Една Крабапель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонаж мультфільму
Една Крабапель
Edna Krabappel
Стать жіноча
Вперше з'явився Simpsons Roasting on an Open Fire
Озвучення Марсія Уоллес
Вік 42
Колір волосся русяве
Робота вчитель
Родичі батьки

Е́дна Краба́пель (англ. Edna Krabappel) — один з вигаданих персонажів мультсеріалу Сімпсони, красуня-вчителька і класний керівник у 4 класі, де навчається Барт Сімпсон.

Біографія[ред. | ред. код]

Една народилась у Спрингфілді, ще з дитинства була знайома з Мардж Сімпсон, від якої вона старша на 2 роки (протягом всього серіалу їй 39 років). У серіалі не розказують про батьків красуні, є версія, що вони живуть в іншому місті. Закінчила той самий інститут, що і Гомер та багато інших жителів Спрингфілда. Коли їй було 39 років, вона приїхала у Спрингфілд і стала вчителькою у Спрингфілдській початковій школі. Успішно вчить свій клас уже 24 сезони поспіль, приятелює зі своїми учнями, для багатьох реальних учнів є недосяжною мрією (через симпатичну зовнішність, нестандартність викладання матеріалу та цікаві випадки, що траплялись на довгому шляху історії серіалу) Зустрічалась зі Скіннером, а потім із Недом Фландерсом, з останнім одружилась і проживала у щасливому шлюбі.

Робота[ред. | ред. код]

Една Крабаппель працює вчителькою у 4 класі. Оскільки вона класний керівник, то вона викладає майже усі предмети: математику, історію, геометрію, літературу. Відомо, що вона має позитивне відношення до роботи: майже завжди вона показує, що любить своїх учнів і своєю найзаповітнішою мрією називає бажання завжди бути вчителькою (завдяки безсмертю героїв Сімпсонів їй це успішно вдається). Її життя як вчительки наповнене цікавими пригодами: від звичайних поїздок на різні екскурсії до участі у конкурсі «Вчитель року». Проте іноді бувають і негаразди, пов'язані з не завжди високим бюджетом школи.

Якось у серії «The PTA Disbands» 6 сезону вона організувала страйк, який завершився досить успішно (хоч і нестандартно). І хоча іноді умови праці бувають не вище середнього, можна з впевненістю сказати, що красуні Едні в житті пощастило: її поважають учні (це видно у деяких серіях), вона має багато друзів у Спрингфілді, а її зарплатні достатньо для організації вечірок і взагалі красивого життя (хоча іноді Една не демонструє це, щоб її менш щасливі знайомі не заздрили).

Відносини з Бартом[ред. | ред. код]

Їхні відношення побудовані досить нестандартно: на відміну від колишніх вчителів Барта (які від спроб навчати Барта сходили з розуму) Една бачить у Барті не нахабного і цинічного двієчника-хулігана, а доброго хлопчика з вразливою душею, що мечеться між прагненням здобути визнання і прагненням до внутрішнього спокою, тому красуня часто поблажливо ставиться до Барта, вибачає йому «косяки», а іноді й заохочує до активних дій; своєю чергою хлопчик за це дуже любить свою вчительку і намагається ніколи не чіпати її своїми витівками. Тому Барт й Една приятелюють і навіть деякі взаємні жарти не скасовують міцну дружбу цієї пари.

Життя[ред. | ред. код]

Як і багато інших жителів міста Една є представницею середнього класу. Живе простим життям, без перебільшень. Має досить велику квартиру, в якій красуня жила до переїзду в дім Неда Фландерса і багато костюмів для побачень. Вдома Една тримає кота з дивним фіолетовим відтінком шерсті. На початку серіалу Една вела досить активне сексуальне життя: ходила у клуби, зустрічалась з різними чоловіками та купувала журнали, у яких друкують оголошення про знайомства. Все змінилось після подій серії «Bart the lover» 3 сезону, коли Барт, дізнавшись про журнали, вирішив «пограти у кохання» і почав писати Едні під іменем Вудро. Хлопчик лише хотів трохи розіграти красуню, але побачивши результат йому стало соромно і навіть більше: він справді трохи закохався в Едну (через це пізніше він часто щиро допомагав своїй вчительці, що нехарактерно для типових хуліганів), а Една своєю чергою побачила в Барті якусь іскру і вони почали приятелювати. Після цього випадку період побачень в Едні закінчився.

У 19 серії 8 сезону «Grade School Confidential» вона почала зустрічатись зі Скіннером, проте зав'язати серйозні стосунки в пари не вийшло — переважно через залежність Сеймура від своєї матері. У 7 серії 14 сезону «Special Edna» Скіннер робить красуні пропозицію руки та серця, яку вона прийняла. У 17 серії наступного сезону «My Big Fat Geek Wedding» відбулось весілля, яке завершилось тим, що Една зрозуміла, Скіннер не кохає її, і вони розійшлись. Вона вирішує зустрічатись з продавцем коміксів (справа навіть дійшла до весілля), однак змушена була кинути його біля вівтаря, оскільки вони надто різні.

У 16-22 сезонах життя повернулось у період 3-8 сезонів (тобто без побачень).

У фіналі 22 сезону «The Ned-liest Catch» 23 сезоні Една Крабапель почала зустрічатись із Недом Фландерсом. Однак, Фландрерс усвідомлює, що Една розбила серця багатьом чоловікам, з якими вона зустрічалася раніше… Тому наприкінці серії Гомер та Мардж оголосили конкурс, в рамках якого глядачі мали вирішити долю пари Неда Фландерса й Едни Крабапель, якій була присвячена дана серія. Позитивні результати були показані у прем'єрній серії наступного сезону «The Falcon and the D'ohman». Наприкінці того ж, 23-го, сезону вони одружуються. В новій родині вона є зразковою сім'янинкою (допомагає дітям Неда стати більш нормальними, допомагає Неду позбутися деяких зайвих комплексів).

Смерть[ред. | ред. код]

Марсія Уоллес, яка озвучувала персонажа, пішла з життя 25 жовтня 2013 року. За словами її сина, причиною смерті стало запалення легенів. Команда «Сімпсонів» була обізнана про її хворобу. Шоуранер Ел Джін повідомив: «Я був надзвичайно засмучений, дізнавшись про відхід блискучої та милостивої Марсії Уоллес». Він також повідомив, що через це і її персонаж піде у відставку. Про кончину Уоллес було повідомлено в епізоді «Four Regrettings and a Funeral», яка була також присвячена пам'яті Марсії Уоллес. В епізоді жарт на класній дошці був змінений на повідомлення: «Нам Вас не вистачатиме, місіс Крабапель».

Останньою серією, в якій з'являлась Една Крабапель була «The Man Who Grew Too Much». Наприкінці серії, Нед Фландерс з чорної пов'язкою на руці оплакує Едну зі словами: «Я впевнений, що сумую за твоїм сміхом», а її портрет приєднався до портрета його першої дружини Мод. Крабапель також з'являється у вигляді примари у 28 сезоні в 1 епізоді 1 «Monty Burns' Fleeing Circus» і у 20 серії «Moho House» та інших.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]