Прапор Острова Різдва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор зовнішньої території Острів Різдва
Прапор зовнішньої території Острів Різдва
Пропорції 1:2
Затверджений 14 квітня 1986 (де-факто)
26 січня 2002 (де-юре)
Кольори
зелений
синій
жовтий
білий
Приналежність Острів Різдва

CMNS: Прапор зовнішньої території Острів Різдва у Вікісховищі

Прапор Острова Різдва — офіційний прапор австралійської території в Індійському океані, Острів Різдва. Неофіційно прийнятий в 1986 році, після перемоги на конкурсі. Автором прапора є Тоні Коуч (англ. Tony Couch) з Сіднея (Австралія). Прапор отримав офіційний статус в 2002 році.

Прапор є синьо-зеленим діагональним біколором. На синій частині прапора розташоване сузір'я Південний Хрест, на зеленій — місцевий тропічний птах «золотий боцман» (лат. Phaethon lepturus fulvus, англ. Golden Bosun), різновид білохвостого фаетона. У центрі прапора розташований контур острова зеленого кольору у жовтому диску.

Історія[ред. | ред. код]

У 1986 році Асамблея острова Різдва оголосила конкурс на найкращий проєкт прапора і герба території. Був встановлений призовий фонд у розмірі $ 100. Переміг проєкт Тоні Коуча, житель Сіднея, який раніше працював на острові Різдва. Новий прапор був представлено 14 квітня 1986 року. Перша спроба зробити прапор офіційним сталася в 1995 році, проте вона виявилася невдалою. Згодом, у 2001 році, це питання було вирішене. У День Австралії (26 січня) 2002 р. прапор був оголошений офіційним прапор Острова Різдва.

Символізм[ред. | ред. код]

Синє поле уособлює море, яке оточує острів, зелене поле — пишну рослинність острова. Південний хрест уособлює зв'язок з Австралією, а також його розташування в південній півкулі. Птах «золотий боцман» — мешканець острова. Жовтий диск являє собою історію видобутку фосфоритів на острові.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Острів Різдва в темах