Норвезьке економічне диво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Норвезьке економі́чне ди́во — явище стрімкого росту норвезької економіки з початку 1970-х років. Інколи Норвегію називають Скандинавським тигром. Норвегія в рейтингу найбільш процвітаючих країн світу[1].

Передумови[ред. | ред. код]

Основою процвітання норвезького народу як і будь-якого є їхні елементи ментальності: працьовитість, чесність, законослухняність, патріотизм тощо.

Нафта і газ[ред. | ред. код]

На поч. XX ст. Норвегія була однією з найбідніших держав Європи. Але використовуючи свої природні ресурси вона сформувала надійний фундамент для промислового розвитку. На поч. XX ст. ВВП на одну особу був на третину менше, ніж середньоєвропейський.

Поштовхом і основною передумовою економічного зростання Норвегії стало знайдення в кін. 1969 р. компанією Phillips Petroleum на шельфі Північного моря гігантського родовища нафти та газу Екофіск (Ekofisk). Хоч в 1958 р. Норвезька Геологічна Служба (норв. Norges Geologiske Undersøkelse) не вірила в наявність запасів газу і нафти на норвезькому шельфі.[2]

У 1971 р. почалася видобуток нафти з родовища «Екофіск» (поч. запаси нафти: 230 млн.т).[3]

Родовище «Екофіск» володіло також значними запасами газу (60 млрд м³). З 1977 року газ почав транспортуватися по трубах до Німеччини.

В 70-80-рр. роках відкриті інші родовища нафти та газу: Statfjord, Gullfaks, Oseberg, Troll та багато інших[4] Норвегія заявила себе в якості серйозної нафтової нації.

1972 — урядом Норвегії створена державна нафтова компанія Statoil. Принцип 50%-ної участі в кожній ліцензії на видобуток нафти.

В кін. 90-х рр. в країні було створено спеціалізований фонд (Державний пенсійний фонд — Глобальний), в який відраховуються доходи від експорту нафти. У 2017 р. розмір фонду досяг $ 1 трлн. Кошти фонду вкладаються в покупку державних облігацій розвинених країн, також на них купуються акції перспективних компаній.[5]

Економічна політика[ред. | ред. код]

  • Антициклічна політика держави.
  • Змішана економіка, тобто в ній вдало поєднуються вільний ринок і масштабне державне втручання (кожен 3-й зайнятий в державному секторі)
  • Норма накопичення (відношення інвестицій до вартості ВВП) — 25-30 %.
  • Жорстке регулювання банківської сфери.
  • У Норвегії значні розміри позитивного сальдо торгового балансу і поточного платіжного балансу.
  • Контроль над ключовими сферами економіки: паливний сектор, перш за все нафтовий, а також сільське та рибне господарства.
  • Держава не практикує субсидування певних галузей господарства за рахунок інших. В результаті багато підприємств закрилося після початку нафтового буму. Тобто збереглися тільки ті виробництва, які мають властивий економічний «захист» або володіють дуже високою ефективністю.

Наслідки[ред. | ред. код]

  1. Диверсифікована економіка.
  2. Розвинена сучасна промисловість — суднобудівна, машинобудівна (спеціалізується на виробництві обладнання для нафтогазовидобувної та нафтопереробної галузі), електрометалургійна, електрохімічна, целюлозно-паперова та ін. Завдяки великій кількості водоспадів Норвегія виробляє дуже дешеву електроенергію (99 % всієї місцевої електроенергії виробляється на гідроелектростанціях).
  3. Експортноорієнтована економіка.
  4. Кількість малих та середніх підприємств в Норвегії становить 99,6 % від загального числа підприємств, на них зайнято 73,8 % економічно зайнятих в країні.
  5. Сприятливе ділове середовище — легкість ведення бізнесу, прозорість щодо державних органів, безоплатний грант, причому, податки не треба платити, коли бізнес не стане на прибутковим тощо.
  6. Є однією з найбільш платоспроможних країн у світі.
  7. Економіка Норвегії зростає, стійкими стабільними темпами. У кризовому 2009 році економіка впала лише на 1,8 %.
  8. Перші місця по-соціальному забезпеченню своїх громадян.
  9. У 2018 році середня нарахована зарплата в Норвегії становила 43 380 крон, що за середньорічним курсом складало 4730 євро.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Legatum спільно з Oxford Analytica і Gallup World Poll Service
  2. Field - FactPages - Norwegian Petroleum Directorate. factpages.npd.no. Архів оригіналу за 28 травня 2018. Процитовано 24 грудня 2016.
  3. Ekofisk Complex | ConocoPhillips Norway. www.conocophillips.no. Архів оригіналу за 24 грудня 2016. Процитовано 24 грудня 2016.
  4. Ekofisk | Norsk Oljemuseum. www.norskolje.museum.no. Архів оригіналу за 25 грудня 2016. Процитовано 24 грудня 2016.
  5. https://guardian.ng/business-services/norway-wealth-fund-hits-milestone-1-trillion-value/ [Архівовано 8 березня 2018 у Wayback Machine.] Переглянуто: 29 березня 2018
  6. Statistics Norway [Архівовано 26 лютого 2011 у Wayback Machine.] Бюро статистика Норвегії