Бней Ноах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бней Ноах (івр. בְּנֵי נוֹחַ‎ — «Нащадки Ноя», «Ноахіди», також «ноахідізм», англ. noahidism) — юдаїзм, який сповідують неєвреї. Згідно з поглядами юдаїзму, для виконання Божої волі неєвреї не зобов'язані переходити в юдаїзм, однак на них покладається обов'язок дотримання «Семи законів нащадків Ноя».

Формально івритський термін «Бней Ноах» стосується всіх неєвреїв, бо всі люди, згідно з Торою, — нащадки Ноя (до єврейського народу застосовується термін «Бней Ісраель», івр. בְּנֵי יִשְׂרָאֵל‎). Проте в даний час він все частіше використовується щодо тих неєвреїв, які добровільно приєдналися до Заповіту Ноя і взяли на себе дотримання «Семи заповідей нащадків Ноя» згідно з поняттями юдаїзму.

Теологічне обґрунтування[ред. | ред. код]

Згідно з Торою, все людство є нащадками Ноя (івр. Ноах). Ной і три його сина Сим (Шем), Хам та Яфет (Йефет), а також їхні дружини пережили Всесвітній потоп у Ковчезі, після чого знову почали заселяти Землю. Коли родина Ноаха покинула ковчег, Б-г уклав з ними Заповіт. Згідно з Талмудом, цей заповіт містить у собі Сім законів нащадків Ноя. Таким чином, на всіх людей покладено обов'язок їх дотримання, а на єврейський народ, крім того, додаткові обов'язки, прийняті після дарування Тори на горі Синай. Концепція Бней Ноах — це не нова релігія, а повністю ортодоксальний юдаїзм, в його практикуванні не-євреями.

З точки зору юдаїзму, дотримання Семи законів є найбільш прийнятною лінією поведінки для неєврея. Згідно з думкою, висловленою в Талмуді і підтриманою Рамбамом і багатьма іншими авторитетами, представникам інших народів, свідомо дотримуються цих законів у силу їх божественного походження, уготовано місце в світі Прийдешньому (івр. עוֹלָם הַבָּא‎, Олам а-ба) поряд з євреями, які дотримувались 613 заповідей. У раввіністичний літературі до таких неєвреїв застосовується термін «праведники народів світу» (івр. חֲסִידֵי אֻמּוֹת הָעוֹלָם‎, «хасидей уммот а-олам»; не слід плутати з почесним званням, яке присуджується інститутом Яд ва-Шем).

З точки зору єврейської традиції, в майбутньому все людство буде дотримуватися монотеїзму ТаНаХа, і в цьому вони будуть єдині з євреями, як сказано в пророцтві Цфанії «Бо тоді уста чисті наро́дам Я дам, щоб усі вони кликали Йме́ння Господнє, щоб раме́ном одним послужити Йому́.» (Соф 3:9). Таким чином Заповіт, укладений Б-гом з євреями, повинен поступово поширюватись на все людство. Неєвреї при цьому будуть «праведними неєвреями», тобто для приєднання до Заповіту з Богом вони зовсім не зобов'язані переходити в юдаїзм, тобто здійснювати гіюр (однак ті, хто захоче, може це зробити).

Видатний мислитель юдаїзму, великий Маймонід зібрав всі сучасні йому талмудичні і галахічні рішення, що стосуються цих заповідей, і представив їх зі своїми коментарями в розділі «Закони царів і воєн» своєї фундаментальної праці Мішне Тора.

Сім законів нащадків Ноя[ред. | ред. код]

Згідно з поданням юдаїзму, Бог дав людству через Ноя такі заповіді:

  1. Заборона ідолопоклонства — єдинобожжя, заборона служіння чужим богам
  2. Заборона богохульства — шанування Бога
  3. Заборона навмисного вбивства — повага до людського життя
  4. Заборона на грабіж і киднепинг — повагу до майна ближнього
  5. Заборона розпусти: заборона на інцест, заборона зв'язку з заміжньою жінкою, заборона гомосексуальних зв'язків та зоофілії.
  6. Заборона вживання в їжу плоті, відрізаної від живої тварини — повага до живих істот (включаючи людину)
  7. Обов'язок створити справедливу судову систему і зрозумілі закони, а також забезпечити рівність всіх перед законом.

У кожній з цих заповідей є чимало деталей і подробиць. Крім того, існують додаткові закони, які наведені в Талмуді як обов'язкові для народів світу на основі аналізу тексту Письмовій Тори чи переказу. Вони у своїй більшості є предметом дискусій єврейських мудреців. Серед них — заборони схрещування тварин і дерев, кастрування людей і тварин, чаклунства, обов'язки благодійності, народження дітей, поваги до батьків.

Закони нащадків Ноя не були достатньо детально розроблені протягом історії через їх малу затребуваність. Лише в останні роки багато питань, пов'язаних з законами нащадків Ноаха, стали темою інтенсивних обговорень.

Сучасний рух[ред. | ред. код]

Першим ініціатором створення руху Бней Ноах в нові часи був рав Бенамозег Еліягу наприкінці XIX століття, але реально це рух почався в останній чверті XX століття у зв'язку зі зміною всіх уявлень народів світу про євреїв і юдаїзмі (і різко зрослим інтересом до нього), яке відбулося після створення Держави Ізраїль і, особливо, після Шестиденної війни 1967 року, просунувши Ізраїль в напрямку «Біблійної держави».

В результаті поширення ідей юдаїзму, особливо в США, утворився громадський рух, що об'єднує людей, які бажають дотримуватися наведених вище законів у відповідності з вченням юдаїзму.

