Рота міліції «Харків-2»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оперативна рота міліції особливого призначення «Харків-2»
На службі 2014 —2015
Країна Україна Україна
Вид Спецпідрозділ з охорони громадського порядку
Тип Національна поліція
Чисельність до 100 чоловік
Війни/битви Антитерористична операція на Донбасі
Командування
Поточний
командувач
Токарєв Ігор
Зовнішні зображення
Бійці роти «Харків-2»

Рота міліції «Харків-2» (РПСМОП «Харків-2») — колишній добровольчий оперативний підрозділ патрульної служби міліції особливого призначення, створений у квітні 2014 року в структурі ГУ МВС України в Харківській області. Командир роти — полковник міліції Токарєв Ігор Володимирович. У 2015 році рота увійшла до складу батальйону поліції «Харків».

Створення[ред. | ред. код]

14 квітня 2014 року у зв'язку із загостренням політичної кризи на сході та південному сході України Голова МВС Арсен Аваков підписав наказ про створення регіональних спецпідрозділів міліції особливого призначення підпорядкованих ГУ МВС та УМВС України в областях[1]. На Харківщині були сформовані батальйони патрульної служби міліції особливого призначення «Слобожанщина», «Харків-1» та оперативна рота міліції особливого призначення «Харків-2»[2].

Станом на червень спецрота «Харків-2» була укомплектована, декілька десятків добровольців (чисельність роти не розголошується) пройшли курс спеціальної підготовки[3][4]. Командиром роти було призначено колишнього начальника районного відділу ГУ ДМС України у м. Харкові полковника міліції Токарєва Ігоря Володимировича.

Діяльність[ред. | ред. код]

Опісля завершення процесу формування, особовий склад роти «Харків-2» приступив до виконання бойових та оперативних завдань командування АТО у Слов'янську, Краматорську, Миколаївці, Артемівську та Дружківці. Перед спецпризначенцями роти «Харків-2» були поставлені завдання по виявленню та затриманню сепаратистів та їх пособників, які перейшли на нелегальне становище, — тому роту звуть оперативною. Як засвідчив один із офіцерів роти в інтерв'ю журналісту «Deutsche Welle»:

Ми виявляємо тайники зі зброєю, ведемо пошук бойовиків, їх баз, наприклад, у лісових масивах. Я можу сказати, що серед затриманих нами, немає особливо ідейних. Переважно це раніше судимі, які беруть участь у війні заради заробітку[5].

Усі затримані перепроводжуються до СІЗО м. Харків та м. Ізюм для проведення слідчих дій. Як повідомляється на офіційній сторінці спецроти «Харків-2» у соціальних мережах:

На рахунку «Харків-2» велика кількість затриманих бойовиків терористичної організації ДНР; ліквідація диверсійних розвідувальних груп сепаратистів; знищення налагоджених каналів наркотрафіку, грошові кошти з яких були спрямовані на проведення терористичних акцій націлених проти мирних громадян України; присічення ввезення на територію Харківської області зброї, призначеної для створення терористичного підпілля[6].

У вересні бійці роти затримали диверсанта в Слов'янську[7]. У листопаді згідно інформації Арсена Авакова харків'яни із роти «Харків-2» знаходились на передовій АТО[8].

Шефська допомога[ред. | ред. код]

Як зазначається у пресі, при формуванні оперативній роті «Харків-2» видали: «зброю, боєзапас і один автомобіль[5].» Щоденне забезпечення потреб новоствореного міліцейського підрозділу було організовано харківськими підприємцями, такими як Олександр Давтян, котрий був одним із фундаторів роти. «Разом з однодумцями забезпечуємо бійців обмундируванням, транспортом, паливом та іншими необхідними речами», — засвідчив Олександр Давтян[9]. У шефську допомогу бійцям спецроти включилися не тільки підприємці, але й усі небайдужі харків'яни, які збирають кошти та речі і передають їх волонтерам та фондам, таким як, наприклад, — благодійний фонд «Заповіт»[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. МВС набирає добровольців спецпідрозділу з охорони порядку на південному сході. Архів оригіналу за 26 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2014.
  2. Аваков сформує регіональні спецпідрозділи МВС на основі громадських утворень. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 16 грудня 2014.
  3. В Україні створено 30 спецпідрозділів особливого призначення, — Арсен Аваков. Архів оригіналу за 17 липня 2014. Процитовано 16 грудня 2014.
  4. Аваков розповів, скільки чоловік пішли в спецпідрозділи при МВС[недоступне посилання з липня 2019]
  5. а б Настрої серед військових у зоні АТО
  6. Рота «Харків-2»
  7. Рота «Харків-2» затримала диверсанта в Слов'янську. Архів оригіналу за 16 грудня 2014. Процитовано 16 грудня 2014.
  8. Арсен Аваков про спецпідрозділи МВС. Архів оригіналу за 16 грудня 2014. Процитовано 16 грудня 2014.
  9. Приватні армії в Україні
  10. Фонд «Заповіт» збирає кошти для допомоги оперативній роті «Харків-2». Архів оригіналу за 2 листопада 2014. Процитовано 16 грудня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]