Новозеландська монархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Король Нової Зеландії
англ. King of New Zealand

Посаду обіймає
Чарльз III
Форма звернення Високість[1]
Сайт royal.gov.uk

Монарх Нової Зеландії (також Коронована на правління Нової Зеландії, Її величність правителька Нової Зеландії, Королева правителька Нової Зеландії) — суверен та голова Королівства Нової Зеландії, окрім власне Нової Зеландії, монарх Островів Кука, Ніуе та несамоврядної території Токелау, також існують територіальні претензії на антарктичну Територію Росса. З 8 жовтня 2022 року королем є Чарльз ІІІ, син королеви Єлизавети ІІ.

Монархія конституційного типу за зразком Вестмінстерської системи парламентаризму, тобто монарх є головою виконавчої, законодавчої та судової влади королівства. Влада королеви є майже декларативною та характеризується висловом «панує, але не керує» «англ. reign but not rule».

Спадкування престолу[ред. | ред. код]

Спадкування престолу здійснюється відповідно до Акту про престолонаслідування 1701 року зі змінами від 2011 року. Порядок престолонаслідування визначається за принципом абсолютної прімогенітури (відомої також як шведська система престолонаслідування), тобто престол передається по низхідній лінії незалежно від статі. Крім того, спадкоємець до моменту вступу на престол повинен бути протестантом і складатися в євхаристійному спілкуванні з англіканською церквою, але може вступати в шлюб з католиком.

Станом на зараз спадкоємцем престолу є Вільям, принц Уельський, спадкоємцем другої черги — його старший син принц Джордж Уельський, спадкоємцем третьої черги — друга дитина принца Вільяма принцеса Шарлотта Уельська.

Титул[ред. | ред. код]

  • англ. Charles the Third, By the Grace of God King of New Zealand and of His Other Realms and Territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith[2]

Список монархів[ред. | ред. код]

Колоніальні[ред. | ред. код]

Ганноверська династія[ред. | ред. код]

Ім'я Портрет Роки правління Примітки
Вікторія (англ. Victoria) 1840-1901 Онучка Георга III, з 1877 р. — імператриця Індії, з 1867 р. королева Домініону Канада.

Саксен-Кобург-Готська династія[ред. | ред. код]

В 1901 р. престол успадкував Едуард VII, син королеви Вікторії та її чоловіка принца Альберта Саксен-Кобург-Готського з родини Веттінів.

Ім'я Портрет Роки правління Примітки
Едуард VII (англ. Edward VII) 1901-1910 Син Вікторії, імператор Індії, король домініонів і колоній.

Постколоніальні[ред. | ред. код]

Віндзорська династія[ред. | ред. код]

В 1917 р. назва Саксен-Кобург-Готськой династії була офіційно змінена на Віндзорську через антинімецькі настрої в роки Першої світової війни.

Ім'я Портрет Роки правління Примітки
Георг V (англ. George V) 1910-1936 Син Едуарда VII, імператор Індії, король Королівств Співдружності та колоній.
Едуард VIII (англ. Edward VIII) 1936 Син Георга V, імператор Індії, король Королівств Співдружності та колоній. Відрікся від престолу.
Георг VI (англ. George VI) 1936-1952 Син Георга V, імператор Індії (до 1947 р.), король Королівств Співдружності та колоній.
Єлизавета II (англ. Elizabeth II) 6 лютого 19528 вересня 2022 Дочка Георга VI, голова Співдружності націй, королева Австралії, Канади, Нової Зеландії, Антигуа і Барбуди, Багамських Островів, Белізу, Гренади, Папуа Нової Гвінеї, Сент-Вінсент і Гренадин, Сент-Кіттс і Невісу, Сент-Люсії, Соломонових Островів, Тувалу та Ямайки.
Чарльз III (англ. Charles III) 2022

по теперішній час

Посилання[ред. | ред. код]

  1. The Realms | British Monarchist Society and Foundation. bmsf.org.uk. Архів оригіналу за 17 жовтня 2016. Процитовано 7 листопада 2016. 
  2. Kiro, Cindy. Proclamation of Accession. New Zealand Gazette. Процитовано 11 вересня 2022.