Ортодоксальний юдаїзм забороняє пропаганду переходу в юдаїзм, проте вважається, що єврейський народ зобов'язаний допомагати у поширенні Законів нащадків Ноя серед народів світу.

В даний час в світі існують громади нащадків Ноя (загальною чисельністю у кілька десятків тисяч чоловік), часто пов'язані з місцевими єврейськими громадами. Був створений ряд організацій, що координують дії цих громад і зміцнюють зв'язок між ними та єврейською громадою. Основними є United Noahide Academies, High Council of B’nei Noah, а також United Noahide Council.

В Ізраїлі під керівництвом рава Урі Шерки створено «Брит Олам — Всесвітній Ноахидский Центр» [Архівовано 20 жовтня 2017 у Wayback Machine.], дотримується розширювального підходу до можливостей повноцінного підключення Бней Ноах до юдаїзму у всіх аспектах, за виключенням заповідей носіння тфіліну, мезузи та Сефер Тора.

Працює організація United Noahide Academies, близька до High Council of B'c nei Noah, а також United Noahide Council.

В американському та англомовному суспільстві взагалі це рух поширений набагато більш широко.

В останні роки під керівництвом ортодоксальних рабинів був розроблений молитовник для неєвреїв[1], а також було видано низку публікацій, присвячених подробицям дотримання заповідей.

В Україні[ред. | ред. код]

В Україні існує декілька громад ноахідів: у Донецьку[2] (до окупації), у Києві (збирається у Галицькій синагозі)[3], у Нікополі Дніпропетровської області[4], в Іршаві (закарпатська громада налічує близько 100 родин і розосереджена також по декількох селах, зокрема у Дешковиці)[5], в Дніпрі[6], і у Харкові (збираються як у синагозі ХаБаД[7], так і у незалежному колелі[8]), і у Гадячі в центрі хасидизму "Адмор Азакен".

Дві концепції «Бней Ноах» в сучасному юдаїзмі[ред. | ред. код]

В юдаїзмі сьогодні існують дві різні концепції «Бней Ноах»:

  1. «Рух „Бней Ноах“ полягає в дотриманні тільки 7 заповідей, решта заповідей юдаїзму не відносяться до них», — така точка зору Хабада і деяких інших напрямів. Це означає, що «Бней Ноах» не можуть дотримуватися Суботи, вивчати Тору (крім 7 Заповідей) і т. д.
  2. «Рух „Бней Ноах“ полягає в повному приєднання до юдаїзму як релігії, без того щоб стати частиною єврейського народу (і тому без здійснення гіюру), але з тим, щоб вчитися у євреїв і разом просувати світ». Після того, як «Бней Ноах» беруть на себе обов'язкові 7 заповідей, вони можуть за бажанням здійснювати інші єврейські заповіді, у тому числі вивчення Тори, дотримання Суботи, святкування єврейських свят і т. д. Такої точки зору дотримуються, наприклад, рави Йоель Шварц і Урі Шерки[9].

Відповідно до першого з наведених підходів відповідь на питання «чи Може неєврей дотримуватися суботу і вивчати Тору?» негативна, а згідно з другим — позитивна.

Маймонід у своїх книгах в одному місці пише «гой не повинен дотримуватися Суботу і вивчати Тору», а в іншому — «якщо Бен Ноах хоче дотримуватися інші заповіді, крім 7 базових заповідей „Бней Ноах“, то він одержує за них нагороду з Неба, і ми (євреї) повинні підтримувати його в цьому». Багато цитують першу фразу з Маймоніда, не знаючи про другий. Рав Урі Шерки (і рабинський рада організації Брит Олам) пояснюють це протиріччя у Маймоніда тим, що «гой» і «Бен Ноах» — це різні галахічні терміни. «Гой» — це неєврей, який ще не прийняв на себе заповіді «Бней Ноах», але якщо він вже прийняв ці заповіді, — то він перестав бути «гой» і став «Бен Ноах», і може дотримуватися подальші заповіді, в тому числі дотримуватися суботу і вчити Тору.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сидур и другая литература он-лайн [Архівовано 24 жовтня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Международный Центр Потомков Ноаха (19 вересня 2011). Атиква – Донецк. Брит Олам, учебый центр для Ноахидов. Архів оригіналу за 21 липня 2018.(рос.)
  3. Рав Ури Шерки (18 квітня 2012). Бней Ноах в Киеве. Брит Олам, учебый центр для Ноахидов. Архів оригіналу за 21 липня 2018.(рос.)
  4. Международный Центр Потомков Ноаха (8 грудня 2014). Ноахиды Никополя. Брит Олам, учебый центр для Ноахидов. Архів оригіналу за 21 липня 2018.(рос.)
  5. Международный Центр Потомков Ноаха (6 жовтня 2016). Община Иршавы. Брит Олам, учебый центр для Ноахидов. Архів оригіналу за 18 липня 2018.(рос.)
  6. Jewish Community of Dnepr (26 Декабря 2016, 14:22). В Днепре создали Украинско-еврейский общинный центр. Jewishnews. Архів оригіналу за 1 серпня 2018.(рос.)
  7. група у Фейсбуці харківської громади
  8. захід у Фейсбуці серії лекцій «Тора для УСІХ» у Харкові
  9. Движение «Сыновья Ноя» как «универсальный еврейский монотеизм для всего человечества». Архів оригіналу за 21 листопада 2017. Процитовано 19 жовтня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Громади Ноахидів в англомовному світі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]