Відносини Молдова — НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Співробітництво між Молдовою і НАТО почалось ще в 1992 році, вона приєдналася до Ради північноатлантичного співробітництва, перейменованого в Раду євроатлантичного партнерства в 1997 році. І зразуж у 1994 році Молдовою приєднується до Партнерства заради миру. НАТО і Республіка Молдова активно співпрацюють у різних сферах, і постійно поглиблюють практичне співробітництво в багатьох сферах. Індивідуальний План дій партнерства країни викладає свою програму співпраці з НАТО.

Молдова прагне наблизитися до стандартів країн євроатлантичного альянсу. Ступінь співробітництва між НАТО та Молдовою, в кінцевому рахунку залежить від готовності країни продовжувати свій демократичний процес реформ і зміцнення існуючих демократичних інститутів.

Члени і партнери НАТО в Європі
   Члени НАТО
   План дій щодо членства
   Індивідуальний партнерский план
   Партнерство заради миру

Співробітництво з НАТО

Області співробітництва, плани реформ і політичних процесів діалогу детально викладені в індивідуальному партнерстві плану Молдови, який спільно погодженою з НАТО. Основні напрями співпраці включають підготовку стратегічних документів для реформ, планування оборонних бюджетів і підвищення військової освіти і підготовки кадрів в Молдові.

За підтримки реформ, другим ключовим завданням співпраці НАТО з Молдовою є розвиток здатності сил 22-го миротворчого батальйону до взаємодії з силами країн НАТО, особливо в кризових ситуаціях та операціях з підтримання миру. Молдова також працює разом з НАТО та країнами-партнерами в широкому діапазоні інших областях в рамках Партнерства заради миру (ПЗМ) та Ради євроатлантичного партнерства (РЄАП).

Основні напрямки співробітництва

Співпраця в галузі безпеки

Завдяки регулярним навчанням, Молдова прийняла заходи по приведенню своїх сил ближче до повної сумісності з військами союзників.Молдова оголосила кількість одиниць, доступних для заходів ПЗМ, на індивідуальній основі для пітримки миротворчого контингенту. П'ять молдавських вертольотів в даний час підтримують місію ООН в Афганістані.[1]

Молдова також виділила військовий аеродром та інші об'єкти для підготовки кадрів для діяльності ПЗМ. Молдова бере участь у боротьбі з тероризмом шляхом участі в Плані дій партнерства по боротьбі з тероризмом (ПАП-Т). Це включає в себе співпрацю з союзниками по зміцненню національних контртерористичних можливостей навчання та підвищення безпеки кордонів та інфраструктури.

Робота з підвищення військової освіти і підготовки кадрів в Молдові орієнтована на Військовий інститут та операцій з підтримання миру Навчального центру, у який йде тісна співпраця з експерти НАТО.

НАТО не має прямої дії в процесі врегулювання конфлікту в регіоні Придністров'я. Тим не менш, генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що позиція Альянсу залишаються тимиж, що всі стамбульські зобов'язання, зроблені Росією повинні бути виконані, в тому числі, що стосуються вилучення російської зброї і боєприпасів, що зберігаються в регіоні Придністров'я.

Захист і реформа сектора безпеки

Оборона і правоохоронf системи є основними напрямками співробітництва. НАТО і союзники мають значний досвід, який Молдова може черпати в цій області. НАТО підтримує широкий демократичний та інституційний і судовий процес реформ, що реалізовується в Молдові. Молдова у розробці стратегічних документів щодо реформи сектора оборони і безпеки. Ці документи необхідні для проведення огляду стратегічної оборони. Консультації також проводяться, необхідні для створення прозорого планування та оборонних бюджетів, яка буде ключовими інструментами для проведення та реалізації Стратегічного аналізу оборони.

НАТО і союзники і надалі надаватимуть допомогу Молдові у створенні сучасної, мобільної, високої готовності, добре обладнаниної армії, яка взаємодієтиме з союзниками. Молдавська участь в плануваннях та аналізу ПЗМ (ППА), з 1997 року, грає важливу роль в цьому процесі. Ключові проекти реформ включають поліпшення структури командування і контролю, військова логістика, управління персоналом, навчання та зміцнення потенціалу прикордонних патрульних Молдови.

Планування цивільної безпеки

Для Молдови, планування на випадок надзвичайних ситуацій є одним з пріоритетних напрямків співпраці з союзниками. Завдяки участі в заходах, організованих НАТО. Молдова розвиває інформаційну обізнаність громадян у разі надзвичайних ситуацій та катастроф і можливості їх попередження. У консультації з союзниками, країна також працює на підвищення правової бази для боротьби з такими надзвичайними ситуаціями, і працює над створенням інформаційної кризової системи цивільного координаційної діяльності у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Наука і довкілля

Молдова отримала гранди близько 18 спільних проектів. Проекти включають в себе сейсмічні дослідження щодо зниження ризику і діяльності з моніторингу річок. Молдова планує збільшити наукову співпрацю. Основні напрямки розвитку може бути дослідження боротьби з тероризмом, видалення небезпечних хімічних речовин і зниження ризику і зменшення наслідків радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

Партнерство для Цільового фонду миру допомогла забезпечити ідентифікацію і переупаковку близько 1200 тонн небезпечних хімічних речовин і добрив. Тепер акцент буде зміщений до руйнування цих речовин.

Суспільна інформація

Молдова і НАТО спрямовані на поліпшення інформованості громадськості та доступ до інформації про НАТО і переваги співпраці між НАТО і Молдови. За підтримки Управління громадської дипломатії НАТО, Центр інформації та документації по НАТО був відкритий в Кишиневі при державному університеті в жовтні 2007 року НАТО також підтримує Молдову в поліпшенні підготовки громадської інформації фахівців в рамках збройних сил країни.

Галерея

Див. також

Примітки

Посилання