Зал чекання: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Avatar6 (обговорення | внесок)
м Viktor Legend перейменував сторінку з Зал очікування на Зала очікування
(Немає відмінностей)

Версія за 11:49, 25 лютого 2016

Зал вильоту в аеропорту Штутгарта

За́ла очі́кування - місце на вокзалі, обладнане для тривалого перебування очікувальників (пасажирів). Одне з найважливіших приміщень в структурі будівлі. [1] Є невід'ємною частиною автостанції, аеропорту, вокзалу, порту. [2]

Може проектуватися як окреме приміщення або у складі загального пасажирського залу. В останньому випадку зал очікування об'єднують з вестибюлем і касовим залом. При цьому, приміщення прийнято розділяти на функціональні зони за допомогою рекламних стендів, торговельних павільйонів, меблів та іншими способами.

На території великих вокзалів зали очікування можуть створюватися для окремих категорій пасажирів (транзитних, пасажирів з дітьми тощо). Вони часто безпосередньо або опосередковано з'єднуються з вестибюлем, буфетами, виходами на перон тощо. При проектуванні внутрішнього простору вокзалів задача поділу пасажиропотоків є однією з найважливіших [3].

Зали очікування зазвичай обладнані значною кількістю крісел (лавок), іншими меблями (столики, дивани тощо) [4]. Сучасні зали очікування нерідко забезпечені електронними табло та іншими засобами оперативної інформації [5], точками доступу Wi-Fi. Пасажири користуються подібними приміщеннями безкоштовно. При цьому, користування залами очікування підвищеної комфортності може бути безкоштовним тільки для певних категорій пасажирів.

Див. також

Примітки

  1. Іонов Б.В. Архітектура ... - С. 36-37
  2. Морозов С. Ю. Транспортне право ... - С. 228
  3. Посібник до СНиП II-85-80 ... - 29-30
  4. Іонов Б.В. Архітектура ... - С. 37
  5. Галузеві норми ... - п. 15.13 (Пристрої зв'язку та сигналізації)