Нижньодністровський національний природний парк

From Вікіпедія
Jump to navigation Jump to search
Нижньодністровський національний природний парк
Лабіринти Дністра-Турунчука
Лабіринти Дністра-Турунчука
Лабіринти Дністра-Турунчука
46°24′44″ пн. ш. 30°12′37″ сх. д. / 46.41222222224977401° пн. ш. 30.21027777780577850° сх. д. / 46.41222222224977401; 30.21027777780577850Координати: 46°24′44″ пн. ш. 30°12′37″ сх. д. / 46.41222222224977401° пн. ш. 30.21027777780577850° сх. д. / 46.41222222224977401; 30.21027777780577850
Країна Україна
РозташуванняУкраїна Україна
Одеська область,
Білгород-Дністровський район,
Одеський район
Найближче містос. Маяки (Одеський район)
Площа21311,1 га
Засновано2008 р. (13 листопада)
ОператорМіністерство охорони навколишнього природного середовища України
Вебсторінкаnnpp.org.ua
Нижньодністровський національний природний парк. Карта розташування: Одеська область
Нижньодністровський національний природний парк
Нижньодністровський національний природний парк (Одеська область)
Мапа

CMNS: Нижньодністровський національний природний парк у Вікісховищі

Нижньодністро́вський націона́льний приро́дний парк — природоохоронна територія, національний природний парк в Україні, в пониззі річки Дністер. Розташований у межах Білгород-Дністровського та Одеського районів Одеської області.

Парк засновано 13 листопада 2008 року у відповідності до Указу Президента України № 1033. Нижньодністровський національний природний парк входить в десятку найкращих Національних природних парків України.

Зовнішні відеофайли
Гість студії - директор Нижньодністровського НПП ("Встречи на Думской", 21 жовт. 2015 р.)
Пресс-конференция "Инновации в экологическом туризме на природоохранных территориях Черного моря"

Територія (акваторія)

[edit | edit source]
Картосхема пониззя р. Дністер[1].

Загальна характеристика

[edit | edit source]

Загальна площа Нижньодністровського національного природного парку становить 21311,1 га, у тому числі 3700 га земель, що надаються йому в постійне користування, та 17611,1 га земель, що включені до його складу без вилучення у землекористувачів, на яких здійснюється традиційна господарська діяльність з додержанням загальних вимог щодо охорони навколишнього природного середовища.

Найближчий населений пункт — с. Маяки Одеського району, в якому розташований адміністративний будинок № 2 Нижньодністровського національного природного парку. Село Маяки розташоване на лівому березі річки Дністер, за 40 км від м. Одеси.

Зонування території

[edit | edit source]

Нижньодністровський національний природний парк, як і всі інші національні парки, згідно з законом України про ПЗФ (1992)[2], має поділ території на функціональні зони. У межах кожної з цих зон на території Парку встановлюється диференційований режим щодо охорони, відтворення та використання його природних ресурсів. Виділяють чотири зони парку:

  • заповідна зона;
  • зона регульованої рекреації;
  • зона стаціонарної рекреації;
  • господарська зона.

Території ПЗФ у складі Нижньодністровського НПП

[edit | edit source]

Нерідко оголошенню національного парку або заповідника передує створення одного або кількох об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. В результаті, великий національний природний парк фактично поглинає раніше створені ПЗФ. Проте їхній статус зазвичай зберігають.

До складу території Нижньодністровського національного природного парку входять такі об'єкти ПЗФ України:

Структура парку (як установи)

[edit | edit source]
Краєвид у Парку. Світанок на р. Турунчук.

Існують два адміністративні будинки Парку: в м. Одесі та в с. Маяки Одеського району Одеської області.

У структурі парку існують чотири відділи та два науково-дослідні відділення:

  • науковий відділ;
  • відділ державної охорони, збереження та відтворення екологічних систем;
  • відділ екоосвіти та рекреації;
  • господарський відділ;
  • Маяцьке природоохоронне науково-дослідне відділення;
  • Удобнянське природоохоронне науково-дослідне відділення.

Стан природних комплексів та їхньої охорони

[edit | edit source]

Водні екосистеми

[edit | edit source]

Одна з найбільших цінностей парку — водні угіддя. Парк розташований у межах водно-болотних угідь міжнародного значення: «Північна частина Дністровського лиману» та «Межиріччя Дністра-Турунчука», які є Рамсарськими угіддями.

