Портал:Чемпіонат Європи з футболу 2012/Міста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Київ — столиця України, одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Розташований у середній течії Дніпра, в північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний та освітньо-науковий центр країни. Окрема адміністративно-територіальна одиниця в складі України і адміністративний центр Київської області. Адміністративно до складу Київської області не входить. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств та громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Заснований наприкінці 5 — початку 6 століття. Був столицею полян, Русі, Української народної республіки, Української Держави та Української радянської соціалістичної республіки. Також був адміністративним центром однойменного князівства, литовсько-польського воєводства, козацького полку, російської губернії та радянської області.

Редагувати Варшава
Редагувати Харків
Редагувати Вроцлав
Редагувати Донецьк


Донецьк — місто в Україні, адміністративний центр Донецької області. Населення 977 257 осіб. Формує міську агломерацію з чисельністю населення близько 2 млн. мешканців.

Свою сучасну назву місто отримало від назви регіону — Донецького басейну, власне від Донецького кряжу, названого так у зв'язку з його розміщенням уздовж ріки Донець.

Донецьк сьогодні — великий промисловий та фінансовий осередок Східної України, «шахтарська» столиця України, центр найбільш економічно розвиненого регіону України. Це розвинений мегаполіс, у якому сконцентровані високий промисловий і науковий потенціал, робітники й фахівці високої кваліфікації, розвинена інфраструктура й виробнича база. Донецьк утворює агломерацію з населенням понад 1,7 млн мешканців. Економіку міста становлять 200 промислових підприємств із обсягом виробництва понад 50 млрд. грн. і понад 20 000 підприємств малого й середнього бізнесу, на яких зайнято близько 180 тисяч донеччан.

Редагувати Познань


Львів — місто обласного підпорядкування в Україні, адміністративний центр Львівської області, національно-культурний та освітньо-науковий осередок країни, великий промисловий центр і транспортний вузол, вважається столицею Галичини та Західної України. За чисельністю населення — сьоме місто країни (станом на 1 лютого 2012 року у Львові проживало 757 795 осіб).

Львів заснований королем Данилом Романовичем в середині 13 століття. Близько 1272 року місто стало столицею Галицько-Волинського князівства. В добу Середньовіччя Львів був важливим торгівельним центром. За австрійського панування місто стає осередком українського та польського національно-визвольних рухів. Після розпаду Австро-Угорщини був столицею Західноукраїнської народної республіки. До Другої світової війни належав Польщі, за Пактом Молотова — Ріббентропа анексований Радянським Союзом.

Історичний центр Львова занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У місті знаходиться найбільша кількість пам'яток архітектури в Україні. У 2009 році Львову надано звання Культурної столиці України. Місто періодично посідає чільні місця в рейтингах туристичної та інвестиційної привабливості.

Редагувати Ґданськ
Редагувати Стадіони чемпіонату



Редагувати Транспорт міст


Повітряний транспорт

Залізничний транспорт

Підземний транспорт

Міський транспорт

Автодорожні шляхи

Інші види транспорту


Редагувати Готелі міст



Редагувати Інфраструктура
Редагувати Словник чемпіонату


Редагувати Визначні будови міст
Редагувати Чим допомогти?


Немає таких статей:

Україна Україна (українською мовою):

Польща Польща (польською мовою):

Росія Росія (російською мовою):