шпак Ігор Олегович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  13. Твердохліб Микола Миколайович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  14. Бойко Олександр Олександрович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  15. Андрієвський Вадим Леонідович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  16. Орлов Олександр Олександрович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  17. Головко Віктор Олександрович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  18. Собків Роман Васильович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  19. Смілін Сергій Сергійович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  20. Митюк Павло Михайлович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  21. Аллеров Владислав Юрійович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  22. Цеков Євгеній Олегович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 21 червня 2022. 
  23. Антоненко Дмитро Олександрович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 28 червня 2022. 
  24. Грабчак Максим Георгійович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 26 липня 2022. 
  25. Манько Вадим Олександрович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 5 вересня 2022. 
  26. Макаренко, Ганна (19 серпня 2022). Прикрывал раненых собратьев: в Харьковской области погиб спецназовец Вадим Манько. NewsRoom (ru-RU). Процитовано 5 вересня 2022. 
  27. Мисливець за головами росіян: український самбіст знищував бронетехніку під Ізюмом, зачищав Сєвєродонецьк та загинув під Авдіївкою
  28. Зеленюк Вадим Сергійович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 10 листопада 2022. 
  29. На фронті загинув громадський діяч із Харківщини
  30. Алфімов Сергій Олександрович | ОМЕГА. sf-omega.com.ua. Процитовано 10 листопада 2022. 
  31. У Львівській громаді попрощаються із захисниками України Тарасом Кутним та Андрієм Підсосним. 
  32. Він був справжнім офіцером: у бою з ворогом загинув Сабіров Марат (ФОТО). 
  33. МОЛОТКОВ, СЕРГІЙ (17 січня 2022). Командир спецпризначенців Нацгвардії пояснив, чому важливо ставити рекорди. Хроники (uk-ua). Процитовано 22 липня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]