Унікальні за своїм статусом території річок Дністер і Турунчук, озерно-плавневі системі в межах парку, тому особливу увагу науковці приділяють вивченню впливу гідрологічного режиму на екосистеми, рослинний і тваринний світ.

Нижньодністровський національний природний парк
Береги Дністра
Затоки і мілина на Дністрі
Заповідні куточки Парку
Лиман в окол. с. Надлиманське

Флора

[edit | edit source]
Глечики жовті на Білому озері

На території парку зареєстровано понад 700 видів вищих рослин, з яких 28 — рідкісні, занесені до Червоної книги України. Деякі види рослин і тварин занесені також до Європейського червоного списку та до списку рідкісних видів Міжнародної спілки охорони природи. Саме тому дельта Дністра є природним багатством світового надбання.

Фауна

[edit | edit source]
Норка європейська — рідкісний ссавець, стабільна популяція якого в Україні відома тільки на Нижньому Дністрі.

На території Парку виявлено: молюсків — 90 видів, комах — 554 види, риб; — 67 видів, земноводних — 9, рептилій — 6 видів, представників пташиного світу — 254 види; ссавців — 32 види (без рукокрилих).

У межі парку включені частини двох водно-болотних угідь міжнародного значення «Межиріччя Дністра — Турунчука» та «Північна частина Дністровського лиману», які охороняються Рамсарською конвенцією. Тому територія Парку, як складова водно-болотних угідь, має унікальне значення як місце гніздування, линяння і зимівлі для птахів, що мігрують між Євразією та Африкою.

Завдяки унікальним природним умовам і збереженню типових ландшафтів територія НПП характеризується надзвичайно високим різноманіттям фауни. Із них у Червону книгу України занесені 9 видів риб, 20 видів комах, 2 види рептилій, 20 видів ссавців, 58 видів птахів. Пелікан кучерявий, баклан малий, казарка червоновола, савка, орлан-білохвіст — види, що занесені до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі.

У пониззі Дністра існують найбільші колонії лелекоподібних і веслоногих птахів Азово-Чорноморського регіону. Чисельність деяких гніздових видів дельті Дністра складає понад 1 % відповідних географічних популяцій, що визначає виключну важливість цих місць існування. Тут гніздиться (максимальна чисельність) 3160 пар коровайки (7,0 % географічної популяції), 5400 пар квака (3,6 %), 1020 пар чаплі жовтої (1,6 %), 8000 пар баклана великого (8,0 %), 860 пар чепури великої (7,2 %), 1026 пар чепури малої (1,6 %), 420 пар чаплі рудої.[3], понад 700 пар баклана малого[4].

На території парку мешкає одна з останніх в Україні природних популяцій рідкісного коловодного виду ссавців — норки європейської (Mustela lutreola), щодо якої опубліковано огляд стану популяцій[5]. На Нижньому Дністрі також мешкає популяція крота, який розселився тут далеко на південь, за межі свого основного ареалу, само завдяки заплавним комплексам[6]. Тут мешкає стабільна локальна популяція шакала, опис екології якої опубліковано відомим дослідником природи Нижнього Дністра Миколою Роженком[7].

Охорона та екопросвіта

[edit | edit source]

У розпорядженні Нижньодністровського національного природного парку є лише 3700 га земель, які надані у постійне користування (це лише 17,4 %), та 17611,1 га земель, що включені до НПП без вилучення у землекористувачів і на яких здійснюється традиційна господарська діяльність із дотриманням загальних вимог щодо охорони навколишнього природного середовища[8]. Парк створено в регіоні, де споконвічно розвивалися різні форми заплавного природокористування, у тому числі й риболовля та полювання. У зв'язку з цим щоденна праця співробітників Парку і служби охорони пов'язана з екопросвітою та з виявленням порушень заповідного режиму, який тут встановлено лише восени 2008 року.

