Інґлінґи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Інглінги)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інґві, від якого походить назва роду

Інґлінґи — скандинавська династія конунгів, до якої належали перші історичні правителі Швеції і Норвегії. У «Сазі про Інґлінґів» Сноррі Стурлусон оповідає про них як про нащадків вана Фрейра і подає докладний родовід. Згадуються вони і в найдавнішому англосаксонському епосі «Беовульф». У Норвегії королі з династії Інґлінґів з перервами правили до 1319 року.

Етимологія назви[ред. | ред. код]

Фрейр-Інґві

Що насправді означає «yngling», невідомо. Зазвичай воно тлумачиться як «нащадки Інґве», але також (як у сучасних скандинавських мовах) може означати просто «юнак»[1]. У скальдських катренах слово yngling зустрічається лише в однині. Лише в сагах воно вжите у множині — ynglingera або ynglingene. З катренів, які вважаються надійнішими джерелами, ніж молодші саги, насправді неможливо визначити Інґлінґів як один рід. Можливо, Yngling був просто знайомим, переписаним для принца/короля, а не чимось, що мало щось спільне з певним родом[2].

Легендарне походження[ред. | ред. код]

Основна ідея походження роду — божественна і міфологічна. Таке тлумачення називається евгемеризм. Подібні міти пояснюють уже наявні речі, легітимізують високе становище роду. Міти про походження були широко поширені в Європі в ранньому Середньовіччі. Невідомо, коли конкретно виник міт про походження Гаральда Горфаґера, але це могло бути в IX ст., тобто в час об'єднання ним Норвегії[3]. Деякі дослідники також вважають, що поняття Інґлінґи було створено в XI—XII століттях, тобто лише пізніше вважалося, що Гаральд походить від самого Фрейра[4].

Легендарний предок родини Інґлінґ, ван Фрейр, син Ньйорда, мав сина Фйольніра від йотунки Герд. Цей син став першим конунгом. Таким чином, Фйольнір був наполовину богом, наполовину велетнем. Це означало, що він повинен мати сили з обох світів і, отже, бути чимось абсолютно унікальним. Це основна ідея міту: правитель є чимось особливим, що надає йому та його родині унікальне становище відносно інших родів[5].

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Родовід Інґлінґів базується на деяких джерелах, зокрема «Переліку Інґлінґів» скальда Тьодольва з Гвініра[en] (кін. IX ст.) та на «Сазі про Інґлінґів», створеній Сноррі Стурлусоном між 1220 і 1230 роками[6].

За результатами досліджень достовірно відомо, що конунги з роду Інґлінґів правили у Швеції (з першої половини IX ст. до 1060 року) і Норвегії (IX ст. — 1319 рік). Столицею династії шведських Інґлінґів була Стара Уппсала. Ісландські розповідають про ряд представників династії, які переїхали в Ісландії і стали частиною місцевої аристократії. Конунг Гальвдан Чорний став батьком Гаральда Прекрасноволосого, засновником династії Горфаґерів, гілки Інґлінґів.

Сноррі натякає на менш божественне походження цієї династії в «Мові поезії»: одного короля війни звали Скельфір; і його рід називається Інґлінґ: його рід у Східній Країні. Рядок не дає якоїсь конкретної інформації, але не пов'язує рід з богами.

Деякі з роду з'являються в «Беовульфі»: Еадгілс (Адільс), Онела (Айле) і Отере (Оттар), але тут вони називаються Скільфінгами.

У «Мові поезії» Стурлусон розповідає про Гальвдана Старого, «найзнаменітішого конунга» і вісімнадцятьох його синів. Перші дев'ять були великими воїнами, вони загинули, не залишивши дітей. Решта стали предками різних королівських родів, включаючи «Інгві, від якого походять Інґлінґи»[7]. Імовірно, Гальвдан Старий це легендарний персонаж, який був вигаданий, щоб обґрунтувати походження декількох благородних родів.

Праця «Як було засновано Норвегію» є розповіддю про походження різних легендарних норвезьких родів. Вона також простежує нащадків велетня Форньота, «Готланду, Кенланду та Фінляндії», через правнука Нора, який тут є епонімом і першим великим королем Норвегії, а потім надає подробиці про нащадків Нора та його брата Ґора в наступному розділі, відомому як «Генеалогія». Розповідь нагадує початок «Оркнейської саги», яка дає дещо іншу версію історії та надає деталі лише про нащадків Ґора, включно з інформацією, якої немає в «Заснуванні Норвегії» чи «Генеалогії». Значна частина матеріалу в цих розповідях більше ніде не знайдена, особливо відстеження багатьох знатних родин до велетнів, а не до Одіна, що є тенденцією в інших місцях.

У «Генеалогіях» також стверджується, що багато героїчних сімей, відомих у скандинавській традиції, але які не жили у Норвегії, мали фінське походження, переважно від правнука Нора Гальвдана Старого. Потім показано, що майже всі родоводи, що походять від Гальвдана, відновлюються в особі Гаральда Прекрасноволосого, першого короля Норвегії. Цю інформацію можна підтвердити в інших джерелах.

Розповідь «Генеалогії» закінчується переліком королівських нащадків Гаральда аж до Олафа IV і твердженням, що праця була написана в 1387 році.

Зі Швеції до Норвегії[ред. | ред. код]

За словами Сноррі, династія очолила заселення шведських провінцій і утвердилася як королі цих земель, не заперечуючи верховенство шведського короля в Уппсалі, поки династія майже не знищила себе разом з Інґ'яльдом Підступним і його падінням. Його нащадки, втім, вціліли і переселилися у Норвегію. Олаф Лісоруб був родоначальником норвезької гілки.

