Пенн і Теллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пенн і Теллер
Роки активності 1975 — тепер. час
Нагороди
IMDb ID 0181096
Сайт pennandteller.com

Пенн і Теллер (англ. Penn & Teller) — дует американських ілюзіоністів Пенна Джіллетта[ru] і Теллера[ru], які почали виступати разом наприкінці 1970-х. Найбільш відомі численними виступами на сцені й телебаченні. Нині їхнє шоу є сумішшю гумору і фокусів. У виступах Пенн є оповідачем, тоді як Теллер зазвичай не розмовляє взагалі, хоча іноді можна почути його голос або фразу. Вони спеціалізуються на великій кількості різних трюків, розіграшів, а також викритті шахрайства. В останні роки дует став асоціюватися з атеїзмом, науковим скептицизмом і лібертаріанством, зокрема через телешоу Пенн і Теллер: Нісенітниця![en].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Тріо «Asparagus Valley Cultural Society». Теллер, Пен і Крісмер у складі тріо, 1970-і.

Пенн і Теллер познайомилися 10 квітня 1974 року завдяки їхньому спільному другові Вейру Крісмеру. Їхній перший спільний виступ відбувся на фестивалі Ренесансу в Міннесоті[en]19 серпня 1975 року[1]. Вони стали виступати як тріо «Asparagus Valley Cultural Society»[2]. 1981 року Пенн і Теллер відокремилися від Крісмера і стали виступати як дует ілюзіоністів[3].

До 1985 року Пенн і Теллер уже отримали безліч позитивних відгуків за їхнє офф-Бродвей шоу, а також премію Еммі за спеціальний випуск Penn & Teller Go Public на PBS. 1987 року вони почали виступати в Бродвейському театрі. До першої половини 1990-х років дует з'являвся в безлічі популярних телевізійних шоу, таких як Пізно вночі з Девідом Леттерманом[en], Суботнього вечора в прямому ефірі, Вечірнє шоу з Джеєм Лено[en], Пізня ніч з Конаном О'Браєном, Today[ru] та багатьох інших[4].

Пенн і Теллер на 40-й церемонії вручення Еммі, серпень 1988 року

Пенн і Теллер отримали безліч позитивних відгуків від критиків за свої національні гастролі протягом 90-х років. Дует також з'явився в науково-фантастичному телесеріалі Вавилон-5 у ролі комедіантів в епізоді День мертвих[5]. З'явилися в двох епізодах серіалу Шоу Дрю Кері[en] в ролі Фенна і Геллера, в декількох епізодах телегри Hollywood Squares[en] від 1998 до 2004 року, а також у безлічі інших телешоу і серіалах. У мультсеріалі Сімпсони, епізодах Hello Gutter, Hello Fadder і The Great Simpsina[en], а також у повнометражному мультфільмі Футурама: В дикі зелені далі[ru] з'являються як камео. В музичному відеокліпі 1987 року It's Tricky[en] американського хіп-хоп гурту Run-D. M. C. ілюзіоністи зображують шахраїв; у кліпі 2009 року Waking Up in Vegas американської співачки Кеті Перрі Пенна і Теллера виганяють з номера в готелі Лас-Вегаса.

Від 2003 до 2010 року на телеканалі Showtime виходило шоу Пенн і Теллер: Нісенітниця![en], в якому вони демонструють скептичне ставлення до різних екстрасенсів, релігій, псевдонаук, теорій змов і паранормальної активності. У шоу також критикують багато «звичних» для людей речей, таких як війна проти наркотиків, екологічні проблеми, контроль зброї, фен-шуй, різні організації на зразок PETA і Грінпіс.

Від 5 жовтня до 9 листопада 2011 року на телеканалі Discovery Channel виходило їхнє шоу Пенн і Теллер кажуть неправду[en].

Пенн і Теллер виявляли підтримку громадському руху натуралістичного світогляду Brights[6]. Згідно зі статтею в щомісячному журналі Wired, вони інколи в автографах замість свого підпису пишуть «Бога немає» («there is no God»); у різних інтерв'ю кажуть, що релігія — це бруд; вважають, що фокусникам слід бути скептиками від природи і вони наслідують традиції Гаррі Гудіні, який висміював спіритизм[7].