Межа Парку: місце постійного контакту природоохоронців і природокористувачів

Охорона природних комплексів

[edit | edit source]

У регіоні Нижнього Дністра традиційно з давніх-давен практикують полювання й риболовля, які поширюються і на територію парку. Служба охорони Парку постійно веде контроль цього і регулярно вилучає знаряддя лову, зокрема й тенета для лову риби, про що постійно інформує екологічну громадськість на своєму сайті та в мас-медіа[9]. Виявляти такі випадки порушень заповідного режиму допомагають Парку і місцеві екологи, у тому числі й група волонтерів, які активно співпрацюють з Парком. За звітами служби охорони НПП мова йде про кілометри вилучених тенет.

Логотип парку

Співробітники парку в останні два роки організували унікальну акцію: виявлені сітки не нищаться, а переробляються волонтерами на маскувальні сітки і переправляються українським бійцям, що воюють в зоні АТО. На сайті Парку зазначено, що «Громадські організації разом із співробітниками парку знайшли корисне застосування сіткам, що були вилучені на території парку. З них були виготовлені маскувальні сітки для АТО, які зараз рятують життя нашим патріотам. За це окремо на урочистому заході з нагоди святкування Дня Незалежності подякували волонтери.»[10]

Аншлаг біля с. Південне
Річка Турунчук біля села Яськи

Проблеми природокористування та екопросвіта

[edit | edit source]

У Нижньодністровському національному природному парку існує низка типових для заповідних територій України проблем, що пов'язані з використанням ділянок, які межують із населеними пунктами. Наприклад, у зоні регульованої рекреації Парку біля с. Маяки Біляївського району Одеської області в період розбудови Парку було споруджено близько 50 дач. Попри це, Парк постійно працює над налагодженням співпраці з місцевими громадами, проводить із ними зустрічі, семінари, організує різноманітні екологічні акції, у тому числі й зі школярами, що сприяє налагодженню нормального співіснування природоохоронців і природокористувачів, зростанню екологічної свідомості населення, поширенню знань про безцінні куточки регіону, якими можна і варто пишатися.

Особливо велику роль співробітники парку приділяють роботі з дітьми.

Серед таких акцій:

  • висадка дерев в населених пунктах, що входять в територію НПП[11]),[12]
  • участь у проведенні творчих конкурсів та виставок[13],
  • екологічні рейди та акції (напр. «Чистий Дністер — запорука екологічної рівноваги регіону» 25 квітня 2015 року)[14][15].

Водночас, доволі часто трапляються випадки неконтрольованих пожеж у плавнях, що знищує матеріальні цінності, створює загрозу для життя людей, тварин, негативно впливає на навколишнє природне середовище. Так, наприклад, 15 січня 2022 року, о 13:00, вогонь, який спалахнув одночасно на двох ділянках парку, поміж 40-41 км та 45-46 км вздовж автомобільної траси Одеса—Рені, блискавично поширився завдяки шквальному вітру. Полум'я швидко дісталося котеджного селища Ватер-Сіті, яке розташоване поблизу, затягло його димом і рушило до р. Турунчук. На місці пожежі працювали 7 підрозділів ДСНС. Спільними зусиллями місцевих жителів і пожежників вогонь вдалося загасити тільки наступного дня близько 20:00. Площа пожежі становила близько 800 гектарів, а збитки - 440 000 грн[16][17][18]. 21 січня 2022 року в Нижньодністровському національному природоохоронному парку знову сталася пожежа, в результаті якої згорів очерет на відкритій території природоохоронного парку на орієнтовній площі 5 гектарів[19].

Екотуризм

[edit | edit source]
Нижньодністровський природний парк

Нижньодністровський національний природний парк із 49 національних парків України за рейтингами ЗМІ входить у десятку найкращих національних парків. «Тут справжній рай для любителів природи».[20]

Відділом екоосвіти та рекреації Нижньодністровського національного природного парку було розроблено та затверджено чотири екологічні маршрути: «Царство птахів», «Дністровська Амазонія», «Старий Турунчук», «Блискучий Ібіс» та одна екологічна стежка — «Острів Гонтаренко».

  • Туристичний маршрут «Царство птахів». Протяжність маршруту — бл. 20 км. Водний маршрут на катері від села Маяки головним руслом Дністра, потім по руслу Глибокий Турунчук з виходом у Дністровський лиман. Зворотний шлях — через протоку «Кіляри» з виходом у Глибокий Турунчук, далі Дністром до села Маяки. Під час екскурсії відвідувачі побачать пеліканів, лебедів, великих та малих бакланів, чапель, болотних крячок, а також зарості рідкісної рослини — плавуна щитолисного, і найбільшу в Європі плантацію глечика жовтого.
  • Туристичний маршрут «Дністровська Амазонія». Довжина маршруту від міста Біляївка — 8 км, від села Маяки — 20 км. Цей річковий маршрут пролягає основним руслом Дністра, руслом річки Турунчук та мальовничою протокою «Амазонка» через заплавний ліс.