Родовід відповідно до джерел[ред. | ред. код]

Беовульф

VIII — поч. XI ст.

Список Інґлінгів

IX ст.

Книга ісландців

1130-ті

Historia Norwegiæ

XII ст.

Сага про Інґлінґів

1230-ті

Як заселялася Норвегія

1387

Бурі
Бор
Одін
Інґві Інґві Фрейр
Ньйорд Ньйорд Ньйорд Ньйорд
Фрейр Фройр Інґвіфрейр Фрейр
Фйольнір Фйольнір Фйольнір Фйольнір Фйольнір
Свейґдір Свеґдір Свеґдір Свеґдір Свейґдір
Ванланді Ванланді Ванланда Ванланді Ванланді
Вісбур Вісбур Вісбур Вісбур Вісбур
Домальді Домальд Домальд Домальді Домальді
Домар Домар Домар Домар Домар
Дюґґві Дюґґві Дюґґві Дюґґві Дюґґві/Трюґґві
Даґ Мудрий Даґ Даґ Даґ Мудрий Даґ
Аґні[8] Алрік Алрік[9] Аґні Аґні Ск'ялфарбонді
Алрік і Ерік Аґні Гоґні Алрік і Ейрік Алрік
Інґві і Альв Інґві Інґальдр Інґві і Альв Інґві
Йорунд Йорунд Йорунд Йорунд і Ейрік Йорундфроді
Аун Аун Старий Аун Аун Старий Аун Старий
Еґіл Еґіл Еґіл Вендельський Ворон Ейґіл Вендельський Ворон Еґіл Туннундолґ Еґіл Туннандолґ
Оттар і Онела Оттар Оттар Отере Оттар Вендельський Ворон Оттар Вендельский Ворон
Еагдільс і Енмунд Адільс Адільс з Уппсали Адільс/Азільс Адільс Адільс з Уппсали
Ейстен Ейстен Ейстен Ейстен Ейстен
Інґвар Інґвар Інґвар Інґвар Інґвар Високий
Анунд Анунд Першовідкривач Анунд Першовідкривач Анунд Першовідкривач Анунд Першовідкривач
Інґельд Інґ'яльдр Злий Інґ'яльдр Інґ'яльдр Злий Інґ'яльдр Злий
Олав Олав Лісоруб Олав Лісоруб Олав Лісоруб Олав Лісоруб
Гальвдан Гальвдан Біла Кістка Гальвдан Біла Кістка Гальвдан Біла Кістка Гальвдан Біла Кістка
Ейстейн Ейстейн Ейстейн Ейстейн
Гальвдан Гальвдан Гальвдан Щедрий[10] Гальфдан Щедрий
Ґудрьод Ґудрьод Ґудрод Ґудрьод Король Полювання Ґудрьод Король Полювання
Олав Олав Гальвдан Чорний Олав Гальвдан Чорний
Ранґвальд Шанований Гельгі Гаральд Рьонґвальд Славний Гаральд Горфаґер

Королі Норвегії з династії Інґлінґів[ред. | ред. код]

Наприкінці IX ст. Норвегія об'єдналася в одне королівство. На західному березі Віку (тепер Християнс-фйорд) був розташований фюльке Вестерфйорд, сьогоднішній Вестфолл, у якому першопочатково правили королі з династії Інґлінґів. Згодом столиця помінялася на Тронгейм, який залишався нею майже всю історію першої норвезької держави з перервами.

Нижче наведений список королів Норвегії з цієї династії та роки їх правління (в дужках). Перелік впорядковано за хронологічним принципом до Гоконa V Маґнуссонa, після якого Норвегію успадкував онук з Фолькунґів. Певні обставини вказані у виносках.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ynglingatal og Ynglingesaga: en studie i historiske kilder, Клаус Краґ, Осло (1991), ст. 208
  2. Ynglingatal og Ynglingesaga: en studie i historiske kilder, Клаус Краґ, Осло (1991), ст. 210—211
  3. Frå høvdingmakt til konge- og kyrkjemakt. Історія Норвегії 800—1300 рр., Йон Відар Сіґурдсон, Осло, (1999) ст. 95
  4. Ynglingatal og Ynglingesaga: en studie i historiske kilder, Клаус Краґ, Осло (1991), ст. 183
  5. Mytene som skapte Norge: Myter og makt fra vikingtid til middelalder, Ґро Стейнсланд, (2012), ст. 87
  6. Походження династії Рюриковичів: нові штрихи до старих суперечок. Леонтій Войтович (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 вересня 2017. Процитовано 22 вересня 2017.
  7. Молодша Едда, LXXX
  8. Книга про ісландців та історія Норвегії свідчать, що Алрік і Ерік були синами Даґа, а Аґні — онуком.
  9. «Історія Норвегії» вказує, що Аґні був конунгом не після Даґа, а після Алріка
  10. Його прізвисько, (давньоскан. hinn mildi ok hinn matarilli), означає щедрий на золото, але скнарий на їжу
  11. Після нього королем Норвегії став Гаральд I Синьозубий з Кнютлінгів
  12. До і після короткого правління Олафа правителем був Свен I Вилобородий з Кнютлінгів, спочатку скинутий заколотом. Але потім датський король позбувся Олафа і повернув Норвегію під свій контроль внаслідок битви під Сволдером
  13. Після нього королем Норвегії став Канут Великий з Кнютлінгів
  14. Після нього йде період громадянських воєн

Посилання[ред. | ред. код]