Лабіовелярний приголосний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лабіовелярні приголосні — удвічі зчленовані приголосні в м'якому піднебінні та губах, такі як [k͡p]. Термін, який також може належати до лабіалізованих велярних звуків, таких як [kʷ] та апроксимант [w].

Удвічі зчленовані лабіовелярні звуки[ред. | ред. код]

Справжні вдвічі зчленовані лабіовелярні зустрічаються як проривні й носові звуки в більшості мов Східної та Центральної Африки (наприклад, у прізвищі Лорана Ґбаґбо — колишнього президента Берега Слонової Кістки); вони існують у багатьох Нігеро-конголезьких мовах, також у мовах убангійських, чадських й центральносуданських мовних родин, відносно поширені у східній частині Нової Гвінеї. Вони включають у себе звуки [k͡p, ɡ͡b, ŋ͡m]. Щоб вимовити їх, треба спробувати сказати [k, ɡ, ŋ], але після стулити губи, начебто вимовляючи звуки [p, b, m], а потім просто розтулити губи. Зазначте, що в той час як 90% оклюзії перекриваються, початок велярного відбувається трохи заздалегідь перед лабіальним, а закінчення губного — трохи згодом після велярного, тому вимовляється попередній голосний так, якби він передував велярному, тоді як наступний звучить так, якби він передував лабіальному голосному. Таким чином, порядок літер у звуках ⟨k͡p⟩ та ⟨ɡ͡b⟩ не довільний, а зумовлений їхніми фонетичними деталями.

У мові йєле Папуа-Нової Гвінеї є обидва лабіовелярних і лабіоальвеолярних приголосних. Лабіовелярні проривні й носові звуки також зустрічаються у в'єтнамській мові, хоча й тільки наприкінці слів.

МФА Опис Приклад
Мова Орфографія МФА Значення
k͡p Глухий лабіовелярний проривний Логба ò-kpàyɔ̀ [ò-k͡pàjɔ̀] 'Бог'
ɡ͡b Дзвінкий лабіовелярний проривний Еве Ewegbe [ɛβɛɡ͡be] мова еве'
ŋ͡m Лабіовелярний носовий приголосний В'єтнамська мова cung [kuŋ͡m] 'сектор'

Ці звуки є скоріше окремо взятими приголосними, ніж групами приголосних. Наприклад, мова еґґон протиставляє варіанти, маючи в собі звуки /bɡ/ та /ɡb/ окремо від /ɡ͡b/. Ігноруючи тон, ми маємо:

Одиночний приголосний Послідовність із двох приголосних
pom заганяти kba копати
abu собака bɡa бити, убивати
aku кімната ak͡pki шлунок
ɡom ламати ɡ͡bɡa подрібнювати
k͡pu умирати kpu становитися на коліна
ɡ͡bu прибути ɡba розділити

Схожі фонеми[ред. | ред. код]

Удвічі зчленовані лабіовелярні звуки[ред. | ред. код]

Деякі мови, особливо у Папуа-Новій Гвінеї та у Вануату, комбінують лабіовелярні приголосні з лабіовелярною лабіалізацією, аж до [k͡pʷ], [ŋ͡mʷ]. Мертва мова Волов мала передназалізовний лабіовелярний проривний із лабіалізацією [ᵑᵐɡ͡bʷ].

Інші варіанти[ред. | ред. код]

Лабіовелярні проривні також зустрічаються як абруптивний [k͡pʼ] та імплозивный [ɠɓ] приголосні звуки (перемичка була видалена для зручності читання). Лабіовелярні апроксиманти можуть бути в мовах на зразок японської. Губно-губні клацальні звуки деколи теж вважаються лабіовелярними приголосними, хоча існують суперечки щодо справедливості такої класифікації.

Примітка[ред. | ред. код]

Для позначення цих звуків можна іноді побачити замість диграфів лігатури з перемичкою:

Слід мати на увазі, що, хоча такі символи зрозумілі, вони не санкціоновані МФА та не мають значень у Юнікоді. Вони можуть бути визначені як спосіб відображення в шрифті OpenType диграфів gb і kp.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ladefoged, Peter; Maddieson, Ian (1996). The Sounds of the World's Languages. Oxford: Blackwell. ISBN 0-631-19814-8. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]