Ральф-руйнівник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ральф-руйнівник
англ. Wreck-It Ralph
Вид комп'ютерна анімація
Жанр сімейний, комедія, мультфільм, пригоди
Режисер Річ Мур
Продюсер Кларк Спенсер
Джон Лассетер
Сценарист Дженніфер Лі
Філ Джонстон
У головних
ролях
Джон Рейлі
Джек Макбреєр
Джейн Лінч
Сара Сільверман
Композитор Генрі Джекмен
Кінокомпанія Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Дистриб'ютор Fórum Hungaryd, Walt Disney Pictures, Microsoft Store, Netflix і Disney+
Тривалість 102 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2012
Дата виходу 2 листопада 2012
Кошторис $165 млн[1]
Касові збори $471 222 889[1]
IMDb ID 1772341
Наступний Ральф-руйнівник 2
movies.disney.com/wreck-it-ralph
CMNS: Ральф-руйнівник у Вікісховищі
Q: Ральф-руйнівник у Вікіцитатах

«Ральф-руйнівник» (англ. Wreck-It Ralph) — анімаційний комедійний стереофільм, знятий Річем Муром, який раніше режисирував «Сімпсонів» і «Футураму», і спродюсований компанією Walt Disney Animation Studios. П'ятдесят другий повнометражний анімаційний фільм компанії Дісней.

Сюжет[ред. | ред. код]

Громила Ральф 30 років грає роль лиходія в ігровому автоматі, де повинен руйнувати будинок, що відбудовується гравцем за допомогою героя з чарівним молотком — Майстра Фелікса-молодшого. Настає момент, коли Ральф не може терпіти сформований порядок, коли герою дістаються абсолютно всі почесті, а лиходій по ролі повинен терпіти — якщо не знущання і приниження, то мовчазну зневагу. З'ясувавши у мешканців будинку, що зібралися на вечірку з приводу тридцятиріччя гри, спосіб, яким вони готові визнати його заслуги, Ральф вирушає на пошуки золотої медалі в інших іграх. Проблема в тому, що лиходіям медалі не встановлені ніде. Однак Ральфу щастить, і він знаходить персонажа, який втомився грати роль героя гри «Обов'язок героя» (англ. Hero's Duty).

Помінявшись з ним місцями, але не знаючи ні правил, ні того, що тамтешні вороги вірусоподібні і небезпечні для будь-якої гри, Ральф потрапляє в значні неприємності і ставить під загрозу весь ігровий зал. Зазнавши аварії в грі «ЦукроШал» (англ. Sugar Rush), Ральф, намагаючись забрати свою медаль, знайомиться з місцевим персонажем — гонщицею Ванілопою фон Ірис. Відірвавшись від нього, Ванілопа використовує медаль у своїх цілях, а в цей час в грі Ральфа під час його відсутності виникають проблеми, і Фелікс вирушає на пошуки свого супротивника. Після низки пригод Ральф, виявляється, змушений допомагати Ванілопі створити і навчитися кермувати автомобілем, та виграти гонку, після якої до нього повернеться його медаль. Однак обставини складаються так, що він ламає автомобіль і виходить з цієї гри, а Ванілопа і Фелікс опиняються в місцевій в'язниці.

Повернувшись у свою гру, Ральф розуміє, що його мрія привела до сумних наслідків, і випадково зауважує факт, який суперечить тому, з чим він погодився в обмін на медаль. Повернувшись у гоночну гру, Ральф наводить, як він думає, лад, і в цей момент проявляють себе вірусні вороги, починаючи знищувати усе навколо. Завдяки вдалим обставинам і героїзму Ральфа, гонка закінчується успішно, і Ванілопа повертається у свій справжній статус. Наприкінці Ральф робить свою роботу з радістю і з повагою колективу, допомагає відбудувати і розширити свою гру, яка стає настільки цікавою, що знову набуває популярності.