Стосунки поза сценою[ред. | ред. код]

В інтерв'ю для соціального новинного сайту «Reddit» Пенн Джіллетт відповів на 10 запитань від співробітників сайту; Пенн брав участь у відеоінтерв'ю Big Think[en], де розповів про їхні взаємини. Вони мають кілька спільних інтересів і є близькими друзями — діти Пенна сприймають Теллера як близького родича. Джіллетт стверджує, що на відміну від таких відомих дуетів, як Дін Мартін і Джері Льюїс, Джон Леннон і Пол Маккартні, заснованих на глибокій прихильності один до одного, їхні ділові стосунки і дружба побудовані на взаємній повазі.[8][9]

Нагороди[ред. | ред. код]

Пенн і Теллер на церемонії вручення зірки на голлівудській «Алеї слави» в 2013 році

2001 року дует отримав нагороду Г'ю Гефнера «Hugh M. Hefner First Amendment Award[en]»[6]. 5 квітня 2013 року їх нагороджено 2494-ю зіркою слави на голлівудській «Алеї слави» за їхні досягнення протягом усієї спільної кар'єри тривалістю більш ніж 35 років. Їхня зірка міститься недалеко від зірки славетного американського ілюзіоніста Гаррі Гудіні, а також вниз по вулиці від Магічного замку[en][10][11][12].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

У телешоу «Хто обдурить Пенна і Теллера?» фокусники з усього світу намагаються здивувати Пенна і Теллера, і якщо ті не можуть розгадати секрету трюку, то вручають спеціальну нагороду.

Книги[ред. | ред. код]

Інше[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

  • Penn & Teller's Smoke and Mirrors (не випущена, планувався випуск до 1995)[13]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пенн Джіллетт (19 серпня 2013). Twitter / pennjillette: 36 years ago today,Teller and ... (англ.). Twitter. Процитовано 31 серпня 2013.
  2. Ferrel, Anne "Nita" (27 березня 2003). Frequently Asked Questions About the Bad Boys of Magic... PennAndTeller.com. Архів оригіналу за 2 лютого 2008. Процитовано 12 жовтня 2007.
  3. Trillin, Calvin (15 травня 1989). A couple of Eccentric Guys. The New Yorker.
  4. Penn & Teller Booking Agent - Book Penn & Teller Comedian For Corporate and Private Events Worldwide. Artists > Comedy (англ.). Entertainment Booking Agency. Процитовано 31 серпня 2013.
  5. Penn & Teller on Babylon 5 (англ.). 13 липня 2004. Процитовано 31 серпня 2013.
  6. а б The Brights' Net - Enthusiastic Brights (Page 2). The-Brights.net. Процитовано 1 жовтня 2013.
  7. Gagnon, Geoffrey (November 2006). The Illusionists. Faces of the New Atheism. Wired Magazine. Процитовано 14 березня 2010. Never shy about their atheism (Penn's got the Nevada license plates ATHEIST and GODLESS), the two have been raising their voices – even the oft-silent Teller – to decry the muddying line between church and state... Sometimes they'll even sign autographs with "There is no God."
  8. Пенн и Теллер (4 жовтня 2011). IAMA: Penn and Teller | reddit's top ten questions. YouTube. Процитовано 23 жовтня 2013.
  9. Пенн Джіллет (13 червня 2011). Penn Jillette: Penn and Teller Are Not Lovers. YouTube. Процитовано 23 жовтня 2013.
  10. Magicians Penn & Teller get star on Hollywood Walk of Fame. MercuryNew.com. 5 квітня 2013. Процитовано 6 квітня 2013.
  11. Magicians Penn & Teller Get Star On Walk Of Fame. 5 квітня 2013. Процитовано 6 квітня 2013.
  12. Magicians Penn & Teller Honored With Star on Hollywood Walk of Fame. bhcourier.com. 5 квітня 2013. Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 6 квітня 2013.
  13. Desert Bus (Sega CD) - Angry Video Game Nerd (AVGN) (рос.). Процитовано 12 січня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]