Прапор Сенегалу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Сенегалу
Прапор Сенегалу
Використання
Пропорції 2:3
Затверджений 20 серпня 1960
Кольори
зелений
жовтий
червоний
Тип державний
Приналежність Сенегал

CMNS: Прапор Сенегалу у Вікісховищі

Прапор Сенегалу — один з офіційних символів держави Сенегал. Прийнятий 20 серпня 1960 року. Походить від прапора Федерації Малі.

Опис[ред. | ред. код]

Прямокутне полотнище, що складається з трьох вертикальних рівновеликих смуг — зеленої, золотої та червоної. У центрі золотої смуги вміщена зелена п'ятипроменева зірка.

На практиці замість золотої смуги здебільшого використовується жовта.

Відношення ширини прапора до його довжини – 2:3.

Символічне значення кольорів прапора[ред. | ред. код]

Уряд Республіки Сенегал використовує таке тлумачення кольорів на прапорі:

«Зелений для мусульман є кольором Пророка, для християн це — символ надії, для анімістів — символ родючості.

Золото — знак багатства, символізує плоди праці народу, віддаючи пріоритет вирішенню економічних проблем, вкладених у підвищення рівня культури. Це - друга мета сенегальської нації. Золото відповідає жовтому кольору, кольору мистецтва та писемності, кольору розуму.

Червоний колір нагадує колір крові, колір життя, пам'ять про жертви, понесені всією сенегальською нацією, а також — гаряче прагнення і силу дії, які надихають кожного з її синів у боротьбі проти недорозвинення.

Зірка — досить поширений знак у негро-африканській символіці. Її п'ять променів символізують знання Сенегалу на п'яти континентах. Вона представляє небо і високі духовні прагнення, особливо у народу, який живе не тільки рисом і хлібом. Її зелений колір символізує надію та висловлює молоду незалежність Республіки Сенегал»[1].

Зелений, жовтий і червоний - основні панафриканські кольори.

Історія[ред. | ред. код]

25 листопада 1958 року Сенегал отримав статус автономної держави (Республіка Сенегал) у складі Французької співдружності.

Федерація Малі

4 квітня 1959 року Республіка Сенегал та Суданська Республіка (колишній Французький Судан, сучасна Республіка Малі) об'єдналися у Федерацію Малі, прапором якої стало полотнище з рівновеликих вертикальних смуг панафриканських кольорів — зеленого , жовтого і червоного, з чорним стилізованим зображенням людини - канагою. Під цим прапором Федерація Малі 20 червня 1960 року стала незалежною державою. Але вже через 2 місяці, 20 серпня 1960 року Сенегал вийшов зі складу Федерації Малі, зберігши її прапор, зі заміною догонського символу канаги на зелену п'ятипроменеву зірку.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.
  1. https://sec.gouv.sn/symbolique-nationale (фр.). Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 31 серпня 2021.