У титрах видно, що головні персонажі вирушають у подорож по всіх іграх ігрового залу.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Ральф-руйнівник (Wreck-It Ralph) — головний герой фільму. Попри те, що ламати все підряд — його обов'язок у грі «Майстер Фелікс-молодший», за це ніхто Ральфа не поважає і навіть навпаки, всі прагнуть уникати його. Ральф, ображений тим, що Фелікс не запросив його на вечірку в честь тридцятиріччя гри «Майстер Фелікс-молодший», вирішує втекти в гру «Обов'язок героя», щоб отримати медаль, але через незграбність потрапляє пізніше у гру «ЦукроШал», занісши з собою кібер-жука. Там він зустрічає Ванілопу, яка краде у Ральфа медаль і починає шантажувати його, щоб той допоміг їй взяти участь в гонках. Спочатку Ральф з незадоволенням допомагає їй, лише через медаль, але після того, як дізнається, що вона є глючним кодом, якого не повинно бути (тобто «вигнанцем» у грі), подружився з нею і вирішує сам допомогти досягти мети — перемогти в гонках. У кінці фільму Ральф рятує світ гри «ЦукроШал», а мешканці його рідної гри починають поважати Ральфа, приймаючи його, як повноцінного члена родини.
  • Майстер Фелікс-молодший (Fix-It Felix, Jr.) — майстер, що лагодить будівлю після Ральфа. Як головний герой гри, володіє суто позитивними рисами характеру, однак на початку прагнув уникати Ральфа. Після того, як той втік з гри, Фелікс, ризикуючи своїм життям, відправився у пошуки по його слідах, зустрівши сержанта Калхун і закохавшись в неї з першого погляду. Разом вони відправилися в «ЦукроШал», проте там Калхун залишає його, а місцеві мешканці запроторюють Фелікса у в'язницю. Пізніше його звідти витягує Ральф і просить допомогти. Наприкінці Фелікс одружується з Калхун.
  • Реклама фільму у вигляді аркадного автомату «Fix-It Felix Jr.» на E3 2012 року
    Сержант Калхун (англ. Sergeant Calhoun) — капітан гри «Обов'язок героя». Дуже серйозна і жорстка жінка. За сюжетом її гри, під час весілля, її нареченого живцем з'їв кібер-жук. Вона вирушає з Феліксом у гру «Солодкий форсаж», щоб знайти і знищити кібер-жука, занесеного Ральфом. Пізніше через те, що Фелікс нагадував її покійного нареченого, вона жорстоко викидає його зі свого корабля. У кінці фільму виходить заміж за Фелікса. Персонаж Калхун має багато спільного із Сарою Керріган і Еллен Ріплі. Обидві билися з ксеноморфними створіннями (Чужими і Зергами) і втратили тих, кого люблять.
  • Ванілопа фон Ірис (англ. Vanellope von Schweetz) — дівча-глюк із гри «ЦукроШал». Вона спочатку вкрала медаль у Ральфа, щоб оплатити участь в гонці, проте пізніше пояснює йому ситуацію, і вони стають найкращими друзями. Мріє взяти участь в гонках, однак не має засобів. Коли гнівається або хвилюється, то починає «глючити». Пізніше з'ясовується, що це її унікальна здатність до телепортації і проходженню крізь стіни, а сама Ванілопа є істинною королевою гри «ЦукроШал», яку захопив Король Льодяник і заблокував усі дані про її існування.
  • Король Льодяник (англ. King Candy) (він же Вірус ігрового залу, він же Турбо-шик) — король і ведучий гонщик гри «ЦукроШал», а також головний антагоніст фільму. Спочатку він займався пошуками Ванілопи. Пізніше ввів в оману Ральфа: якщо той пустить Ванілопу на трасу, то це призведе до того, що ігровий автомат відключать, і всі мешканці будуть змушені рятуватися втечею. Пізніше з'ясовується, що насправді Льодяник — це Турбо, персонаж зі старої та колись популярної гри, який не зміг змиритися з тим, що втратив популярність в тіні нових і популярніших ігор. Так він захопив гру «ЦукроШал» і позбувся її головної героїні. Пізніше його пожирає кібер-жук, і в результаті Льодяник мутує у вірус, який має намір захопити всі ігри. Його знищує Ральф, викликавши виверження дієтичної кока-коли в результаті падіння сталактитів з «Ментосу».
  • М. Байсон (M. Bison) із серії «Street Fighter II».
  • Сонік — їжак із серії ігор «Їжак Сонік» (Sonic the Hedgehog). У ролі камео з'являвся на Центральній Станції, де говорив про небезпеку стрибків по іграх. Також з'являється на мить на святкуванні 30-річчя гри Фелікса в переляканому натовпі, коли прийшов Ральф, і коли Ральф вилітає на безпілотному кораблі з «Обов'язку героя», перед входом у гру «ЦукроШал» Ральф збив Соніка на Центральній Станції, через чого той розгубив свої кільця. Коли показували центральну площу, то, якщо пошукати, можна знайти Соніка, який почав вести бесіду з черепахою. З'явився в титрах в стилі старих ігор Соніка (на рівні Chemical Plant Zone). До речі, Фелікс покликав на весілля і його.
  • Боузер з Super Mario Bros. — лиходій із серії ігор Маріо. Був присутній на зборах лиходіїв.
  • Доктор Еггман із серії Sonic the Hedgehog — лиходій із серії ігор Соніка. Помічений на зборах лиходіїв. Помічений також на одній з картин (старий дизайн). Коли показували головну центральну площу, якщо пошукати, можна побачити проходить повз Еггмана.
  • Кано і Смоук з Mortal Kombat — лиходії.
  • Зангієв, Кеммі Вайт і Чунь Лі зі Street Fighter II.
  • Кен і Рю зі Street Fighter.
  • Q*bert з однойменної відеоігри, а також Coily the Snake, Slick & Ugg. Вони живуть на ігровому вокзалі, біля входу в гру Майстер Фелікс-молодший, можна сказати, жебракують, оскільки їхній ігровий автомат був відключений від мережі і вивезений з ігрового залу. Про це наочно оповідає їхній пригнічений сумний вигляд і напис на картонці "Гра відключена. Будь ласка, допоможіть! "(«Game UNPLUGGED. Please HELP!»)
  • Доктор Вайлі із серії Mega Man — лиходій.
  • Cyril (зомбі з сокирами) з House of the Dead — лиходій.
  • Neff із Altered Beast — лиходій.
  • Клайд, Блінкі, Пінкі, Інкі, Пек-Мен із Pac-Man — Клайд є лиходієм, з'являється на зборах лиходіїв. Блінкі, Пінкі і Інки можна помітити на задньому плані під час сцени, коли Ральф їсть вишню. Пек-Мен — герой, його можна помітити на 30-річчі гри «Майстер Фелікс-молодший».
  • Paperboy із Паперовий роман.
  • Диявол третій (в оригіналі Satan, але просить вимовляти як «Sa-teen», з Satan's Hollow).
  • Чаклунка Mishaela із Shining Force.