Джерела

[edit | edit source]

Ресурси Інтернету

[edit | edit source]

Публікації про Нижньодністровський національний природний парк та його природу

[edit | edit source]

Посилання

[edit | edit source]
  1. Водний фонд України: Штучні водойми — водосховища і ставки: Довідник / За ред. В. К. Хільчевського, В. В. Гребеня. — К.: Інтерпрес, 2014. — 164 с. ISBN 978-965-098-2
  2. Верховна Рада України; Закон від 16.06.1992 № 2456-XII «Про природно-заповідний фонд України» [Архівовано 13 травня 2021 у Wayback Machine.]
  3. Русев И. Т. Видовой состав и численность веслоногих и голенастых птиц в дельте Днестра // Бранта: Сб. тр. Азово-Черноморской орнитолог. станции. — 2004. — Вып. 6. — С. 23-52
  4. Гринченко А. Б. Размещение, чисенность и экология малого баклана (Phalacrocorax pygmeus) на Юге Украины // Бранта: Сб. тр. Азово-Черноморской орнитолог. станции. — 2004. — Вып. 6. — С. 167—171
  5. Роженко М. Динаміка чисельності та поширення норки європейської (Mustela lutreola) у пониззі річки Дністер у 2009—2014 роках [Архівовано 15 червня 2018 у Wayback Machine.] // Праці Теріологічної Школи. 2015. Том 13: 35–36.
  6. Дятлова, О., Роженко М. Знахідки та особливості поширення крота європейського (Talpa europaea) у пониззі Дністра [Архівовано 15 червня 2018 у Wayback Machine.] // Праці Теріологічної Школи. 2017. Том 15: 94–96.
  7. Роженко М. В. Особливості поведінки шакала (Canis aureus L., 1758) в зоні експансії на півдні України [Архівовано 15 червня 2018 у Wayback Machine.] // Праці Теріологічної Школи. 2017. Том 15: 80–85.
  8. Загальні відомості про парк (сайт Парку). Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 5 грудня 2015.
  9. Сайт Парку. Розділ «Новини» (Робив, що мусив: Микола Роженко). Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 5 грудня 2015.
  10. У Нижньодністровському НПП відсвяткували День Незалежності України. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 5 грудня 2015.
  11. Висадка дерев у м. Біляївка 14 листопада 2015 р. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 5 грудня 2015.
  12. Репортаж Олега Рогачко (жителя г. Беляевка) о проведенной акции по посадке деревьев 14 ноября 2015 г. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 5 грудня 2015.
  13. Церемонія нагородження переможців 7-го Міжнародного басейнового конкурсу «Барви Дністра»-2015. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 5 грудня 2015.
  14. Природоохоронні заходи на р. Глибокий Турунчук. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 5 грудня 2015.
  15. Масштабна еколого-патріотична акція в Маяках від Овідіопольського району // ОВІДІОПОЛЬСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ 28.04.2015. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 6 грудня 2015.
  16. В Україні нацпарк охопило вогнем: фото та відео масштабної пожежі. 15.01.2022, 22:50. Архів оригіналу за 15 січня 2022. Процитовано 15 січня 2022.
  17. Підозрюють підпал: на Одещині палав Нижньодністровський природний парк. 15.01.2022. Архів оригіналу за 15 січня 2022. Процитовано 15 січня 2022.
  18. Одещина: пожежа в Дністровських плавнях тривала більше доби та нанесла півмільйонний збиток. (рос.) 17.01.2022, 19:07. Архів оригіналу за 18 січня 2022. Процитовано 17 січня 2022.
  19. Одеська область: в Нижньодністровському національному природоохоронному парку сталося загоряння очерету. 22.01.2022, 04:00[недоступне посилання]
  20. 10 найкращих національних парків України. ТСН.ua. Архів оригіналу за 23 січня 2016. Процитовано 5 грудня 2015.