Еларджі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еларджі
Походження  Грузія
Необхідні компоненти Z. mays, вода, кухонна сіль і Сулугуні

Еларджі (від груз. ელარჯი) — кукурудзяна каша з додаванням великої кількості сиру[1]. Страва національної грузинської кухні, що походить із регіону Самогрело[2]. Вариться на воді або (не традиційно для Грузії) молоці[3]. Із сирів зазвичай використовується сулугуні[4].

Приготування[ред. | ред. код]

Є кілька рецептів еларджі з різними пропорціями води (молока) та сиру, а також з використанням цілісних кукурудзяних зерен.

Для приготування страви потрібно тонкою цівкою всипати кукурудзяне борошно в холодну воду і варити дві години[5]. Коли каша загусне, її знімають з вогню і додають нарізаний шматочками сулугуні або імеретинський сир (він може займати майже половину обсягу). Потім страву знову підігрівають на середньому вогні до розчинення сиру. Можна подавати із зеленню[6].

Еларджі добре підходить для сніданку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Этот домен припаркован компанией Timeweb. www.moi-slovari.ru. Архів оригіналу за 7 жовтня 2017. Процитовано 7 жовтня 2017.
  2. Sputnik. Самый большой в мире эларджи изготовили в Грузии. sputnik-georgia.ru. Архів оригіналу за 7 жовтня 2017. Процитовано 7 жовтня 2017.
  3. povarixa.ru. Эларджи – описание каши. povarixa.ru. Архів оригіналу за 4 жовтня 2012. Процитовано 7 жовтня 2017.
  4. Эларджи и ежевика: новые вкусы Грузии на «Set-O-Mania» в «Казбеке» :: Еда :: Гид :: РБК.Стиль. РБК.Стиль. Архів оригіналу за 7 серпня 2017. Процитовано 7 жовтня 2017.
  5. Эларджи. Рецепт. Еда.ру (англ.). Архів оригіналу за 8 жовтня 2017. Процитовано 7 жовтня 2017.
  6. Рецепт грузинской каши Эларджи. www.edka.ru. Архів оригіналу за 7 жовтня 2017. Процитовано 7 жовтня 2017.