Також у трейлері Сержантом Калхун згадується гра Angry Birds («Це вам не птахами в свиней гатити …»). Імена Маріо і Луїджі були згадані жителем Добротауна та Соніком, коли Ральф подзвонив у двері на вечірку Майстра Фелікса-молодшого. І ще можна помітити одного Соніка, Лисеня Теілза, коли Ральф дізнається, що медаль можна знайти в грі «Обов'язок героя».

У ролях[ред. | ред. код]

Озвучка Персонаж
Джон Рейлі Ральф
Сара Сільверман Ванілопа фон Ірис
Джек Макбреєр Майстер Фелікс-молодший
Джейн Лінч Сержант Тамора Джин Калхун
Алан Тудик Король Льодяник/Турбо
Мінді Калінг Таффіта Мармеладіс
Джо Ло Тругліо Марковський/М. Байсон
Ед О'Нілл Пан Літвак
Денніс Хейзберт Генерал Голограм
Іді Макклерг Мері
Реймонд С. Персі Джинно
Роджер Крейг Сміт Сонік

Український дубляж[ред. | ред. код]

Ролі дублювали:

А також: Анатолій Барчук, Людмила Ардельян, Андрій Мостренко, Роман Семисал, Михайло Кришталь, Дмитро Сова, Петро Сова, Поліна Капустіна, Олена Борозенець, Світлана Штанько, Володимир Канівець, В'ячеслав Дудко, Денис Капустін, Даниїл Мойсеєв, Богдан Темченко.

Факти[ред. | ред. код]

  • За фільмом була створена однойменна гра на консолях Nintendo[2], а також на платформі Android і iOS.
  • На вечірці, у ролі камео присутній Скріллекс.
  • На зборах лиходіїв можна помітити висячий на стіні аркуш зі слідом від помади — відсилання до мультфільму «Паперовий роман».

Саундтрек[ред. | ред. код]

Музику до фільму написав Генрі Джекмен.

Фінальну тему «Sugar Rush» виконав японський ідол-гурт AKB48[3].

Список композицій[ред. | ред. код]

Уся музика, де не вказаний виконавець, написана Генрі Джекменом.

Wreck-It Ralph: Original Motion Picture Soundtrack
Саундтрек-альбом
Композитор Генрі Джекмен
Виконавець Збірник
Дата випуску 30 жовтня 2012
Записаний 2012
Жанр мультфільм, фантастичний фільм і кінокомедія
Тривалість 70:36
Лейбл Walt Disney
Продюсер
Кріс Монтан, Том МакДугал
Хронологія Збірник
Попередній
←
Ральф-руйнівник 2
Наступний
→

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

  • 2012 — премія Національної ради кінокритиків США за найкращий анімаційний фільм.
  • 2012 — номінація на премію «Супутник» за найкращий анімаційний фільм.
  • 2013 — номінація на премію «Оскар» за найкращий анімаційний фільм (Річ Мур).
  • 2013 — номінація на премію «Золотий глобус» за найкращий анімаційний фільм.
  • 2013 — номінація на премію BAFTA за найкращий дитячий фільм.
  • 2013 — 5 премій «Енні»: найкращий повнометражний анімаційний фільм, найкраща режисура повнометражного анімаційного фільму (Річ Мур), найкращий сценарій повнометражного анімаційного фільму (Філ Джонстон, Дженніфер Лі), найкраща акторська робота в повнометражному анімаційному фільмі (Алан Т'юдік), найкраща музика в повнометражному анімаційному фільмі.
  • 2013 — номінація на премію «Сатурн» за найкращий анімаційний фільм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wreck-It Ralph (2012). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 11 грудня 2012. Процитовано 12 листопада 2012.
  2. Disney Wreck-It Ralph. Nintendo of Europe GmbH (ru-RU) . Процитовано 6 січня 2016.
  3. Walt Disney Animation Studios' "Wreck-It Ralph" Scores Big with Composer Henry Jackman, Plus Original Music from Skrillex, AKB48, Owl City and Buckner & Garcia. www.prnewswire.com. Процитовано 6 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]