Банош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Банош
Бануш (банош) в ресторані у Львові
Тип Каша
Походження
Час приготування 50 хвилин
Необхідні компоненти Кукурудзяна крупа, бринза, сметана
Зазвичай використовувані компоненти Вода, вурда, вершки, шкварки, сало, копчене сало, шинка, бекон, гриби, м'ясо, цибуля, часник, сіль, перець чорний мелений, зелень петрушки
137 ккал (574 кДж)
Харчова
цінність
(на порцію)
4,2 г
7,8 г

Ба́нуш або ба́нош — в'язка кукурудзяна каша, зварена на вершках або сметані, заправлена шкварками, грибами та бринзою тощо. Страва української національної кухні, поширена в карпатському регіоні, зокрема, належить до гуцульської кухні.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово бануш, банош, балмуш походить від рум. balmoș, balmuș, що своєю чергою, запозичене через болг. балмуш з тур. bulamaç («борошняна каша для дітей»), утвореного від bulmak («перемішувати»)[1].

Рекорди[ред. | ред. код]

Національний рекорд України з приготування баноша встановлено 11 січня 2020 року в Івано-Франківську. В спеціально виготовленому казані за орудою п'ятьох шеф-кухарів зварили 1420 літрів страви[2].

Рецепти[ред. | ред. код]

Існує безліч варіацій приготування баноша. Поширеним є приготування на 3 склянках сметани та її кип'ятінням. Тоді поступово висипають 1 склянку кукурудзяного борошна без перемішування. В такому стані залишають варити на 15 хвилин. Потім отриману масу ділять на дві частини і варять кожну окремо 5 хвилин до стану формування масла. Оригінальний рецепт баноша є від кухаря Євгена Клопотенка[3][4].

Виготовляли банош у гірських районах та передгір'ях Карпат головним чином на свята для гостей. Їли з бринзою, сиром[5]. В Карпатах також поширена страва яку називають кулеша або токан, головною відмінністю від баноша є те що її готують на окропі. Дещо іншу консистенцію має мамалиґа.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с. — [сторінка?]
  2. УНІАН, 2020.
  3. Душа Закарпаття: банош з бринзою і шкварками від Євгена Клопотенка. Klopotenko (укр.). Процитовано 11 травня 2023.
  4. Готуйте українське. Рецепт баношу з грибами від Євгена Клопотенка. Klopotenko (укр.). Процитовано 11 травня 2023.
  5. Клиновецька Зіновія (1913). СТРАВИ Й НАПИТКИ НА УКРАЇНІ (укр.). Київ-Львів. с. 189. ISBN ISBN 5-88520-094-7. {{cite book}}: Вказано більш, ніж один |pages= та |page= (довідка); Перевірте значення |isbn=: недійсний символ (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]